Ο ισραηλινός στρατός κατέλαβε το πέρασμα της Ράφα προς Αίγυπτο

Νετανιάχου: Όχι σε μια “ριψοκίνδυνη” συμφωνία. Ναι στη Ράφα

 

Οι στρατιωτικές επιχειρήσεις του Ισραήλ τη Δευτέρα επικεντρώθηκαν στην παλαιστινιακή πλευρά των συνόρων της Γάζας με την Αίγυπτο, καταλαμβάνοντας το πέρασμα της Ράφα και θέτοντας υπό τον έλεγχο τους τη χερσαία λωρίδα που αποκαλείται «Διάδρομος Φιλαδέλφειας». Σύμφωνα με τις  Συμφωνίες του Καμπ Ντέιβιντ (1979),  που προβλέπουν τη Συμφωνία Ειρήνης Ισραήλ - Αιγύπτου, η συγκεκριμένη χερσαία ζώνη είναι αποστρατικοποιημένη και από το 2005 είναι υπό τον απόλυτο έλεγχο της Αιγύπτου.

Τα τανκς γκρέμισαν τα παλαιστινιακά σύμβολα στο πέρασμα της Ράφα και ο ισραηλινός στρατός ανύψωσε τη σημαία του Ισραήλ. Η απόφαση κατάληψης του περάσματος στη Ράφα  προς τα αιγυπτιακά σύνορα και δυνητικά εισβολής στην πόλη έλαβε χώρα παρά τις τεράστιες αντιδράσεις της διεθνούς κοινότητας.

Η κατάληψη του περάσματος από τον στρατό κατοχής σηματοδοτεί ότι  έκλεισαν τα σύνορα με Αίγυπτο και επίσης προσωρινά, σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό, το πέρασμα Καρέμ Αμπου Σαλέμ  από το Νότιο Ισραήλ  με τη διέλευση ανθρωπιστικής βοήθειας, ενώ ο λοιμός είναι σε πλήρη εξέλιξη στη Βόρεια Γάζα και εξαπλώνεται σε όλο το θύλακα.  Κατόπιν ασφυκτικών πιέσεων σήμερα δήλωσαν ότι το πέρασμα Καρέμ Αμπου Σαλέμ  θα ξανανοίξει.

 

Ο.Η.Ε. διεθνείς οργανισμοί προειδοποιούν για τις συνέπειες εισβολής στη Ράφα

 

Σύμφωνα με δήλωση που προέβη την Παρασκευή  η υπηρεσία συντονισμού ανθρωπιστικών υποθέσεων των Ηνωμένων Εθνών, «η ισραηλινή στρατιωτική επιχείρηση στη Γάζα  θα μπορούσε να οδηγήσει σε σφαγή και να επιφέρει καίριο πλήγμα στην παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας τόσο κρίσιμης για την ανθρώπινη ζωή. Ο Αν. Γκουτέρες κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου που παραχώρησε στη Ν.Υόρκη κάλεσε  τις δύο πλευρές, τη Χαμάς και το Ισραήλ, να διανύσουν «το τελευταίο μίλι» που απαιτείται προκειμένου να επέλθει η συμφωνία, τονίζοντας ότι «[…]αυτή είναι μια ευκαιρία που δεν πρέπει να χαθεί[…]. Μια χερσαία  επίθεση στη Ράφα θα ήταν δυσβάσταχτη εξαιτίας των καταστροφικών ανθρωπιστικών συνεπειών της και του αντίκτυπου αποσταθεροποίησης που θα επιφέρει στην περιοχή». Ο Γ. Γ του Ο.Η.Ε ζητά την άμεση διέλευση της ανθρωπιστικής βοήθειας  ζητώντας από το Ισραήλ το άνοιγμα εκ νέου των χερσαίων περασμάτων.

Ο Τζέημς ‘Ελντερ εκπρόσωπος της Unicef  δήλωσε ότι η Ράφα είναι πόλη που κατοικείται  από παιδιά  - ο μισός πληθυσμός, σχεδόν, των κατοίκων της Γάζας - και δεν πρέπει να γίνει εισβολή.

Η «Εποχή» παραθέτει  τις ολέθριες συνέπειες  μιας μαζικής εισβολής στη Ράφα όπως διατυπώνονται από το Ευρω-Μεσογειακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων:

 «Ο ισραηλινός στρατός έκδωσε νέες εντολές εκκένωσης για δεκάδες χιλιάδες εκτοπισμένους παλαιστίνιους στη Ράφα, στη νοτιότερη πλευρά της Λωρίδας της Γάζας. Αυτές οι εντολές συνιστούν προφανώς προοίμιο για την έναρξη νέας στρατιωτικής επιχείρησης του που απειλεί να εκτελεστούν τουλάχιστον 1,2 εκ. άνθρωποι στην πόλη και συνιστά κλιμάκωση της γενοκτονίας που διαπράττει το Ισραήλ εναντίον των παλαιστινίων στη Γάζα, ένα έγκλημα που συνεχίζεται  αδιάκοπα από την 7η Οκτωβρίου του 2023.

Οι νέες εντολές εκτοπισμού του ισραηλινού στρατού συνοδεύτηκαν με προειδοποίηση ότι η πόλη της Γάζας και το βόρειο τμήμα της συνιστούν επικίνδυνη εμπόλεμη ζώνη και συνεπώς είναι αδύνατο για τους παλαιστίνιους να πάνε στο Βορρά.

Οποιαδήποτε στρατιωτική επιχείρηση στη Ράφα συνιστά σοβαρό κίνδυνο για εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες ειδικότερα για γυναίκες και παιδιά. Κινδυνεύουν να γίνουν θύματα φριχτών θηριωδιών[…]. Είναι προφανές ότι το Ισραήλ θα ξεκινήσει μαζική επίθεση στη Ράφα μετά από 213 μέρες  συνεχούς διάπραξης γενοκτονίας, χωρίς να σκεφτεί τη μοίρα εκατοντάδων χιλιάδων  εκτοπισμένων κατοίκων που είχαν αναζητήσει εκεί καταφύγιο, όπου είχε ανακηρυχθεί ασφαλής ζώνη από τον ισραηλινό στρατό. Λαμβάνοντας υπόψη τον όγκο των εκτοπισμένων κατοίκων, εισβολή στην πόλη συνιστά σοβαρή απειλή διεξαγωγής σφαγής και δημιουργεί έντονες ανησυχίες σχετικά με το σενάριο αναγκαστικού εκτοπισμού εκτός της Λωρίδας της Γάζας[...].».

 

Τα αντίποινα των ισραηλινών στην επιχείρηση των παλαιστίνιων ανταρτών

 

Μετά την εντολή εκκένωσης  τουλάχιστον 100.000 χιλιάδες παλαιστίνιοι, για πολλοστή φορά, αναγκάζονται να φύγουν  προς την κεντρική πλευρά της Γάζας προς την περιοχή, τη διευρυμένη ζώνη ασφαλείας στο Χαν Γιούνις και  αλ-Μαγάσι  στο κεντρικό τμήμα του θύλακα. Εκεί όμως  ο αστικός ιστός είναι πλήρως ισοπεδωμένος και δεν δύναται να επιβιώσουν οι παλαιστίνιοι χωρίς νοσοκομειακές δομές , χωρίς νερό και ανθρωπιστική βοήθεια.

Η επιχείρηση των παλαιστίνιων ανταρτών, συγκεκριμένα οι ταξιαρχίες Αλ-Κασσάμ, η στρατιωτική πτέρυγα της Χαμάς,  στο πέρασμα  Καρέμ Αμπου Σαλέμ την προηγούμενη Κυριακή στοίχισε τη ζωή 4 στρατιωτών. Συγκεκριμένα από τη Ράφα με πύραυλους  Ρατζούμ, μικρού βεληνεκούς,  χτύπησαν τανκς και μπουλντόζες της στρατιωτικής  διοίκησης  που έχει αναλάβει, σύμφωνα με τους παλαιστίνιους, την επιχείρηση εισβολής στη Ράφα.

 Η επίθεση αυτή πιθανόν και με πολιτική χροιά, όσον αφορά το αδιέξοδο που έχει περιέλθει στις διαπραγματεύσεις, πέρασε το μήνυμα ότι η αντίσταση στην επικείμενη εισβολή στη Γάζα παραμένει ακμαία και θα κορυφωθεί. Ωστόσο προκάλεσε τα αντίποινα του ισραηλινού στρατού με την επιχείρηση κατάληψης  του περάσματος  στη Ράφα,  παρά τη «δυσφορία»  των «Δημοκρατικών» του Τζον Μπάιντεν. Οι ισραηλινοί δήλωσαν ότι η επιχείρηση ήταν περιορισμένου εύρους, με επιθέσεις ακριβείας εναντίον στόχων της Χαμάς. Περαιτέρω η  κατάληψη του περάσματος προς την αιγυπτιακή πλευρά της Ράφα τεκμηριώνεται με το γνωστό επιχείρημα από τους ισραηλινούς: ότι θα τερματιστεί  το λαθρεμπόριο όπλων που λαμβάνει χώρα στην «υπόγεια δαιδαλώδη πόλη» των τούνελ από την Αίγυπτο!

 

Ο κοινός στρατηγικός στόχος Ισραήλ-ΗΠΑ

 

Ενώ υπάρχει κοινός στρατηγικός στόχος η εξάλειψη της Χαμάς και κάθε μορφής ένοπλης αντίστασης στη Γάζα, η προεκλογική μάχη των εκλογών της 5ης Νοεμβρίου αναγκάζει τον Μπάιντεν να είναι πιο «διαλλακτικός»  στο φοιτητικό κίνημα των Η.Π.Α  που αποτελεί τη συνέχεια του Κινήματος των λευκών ψηφοδελτίων στις προεκλογικές εκλογές του κόμματος του, για την ανάδειξη του ως υποψήφιου για τις προεδρικές εκλογές. Tα λευκά ψηφοδέλτια στις προκριματικές εκλογές  στο κόμματου ήταν ψήφος διαμαρτυρίας  του αντιπολεμικού κινήματος στην τυφλή υποστήριξη, στρατηγικής υφής, του Ισραήλ. Ο Μπάιντεν  αρνείται να συναινέσει  στην  αιματοχυσία  που δυνητικά θα ακολουθήσει στη Γάζα, προκειμένου το Ισραήλ να καταγάγει την απόλυτη νίκη εναντίον της Χαμάς ώστε να μην αποτελέσει ποτέ πια απειλή για το Ισραήλ, επιφέροντας ταυτόχρονα την «Τελική Λύση» στον παλαιστινιακό λαό της Γάζας και τελικά σε όλη την επικράτεια της ιστορικής γης της Παλαιστίνης, όπως  στη ναζιστική Ευρώπη που έλαβε χώρα  εναντίον 6 εκ. εβραίων.

 

 Ο Τζ. Μπάιντεν για την πρωτοφανή αύξηση του αντισημιτισμού

 

Ωστόσο ο Τζ. Μπάιντεν  εκ νέου προέβη σε νέα λεκτική  «επίθεση» με πιθανό δέκτη το φοιτητικό κίνημα. Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του την Ημέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος,  τόνισε ότι λαμβάνει χώρα μια πρωτοφανής αύξηση του αντισημιτισμού: «Όχι μετά από 75 χρόνια αλλά μετά από 7,5 μήνες  οι άνθρωποι ήδη ξεχνάνε, ξεχνάνε τον τρόμο που εξαπέλυσε η Χαμάς, ότι ήταν η Χαμάς που άσκησε βία στους ισραηλινούς, ότι ήταν η Χαμάς που απήγαγε και ακόμα συνεχίζει να κρατάει  αιχμαλώτους[..] Δεν έχω ξεχάσει ούτε και εσείς. Και δεν θα ξεχάσουμε.».

