Μία προσπάθεια για τον συντονισμό των κοινωνικών κινημάτων στην Ευρώπη και τη διατύπωση εναλλακτικών λύσεων

 

Στις 26-28 Απριλίου πραγματοποιήθηκε στη Μασσαλία συνάντηση εκπροσώπων κοινωνικών κινημάτων και οργανώσεων από χώρες της Ευρώπης, αλλά και από κάποιες εκτός Ευρώπης/ΕΕ. Καταγράφηκαν παρουσίες πολλών οργανώσεων. Ο στόχος ήταν διπλός: Αφενός η δυνατότητα συντονισμού των κοινωνικών κινημάτων για κοινές δράσεις, αφετέρου η διατύπωση εναλλακτικών λύσεων στα ζητήματα που αφορούν ολόκληρο τον κόσμο και με δεδομένο ότι σε όλη την Ευρώπη, έχουμε μια άνθηση κινητοποιήσεων και κοινωνικών πειραμάτων που είναι συναρπαστικά και εμπλουτιστικά, ενώ ταυτόχρονα αντιμετωπίζουμε μεγάλες και συχνά δραματικές προκλήσεις. Η ιδέα αυτή δεν είναι καινούργια. Η αρχή έγινε στη Φλωρεντία, το 2002 και μετά το 2022.

Η συνάντηση στη Μασσαλία βασίστηκε σε μια απλή παραδοχή: «Για να αμφισβητήσουμε την ακροδεξιά και τον νεοφιλελευθερισμό, χρειαζόμαστε μια κοινωνική, φεμινιστική, αντιρατσιστική, οικολογική, ειρηνική και δημοκρατική Ευρώπη». Η εκδήλωση οργανώθηκε χρησιμοποιώντας μια προσέγγιση από κάτω προς τα πάνω, δίνοντας σε όλους τη δυνατότητα να εκφραστούν και να οργανώσουν συζητήσεις και δράσεις.

Στη Συνάντηση αυτή από την Ελλάδα –απ’ όσο γνωρίζουμε– παραβρέθηκαν μόνο οι Φίλοι της Φύσης με 2 μέλη τους, την Καίτη Μυλωνά και τον Φοίβο Ζαντέ. Η πληροφόρηση που είχαμε, ως Φίλοι της Φύσης, ήταν μέσω του ETJC - European Trade Justice Coalition/Ευρωπαϊκός Συνασπισμός για τη Δικαιοσύνη στο Εμπόριο, του οποίου είμαστε μέλος και εκπρόσωπος στην Ελλάδα.

Λειτούργησαν εργαστήρια και συζητήσεις σε ολομέλεια και σε θεματικές ομάδες στη διάρκεια όλου του τριημέρου. Ως προς την ουσία, οι συζητήσεις που έγιναν αφορούσαν όλα τα μεγάλα ζητήματα που ενδιαφέρουν τις χώρες και τους πολίτες τους. Με δική μας παρέμβαση στην Ολομέλεια τέθηκε το ζήτημα της νεοαποικιοκρατίας στον κόσμο και στην Ευρώπη, από την Καίτη Μυλωνά. Το ζήτημα τέθηκε όταν η μια θεματική ομάδα που προτάθηκε, είχε τίτλο: «What Europe in a decolonized world - Ποια Ευρώπη σε έναν απο-αποικιοποιημένο κόσμο;». Το ερώτημα δεν είναι σωστό, γιατί ο κόσμος μας δεν είναι απο-αποικιοποιημένος, ενώ η Ευρώπη/ΕΕ είναι μια μεγάλη αποικιοκρατική δύναμη, μόνο που τώρα η αποικιοκρατία εκφράζεται αποκλειστικά με οικονομικούς όρους και επιβάλλεται μέσω των Συμφωνιών Ελεύθερου Εμπορίου που συνάπτει η ΕΕ με χώρες του τρίτου κόσμου.

Με παρέμβαση του Φοίβου Ζαντέ τέθηκε, επίσης, η εναλλακτική στην κατάσταση που επικρατεί στο ζήτημα της εκπαίδευσης και ειδικότερα στα πανεπιστήμια, σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες. Ήταν μια πρόταση για ένα Εναλλακτικό Εκπαιδευτικό Φόρουμ της Μπολόνια, στο οποίο θα συμμετέχουν όλοι οι αρμόδιοι φορείς, ως απάντηση στο Φόρουμ Πολιτικής της Μπολόνια, χώρος συνάντησης κορυφής των υπουργών Παιδείας της ΕΕ.

Η παρουσία μας συνοδεύτηκε από επαφές με εκπροσώπους διαφόρων κοινωνικών κινημάτων από ευρωπαϊκές και εκτός Ευρώπης οργανώσεις με τους οποίους θα επικοινωνήσουμε στο άμεσο μέλλον, προκειμένου να αναπτύξουμε μια σταθερή επικοινωνία και δικτύωση.

Τα αποτελέσματα και ως προς τον συντονισμό των κοινωνικών κινημάτων και ως προς τις εναλλακτικές λύσεις ήταν κατώτερα των περιστάσεων. Συγκεκριμένα, δεν ειπώθηκε κάτι από το συντονιστικό όργανο της διοργάνωσης, ούτε από τους συμμετέχοντες για το πώς θα συνεχιστεί η προσπάθεια οργανωτικά, ούτε διατυπώθηκαν κάποιες λύσεις/προτάσεις για διέξοδο από τις σημερινές προκλήσεις και όσα οι ίδιοι είχαν θέσει ως ερωτήματα της συνάντησης που έπρεπε να απαντηθούν.

Αναμένοντας τα πρακτικά και τα όποια συμπεράσματα ή προτάσεις, προκύπτει το ερώτημα: Δηλαδή ήταν μια συνάντηση που δεν είχε νόημα; Σε καμία περίπτωση! Κάθε συνάντηση προχωρά τα πράγματα έστω και στο επίπεδο της επικαιροποίησης και της συνειδητοποίησης των πραγμάτων. Σε αυτό το επίπεδο ειπώθηκαν πολλά και ενδιαφέροντα. Σίγουρα δεν συζητήθηκαν τα γεωπολιτικά προβλήματα που καθορίζουν και δίνουν τον τόνο σε όλα τα υπόλοιπα, ούτε και οι ευρωεκλογές. Σίγουρα δεν ειπώθηκε κάτι σημαντικό για τον ρόλο που θα μπορούσε να έχει η Ευρώπη, ως ήπειρος, αλλά και η ΕΕ ως θεσμική οντότητα, πολιτική και οικονομική, στον κόσμο μας και δεν διατυπώθηκε κάποια πολιτική εναλλακτική. Υπήρξε διαμαρτυρία για τον πόλεμο στη Γάζα, αλλά όχι για το αδιέξοδο στην Ουκρανία. Η ολομέλεια στάθηκε περισσότερο σε σίγουρα πράγματα και δεν τόλμησε θέματα και θέσεις που δεν ήταν πολιτικώς ορθά (politically correct).

Εμείς και οι Φίλοι της Φύσης, συνολικά, κρατάμε την εμπειρία μιας μεγάλης διοργάνωσης και όσα αυτή μας έδωσε και θα αξιοποιήσουμε όλα αυτά και τις προσωπικές επαφές που κάναμε για περαιτέρω επεξεργασίες.

 

Καίτη Μυλωνά, Φοίβος Ζαντές Η Καίτη Μυλωνά είναι κτηνίατρος, εκπρόσωπος των Φίλων της Φύσης στο Πανευρωπαϊκό Δίκτυο (ETJC) για τη Δικαιοσύνη στο Εμπόριο

Ο Φοίβος Ζαντές είναι φοιτητής, μέλος των Φίλων της Φύσης, αντιπρόεδρος του Δ.Σ. του Φ.Σ. Φιλοσοφικής "Κώστας Βάρναλης", εκλεγμένος με το Δίκτυο ΦΛΣ ΕΚΠΑ
Περισσότερα Άρθρα
Πρόσφατα άρθρα ( Ευρώπη )
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet