Πραγματοποιήθηκαν οι δίδυμες εκλογές στην Βόρεια Μακεδονία, χωρίς μεγάλες εκπλήξεις, την Τετάρτη 8 Μαΐου. Τα ανατρεπτικά αποτελέσματα είχαν προβλεφθεί σχεδόν απ’ όλες τις δημοσκοπήσεις. Οι ψηφοφόροι ψήφιζαν σε χωριστές κάλπες για την εκλογή προέδρου της χώρας, ανάμεσα στους δύο υποψηφίους που είχαν προκριθεί στον 2ο γύρο, τον Στέβο Πενταρόφσκι, που έλαβε 29,39% και πλέον είναι απερχόμενος, και την Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα, καθηγήτρια Συνταγματικού Δικαίου, που θα τον διαδεχτεί. Αυτή έλαβε 65% και υπερδιπλάσιους ψήφους. Ο πρώτος στηρίχθηκε από το SDSM –σοσιαλδημοκράτες και τους αλβανούς συμμάχους τους, ενώ η δεύτερη από το VMRO –εθνικιστές και το σύνολο σχεδών των υπολοίπων.
Στις βουλευτικές εκλογές προηγήθηκε το εθνικιστικό VMRO με 43% και 58 έδρες από τις 120 συνολικά, ακολουθεί το SDSM με 15,37% και 18 έδρες, το αλβανικό DUI με 13,77 % και 19 έδρες, η συμμαχία αλβανικών κομμάτων Vlen με 13 έδρες, η υπερεθνικιστική Αριστερά Levica με 6 και το σχίσμα των Σοσιαλδημοκρατών Znam, επίσης με 6.
Στην τρίτη από την πρώτη θέση σε έδρες βρέθηκε το κυβερνών Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα SDSM, κάτω και από το συμμαχικό του αλβανικό κόμμα DUI. Η κυβερνητική τους συμμαχία ήταν που συνυπέγραψε τη Συμφωνία των Πρεσπών .
Οι αντίπαλοι της Συμφωνίας των Πρεσπών, VMRO, από την άλλη, είναι που εκλέγουν την πρόεδρο Γκορντάνα, που δήλωσε ότι επίσημα θα τηρηθούν οι δεσμεύσεις, αλλά η ίδια δεν γνωρίζει καμία Βόρεια Μακεδονία, εφόσον δεν υπάρχει Νότια. Μαζί της είναι το πιθανότερο να εκλεγεί ο Χριστιάν Μήτσκοσκι πρωθυπουργός. Για τις 3 ψήφους που του υπολείπονται, υπάρχει η δεξαμενή του Vlen, σύμφωνα με τους πολιτικούς αναλυτές, διότι με τη Levica και το Znam οι σχέσεις δεν είναι οι καλύτερες.
Ποιος φταίει για την κατρακύλα της συμμαχίας σοσιαλδημοκρατών Aλβανών; Οι Σοσιαλδημοκράτες μετά από τη Συνθήκη των Πρεσπών και την άρση του ελληνικού βέτο, έκαναν τη χώρα μέλος του ΝΑΤΟ, με τη φαντασίωση ότι ανοίγει ο δρόμος για είσοδο στην Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς και ότι το ΝΑΤΟ θα τους προστατέψει από ενδεχόμενες σχισματικές προθέσεις των Αλβανών. Μετά την αποχώρηση του Ζάεφ και την αντικατάστασή του από τον Κοβάτσεφσκι, υπέκυψαν στους εκβιασμούς της Βουλγαρίας για αποδοχή ύπαρξης μεγάλης βουλγαρικής μειονότητας και αναγνώριση της γλώσσας ως εκδοχή της βουλγαρικής και μάλιστα και συνταγματικής κατοχύρωσης των παραπάνω, προκειμένου η Βουλγαρία να σταματήσει το βέτο για την είσοδο της βόρειας Μακεδονίας στην ΕΕ. Τέλος, βυθίστηκαν στη διαφθορά μαζί με το συμμαχικό κυβερνών αλβανικό κόμμα DUI. Και επειδή πάντα υπάρχει κάτι αστείο σε κάθε τραγικό, αιχμή της προεκλογικής καμπάνιας των σοσιαλδημοκρατών του SDSM ήταν: «η πάταξη της διαφθοράς».
Το VMRO παρουσιάστηκε σαν το κόμμα προστάτης της χώρας. Αυτό που θα ξαναέδινε πίσω τη «Μακεδονία στους Μακεδόνες», που δεν υπέκυψε στους βουλγαρικούς εκβιασμούς, που δεν ενδιαφέρεται να τα «δώσει όλα» για να γίνει η χώρα μέλος της ΕΕ και για να αποκαλείται Μακεδονία σκέτα και όχι βόρεια. Αυτά βέβαια στο προσκήνιο, γιατί στο παρασκήνιο υπάρχει συμφωνία Μητσ-Μητσ, δηλαδή Μητσκόσκι – Μητσοτάκη, και πάνω απ' όλα ότι οι εθνικιστές έχουν σιδερένια συμφωνία για παραμονή στη σκληρή γραμμή των ΗΠΑ, ξεκόβοντας από τον προηγούμενο ηγέτη τους τον διαβόητο Γκρούεφσκι, που φυγόδικος κρύβεται στην αγκαλιά του Ορμπάν στην Βουδαπέστη. Κάθε υποψία σχέσεων VMRO με Ουγγαρία, και κατ’ επέκταση Ρωσία, έχει αρθεί και ως μαύρο πρόβατο παραμένει η δήμαρχος Σκοπίων Ντανέλα Αρσκόφσκα, που ήδη στοχοποιείται από το κόμμα της που θέλει να την ανατρέψει από δήμαρχο. Πέρα, όμως, από τη διαπλοκή του Μήτσκοσκι, που πούλησε το αφεντικό του, ο ίδιος έχει μπροστά του ένα δυσεπίλυτο πρόβλημα: πώς θα συνεχίσει την πορεία ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς να βρεθεί ενώπιον του βουλγαρικού εκβιασμού για αλλαγή συντάγματος στη βουλγαρική μειονότητα και στη γλώσσα. Και πώς θα επιβιώσει έξω από την Ευρώπη χωρίς ρωσική βοήθεια, όπως και πόσο θα διαρκέσει η συμμαχία με Αλβανούς που είναι στραμμένοι στις ΗΠΑ.
Το εκλογικό σύστημα
Για την άρση μιας υποψίας που αφορά την ορθότητα των αποτελεσμάτων πρέπει να επαναλάβουμε ότι οι Σοσιαλδημοκράτες ήρθαν τρίτοι σε έδρες, αλλά δεύτεροι σε ψήφους. Αυτό διότι στις εκλογές στη βόρεια γείτονα δεν υπάρχει ελάχιστο όριο για την είσοδο ενός κόμματος στην βουλή –πχ 3%. Η χώρα είναι διαιρεμένη εδαφικά σε έξι εκλογικές περιφέρειες με ίσο περίπου πληθυσμό και κάθε μια εκλέγει 20 από τους 120 βουλευτές. Εάν κάποιο κόμμα έχει συγκεντρωμένους ψηφοφόρους σε μια περιφέρεια ενδέχεται να εκλέξει περισσότερους και είναι σαν να διεξάγονται 6 διακριτές εκλογικές αναμετρήσεις. Όσο για τους απόδημους, ενδέχεται να εκλέξουν από 0 έως και 3, αρκεί ο υποψήφιος να έχει λάβει περισσότερες ψήφους από τον βουλευτή που εισήλθε στο κοινοβούλιο με τις λιγότερες ψήφους. Στις τελευταίες εκλογές συμμετείχαν λίγοι περισσότεροι από 3.000 απόδημοι, κυρίως υπέρ του Μήτσκοσκι.
Όλοι ενάντιων όλων
Σημαντικό ρόλο στις εκλογικές εξελίξεις έπαιξε ακόμη και η πόλωση Αλβανίας - Κοσόβου, καθώς ο Έντι Ράμα κατάγγειλε τον πρωθυπουργό Άλμπιν Κούρτι ότι ξεδιπλώνει μια αντι UCK πολιτική και στρέφεται εναντίον του Αλί Αχμέτι (πολέμαρχου των Αλβανών στον 8μηνο «εμφύλιο» του 2001 μέσα στη Βόρεια Μακεδονία) και μετέπειτα ηγέτη του DUI, στηρίζοντας το αντίπαλο αλβανικό Vlen, καθώς με την επιρροή του αυτή εξυπηρετεί τις ευρύτερες ηγεμονικές του βλέψεις.
Η φιλορωσική υπερεθνικιστική Αριστερά levica συγκέντρωσε στην περιφέρεια των Σκοπίων περισσότερο από 10%, με νέους κυρίως ψηφοφόρους, και εξέλεξε 6 βουλευτές Συγκροτήθηκε από το μικρό KK Μακεδονίας, τη Λένκα και τη Σολιντάρνοσκ. Από την τελευταία, αρκετά μέλη και στελέχη δεν προσχώρησαν, διότι ως αριστερή οργάνωση είχε μέλη και Σλαβομακεδόνες και Αλβανούς. Αντίθετα, Levica υπάρχει έντονος αντιαλβανισμός, πέρα από τα κοινωνικά αντινατοϊκά και αντιιμπεριαλιστικά συνθήματα. Ο επικεφαλής Απάσιεφ χαρακτηρίζεται ως κοινός προβοκάτορας. Ωστόσο, το κόμμα του μπορεί να συγκεντρώσει τη δυσαρέσκεια για την άνοδο των τιμών, την ανεργία και την προδομένη υπόσχεση για είσοδο στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Υπολογίζουν ότι εάν αποτύχει η νέα κυβέρνηση πιθανόν να συγκεντρώσει 25% στις επόμενες εκλογές. Εξάλλου το άλλο λαϊκιστικό κόμμα που στήριξε η δήμαρχος Άρσκοφσκα Νόβα Αλτερνατίβα, έλαβε μόλις 0,34% και είναι ανύπαρκτο.
Τέλος, αξίζει να αναφερθούμε στο Avaja, το πρωτοεμφανιζόμενο κόμμα των Ρομά. «Βαρεθήκαμε», λένε, «να είμαστε στο περιθώριο, στα σκουπίδια, στο σκούπισμα των δρόμων, στα σκουριασμένα σίδερα και να κάνουμε όλες τις βρωμοδουλειές και στις εκλογές να μας πετάνε πέντε δεκάρες για να τους ψηφίσουμε. Κατεβαίνουμε μόνοι μας». Έλαβαν 0,29%. Όταν σχολιάστηκε ότι δεν έχουν πουθενά γυναίκες απάντησαν: «σιγά – σιγά».