Και ούτε οι φοιτητές ξεχνάνε.  Το κίνημα που στηρίζεται  και από προοδευτικές εβραϊκές  οργανώσεις , όπως τις «Jewish Voice for Peace» και «If Not Now», δεν ξεχνάει ούτε το Ολοκαύτωμα των Εβραίων, ούτε τις θηριωδίες που συμβαίνουν στη Γάζα.  Γυναικείες οργανώσεις δηλώνουν ότι 700.000 γυναίκες και παιδιά υφίστανται άμεσο κίνδυνο από μια  επιχείρηση μαζικής επίθεσης των ισραηλινών  σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας, που θα μετεξελιχθεί στο Νέο Στάλινγκραντ της Μ.Ανατολής.  17 φοιτητές του Πανεπιστήμιου του Πρίνσετον, εδώ και 5 ημέρες,  έχουν ξεκινήσει απεργία πείνας ζητώντας την απόσυρση επενδύσεων σε επιχειρήσεις , μποϋκοτάζ ισραηλινών πανεπιστήμιων και τη δημιουργία  κέντρου παλαιστινιακών σπουδών που θα παρέχει υποτροφίες για εκτοπισμένους παλαιστίνιους.

 

Οι αντιφάσεις της αμερικανικής πολιτικής για το Ισραήλ

 

Η αμερικανική πολιτική έναντι του Ισραήλ χαρακτηρίζεται από αντιφάσεις:  άσκηση πίεσης στο κράτος απαρτχάιντ  όσον αφορά τα αντίποινα  εναντίον του Ιράν ότι θα έπρεπε  να είναι χαμηλής έντασης.  Ως  αντάλλαγμα εγκρίθηκε η επιχείρηση στη Ράφα,  ενώ  τις αμέσως επόμενες μέρες οι αμερικανοί διατύπωσαν  τις ενστάσεις τους για μια μαζικής κλίμακας επιχείρηση, που δεν θα προβλέπει αξιόπιστο σχέδιο προστασίας  1.5 εκ.  εκτοπισμένων παλαιστίνιων από τη νοτιότερη πόλη. Και  εδώ να αναφέρουμε ότι  φημολογείται ότι παραμένει μετέωρη  πώληση οπλικών συστημάτων ακριβείας που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν από τους ισραηλινούς στη Γάζα. Υπάρχει δυνητικά  αλλαγή στροφής που θα αποτρέψει την ισραηλινή αντεπίθεση;

 

Οι αντιδράσεις Χαμάς και Ισραήλ στο τελευταίο προσχέδιο σύναψης συμφωνίας για την κατάπαυση του πυρός

 

Η Χαμάς αποδέχτηκε το πρόσφατο προσχέδιο συμφωνίας για την κατάπαυση πυρός. H απόφαση αυτή αποκαθιστά πλήρως τη δημοφιλία της κυβέρνησης της Γάζας στους κατοίκους της, ενώ ταυτόχρονα από τη διεθνή κοινότητα θεωρείται ότι είναι μία οντότητα που δεν χαρακτηρίζεται από αδιαλλαξία και ούτε θα καταστεί υπεύθυνη για την κλιμάκωση της σύγκρουσης στον θύλακα.

Αιφνιδίασε, όμως, την κυβέρνηση των ακροδεξιών εξτρεμιστών του Μπ. Νετανιάχου. Πλέον γίνεται δέκτης τρομακτικής πίεσης που του ασκείται από τον λαό του Ισραήλ, που ζητά επιτακτικά τη σύναψη συμφωνίας για την κατάπαυση του πυρός,  την απελευθέρωση των ισραηλινών ομήρων και την άμεση  διεξαγωγή εκλογών.

 

Στόχος του Νετανιάχου η παραμονή του στην εξουσία

 

Ο Νετανιάχου δέχεται πίεση από τους φιλοπόλεμους, ακροδεξιούς,  εξτρεμιστές κυβερνητικούς εταίρους του, όπως τον υπουργό Οικονομικών Μπεζαλέλ Σμότριχ και τον υπουργό Εθνικής Ασφάλειας Ιταμάρ Μπεν Γκίβρ, που ζητούν την κατάληψη της Ράφα για την ολοκλήρωση της ΝΑΚΜΠΑ στην ιστορική γη της Παλαιστίνης. Σε κατ’ ιδίαν συνομιλίες  που είχαν οι Νετανιάχου και Μπεν Γκίβρ ο πρωθυπουργός του είπε «Όχι σε μια «ριψοκίνδυνη» συμφωνία. Ναι στη Ράφα».

 Η σύναψη συμφωνίας με τη Γάζα για κατάπαυση του πυρός και μάλιστα με προοπτικές  μόνιμης εκεχειρίας που διαφαίνονται στο τελευταίο κείμενο που αποδέχτηκε η Γάζα, του οποίου η σύνταξη έγινε υπό την εποπτεία του διευθυντή της CIA Μπιλ Μπερνς,  προοιωνίζει την πτώση της κυβέρνησης. Ο κυρίαρχος στόχος  του Νετανιάχου είναι η κυβερνητική σταθερότητα για να αποφύγει, δίνοντας  μάχη με τον χρόνο,  τη λογοδοσία του για τις εγκληματικές ευθύνες των κρατικών μηχανισμών για την επιχείρηση της 7ης Οκτωβρίου των παλαιστίνιων ανταρτών, που στοίχισε τη ζωή 1.200 ισραηλινών πολιτών και στρατιωτών. Επιπρόσθετα επιδιώκει να αποφύγει  τη συνέχιση της δίκης για διαφθορά και κατάχρηση εξουσίας.  Η πτώση της κυβέρνησής του,  με πρόσφατες σφυγμομετρήσεις να αναδεικνύουν ότι ο  κυβερνητικός συνασπισμός του αγγίζει το 27% του εκλογικού σώματος,  σηματοδοτεί τη δίωξη του με απρόβλεπτες συνέπειες για το μέλλον του. Και βέβαια αναμένονται οι αποφάσεις του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, όπως επίσης και του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης .

Ο Μπ. Νετανιάχου δέχεται αφόρητη πίεση από τις ΗΠΑ για να μην υποστεί ο Τζ. Μπάϊντεν την απώλεια εξουσίας στις επικείμενες προεδρικές  εκλογές της 5ης Νοεμβρίου. Ο Μπέρνι Σάντερς, ο οποίος στέκεται στο πλευρό των Αμερικανών φοιτητών  που αγωνίζονται ενάντια στη γενοκτονία της Γάζας λέγοντας τους «στέκεστε στη σωστή πλευρά της Ιστορίας», όχι τυχαία δήλωσε ότι η Γάζα θα γίνει το «Βιετνάμ» για τον Αμερικανό πρόεδρο.

 

Τελική διαπραγμάτευση στο Κάιρο

 

Στο Κάιρο σήμερα οι αντιπροσωπείες των ΗΠΑ, Κατάρ, Αιγύπτου και Ισραήλ θα αποφασίσουν για το αν θα υπάρξει συμφωνία ανταλλαγής αιχμαλώτων και προσωρινής κατάπαυσης του πυρός, που όμως δυνητικά μπορεί να οδηγήσει με εγγυητές το Κατάρ, την Αίγυπτο και τις ΗΠΑ σε μόνιμη ειρήνη.  Η ισραηλινή αντιπροσωπεία θα δεχτεί ασφυκτικές πιέσεις.

Η απόρριψη των όρων  της συμφωνίας, σηματοδοτεί την εισβολή στην πόλη της Ράφα και περαιτέρω  τις στρατιωτικές επιχειρήσεις των ισραηλινών  από Νότο προς Βορρά στη Γάζα. Την κατάληψη του θύλακα και τον ξεριζωμό των παλαιστίνιων από τη γη τους.  Μια ανείπωτη ανθρωπιστική τραγωδία  θα λάβει χώρα.

Η ανθρωπότητα στρέφει με αγωνία το βλέμμα της στη Ράφα και στις διαπραγματεύσεις στο Κάιρο.

Οι παλαιστίνιοι αντάρτες θα πεθάνουν, μέχρι τον τελευταίο,  πολεμώντας για το λαό τους και την πατρίδα τους.

Πρόσφατα άρθρα ( Μέση Ανατολή )
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet