Απαλλάχθηκαν με βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Μυτιλήνης 35 αλλοδαποί πολίτες, μέλη ΜΚΟ που βοηθούσαν στη διάσωση μεταναστών στο Αιγαίο. Ήταν η περίφημη υπόθεση «Αλκμήνη», που είχε βγει με βαρύγδουπες ανακοινώσεις τον Σεπτέμβρη του 2020. Οι κατηγορούμενοι ως διακινητές, φερόμενοι ότι βοηθούσαν στην παράνομη είσοδο στη χώρα προσφύγων και μεταναστών δια της θαλάσσιας οδού, ουδέποτε κλήθηκαν ως ύποπτοι, που σημαίνει ότι ήταν από την αρχή αθώοι. Παρόλα αυτά διασύρθηκαν. Την ίδια ημέρα που είχε διαρρεύσει στην «Καθημερινή» η βαρύγδουπη ανακοίνωση περί μεγάλης επιχείρησης της αστυνομίας με τη συνεργασία της ΕΥΠ με μυστικούς αστυνομικούς και αλλοδαπούς μάρτυρες που παρεισφρήσαν για να αποκαλύψουν τη δήθεν εγκληματική οργάνωση, είχε βγει στο ΣΚΑΪ ο τότε υπουργός Μετανάστευσης, για να θριαμβολογήσει για τη μεγάλη αποκάλυψη.

Είχε ήδη ξεκινήσει η εκστρατεία δυσφήμησης των ΜΚΟ προς τον σκοπό συγκάλυψης των επαναπροωθήσεων που είχαν ξεκινήσει σε μαζική – βιομηχανική κλίμακα από τον Μάρτη του 2020. Εμπλέκονταν κατά την αστυνομία και την ΕΥΠ η Mare Liberum, η μόνη ΜΚΟ που είχε διασωστικό σκάφος στο Αιγαίο, η γνωστή σε όλη τη Μεσόγειο Sea Watch με διάφορα διασωστικά σκάφη, η Josoor, μια μικρή ΜΚΟ που λειτουργούσε κυρίως στον Έβρο με καταγραφή των pushbacks και η AlarmPhone, που λειτουργεί ως τηλεφωνική γραμμή επείγουσας επικοινωνίας προσφύγων σε βάρκες στη Μεσόγειο. «Δεν κάναμε τίποτε παράνομο», είχε δηλώσει on camera ο καπετάνιος του Mare Liberum σε εκπομπή της ΕΡΤ για το θέμα και επιβεβαιώθηκε δια βουλεύματος. Η Mare Liberum κυνηγήθηκε συστηματικά από τις αρχές, με αποτέλεσμα πριν περίπου ένα έτος να αποσυρθεί από την Ελλάδα. Το ίδιο και η Josoor, μετά τον συστηματικό πόλεμο σε Ελλάδα και Τουρκία, όπου δραστηριοποιούταν παρέχοντας υποστήριξη σε πρόσφυγες και μετανάστες στο κέντρο κράτησης στην Ανδριανούπολη. Συνεχίζουν ευτυχώς για τους ανθρώπους που βρίσκονται σε βάρκες στη θάλασσα, αναζητώντας καταφύγιο και μια ελπίδα σε αυτό τον κόσμο, η Sea Watch και το Alarm Phone.

Η επιχείρηση «Αλκμήνη» δεν ήταν η μόνη σε αυτό το συστηματικό κυνήγι μαγισσών που ζήσαμε τα προηγούμενα χρόνια. Ακολούθησε η επιχείρηση «Αλκμήνη 2» με όμοιες βαρύγδουπες ανακοινώσεις τον Ιούλιο του 2021, με στόχο την Aegean Boat Report, που περιέχει ως ονόματα και λοιπούς ξένους εθελοντές και εθελόντριες, που μοίραζαν κυρίως φαΐ σε κέντρα υποδοχής. Εκκρεμεί ακόμη σε άγνωστο στάδιο. Ακολούθησαν ακόμη δύο δικογραφίες σε βάρος του Παναγιώτη Δημητρά και του Tommy Olsen, μοναχικού μέλους της Aegean Boat Report, ενός ανθρώπου που απαντάει σχεδόν καθημερινά μέσω what’s app μέσα στη νύχτα σε ανθρώπους μέσα σε βάρκες στη μέση του Αιγαίου. Εκκρεμούν στην Κω. Για τη μία, μάλιστα, εξ αυτών έχουν επιβληθεί στον Παναγιώτη Δημητρά περιοριστικοί όροι εμφάνισης στην αστυνομία, σαν κοινού εγκληματία. Ο προσβλητικός και απαράδεκτος όρος απαγόρευσης ενασχόλησης με τη ΜΚΟ Παρατηρητήριο Συμφωνιών του Ελσίνκι, που όσο κι αν ενοχλεί, έχει προσφέρει βοήθεια σε λογής – λογής κατατρεγμένους στην Ελλάδα, απαλείφθηκε μετά τη διεθνή κατακραυγή. Διεθνή κατακραυγή που στην Ελλάδα δεν ακούγεται καν.

Υπερευαίσθητοι ξένοι, υπερευαίσθητο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, υπερευαίσθητο Συμβούλιο της Ευρώπης, υπερευαίσθητος ΟΗΕ, πρόσφατα δε και υπερευαίσθητο USA State Department.

Εκκρεμούν και άλλες δικογραφίες, όπως αυτή εναντίον πασίγνωστης ΜΚΟ ιατρικής βοήθειας, πάλι με νέες βαρύγδουπες ανακοινώσεις το προηγούμενο καλοκαίρι. Βλέπετε, λίγο προηγούμενα, μέλη της είχαν βρει μετανάστες με δεμένα χέρια με χειροπέδες σε δάσος στη Λέσβο και είχαν καταγγείλει το περιστατικό. Και άλλες δικογραφίες που πιθανόν δεν τις ξέρουμε (3 δικογραφίες εναντίον της αναφέρει η Josoor στην ανακοίνωση διάλυσης). Και καλύτερα να μην τις δούμε ποτέ. Ας μείνουν για τους ιστορικούς του μέλλοντος, όταν θα προσπαθούν να καταλάβουν τι έγινε σε τούτη εδώ τη χώρα τα χρόνια αυτά. Liferafts μιας συγκεκριμένης ελληνικής εταιρείας, προμηθεύτριας του Λιμενικού Σώματος, με ανθρώπους μέσα σε αυτά, να βρίσκονται καθημερινά εγκαταλειμμένα πλησίον τουρκικών ακτών, και τους αρμόδιους υπουργούς, τους εκπροσώπους Τύπου, λοιπούς ευσεβείς εγχώριους δημοσιογράφους να λένε ότι όλα αυτά είναι fake news, δημιουργήματα και κατασκευάσματα ΜΚΟ.

Μόνο που το πουλόβερ έχει αρχίσει να ξηλώνεται και οι διάφορες επιχειρήσεις «Αλκμήνη» αποδεικνύονται αυτό που ήταν από την αρχή. Ένα προπέτασμα καπνού για να συγκαλύπτει άνομες πράξεις, όπως την εγκατάλειψη ανθρώπων στη θάλασσα. Ο καπνός, όμως, έχει ξεκινήσει να διαλύεται και αχνοφαίνεται η απόδοση ευθυνών σε όσους πέταγαν ανθρώπους στη θάλασσα. Και κυρίως σε όσους τους επιδοκίμαζαν ή τους παρότρυναν κάνοντας ταπ ταπ στις πλάτες τους.

 

ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet