Ο Γιοχάννες Φερ, που είναι δεύτερος στο ευρωψηφοδέλτιο του ΜΕRΑ25 Γερμανίας (σημ: οι ευρωεκλογές γίνονται με λίστα και όχι με σταυρό), μιλάει στην «Εποχή» για την προεκλογική εκστρατεία τους, για τη νεοφιλελεύθερη πολιτική της γερμανικής κυβέρνησης, και για την ιστορική ευθύνη που έχει η Γερμανία στην υπεράσπιση της ειρήνης.

 

 

Πώς διεξάγεται ο δημόσιος προεκλογικός διάλογος μεταξύ των πολιτικών κομμάτων στη Γερμανία;

Ο δημόσιος διάλογος έφτασε πρόσφατα σε νέα χαμηλά επίπεδα όσον αφορά την ελευθερία του λόγου και τις δίκαιες εκλογικές αναμετρήσεις. Ενώ τα κόμματα του κατεστημένου που χρηματοδοτούνται από τις βιομηχανίες είχαν πάντα ένα σημαντικό οικονομικό πλεονέκτημα στις προεκλογικές εκστρατείες, η πρόσφατη αυταρχική στροφή της γερμανικής κυβέρνησης εναντίον οποιουδήποτε επικρίνει τη συνενοχή της στη γενοκτονία στη Γάζα είναι ένα εξαιρετικά επικίνδυνο μονοπάτι και δεν έχει καμία σχέση με τη δημοκρατία. Η απαγόρευση εισόδου του Γιάννη Βαρουφάκη στη χώρα για να μιλήσει στο Παλαιστινιακό Συνέδριο αποτελεί εξωφρενική παραβίαση κάθε αρχής του κράτους δικαίου. Η πλήρης απαγόρευση του Συνεδρίου, που το MERA25 Γερμανίας συνδιοργάνωσε με την Εβραϊκή Φωνή για την Ειρήνη στη Μέση Ανατολή και άλλες οργανώσεις, δεν έχει καμία σχέση με την ελευθερία του λόγου, αλλά είναι ακριβώς η αυταρχική πολιτική για την οποία θα ήταν περήφανοι ο Βίκτορ Όρμπαν ή ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Παρ΄ όλα αυτά η εκλογική εκστρατεία έχει ξεκινήσει, και το MERA25 βγάζει με υπερηφάνεια αφίσες για την ειρήνη, την αλληλεγγύη και την ελευθερία. Συγκεκριμένα: για μια ελεύθερη Παλαιστίνη, για ανθρώπινα δικαιώματα αντί για απελάσεις, για καθολικό εισόδημα διαβίωσης, και για μια πράσινη μετάβαση που θα πληρώνουν οι πλούσιοι. Ενώ αυτά τα θέματα αγνοούνται ως επί το πλείστον από τα κυρίαρχα MME, η μάχη θα δοθεί στους δρόμους καθώς και στο διαδίκτυο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

 

Πώς αποτυπώνεται στο πρόγραμμά σας και στον πολιτικό σας σχεδιασμό η αντίθεσή σας στην πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης;

Η αντίθεσή μας δεν θα μπορούσε να είναι μεγαλύτερη. Στη Γερμανία και την Ευρωπαϊκή Ένωση οι πλούσιοι γίνονται πλουσιότεροι, οι φτωχοί φτωχότεροι, και οι επενδύσεις πηγαίνουν σε νέο στρατιωτικό εξοπλισμό αντί για τις καταρρέουσες δημόσιες υποδομές. Η κοινωνική ασφάλιση είναι ένα μακρινό όνειρο, ο πόλεμος έχει γίνει η νέα κανονικότητα, και το κατεστημένο της Ευρωπαϊκής Ένωσης φλερτάρει με το πυρηνικό ολοκαύτωμα και την κλιματική κατάρρευση. Επομένως, ο αγώνας μας στρέφεται προς κάτι για το οποίο το κατεστημένο της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν είναι σε θέση να κάνει: στη λήψη μέτρων για την ειρήνη και την κλιματική δικαιοσύνη. Ένα μεγάλο μέρος της κοινωνίας παλεύει καθημερινά. Πολλοί άνθρωποι δεν μπορούν να ζήσουν από την εργασία τους, δεν μπορούν πλέον να πληρώσουν το ενοίκιό τους, και βρίσκονται στα πρόθυρα της εξουθένωσης. Όλα αυτά πρέπει να σταματήσουν. Οι προτάσεις μας εστιάζονται σε ένα καθολικό εισόδημα διαβίωσης για όλους μέσω μιας δίκαιης κατανομής του πλούτου και των κερδών παραγωγικότητας, στην τετραήμερη εβδομάδα εργασίας για όλους, και στη δωρεάν ενοικίαση κατοικιών από την κερδοσκοπική αγορά και τη διαχείριση σε κοινοτική, μη κερδοσκοπική, βάση. Γνωρίζουμε ότι οι καταστροφικές συνέπειες της κλιματικής αλλαγής είναι ήδη εδώ. Ωστόσο, η διαχείριση των βασικών αγαθών όπως η ηλεκτρική ενέργεια, η θέρμανση και το νερό εξακολουθεί να γίνεται σύμφωνα με την αρχή του κέρδους. Θέλουμε μια κοινωνικο-οικολογική ανάκαμψη που να μην αφήνει κανέναν πίσω, με μια μεγάλη αύξηση των δημόσιων επενδύσεων για την προστασία του κλίματος και τη δίκαιη βιολογική γεωργία καθώς και την κοινωνικοποίηση των βασικών αγαθών στα χέρια των πολλών.

 

Στην Ευρώπη, αλλά και στη Γερμανία, ακούμε πολλές φωνές που μιλούν υπέρ μιας πολεμικής οικονομίας. Πως αντιμετωπίζετε αυτή τη συζήτηση;

Η γερμανική κυβέρνηση έχει ήδη αρχίσει να στρέφεται προς μια πολεμική οικονομία με την απόφασή της να επενδύσει 100 δις ευρώ στον στρατό. Αν κοιτάξετε τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε σήμερα, με την αχαλίνωτη ανισότητα και την κλιματική κρίση σε έξαρση, αυτή η απόφαση είναι φυσικά φρικτή και την παλεύουμε με νύχια και με δόντια. Είμαστε ενάντια σε όλες τις μορφές ψυχρών και θερμών πολέμων, ενάντια στους εξοπλισμούς στην Ευρώπη, κατά της γενοκτονίας και των εγκλημάτων πολέμου. Η δίκαιη και διαρκής ειρήνη μπορεί να επιτευχθεί μόνο χωρίς στρατιωτικούς συνασπισμούς. Οι συγκεκριμένοι στόχοι μας είναι ένα ολοκληρωμένο διεθνές πλαίσιο ασφάλειας για την ειρήνη, μια ανεξάρτητη ευρωπαϊκή εξωτερική πολιτική που δεν θα καθορίζεται από τις ΗΠΑ, και ο κοινός διεθνής αφοπλισμός. Το «ποτέ ξανά για κανέναν» θα πρέπει να είναι η κύρια αρχή στη Γερμανία, η οποία έχει παραβιαστεί από τη γερμανική κυβέρνηση με τη συνενοχή της στη γενοκτονία στη Γάζα. Η θέση της Γερμανίας πρέπει να είναι ενάντια σε κάθε γενοκτονία, και ως κεντρική δύναμη στην Ευρώπη για την ειρήνη και τη συνεργασία. Αυτή είναι η ιστορική ευθύνη που πρέπει να έχει αυτή η χώρα.

 

Πιστεύεις ότι υπάρχουν σήμερα οι όροι για να δημιουργηθεί μία προοδευτική συμμαχία ενάντια στη νεοφιλελεύθερη ευρωπαϊκή πολιτική, που σε μεγάλο βαθμό καθορίζεται από τη Γερμανία; Και πως μπορεί να γίνει αυτό;

Επί του παρόντος, οι προϋποθέσεις για μια πραγματικά προοδευτική συμμαχία είναι ελάχιστες, δεδομένου ότι ο γερμανικός κυβερνητικός συνασπισμός, που αυτοαποκαλείται «προοδευτικός», στην πραγματικότητα αποτελείται από τρία κόμματα (Σοσιαλδημοκράτες Πράσινοι Φιλελεύθεροι) που υποστηρίζουν τη νεοφιλελεύθερη πολιτική. Το ίδιο ισχύει και για άλλες μεγάλες χώρες της Ευρώπης, που είτε έχουν το ακραίο κέντρο στην εξουσία, όπως στη Γερμανία, είτε την ακροδεξιά «εναλλακτική», που είναι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος. Το καθήκον μας επομένως είναι να δημιουργήσουμε μια ριζοσπαστική αντιπολίτευση στο κατεστημένο. Αυτός ήταν ο στόχος του DiEM25 από την πρώτη ημέρα, και είναι επίσης το πρώτο βήμα για τα κόμματα του MERA25 στη Γερμανία, την Ιταλία, την Ελλάδα και σε άλλες χώρες που θα ακολουθήσουν. Και φυσικά, με τους συμμάχους μας πέρα από την οργάνωσή μας, όπως η ιρλανδή ευρωβουλεύτρια Κλερ Ντέιλι, χτίζουμε μια αξιόπιστη εναλλακτική που έρχεται σε ρήξη με τα λάθη της Αριστεράς. Βρισκόμαστε καθ' οδόν για τη δημιουργία μιας ενιαίας οργάνωσης σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση που θα δίνει τον ίδιο αγώνα στην Ελλάδα, τη Γερμανία και παντού. Μόνο έτσι μπορούμε να είμαστε αρκετά ισχυροί για να εργαστούμε για ένα διαφορετικό μέλλον. Μαζί, πέρα από σύνορα, γεφυρώνοντας τις διαφορές, κερδίζοντας την ελπίδα, και τερματίζοντας μια για πάντα τη νεοφιλελεύθερη και πολεμοχαρή ευρωπαϊκή πολιτική.

Δημήτρης Γκιβίσης Περισσότερα Άρθρα
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet