Καθώς στον καθημερινό διάλογο οι ευρωεκλογές καταλήγουν ως πεδίο μάχης ισχυροποίησης της θέσης των κομμάτων στην ελληνική πραγματικότητα, αμελούμε να μιλήσουμε για την Ευρώπη, για τις επικείμενες ευρωεκλογές. Ο ρόλος της Ευρώπης οφείλει να ισχυροποιηθεί, να διαχυθεί προς τα κάτω ώστε να νιώσει κάθε πολίτης ότι αποτελεί μέρος της, ότι επωφελείται από αυτή την ένωση κρατών.
Εστιάζοντας στις ομάδες πολιτών που υφίστανται κοινωνική καταπίεση όπως είναι τα ανάπηρα άτομα, πολύ περισσότερο δε τα άτομα που υφίστανται διπλή ή και τριπλή διάκρισή λόγω του ότι είναι γυναίκες, Ρομά, πρόσφυγες και άτομα της LGBTIQ+ κοινότητας, ο ρόλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι ζωτικής σημασίας. Υπάρχουν αρκετά παραδείγματα τόσο στο παρελθόν όσο και στο παρόν, με το γάμο ομόφυλων ζευγαριών στη χώρα ή την υιοθέτηση ενιαίας κάρτας αναπήρων και φυσικά την επικύρωση της Χάρτας Δικαιωμάτων του ΟΗΕ για τα ανάπηρα άτομα, που υπέγραψαν τα 27 κράτη. Ωστόσο, μένει πολύς δρόμος να διανύσουμε ώστε να γίνουν πράξη.
Δεδομένου πως τα ανάπηρα άτομα υπολογίζονται γύρω στα 20εκ στην Ευρώπη, πόσοι/ες εκλεγμένοι ευρωβουλετές/τριες στους 705 συνολικά υπάρχουν, με εμφανή αναπηρία, ώστε να ασκήσουν πίεση στο Ευρωκοινοβούλιο για τα δικαιώματα μας; Και από αυτούς/ες πόσοι/ες δεν προωθούν την αναπηρική πολιτική μέσα από ένα πλαίσιο φιλελεύθερο που εκ των πραγμάτων είναι ελλιπές; Γυναίκες ανάπηρες υπάρχουν; Μία στην μέχρι πρότινος Ευρωβουλή και ευτυχώς που υπήρχε έστω μία. Είναι σημαντική η εκπροσώπησή μας από εμάς για εμάς για μια πραγματική συμπερίληψη, καθώς ακόμα τα δικαιώματα των αναπήρων παραβιάζονται κατ’ εξακολούθηση.
Αξίζει να σημειωθεί πως η πίεση που ασκεί η Ευρωπαϊκή Ένωση στα κράτη -μέλη της οφείλει να αυξηθεί και να προωθηθούν τα ανάλογα προγράμματα για μια Ευρώπη που θα τηρεί κατά γράμμα και σε υψηλό επίπεδο τα όσα διακηρύσσει η Σύμβαση του ΟΗΕ. Για να μιλήσουμε πιο συγκεκριμένα για το παρόν, έχουν πρόσβαση όλα τα άτομα, ανεξαρτήτου βλάβης, στην εκλογική διαδικασία; Όχι και η επιστολική ψήφος δεν έλυσε το πρόβλημα, παρά τα όσα συνεχώς προβάλλονται. Εκτός όμως από τη διαδικασία της ψήφου, έχουν πραγματική πρόσβαση στη πληροφορία που απαιτείται ώστε να επιλέξουν και να ψηφίσουν ότι πραγματικά τους εκπροσωπεί; Φυσικά όχι, αρκεί να τσεκάρετε τη αρτιότητα των διαδικτυακών ιστότοπων των ευρωπαϊκών κομμάτων. Η πρόσβαση στην πληροφορία του τι εννοούμε προσβασιμότητα είναι περιορισμένη και οι απαραίτητες τεχνολογίες οικονομικά δυσπρόσιτες. Η Ευρώπη μπορεί να δουλέψει προς την διευκόλυνση πρόσβασης σε αυτές τις τεχνολογίες για όλα τα κράτη- μέλη της και να την επιβάλει με αυστηρότητα.
Ένα άλλο ζητούμενο είναι να επιτρέπεται στα άτομα με νοητική υστέρηση να ψηφίζουν σε όλα τα κράτη- μέλη χωρίς δικαστική άδεια, να έχουν πλήρη δικαιοπρακτική ικανότητα αλλά και το δικαίωμα του εκλέγεσθαι. Υπάρχουν εύληπτα (easy to read) κείμενα για να μπορέσουν να ενημερωθούν ή θεωρούμε πως αυτό δεν γίνεται, άρα δεν μπαίνουμε καν στη διαδικασία;
Ας μιλήσουμε για τη στέγαση. Αν υπάρχει στεγαστική κρίση στην Ευρώπη για το μέσο πολίτη, φανταστείτε πόσο τεράστιο είναι το πρόβλημα στην ανεύρεση στέγης για ένα ανάπηρο άτομο. Κατά κανόνα τα προσβάσιμα σπίτια είναι τα ακριβότερα, όταν βέβαια αυτά υπάρχουν. Σημαντικό είναι να υπάρχει μέριμνα για την μετατροπή ενός σπιτιού σε προσβάσιμο, στη περίπτωση της επίκτητης αναπηρίας ή στην περίπτωση που έρχεται στη ζωή μας ένα ανάπηρο άτομο.
Κρίσιμο ρόλο για την αντιμετώπιση της γκετοποίησης των αναπήρων με τις γνωστές τραγικές συνέπειες που φέρει αυτή είναι η ενίσχυση της αποϊδρυματοποίησης και της ενταξιακής εκπαίδευσης. Ο ελλιπής ωστόσο τρόπος που αυτή εφαρμόζεται και προωθείται έχει ως αποτέλεσμα την διαστρέβλωση των παραπάνω, ενισχύοντας την εσφαλμένη αντίληψη ότι «δε δουλεύει» και οδηγώντας σε οπισθοδρόμηση.
«Τίποτα για εμάς χωρίς εμάς» -αριστερόστροφα για τη ζωή που μας αξίζει !
Η περίοδος που διανύουμε είναι κρίσιμη για να αποκτήσουμε αξιοπρέπεια τα ανάπηρα άτομα ώστε να μην γκετοποιηθούμε και φτωχοποιηθούμε, ούσες από τις πρώτες κοινωνικές ομάδες που- όπως πάντα- πλήττονται εν μέσω πολλαπλών κρίσεων, όπως η κλιματική, ενεργειακή, στεγαστική κρίση και η κλιμακούμενη ακρίβεια. Είναι επομένως επιτακτικότατη η ανάγκη της δυναμικής μας παρουσίας στο Ευρωκοινοβούλιο.
* Η Κατερίνα Σαράντη είναι ανάπηρη γυναίκα, πρωταθλήτρια παρατριάθλου.