Καθηγητές στο πλευρό των αλληλέγγυων στους Παλαιστίνιους φοιτητών

 

Η «Εποχή» έλαβε και δημοσιεύει την ανοιχτή επιστολή των καθηγητών του δημόσιου, πανεπιστήμιου του Βόσπορου της Τουρκίας, που έχει κύριους αποδέκτες τον παλαιστινιακό λαό και τη σπουδάζουσα νεολαία των ΗΠΑ και ολόκληρου του κόσμου. Το Πανεπιστήμιο του Βόσπορου, αποτελεί πυλώνα προάσπισης των δημοκρατικών, ακαδημαϊκών κεκτημένων. Από την 1η Ιανουαρίου του 2021 αντιστέκεται στους κανόνες της αγοράς - ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της Ανώτατης Παιδείας - και της «άλωσης» του από την κυβέρνηση του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης του Ταγίπ Ενρτογάν. Από τότε, φοιτητές και καθηγητές, η ακαδημαϊκή πολιτεία του Βόσπορου, προβαίνουν σε «πανεπιστημιακή ανυπακοή» στον εκ των έσω πόλεμο φθοράς, που υφίστανται από τους φιλοκυβερνητικούς, διορισμένους καθηγητές κτλ και επιδεικνύουν πρωτοφανή αλληλεγγύη στις διώξεις και στη φυλάκιση φοιτητών και καθηγητών».

Στη συνέχεια δημοσιεύουμε την επιστολή 103 τούρκων καθηγητών του ιδρύματος.

 

Ν. Γ.

 

“Εμείς, καθηγητές του Πανεπιστήμιου του Βόσπορου καταδικάζουμε τις πολιτικές καταστολής που υιοθετούνται από τις διοικήσεις των πανεπιστημίων σε όλη την επικράτεια των ΗΠΑ εναντίον των ειρηνικών, αντιπολεμικών διαδηλώσεων υπέρ της Παλαιστίνης, που διεξάγονται από τους φοιτητές και το ακαδημαϊκό προσωπικό στις πανεπιστημιουπόλεις. Διαπιστώνουμε με βαθειά λύπη και ανησυχία ότι σε πολλά Πανεπιστήμια τα αιτήματα που προβάλλουν οι διαδηλωτές καταστέλλονται με βίαιο τρόπο. Πολλές διοικήσεις πήραν την απόφαση, που προκαλεί πραγματικά τρόμο, να επιτρέψουν στις αστυνομικές δυνάμεις να εισβάλλουν στις εγκαταστάσεις των πανεπιστημίων κουβαλώντας όπλα και γκλομπς και με ρίψη δακρυγόνων προέβησαν σε συλλήψεις φοιτητών, ενώ ταυτόχρονα καθηγητές και πολλοί άλλοι πολίτες κακοποιήθηκαν και τέθηκαν υπό κράτηση.

Στο Πανεπιστήμιο του Βόσπορου είμαστε απόλυτα εξοικειωμένοι με την παρουσία ένοπλων δυνάμεων στις πανεπιστημιουπόλεις και τη βίαιη καταστολή ειρηνικών διαδηλώσεων. Εδώ και τρία, τουλάχιστον, χρόνια οι φοιτητές και το ακαδημαϊκό προσωπικό αντιστέκονται στην κατάληψη του πανεπιστημίου από την κυβέρνηση με συνέπεια την υπονόμευση της ακαδημαϊκής ελευθερίας, τη βίαια καταστολή πολλών διαδηλώσεων, τη φυλάκιση και την κακοποίηση πολλών φοιτητών και τέλος τη λήψη πειθαρχικών μέτρων εναντίον τους και ταυτόχρονα τις απολύσεις, διώξεις και τέλος την απομάκρυνση από την Ακαδημία πανεπιστημιακών και στελεχών του διοικητικού προσωπικού.

Παρατηρούμε με μεγάλη ανησυχία ότι η απαγόρευση της ελευθερίας έκφρασης που επιβάλλεται από τις πολιτικές δυνάμεις, με αφορμή τις δικαιολογημένες αντιδράσεις της διεθνούς κοινής γνώμης για τα εγκλήματα πολέμου που λαμβάνουν χώρα στη Γάζα, διευρύνεται σε τέτοιο βαθμό, ώστε να απειλείται η ακαδημαϊκή ελευθερία.  Διαπιστώνουμε ότι ήδη ακυρώνονται ακαδημαϊκά σεμινάρια, ότι φιμώνονται οι απόψεις φοιτητών και ακαδημαϊκού προσωπικού και τέλος, όπως όλοι γνωρίζουμε, έλαβε χώρα ο δια της βίας τερματισμός της διεθνούς συνδιάσκεψης  για την επίδειξη αλληλεγγύης στην Παλαιστίνη στη Γερμανία. Όλα αυτά που συνέβησαν, επιβεβαιώνουν τη διεθνή διάσταση αυτής της απειλής.

Καταδικάζουμε τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας που διαπράττει ο ισραηλινός στρατός στη Γάζα, χρησιμοποιώντας ως πρόσχημα τη σφαγή της 7ης Οκτωβρίου που  προέβη η Χαμάς, όπως εξίσου και το καθεστώς απαρτχάιντ που εφαρμόζει  και έχει ήδη εδραιώσει το ισραηλινό κράτος λόγω κατοχής και στην υπόλοιπη εδαφική επικράτεια της Παλαιστίνης. Στεκόμαστε στο πλευρό των φοιτητών και ακαδημαϊκών οι οποίοι με τους αγώνες τους, με όλες τις πολύμορφες, ειρηνικές δράσεις τους, εκφράζουν δημοκρατικά τα αιτήματα τους και αντιστέκονται στις διοικήσεις πανεπιστημίων που απειλούν να καταστείλουν την ακαδημαϊκή ελευθερία.

Με βάση τους κρίσιμους αυτούς προβληματισμούς καλούμε τις διοικήσεις των πανεπιστημίων σευ ολόκληρο τον κόσμο και πρώτα από όλα στην Τουρκία να αποσύρουν τις δυνάμεις της αστυνομίας από τις πανεπιστημιουπόλεις και να σεβαστούν τις αρχές της θεσμικής  αυτονομίας και της από κοινού διακυβέρνησης, με πλήρη διαφάνεια στις ακαδημαϊκές βαθμίδες λήψης αποφάσεων.

 

Μετάφραση: Ναταλί Γλέζου

 

Πρόσφατα άρθρα ( Μέση Ανατολή )
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet