Οι απεργιακές συγκεντρώσεις των ΑΔΕΔΥ – ΓΣEΕ την Πρωτομαγιά, τη Μ. Τετάρτη και η ζέουσα αγορά ή λαϊκές σε κάθε περιοχή της χώρας ήταν οι χώροι όπου τα στελέχη της Νέας Αριστεράς και οι υποψήφιοι ευρωβουλευτές της συνοδευόμενοι από αντιπροσωπείες των οργανώσεων, έδωσαν την εβδομάδα που μας πέρασε το πολιτικό τους παρών. Απ’ αυτή την άποψη, καθώς βαδίζουμε προς τις ευρωεκλογές, δεν έμεναν πολλά περιθώρια για εορταστική ανάπαυλα. Ούτε η Βουλή υστέρησε εξάλλου, ούτε οι αντιπαραθέσεις, συχνά οξείες, σταμάτησαν.

Παρά την προσπάθεια της κυβέρνησης, μεταθέτοντας την αργία στην Τρίτη, να υπονομεύσει την απεργία και τις απεργιακές συγκεντρώσεις, η συμμετοχή υπήρξε ικανοποιητική, με τον τόνο να δίνουν τα μέσα μεταφοράς. Ο Αλέξης Χαρίτσης και άλλα κεντρικά στελέχη της Νέας Αριστεράς, πορεύτηκαν μαζί με τους απεργούς εν μέσω των κομματικών δυνάμεων που συμμετείχαν οργανωμένα με τα πανό τους. «Με αφορμή την εργατική Πρωτομαγιά, η συνάντησή μας με τους εργαζόμενους στον κλάδο της φιλοξενίας και της εστίασης, όπως ξενοδοχειακούς υπαλλήλους και διανομείς, ήταν γεμάτη ουσιαστικό διάλογο» δήλωσε ο Αλέξης Χαρίτσης και πρόσθεσε: «Είχαμε την ευκαιρία να ακούσουμε τις ανησυχίες τους για τις συνθήκες ασφάλειας, την τήρηση των συλλογικών συμβάσεων και την αποτελεσματικότητα του ΣΕΠΕ. Δεσμεύομαι να σταθώ αρωγός στον αγώνα τους, ώστε να δημιουργήσουμε καλύτερες συνθήκες εργασίας για όλους».

 

Η ακρίβεια πιέζει τις αγορές

 

Στην αρχή της εβδομάδας ο Αλέξης Χαρίτσης, με ομάδα υποψηφίων και στελεχών, επισκέφθηκε τη Βαρβάκειο και τα καταστήματα στην Αιόλου. Συζητώντας με εργαζόμενους, καταναλωτές και καταστηματάρχες, τόνισε: “στην πασχαλινή αγορά καταρρέει το οικονομικό success story της κυβέρνησης Μητσοτάκη” του οποίου την υπογραφή φέρουν “η ακρίβεια, η διάλυση της αγοραστικής δύναμης, η εγκατάλειψη της μικρής επιχείρησης”. Είναι “πολιτική επιλογή της κυβέρνησης” σημείωσε “να στηρίζει τα καρτέλ και τις μεγάλες πολυεθνικές αλυσίδες” και αυτό “έχει τεράστιες επιπτώσεις στη λειτουργία των μεσαίων και μικρών επιχειρήσεων” πρόσθεσε. Ευρεία αντιπροσωπεία επίσης επισκέφθηκε την Κεντρική Λαχαναγορά Αθηνών και την αγορά του Πειραιά: “διαπίστωσα ότι οι τιμές παραμένουν υψηλές και οι εγκαταστάσεις είναι παραμελημένες.

Η υποβάθμιση της αγοράς είναι εμφανής, με αισθητή μείωση της κίνησης, ειδικά κατά την περίοδο των γιορτών, καθώς οι πολίτες δεν έχουν τη δυνατότητα για έξτρα έξοδα” δήλωσε μετά ο Αλέξης Χαρίτσης.

Το ζήτημα της ακρίβειας είναι στο επίκεντρο και της δραστηριότητας των οργανώσεων της Ν.Α. Ειδικό φυλλάδιο, με έξυπνα σκίτσα για το “ποιος φταίει για την ακρίβεια” – που είναι και ο τίτλος του – είναι ο εξοπλισμός του που μοιράζεται στις λαϊκές και έξω από τα σούπερ μάρκετ. Το θέμα έφερε στη Βουλή και ο βουλευτής Ξάνθης της Ν.Α. Χουσεϊν Ζεϊμπέκ. Αποκάλυψε ότι η περιβόητη Επιτροπή του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, που υποτίθεται αντιμετωπίζει τις αθέμιτες εμπορικές σε βάρος των αγροτών, δυο χρόνια τώρα δεν έχει κάνει απολύτως τίποτε. Έφερε συγκεκριμένα παραδείγματα καταγγελιών όπου η Επιτροπή δήλωσε αδυναμία ή αναρμοδιότητα.

 

Ενεργό μέτωπο προς την κυβέρνηση

 

Η αντιπαράθεση με την κυβέρνηση της ΝΔ είναι, επίσης, ένα διαρκές μέτωπο. Η περίπτωση του υφυπουργού κ. Βαρτζιόπουλου, για παράδειγμα, με τις βάναυσες απόψεις του για τις γυναικοκτονίες – ρίχνοντας έτσι και φως στην άρνηση της κυβέρνησης να τις ορίσει ως διακριτές – ήταν χαρακτηριστική. Εφόσον ο Κ. Μητσοτάκης δεν τον απομάκρυνε, σχολίασε η Νέα Αριστερά, τότε “για άλλη μια φορά αποδεικνύεται ότι η κυβέρνηση της ΝΔ αποτελεί τον βασικό χορηγό της ακροδεξιάς”. Η οικονομία είναι ένα άλλο ακόμη μέτωπο. Σε δήλωσή του ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης, με αφορμή το άρθρο των Financial Times που διαπιστώνει ότι η Ελλάδα θα γίνει σύντομα η φτωχότερη χώρα της ΕΕ σημειώνει: “πέντε χρόνια κυβέρνησης Μητσοτάκη σε ευνοϊκές συνθήκες και η Ελλάδα πιάνει πάτο σε επίπεδο ευημερίας εξαιτίας των ιδεοληψιών της. Πλέον το παραδέχονται και οι Financial Times. Χρειάζεται αλλαγή υποδείγματος άμεσα. Και αυτό απαιτεί πολιτική αλλαγή”.

Οι περιοδείες συνεχίστηκαν έως και χθες σε διάφορες περιοχές. Καμπάνιες προετοιμάζονται ήδη για μετά τις γιορτές με στόχο να καλυφθεί αν είναι δυνατό όλη η χώρα. Επιλογή, αντίθετα από το μονοπρόσωπο του κ. Στ. Κασσελάκη που επιπλέον έχει κατ’ ελάχιστο προγραμματικό περιεχόμενο αλλά μόνο επικοινωνιακό, η Νέα Αριστερά θα αξιοποιήσει στη συνάντησή της με τους πολίτες πλειάδα στελεχών της υποψηφίων και μη εμφανίζοντας ένα άλλο μοντέλο κόμματος, συλλογικού που στηρίζεται στην κριτική και τις προτάσεις. Όσον αφορά το περιεχόμενο θεματικών εκδηλώσεων μετά την εκδήλωση στο Τριανόν για τη βία στα σχολεία ετοιμάζεται εκδήλωση για τις σχέσεις Εκκλησίας και Κράτους. Θα υπάρξουν όμως κι άλλες θεματικές. Σύντομα, επίσης, θα γίνει γνωστό και το κεντρικό σύνθημα της προεκλογικής καμπάνιας, με το πιθανότερο το «δώσε φωνή στο δίκιο σου».

Εν τω μεταξύ, γίνονται προετοιμασίες και οργανωτικό πεδίο. Αμέσως μετά το Πάσχα θα στηθούν ανά τη χώρα τα εκλογικά περίπτερα, ενώ οι οργανώσεις κατασκευάζουν πανό για να αναρτηθούν σ’ επιλεγμένους χώρους. Ετοιμάζεται και το κεντρικό εκλογικό κέντρο στην Αθήνα. Ακόμη, οι οργανώσεις αποδύονται σε έναν αγχώδη αγώνα για εξασφάλιση των οικονομικών τους και της αναγκαίας συνδρομής τους στο Κέντρο.

 

Κινητοποίηση των οργανώσεων

 

Πυρετώδεις είναι επίσης οι προσπάθειες, καθώς το πολιτικό κλίμα γίνεται όλο και πιο πολωτικό, να εξασφαλίσουν δημόσιες στηρίξεις του ψηφοδελτίου της Ν.Α. Σχεδιάζονται κείμενα δημόσιας στήριξης σε τρία μέτωπα. Πρώτον, να δηλώσουν τη στήριξή τους πρώην βουλευτές και υπουργοί. Δεύτερον, σημαίνοντες άνθρωποι της αριστεράς, με διακριτή δράση στον χώρο τους. Τρίτον, στο κλίμα αυτού του κειμένου θα δραστηριοποιηθούν οι τοπικές οργανώσεις, ιδίως περιφερειακά να μαζέψουν υπογραφές στήριξης σε τοπικό επίπεδο. Εν τω μεταξύ τη στήριξή τους στη Νέα Αριστερά με άρθρα ή δηλώσεις τους ή την παρουσία τους σε εκδηλώσεις της Νέας Αριστεράς δημοσιοποίησαν γνωστοί αριστεροί κυρίως επιστήμονες: Θανάσης Γιαλκέτσης, Κύρκος Δοξιάδης, Κωστής Παπαϊωάννου, Γιώργος Σιακαντάρης, Δημήτρης Σερεμέτης, Δημήτρης Χριστόπουλος. 

 

 

 

 

 

Νέες/οι της Νέας Αριστεράς

 

Την πανελλαδική τους συνάντηση πραγματοποίησαν οι νέες/οι της Ν.Α. το προηγούμενο Σαββατοκύριακο στο Πάντειο. Ήταν μια παραγωγική συνάντηση εκτιμούν οι οργανωτές της και αρχή για τη δημιουργία οργάνωσης νεολαίας της Ν.Α. Ο σχεδιασμός, είναι να ενταθεί η προσπάθεια καταλήγοντας σε ιδρυτικό συνέδριο το Φθινόπωρο. “Συζητήσαμε για τα σύγχρονα επίδικα της εποχής μας, τα προβλήματα και τις ανάγκες της νέας γενιάς. Την  ανάγκη να σταματήσουν οι πολεμικές συρράξεις και να κερδίσει η ειρήνη, όπως προτάσσουν αυτές τις μέρες οι φοιτητές και φοιτήτριες της Αμερικής που μαζί και με καθηγητές δίνουν ένα σπουδαίο και ανυποχώρητο αγώνα αλληλέγγυοι στον ηρωικό λαό της Παλαιστίνης, τη δημιουργία μιας αριστερής - ριζοσπαστικής πρότασης που θα αναχαιτίσει την επέλαση των νεοφιλελεύθερων πολιτικών, για την ταχεία άνοδο των δυνάμεων της ακροδεξιάς σε θεσμικό και κοινωνικό επίπεδο” δήλωσε στην «Εποχή» ο Γιώργος Λυκοπάντης, μέλος του μεταβατικού Συντονιστικού. “Αντλήσαμε δύναμη και ελπίδα από τη μεταφορά της πείρας του φοιτητικού κινήματος, που έδωσε μεγάλη μάχη απέναντι στην κυβέρνηση για την προστασία του Δημοσίου Πανεπιστημίου”. “Η οργάνωση που οραματιζόμαστε” πρόσθεσε “θα είναι μια αριστερή, ριζοσπαστική, αγωνιστική συλλογικότητα που ευελπιστούμε να γίνει το σπίτι όλων των νέων που αντιδρούν απέναντι στην δυστοπία που ζούμε. Γιατί όπως λένε και παλαιότεροι σύντροφοι μας "οι ιδέες θέλουν οργάνωση, και η οργάνωση ιδέες".

 

ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet