Ελληνικό κοντσέρτο για πιάνο
Η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, σε όλη της τη μακρά καλλιτεχνική διαδρομή, υπηρέτησε πάντα την ελληνική μουσική πιστά, αναγνωρίζοντας έμπρακτα την αξία και το ενδιαφέρον της. Αυτό πράττει και στη συναυλία αυτή, που είναι αφιερωμένη στο ελληνικό κοντσέρτο για πιάνο. Ένα είδος, που πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, δεν είναι τόσο γνωστό και που σίγουρα αξίζει να γνωρίσουμε καλύτερα. Είτε αυτό σφραγίζεται από τον μοντερνισμό του Νίκου Σκαλκώτα, είτε από τη λαμπερή, δεξιοτεχνική γραφή της Ρένας Κυριακού είτε από την πολύπλευρη συμπόρευση πιάνου – ορχήστρας στην περίπτωση του Χάρη Βρόντου, το κοντσέρτο μάλιστα του οποίου θα παρουσιαστεί σε α’ εκτέλεση. Η διεθνώς αναγνωρισμένη Έφη Αγραφιώτη ερμηνεύει το Κοντσέρτο για πιάνο και ορχήστρα της δασκάλας της, Ρένας Κυριακού. Έργο με το οποίο η Κυριακού ενσυνείδητα ολοκλήρωσε τη συνθετική της διαδρομή. Σύμφωνα με τη συνθέτρια, το κοντσέρτο μπορεί να παρομοιαστεί με «μια απέραντη σκηνή στο πράσινο, με ανθισμένα δέντρα και καρπούς, με πουλιά να τραγουδούν Frère Jacques». Στη συνέχεια, η Ορχήστρα παρουσιάζει σε α’ εκτέλεση το Κοντσέρτο για πιάνο του Χάρη Βρόντου με σολίστ τον Θάνο Μαργέτη. Μια σύνθεση που διερευνά τη σχέση του δημιουργού της με την ευρωπαϊκή μουσική παράδοση. Η βραδιά ολοκληρώνεται με το Κοντσερτίνο για πιάνο και ορχήστρα του Νίκου Σκαλκώτα. Ένα έργο με μεγάλες δεξιοτεχνικές απαιτήσεις, το οποίο ερμηνεύει, ο Μάριος Παντελιάδης. Στο πόντιουμ, η αρχιμουσικός Φαίδρα Γιαννέλου.
Το σχόλιο της Έφης Αγραφιώτη: Με το κοντσέρτο έργο 18, η Κυριακού έκλεισε ενσυνείδητα τη συνθετική της εποχή, αφήνοντας μας 75 ολοκληρωμένες συνθέσεις. Βρέθηκα μπροστά σε πολλά αδιέξοδα αναζητώντας την ερμηνεία του έργου. Είναι έργο δεξιοτεχνικό, φιλόδοξο, πλουσιότατο σε απρόσμενες εναλλαγές, Είναι κομψοτέχνημα που το ελεύθερης συνθεσιακής τεχνοτροπίας πύκνωμα του φωτίζει την απλότητα, την ηρεμία, το χαμόγελο. Η Κυριακού μου είπε το 1974: Για μένα το έχω συνθέσει. Θα παίξει κάποιος σε είκοσι χρόνια κάτι άπαιχτο και άγνωστο; Θα εκτιμήσει ότι το έγραψε μια γυναίκα; Ήθελα να φτιάξω μια απέραντη σκηνή στο πράσινο, με ανθισμένα δέντρα και καρπούς, με πουλιά να τραγουδούν Frère Jacques. Πουθενά άσπρο-μαύρο. Ήθελα από κάθε νότα να γεννιέται ένα παιδί του ήχου.
Η συγκίνηση μου είναι απερίγραπτη. Την ξανασυναντώ μελετώντας, εφαρμόζω αυστηρούς κανόνες που δίδασκε, ψάχνω στα λόγια της: «γεννιόμαστε άνθρωποι, γινόμαστε μουσικοί. Να το σκέφτεσαι για να μένεις ταπεινή», «Όλα γίνονται καθαρά μόνο όταν βρίσκεις αντιστίξεις». «Η μουσική είναι επικοινωνία. Αν αναπνέουμε φυσικά, θα πάει φυσικά η μουσική στον ακροατή».
Το κοντσέρτο της Ρένας Κυριακού αξίζει να παίζεται. Η συναυλία της 10ης Μαΐου με τα τρία ελληνικά κοντσέρτα σηματοδοτεί και υπογραμμίζει την ανάγκη σεβασμού στην ελληνική μουσική.
Σημεόωση: Στις 19:30, δωρεάν εισαγωγική ομιλία από φοιτητές και φοιτήτριες του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών για τους κατόχους εισιτηρίων.
Την Παρασκευή 10 Μαΐου, στις 8.30μμ, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης.
37ο Διεθνές Φεστιβάλ Κιθάρας
Το Διεθνές Φεστιβάλ Κιθάρας είναι ένας θεσμός που μετρά 37 έτη συνεχούς προσφοράς στη διεθνή μουσική σκηνή υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του Κώστα Κοτσιώλη. Επιτελεί ένα καλλιτεχνικό και εκπαιδευτικό έργο, με στόχο όλα αυτά τα χρόνια την προβολή και προώθηση νέων ελλήνων αλλά και ξένων ταλαντούχων και βραβευμένων κιθαριστών σε ανάλογες εκδηλώσεις σε όλο τον κόσμο. Οι τελευταίες εμφανίσεις τους στο φεστιβάλ δίπλα στους σπουδαιότερους κιθαρίστες τα 50 χρόνια ήταν και η αναγνώριση των επιτυχιών τους και του ταλέντου τους, αλλά και το εφαλτήριο για μια διεθνή προβολή στον κόσμο της μουσικής και της κιθάρας.
Φέτος ανοίγει τις πύλες του στους χώρους του Ωδείου Αθηνών από τις 9 ως και τις 12 Μαΐου και υποδέχεται το φιλόμουσο κοινό με μερικούς από τους κορυφαίους διεθνώς μουσικούς της κιθαριστικής σκηνής. Ο καλλιτεχνικός διευθυντής Κώστας Κοτσιώλης δήλωσε: Είμαι ευτυχής και υπερήφανος που και εφέτος το καλλιτεχνικό πρόγραμμα του φεστιβάλ εκπροσωπεί την κορυφή των εκδηλώσεων για κιθάρα παγκοσμίως. Περιλαμβάνει μεταξύ άλλων το μυθικό ντούο Sergio & Odair Assad και την εκπληκτική τραγουδίστρια και κιθαρίστα Badi Assad από τη Βραζιλία, τον κορυφαίο του φλαμένκο Grisha Goryachev από τις Ηνωμένες Πολιτείες, τον Giuseppe Gibbonι (1ο βραβείο στον διαγωνισμό για βιολί “N.Paganini”-2021), ο οποίος εμφανίζεται μαζί με την κιθαρίστρια Carlotta Dalia από την Ιταλία, τους δεξιοτέχνες Silfredo Perez και Marco Tamayo από την Αυστρία.
Το πρόγραμμα αναλυτικά:
Πέμπτη 9 Μαΐου (Αίθουσα «Άρης Γαρουφαλής»)
17.30: Κίμων Βιντζηλαίος Άκης Σιψάς
19.30: Giuseppe Gibboni (βιολί) - Carlotta Dalia (κιθάρα) Grisha Goryachev
Παρασκευή 10 Μαΐου (Αίθουσα «Άρης Γαρουφαλής»)
19:30: Μιχάλης Κονταξάκης (κιθάρα)
Silfredo Perez (cuatro venezolano)
Bit gia Bit «Από την Δύση στην Ανατολή» Αντώνης Κουφουδάκης (κιθάρα)
Γιώργος Κλάδης (κρουστά), Νίκος Παλαιολόγος (Ούτι)
Μαρία Κρασοπούλου (τραγούδι)
Σάββατο 11 Μαΐου (Αίθουσα «Ιωάννης Δεσποτόπουλος»)
Θάνος Μήτσαλας σε έργα Sergio Assad
Sergio & Odair Assad Badi Assad
Κυριακή 12 Μαΐου (Αίθουσα «Άρης Γαρουφαλής»)
19.30 Underground youth symphony orchestra (Διεύθυνση: Κώστας Ηλιάδης, σολιστ: Σάββας Τσέλιος) Marco Tamayo
Στο Ωδείο Αθηνών (Ρηγίλλης & Βασιλέως Γεωργίου Β’ 17-19).
Μαρίτα Παπαρίζου «Ήθος»
Η διακεκριμένη Ελληνίδα κοντράλτο Μαρίτα Παπαρίζου παρουσιάζει τη συναυλία με τίτλο «Ήθος», βασισμένη στους μύθους των Ηρακλή, Θησέα και Οδυσσέα, τις ζωές, τα πάθη και τους ανθρώπους τους. Σε αυτή την ξεχωριστή συναυλία, η Μαρίτα Παπαρίζου θα ερμηνεύσει επί σκηνής τα πάθη και τα κατορθώματα των ηρώων σε μουσική των Μοντεβέρντι, Χέντελ, Ραμό, Ρεμπέλ και Γκλουκ. Τη συνοδεύει η ορχήστρα Novarte Εnsemble υπό τη μουσική διεύθυνση του αναγνωρισμένου ιταλού μαέστρου Μαουρίτσιο Κολαζάντι και το φωνητικό σύνολο Filii Notas υπό τη διεύθυνση της Μαρίας Μπαζού. Τη σκηνοθετική επιμέλεια έχουν αναλάβει η Φωτεινή Παπαθανασίου και ο Γιώργος Αχλαδιώτης, ενώ συμμετέχει η μεσόφωνος Ρόζα Καπόν Πουλημένου.
Οι ήρωες Ηρακλής, Θησέας και Οδυσσέας αποτελούν την πηγή έμπνευσης για μια δραματοποιημένη συναυλία με θεματικό άξονα τις ζωές, τα κατορθώματα, τα πάθη και τις συμφορές των ιδίων και όσων τους περιβάλλουν. Η Μαρίτα Παπαρίζου σε έναν tour de force, με τη συμμετοχή της Ρόζας Καπόν Πουλημένου, καλείται να ερμηνεύσει επί σκηνής, με τη βοήθεια κινησιολογίας, φωτισμών και σκηνικών αντικειμένων, ένα πλήθος ανδρικών και γυναικείων χαρακτήρων από το πανόραμα της μπαρόκ όπερας. Έτσι τη μια στιγμή μπορεί να είναι η πιστή Πηνελόπη και την άλλη η οργισμένη Αντιόπη, ο λυπημένος Άδμητος ή ο ερωτευμένος Θησέας, ο πολύτροπος Οδυσσέας ή η εκδικητική Κίρκη. Άλλωστε η ακροστιχίδα που σχηματίζεται από τα αρχικά γράμματα των ονομάτων των ηρώων και της λέξης Συνέργεια περιγράφει επακριβώς την έννοια που διέπει τη συναυλία, δηλαδή την ανάπτυξη πλείστων εκφάνσεων του ανθρώπινου χαρακτήρα, του ήθους. Πρόκειται για μια ξεχωριστή εμπειρία που ξεδιπλώνει τον μύθο και επιτρέπει, μέσα από την ανθρώπινη φωνή και τη μουσική της ορχήστρας, να ενσαρκωθούν επί σκηνής όλα τα αρχέτυπα.
Την Παρασκευή 10 Μαΐου, στις 8.30μμ, στην Εναλλακτική Σκηνή Εθνικής Λυρικής Σκηνής, Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.
Χρήστος Λεοντής, 60 χρόνια μαζί
Κυκλοφόρησε από τον Μετρονόμο σε τριπλό βιβλίο-cd η μοναδική συναυλία του Χρήστου Λεοντή στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού, που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 26 Σεπτεμβρίου 2023, για τα εξήντα χρόνια της δημιουργικής του πορείας.
O σπουδαίος δημιουργός παρουσίασε κομμάτια του από κύκλους τραγουδιών όπως «Καταχνιά», «Καπνισμένο τσουκάλι», «Αχ! Έρωτα», «Πρωινό άστρο», «‘Ερωτας αρχάγγελος», «Φλόγα που καίει» κ.ά, από παραστάσεις όπως «Χελιδών Ηδομένη», «Καντάτα Ελευθερίας», κ.ά., από το θέατρο, καθώς και ακυκλοφόρητα.
Ερμηνεύουν: Μίλτος Πασχαλίδης, Γιάννης Κότσιρας, Κώστας Τριανταφυλλίδης, Ηρώ Σαΐα, Ιωάννα Φόρτη, Αγγελική Τουμπανάκη, Πάνος Μπούσαλης. Έκτακτη συμμετοχή: Maria del Mar Bonet. Φιλική συμμετοχή: Σταμάτης Κραουνάκης.
Την παρουσίαση έκανε ο Σπύρος Παπαδόπουλος και η σκηνοθεσία ήταν του Κωστή Καπελώνη.