Αν δεν είσαι δημοσιογράφος στρατιωτικού ρεπορτάζ πώς θα φτάσεις στο νοσοκομείο για να ζήσεις;

 

Μεγάλο Σάββατο μεσημέρι και η είδηση ότι ο δημοσιογράφος Πάρις Καρβουνόπουλος έπαθε εγκεφαλικό σε νησί του Αιγαίου και χρήζει μεταφοράς σε νοσοκομείο της Αθήνας κάνει τον γύρο του διαδικτύου. Τα τηλέφωνα χτυπούν διαρκώς με πληροφορίες για την διακομιδή που αναμένεται να γίνει και που ωστόσο δείχνει να καθυστερεί. Είναι πλέον προχωρημένο μεσημέρι όταν από την άλλη άκρη της τηλεφωνικής γραμμής ακούγεται: «Σκέψου ότι έχει κινηθεί το σύμπαν επειδή είναι δημοσιογράφος και ακόμα δεν έχει φθάσει σε νοσοκομείο. Αν στη θέση του ήταν οποιοσδήποτε άλλος θα γινόταν αυτή η κινητοποίηση;». 

Ο συνάδελφος Πάρις Καρβουνόπουλος, ο οποίος βρέθηκε ως τουρίστας για λίγες ημέρες στην Πάρο, υπέστη νωρίς το πρωί, λίγο μετά τις 7 το εγκεφαλικό και μεταφέρθηκε τελικά σε νοσοκομείο μετά τις 3 το μεσημέρι, αφού πράγματι, είχε κινητοποιηθεί το σύμπαν για να βρεθεί μεταγωγικό αεροσκάφος. «Να γνωρίζετε ότι η μόνη σας ελπίδα αν βρεθείτε σε δύσκολη κατάσταση κάπου στο Αιγαίο – ένα εγκεφαλικό ας πούμε – είναι τα φτερά της Πολεμικής Αεροπορίας. Κι επειδή αυτά ανήκουν σε όλους μας να τα απαιτήσετε με κάθε τρόπο», είπε ο ίδιος λίγες ημέρες μετά. 

Πράγματι με τα φτερά ενός μεταγωγικού της Πολεμικής Αεροπορίας, το οποίο άργησε να βρεθεί καθώς είναι γνωστά τα προβλήματα της έλλειψης ανταλλακτικών και συντήρησης που καθηλώνουν τα στρατιωτικά αεροσκάφη, μεταφέρθηκε από την Πάρο στην Αθήνα. Ωστόσο η πτήση δεν έγινε άμεσα, καθώς, σύμφωνα με τις πληροφορίες, το αεροσκάφος όταν έφτασε στην Πάρο, ειδοποιήθηκε να περιμένει έναν ακόμα τραυματία τροχαίου, ενώ κλήθηκε να μεταφέρει και ένα ακόμα περιστατικό από τη Σαντορίνη.

Το ερώτημα εάν θα γινόταν αυτή η κινητοποίηση για την εξεύρεση μεταγωγικού αεροσκάφους εάν δεν επρόκειτο για τον δημοσιογράφο του στρατιωτικού ρεπορτάζ, παραμένει αναπάντητο. Εναλλακτικά, οι ασθενείς και τραυματίες του νησιού θα έπρεπε να μεταφερθούν με σκάφος του Λιμενικού μέχρι τη Σύρο και από εκεί να επιβιβαστούν σε ελαφρύ ελικόπτερο A-109, γνωστό για τις αναταράξεις του, προκειμένου να φθάσουν σε νοσοκομείο των Αθηνών.

Τον αγώνα για τη ζωή των κατοίκων και επισκεπτών του νησιού δίνει καθημερινά όσοι υπηρετούν στο Κέντρο Υγείας Πάρου και σε όλα τα υποστελεχωμένα Κέντρα υγείας των νησιών. «Πολεμούν χωρίς όπλα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Π. Καρβουνόπουλος. 

Οι δαπάνες για την δημόσια υγεία στη χώρα μας το 2024, σύμφωνα με τον προϋπολογισμό που ψηφίστηκε από την κυβέρνηση, αντιστοιχούν μόλις στο 6,7% του ΑΕΠ, σε αντίθεση με τον ελάχιστο μέσο όρο της Ευρωζώνης που είναι στο 8,2%. 

Ο προϋπολογισμός αυτός είναι σαφές ότι καθιστά ανέφικτες τις απαιτούμενες προσλήψεις στο χώρο της υγείας, απαραίτητες για να αλλάξουν την εικόνα στο ήδη διαλυμένο ΕΣΥ της χώρας και ειδικότερα στο νησιωτικό της κορμό, που αντιμετωπίζει ακόμα σοβαρότερα προβλήματα. Τα προβλήματα διογκώνονται ειδικά το καλοκαίρι, όπου ο πληθυσμός υπερπολλαπλασιάζεται λόγω τουρισμού. Η παραδοχή της αποτυχίας της κυβέρνησης,  είναι φανερή από τους διορισμούς φαντάρων με ειδικότητα γιατρού σε ακριτικά νησιά, όπως η Ψέριμος, οι Φούρνοι και η Ερείκουσα, προκειμένου να καλύψουν τις ανάγκες των περιφερειακών ιατρείων. 

Η ΠΟΕΔΗΝ πραγματοποίησε έρευνα στις υγειονομικές μονάδες 13 μεγάλων νησιών, καταδεικνύοντας τα σημαντικά προβλήματα και τις τεράστιες ελλείψεις. Σύμφωνα με την έρευνα, ακόμη ένα καλοκαίρι δεν έγινε καμία ενίσχυση με μόνιμο προσωπικό (διασώστες και πληρώματα ασθενοφόρων) στα νησιά. Παραμένει η ίδια τραγική εικόνα με τα προηγούμενα χρόνια. Όπου υπάρχουν Κέντρα Υγείας που διαθέτουν ασθενοφόρο όχημα αντί για προσλήψεις μόνιμων ή επικουρικών πληρωμάτων ασθενοφόρων συνεχίζεται η κάλυψη των κενών θέσεων με στρατιωτικούς και το πάσης φύσεως προσωπικό των κέντρων υγείας, κάτι που είναι «παράνομο και επικίνδυνο για διακομιζόμενους ασθενείς και για το προσωπικό που δεν διαθέτει τα απαιτούμενα προσόντα», σημειώνει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ.

Δεν είναι όμως μόνο στα νησιά που επικρατεί η «χακί» λογική για τη συμπλήρωση των κενών, αλλά όλη η περιφέρεια, την ώρα που το ΕΣΥ καταρρέει. 

Στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης, διατέθηκε στρατιωτικός ιατρός, με ειδικότητα «Πνευμονολόγος» έπειτα από σχετικό αίτημα του Υπουργείου Υγείας. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του υπουργείου άμυνας ο γιατρός αυτός θα διατίθεται 2 φορές την εβδομάδα μέχρι τη συμπλήρωση 30 ημερών. Τον προηγούμενο μήνα είχε διατεθεί στρατιωτικός γιατρός με ειδικότητα «Νευρολόγος» στο νοσοκομείο της Ξάνθης, για μια φορά την εβδομάδα. Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση προετοιμάζει την ενοποίηση των στρατιωτικών νοσοκομείων, με το πρόσχημα των ελλείψεων σε προσωπικό.

 

Πρόσφατα άρθρα ( Κοινωνία )
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet