Σύντροφε Μήτσο, αυτή είναι η τελευταία ώρα του αποχωρισμού, η ώρα της ύστατης θλίψης όχι μόνο για την οικογένειά σου, μα και για όλους εμάς που σε γνωρίσαμε και νιώθουμε το τεράστιο κενό της απουσίας σου. Το ίδιο κενό που νιώθουμε κάθε φορά που αποχωριζόμαστε έναν άνθρωπο της γενιά σου, έναν άνθρωπο από αυτούς που πορεύτηκαν σε όλη τους τη ζωή, ως το τέλος με συνέπεια, εντιμότητα, ανθρωπιά και αξιοπρέπεια.

Η πορεία σου, η στάση ζωής σου και οι αγώνες σου είχαν όλα τα χαρακτηριστικά, τις αξίες και τα ιδανικά ενός συνεπούς και ανιδιοτελούς κομμουνιστή που υπηρετούσε τα συμφέροντα της εργατικής τάξης και του λαού μας μέσα από τους πολιτικούς και συνδικαλιστικούς αγώνες.

Παιδί της φτώχειας και της ανέχειας, ο Μήτσος Πεσλής από τα μικρά του χρόνια μισεί την αδικία και την καταφρόνια. Στα δύσκολα χρόνια της κατοχής δεν διστάζει ούτε στιγμή. Εντάσσεται στην ΕΠΟΝ και ως μέλος του εφεδρικού ΕΛΑΣ παίρνει μέρος σε μάχες εναντίον των ιταλογερμανών κατακτητών.

Με την παράδοση των όπλων συλλαμβάνεται και με άδικες και αλλοπρόσαλλες κατηγορίες φυλακίζεται και εξορίζεται στα κολαστήρια της Μακρονήσου και της Λήμνου. Με την επιστροφή του, στιγμή δεν περνά από το μυαλό του να τα παρατήσει. Τα μεγάλα προβλήματα του λαού μας είναι προτεραιότητά του. Στα δύσκολα αυτά χρόνια εντάσσεται στην ΕΔΑ, εκλέγεται μέλος της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Άρτας.

Οι δυσκολίες για την επιβίωση, η δημιουργία οικογένειας καθόλου δεν τον αποτρέπουν ώστε να σταματήσει να τον απασχολούν τα προβλήματα του λαού μας και της Αριστεράς. Η δικτατορία τον βρίσκει μέλος της Νομαρχιακής Επιτροπής της ΕΔΑ. Συλλαμβάνεται και εξορίζεται στα Γιούρα.

Με την πτώση της δικτατορίας εντάσσεται στο ΚΚΕ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ παλεύοντας για την ανανέωση του κομμουνιστικού κινήματος, Γραμματέας της Ν.Ε., υποψήφιος βουλευτής, πρόεδρος της κοινότητας Πέτα, εκλεγμένος στη διοίκηση της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Άρτας –Φιλιππιάδας.

Σύντροφε και αδελφέ Μήτσο θα μας λείψεις. Θα μας λείψει η σιγουριά σου, η αστείρευτη ζωντάνια σου αλλά κυρίως θα μας λείψει η μεγάλη σου καρδιά που χώραγε όλο τον κόσμο. Ήσουν τυχερός σύντροφε γιατί έφυγες με την αγάπη της τρυφερής σου συντρόφισσας Μηλιάς και των εξαίρετων παιδιών σου Μπάμπη και Μαρίας, γιατί ο κόσμος σε αγάπησε όπως σου άξιζε.

Τώρα που θα βρεθείς εκεί πάνω θα έχεις καλή παρέα. Να τους χαιρετήσεις όλους τον Κ. Ταγκαρέλη, τον Β. Σφαλτό, τον Β. Ντέτσικα, τον Μήτσο Καραβασίλη, τον Β. Μπίκα, τον Λ. Βλάχο, την Νίτσα Σφαλτού, την Νίτσα Ταγκαρέλη, τον Α. Γαβρίλη, τον Γ. Κοντογιάννη, τον Μπάμπη Σακκά,τον Κ. Τάτση, τον Ν. Λιάρο , τον Γ. Τάτση,τον Κ. Βάσιο, τον Κ. Καραβασίλη, Β. Λένη και όποιον άλλον , συγγνώμη που ξεχνώ τώρα. Και προπάντων μη μαλώνετε.

Σύντροφε Μήτσο, σε ευχαριστούμε για όσα μας έδωσες. Νιώθουμε τυχεροί που σε γνωρίσαμε, που μας αγαπούσες, που μας συμβούλευες και θα πορευόμαστε με τη μνήμη σου.

Καλό σου ταξίδι. Ας είναι ελαφρύ το χώμα της αρτινής γης που θα σε σκεπάσει.

 

Tags:
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet