Δεν είναι μυστικό ότι στις επόμενες κοινοβουλευτικές εκλογές του Ηνωμένου Βασιλείου οι Εργατικοί θα σχηματίσουν κυβέρνηση μετά από δεκατέσσερα χρόνια. Βέβαια στην πολιτική ο χρόνος είναι συμπιεσμένος και πάντα υπάρχει η πιθανότητα ανατροπών. Η κυβέρνηση του Ρίσι Σούνακ, όμως, έχει καταφέρει με τις αδιάκοπες αποτυχίες της να πείσει τόσο την κοινή γνώμη, όσο και τους πολιτικούς αναλυτές, ότι τα ψωμιά της είναι (επιτέλους!) μετρημένα.

Στις 2 Μαΐου, οι Συντηρητικοί έχασαν σχεδόν πεντακόσιους δημοτικούς συμβούλους, συμβάλλοντας στην αύξηση των δημοτικών θέσεων σε όλα τα υπόλοιπα κόμματα. Το Εργατικό κόμμα (Labour) αύξησε τον αριθμό των συμβούλων του κατά 186, οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες (Liberal Democrats) κατά 104, οι Πράσινοι (Greens) κατά 74, ενώ αυξήθηκε και ο αριθμός των ανεξάρτητων δημοτικών συμβούλων. Το Εργατικό κόμμα έχει τώρα την πλειοψηφία σε 51 δήμους (+8), καθώς και τρεις νέους περιφερειάρχες στα Ανατολικά Μιντλαντς, στα Βόρειο-ανατολικά και στη περιοχή του Γιορκ και Βόρειου Γιόρκσαϊρ. 

Ενδιαφέρον έχει και η επανεκλογή του Σάντικ Καν στο Λονδίνο, που έλαβε το 44% των ψήφων, με διαφορά 11 μονάδων από την αντίπαλό του των Συντηρητικών, κερδίζοντας την πλειοψηφία σε δύο επιπλέον εκλογικές περιφέρειες του Λονδίνου. Δεδομένου ότι ο Καν έχει υπάρξει κατ’ εξακολούθηση στόχος ρατσιστικών και ισλαμοφοβικών επιθέσεων, η νίκη του δικαιώνει την ταυτότητα του Λονδίνου ως μια από τις πιο πολυπολιτισμικές μητροπόλεις. Οι επιθέσεις εναντίων του Καν δεν προέρχονται βέβαια μόνο από την εγχώρια Δεξιά, αλλά και από γνωστούς τοξικούς ρατσιστές, όπως ο Ντόναλντ Τραμπ, που κατά την επίσκεψη του στο Λονδίνο το 2019 τον αποκάλεσε «έναν παγερό αποτυχημένο».

Με τις επιθέσεις του καθεστώτος Νετανιάχου στη Γάζα και τις μεγάλες πορείες στο Λονδίνο υπέρ της Παλαιστίνης, ο Καν κατηγορήθηκε άμεσα και έμμεσα ως υπεύθυνος. Αν και ανάλογες πορείες έγιναν σε όλες τις μεγάλες πόλεις της Βρετανίας, ο Καν ως μουσουλμάνος που έκανε έκκληση για κατάπαυση του πυρός, ήταν ο αναμενόμενος στόχος της Δεξιάς. Η συντηρητική αντίπαλός του, Σουζάν Χολ ισχυρίστηκε ότι το Λονδίνο βρίσκεται υπό κατάληψη και ότι εγκληματίες έχουν τον έλεγχο των δρόμων, ενώ η δεξιά φυλλάδα Daily Mail προπαγάνδιζε με κατασκευασμένα στοιχεία ότι κατά τον τελευταίο χρόνο η εγκληματικότητα στο Λονδίνο αυξήθηκε κατά 2.500%! 

Τα αποτελέσματα των αυτοδιοικητικών εκλογών την περασμένη βδομάδα μπορεί να είναι τα χειρότερα των τελευταίων σαράντα χρόνων για τους Συντηρητικούς, επιβεβαιώνοντας για πολλούς τις προβλέψεις μιας νίκης στις κοινοβουλευτικές εκλογές, που θα διεξαχθούν μέχρι το τέλος του 2024. Όμως η αναγωγή των αποτελεσμάτων των δημοτικών εκλογών σε κοινοβουλευτικό επίπεδο είναι πάντα προβληματική. Ο πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ το γνωρίζει αυτό όμως. Για να σώσει τις εντυπώσεις μετά την πανωλεθρία, ισχυρίστηκε ότι αν τα αποτελέσματα των αυτοδιοικητικών μεταφραστούν σε αποτελέσματα κοινοβουλευτικών εκλογών, οι Εργατικοί δεν θα έχουν μια καθαρή πλειοψηφία και θα ηγηθούν μιας μειοψηφικής κυβέρνησης με τη βοήθεια του Εθνικού Κόμματος της Σκωτίας (SNP), των Πράσινων (Greens) και των Φιλελεύθερων Δημοκρατών (Liberal Democrats) με καταστροφικές για τη χώρα συνέπειες.

Οι δηλώσεις του δεν είναι μόνο συνώνυμες του γνωστού ρητού «η ελπίδα πεθαίνει τελευταία», αλλά και μια προβλεπόμενη επικοινωνιακή τακτική, η οποία από τη μια θέλει να φέρει πίσω τους απογοητευμένους δεξιούς ψηφοφόρους και, από την άλλη, να δημιουργήσει αμφιβολίες και ανησυχία στο ευρύτερο εκλογικό σώμα για το τι θα ακολουθήσει μια πιθανή νίκη των Εργατικών. Μερικοί από τους λόγους που η αναγωγή είναι δύσκολη, είναι ότι οι αυτοδιοικητικες εκλογές έγιναν κυρίως σε αστικά κέντρα της Αγγλίας και της Ουαλίας, που σημαίνει ότι οι μισοί τουλάχιστον ψηφοφόροι των κοινοβουλευτικών εκλογών δεν ψήφισαν, όπως δεν ψήφισε και η Σκωτία. Επίσης, οι ανεξάρτητοι υποψήφιοι που είχαν σημαντικά κέρδη στις τοπικές εκλογές δεν έχουν την ίδια τύχη στις κοινοβουλευτικές. 

Όσο για το Εργατικό κόμμα, ενώ εκλογικά βρίσκεται σε μια πολύ ευνοϊκή πολιτική συγκυρία, έχει απογοητεύσει μια μεγάλη μερίδα της Αριστεράς, που ναι μεν μπορεί να μη μεταφράζεται σε τεράστιο εκλογικό μερίδιο, όμως περιλαμβάνει πολλούς ακτιβιστές. Ο αρχηγός των Εργατικών Κιρ Στάρμερ έχει αποξενώσει πολλούς μουσουλμάνους ψηφοφόρους με διαγραφές βουλευτών που αποκαλούν τη γενοκτονία στη Γάζα αυτό που είναι, δηλαδή γενοκτονία, ενώ στο θέμα της αναγνώρισης ενός παλαιστινιακού κράτους απέφυγε να τοποθετηθεί υπέρ της μονομερούς αναγνώρισης ανεξάρτητα από το Ισραήλ.

Όμως το Παλαιστινιακό δεν είναι το μόνο ζήτημα που απογοητεύει. Τις τελευταίες βδομάδες βουλευτές των Συντηρητικών παραιτούνται από το κόμμα συνειδητοποιώντας ότι η κυβέρνηση Σούνακ δεν έχει μέλλον. Μια εξ αυτών, η Natalie Elphicke, βουλεύτρια του Ντόβερ, προσχώρησε στους Εργατικούς με την ευλογιά του Στάρμερ. Συνήθως οι αποστασίες χαροποιούν τους αντιπάλους, όμως πέρα από τις επιθέσεις κατά των Εργατικών που είχε εξαπολύσει στο παρελθόν η συγκεκριμένη βουλεύτρια, είναι και γυναίκα πρώην συντηρητικού βουλευτή που κατηγορήθηκε για σεξουαλική κακοποίηση και τον οποίο διαδέχτηκε. Τότε η συγκεκριμένη είχε δηλώσει ότι επειδή ο σύζυγος της ήταν γοητευτικός και τον γοήτευαν οι γυναίκες, ήταν εύκολος στόχος. 

Ενώ λοιπόν έχουμε αρχίσει να βλέπουμε την πλάτη της Δεξιάς που φεύγει, υπάρχει και ένα μούδιασμα σε σχέση με την κατεύθυνση της μελλοντικής κυβέρνησης Στάρμερ.

 

Μαρίνα Πρεντουλή Η Μαρίνα Πρεντουλή είναι αναπληρώτρια καθηγήτρια Πολιτικών Επιστημών και Επικοινωνίας, Πανεπιστήμιο Ανατολικής Αγγλίας, UK. Περισσότερα Άρθρα
Πρόσφατα άρθρα ( Ευρώπη )
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet