Πολλοί απορούν γιατί το ΚΚΕ συμμετέχει στις ευρωεκλογές αφού διαφωνεί με την ΕΕ. Το ερώτημα είναι ρητορικό και ολίγον προβοκατόρικο. Μα ακριβώς επειδή διαφωνεί θα πρέπει να βρίσκεται εκεί στην πρώτη γραμμή του αγώνα ενάντια στην κυβέρνηση και τη συστημική αντιπολίτευση που επιχειρούν να ξεπλύνουν τη βάρβαρη πολιτική της ΕΕ.

Γιατί αν στο ελληνικό κοινοβούλιο ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, Νέα Αριστερά συγκλίνουν, στο ευρωκοινοβούλιο ταυτίζονται!

Το «σχέδιο» που μπήκε σε εφαρμογή τα τελευταία χρόνια είναι κοινό στις φτωχές χώρες του ευρωπαϊκού Νότου. Η κατοικία, η μικροϊδιοκτησία αλλάζει χέρια. Περνάει στα χέρια των ολιγαρχών και των πιστών υπηρετών τους. Αργά αλλά σταθερά η κοινωνία αποσαρθρώνεται και παραλύει.

Η ΕΕ δεν έχει πολιτική προστασίας του λαού και της περιουσίας του από φυσικές καταστροφές. Αντίθετα, η ΕΕ θεωρεί αντιοικονομικά τα μέτρα αντιπλημμυρικής θωράκισης και τα μέτρα αντιπυρικής προστασίας. Τα αποτελέσματα αυτής της πολιτικής τα έχει ζήσει ο λαός μας πολλές φορές: στη Μάνδρα, στο Μάτι, στη Θεσσαλία, στη Δαδιά.

Πολιτική που οδήγησε στο έγκλημα στα Τέμπη είναι η πολιτική της ΕΕ, για τις σιδηροδρομικές μεταφορές της απελευθέρωσης εμπορευματοποίησης των μεταφορών που αντιμετωπίζει την ασφάλεια επιβατών και εργαζομένων ως... κόστος! Γιατί ακόμα και τώρα το 87% του σιδηροδρομικού δικτύου στην ΕΕ δεν διαθέτει συστήματα ασφαλείας αφού κάτι τέτοιο δεν αποφέρει κέρδη.

Σήμερα ο λαός μας είναι απομονωμένος από το δικαίωμά του να ζήσει με αξιοπρεπές εισόδημα, μια στέγη, μισθό, σταθερή δουλειά, δικαιώματα στη μόρφωση, την υγεία, τον πολιτισμό αλλά και το δικαίωμά του να ζει ειρηνικά και με ασφάλεια στον τόπο του.

Το ΚΚΕ έχει και πρέπει να έχει θέση στην ΕΕ, επειδή δεν έχει δεσμεύσεις από μεγάλα συμφέροντα. Επειδή δεν φοβάται να λέει την αλήθεια. Οφείλει να δίνει το αγωνιστικό παρών κυρίως απέναντι στην Ευρώπη των μονοπωλίων. Το χρειάζεται η Ευρώπη και οι χώρες της αν θέλουν να ξαναβρούν κάτι από την χαμένη αξιοπρέπειά τους. Αν θέλουμε να ξαναζωντανέψει το πνεύμα του Διαφωτισμού (και όχι του ...Μάαστριχτ), που ξεκίνησε από εκεί. Γιατί οι λαοί της Ευρώπης διανύουν στον αιώνα μας την πιο βαθιά νύχτα. Όμως δεν έχουν πει ακόμα την τελευταία λέξη. Το ρεύμα αμφισβήτησης αυτής της κυρίαρχης πολιτικής τείνει να γίνεται πιο ισχυρό, ιδιαίτερα εδώ στο Νότο.

Γι’ αυτό και στις εθνικές εκλογές ο λαός στράφηκε προς το ΚΚΕ. Που είναι πάντα έτοιμο για αγώνα. Προσωπικά είδα τον αγώνα αυτόν να μετατρέπεται σε αλληλεγγύη, όταν γύπες και κοράκια έπεσαν πάνω στο πατρογονικό σπίτι μου και με τρόπο ολοκληρωτικά και αποδεδειγμένα παράνομο υφάρπαξαν.

Το ΚΚΕ στάθηκε δίπλα μου στις κρίσιμες αυτές ώρες. Τα παιδιά του ΠΑΜΕ και της ΚΝΕ στάθηκαν απέναντι στα ΜΑΤ και στην ωμή κρατική βία. Οι γυναίκες της ΟΓΕ Ζωγράφου άπλωσαν ένα προστατευτικό δίχτυ πάνω σε εμένα και το παιδί μου, αφού έτσι όπως μας έσυραν, δεν προλάβαμε να πάρουμε από το σπίτι ούτε καν τα ρούχα μας ή τα φάρμακά μας! Ναι, το ΚΚΕ το έκανε αυτό! Δεν επέτρεψε να με διαλύσει η βαρβαρότητα. Κράτησε ψηλά τη ζωή μου και την αξιοπρέπειά μου.

Αναρωτιέμαι σε ποια ευνομούμενη πολιτεία, σε ποια δυτική δημοκρατία που διαπνέεται από τον ευρωπαϊκό Διαφωτισμό, επιτρέπεται να φωλιάσει τόσος φασισμός μέσα στην κοινωνία της... Ρητορικό το ερώτημα, ωστόσο υφίσταται. Όμως, η αλήθεια είναι εδώ μπροστά μας. Υπάρχουν άραγε σήμερα ευνομούμενες χώρες στην Ευρώπη όταν μπροστά στο κύμα διαμαρτυρίας των λαών, διαπιστώνουνε άμεση καταστολή και δραστικό περιορισμό των λαϊκών ελευθεριών των διαδηλώσεων και των απεργιών...

Προσωπικά θα αγωνιστώ δίπλα στο Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας και εδώ και αν εκλεγώ στην ευρωβουλή που μου έκαναν τη μεγάλη τιμή να με επιλέξουν ως υποψήφια. «Για να λάβουν τα όνειρα εκδίκηση», όπως έλεγε συχνά ο Μίκης Θεοδωράκης, ομνύοντας στο «Άξιον Εστί».

 

* Η Ιωάννα Κολοβού είναι δικηγόρος και δημοσιογράφος, μέλος της ΕΣΗΕΑ.

ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet