«Ήταν λεσβιοκτονία. Δικαιοσύνη για τις συντρόφισσες»

Σύνθημα διαδήλωσης, Μπουένος Άιρες, 13.5.2024

 

Τρεις λεσβίες νεκρές και μία επιζήσασα, το ξημέρωμα της Δευτέρας του Πάσχα (6 Μαΐου), στο Μπουένος Άιρες, μετά από δολοφονική επίθεση με μολότοφ που έριξε 67χρονος γείτονας στον «ταπεινό» χώρο διαμονής δύο ζευγαριών λεσβιών (52, 49 και 42 χρονών): Η Μερσέντες Φιγκουερόα (52χρονη) πέθανε λίγες ώρες μετά την επίθεση από εγκαύματα, η συνομήλικη συντρόφισσά της Παμέλα Κόμπας στις 8 Μαΐου από εγκαύματα 90% και η Αντρέα Αμαράτε (42 χρονών) στις 13 Μαΐου από εγκαύματα 75%. Η επιζήσασα Σοφία Κάστρο (49 χρονών) ξεπέρασε τον κίνδυνο να χάσει τη ζωή της, νοσηλεύεται ακόμα και έχει ήδη καταθέσει σε ανακριτή του συμβάντος. Ο χώρος διαμονής των γυναικών ήταν στον πρώτο όροφο ακινήτου –τύπου πανσιόν με 30 περίπου ενοίκους στη συνοικία Μπαράκας. Στην προσπάθεια των ενοίκων να σώσουν τις φλεγόμενες γυναίκες 7 άτομα μεταφέρθηκαν σε νοσοκομείο με ελαφρά εγκαύματα. Ο θύτης συλλήφθηκε και κρατείται. Την Τετάρτη το βράδυ (8/5) πάνω από 200 άτομα πραγματοποίησαν μη οργανωμένη ολονυχτία με κεριά στην πλατεία της γειτονιάς των δύο μέχρι τότε νεκρών λεσβιών. Μετά και τον τρίτο οδυνηρό θάνατο και τη διαδήλωση (13/5), οι λεσβιοκτονίες αυτές συγκινούν και αναστατώνουν ευρύτερα κοινά.

 

Ως έγκλημα ρατσιστικού μίσους (ομοφοβίας) το ανέδειξαν και το κατήγγειλαν οργανώσεις και συλλογικότητες: φεμινιστικές/γυναικείες, υπεράσπισης ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η ομοσπονδία των οργανώσεων ΛΟΑΤΚΙ (FALGBT), το Δημοσιογραφικό Δίκτυο υπέρ της ποικιλότητας (Presentes) και η υπουργός Γυναίκας της Πολιτείας του Μπουένος Άιρες (έχει κυβέρνηση περονιστών), που χαρακτήρισε την επίθεση ως «έγκλημα λεσβιοφοβίας που δεν είναι μεμονωμένη περίπτωση, αλλά ακόλουθη της ρητορικής μίσους που εκφέρεται με ανεύθυνο τρόπο από την κυβέρνηση». Η συζήτηση, εξάλλου, των ενοίκων του ακινήτου με την εφημερίδα Clarin επιβεβαιώνει ότι το κίνητρο για τη θανατηφόρα και βάναυση επίθεση ήταν το μίσος για την ομοφυλοφιλία.

 

Ας θυμίσουμε ότι την τελευταία περίπου 10ετία, η Αργεντινή ήταν πρωτοπόρα χώρα –όχι μόνο στη Λατινική Αμερική, αλλά σε όλο τον κόσμο– για την υιοθέτηση και θεσμοθέτηση διεκδικήσεων του φεμινιστικού και ΛΟΑΤΚΙ κινήματος σε ζητήματα δικαιωμάτων και ισότητας των γυναικών, καθώς και στήριξης εκείνων που υφίστανται ή έχουν υποστεί έμφυλη βία, με κορυφαία τη νομιμοποίηση της έκτρωσης (2021). Η αποδοχή της ποικιλότητας των ανθρώπων και των σχέσεων τους, της ταυτότητας φύλου του κάθε ατόμου, ο γάμος και οι δυνατότητες απόκτησης παιδιών ομοφυλόφιλων ζευγαριών, η υποχρεωτική πρόσληψη στο δημόσιο ΛΟΑΤΚΙ ατόμων τουλάχιστον στο 1% του συνολικού προσωπικού, η συμπεριληπτική διδασκαλία στα σχολεία και τόσα άλλα που απαριθμούν τόσο οι φεμινιστικές/γυναικείες οργανώσεις, όσο και η FALGBT. Προφανώς, δεν σταμάτησαν οι γυναικοκτονίες, ούτε οι επιθέσεις κατά ατόμων ΛΟΑΤΚΙ+1.

Γνωρίζουμε πλέον ότι οι αξίες και τα προτάγματα της πατριαρχίας έχουν ριζώσει πολύ βαθιά στις κοινωνίες μας και ότι η θεσμική αμφισβήτησή τους, ακόμα και η ανατροπή τους, είναι μεν αναγκαία, αλλά όχι και ικανή συνθήκη για το ξερίζωμά τους. Τέτοιες διαδικασίες έχουν διάρκεια και απαιτούν επιμονή και καθημερινούς αγώνες.

 

Ενδεικτικά δείγματα γραφής, λόγου και πράξης

 

Η ρητορική του μίσους και η συνακόλουθη πολιτική έχει ήδη πάρει τον δρόμο της και μάλιστα με μεγάλη ταχύτητα. Έχουν ήδη καταργηθεί το υπουργείο Γυναικών και το Εθνικό Ινστιτούτο κατά των Διακρίσεων και αναμένεται το κλείσιμο Κέντρων Πολύμορφης Στήριξης κακοποιημένων γυναικών, ενώ έχουν αρχίσει απολύσεις από το δημόσιο των ΛΟΑΤΚΙ ατόμων. Αναμένεται άμεση κατάργηση της συμπεριληπτικής (ή πολιτικά ορθής) φρασεολογίας στη δημόσια διοίκηση, την ονομαζόμενη «φρασεολογία χωρίς αποκλεισμούς». Άρνηση της σταδιακής μείωσης της ψαλίδας μισθών/ημερομισθίων μεταξύ ανδρών – γυναικών, με στόχο την ίση αμοιβή για ίση εργασία ανεξαρτήτως φύλου (σήμερα η ψαλίδα είναι 25%). Παράλληλα, εκτοξεύονται συχνά απαξιωτικές αναφορές μέσω ΜΜΕ και ΜΚΔ για τα σύμβολα του φεμινισμού και της ανθρώπινης ποικιλότητας.

Τις επόμενες μέρες από το έγκλημα μίσους το ραδιοφωνικό «πήγαινε – έλα» ανέλαβε ο Ν. Μάρκες2 ως ιδεολογικός προπαγανδιστής της προεδρίας και της κυβέρνησης: «Υπάρχουν αντικειμενικά υγιείς και παρανοϊκές κατευθύνσεις. Όταν το κράτος προωθεί κίνητρα και χρηματοδοτεί την ομοφυλοφιλία –όπως το έκανε μέχρι την εμφάνιση στην πολιτική σκηνή του Χ. Μιλέι– η κατεύθυνση είναι αυτοκαταστροφική».

Άμεση ήταν η αντίδραση της φεμινιστικής συλλογικότητας «Ούτε μία λιγότερη. Σας θέλουμε ζωντανές» (No una.menosVivasNosQueremos): «..Οργισμένες για το μίσος που γεννούν οι ανεύθυνοι των ΜΜΕ που δίνουν το μικρόφωνο στους φασίστες! …».

Στη δήλωσή του ο Χ. Μιλέι (13/5), αν και αρνήθηκε να χαρακτηρίσει τις βάναυσες λεσβιοκτονίες ως εγκλήματα μίσους, ήταν λιγότερο επιθετικός απ’ ό,τι συνηθίζει. Ο πραγματικός του στόχος ήταν να δώσει δυνατότητα στους κοντινούς του να συνεχίσουν την αντιΛΟΑΤΚΙ+ ρητορική τους. Από την άλλη, ο πρώην πρόεδρος έγραψε στο Χ: «Σε μια τέτοια φρικαλεότητα δεν μπορεί να σιωπάς… ένα έγκλημα μίσους σε καιρούς που η ρητορική των διακρίσεων και το μίσος πηγάζουν από την κυβέρνηση».

Αυτό το τόσο απότομο και μη αναμενόμενο(;) πισωγύρισμα που συμβαίνει το τελευταίο 5μηνο στην Αργεντινή (προεδρία Χ. Μιλέι 10/12/2023) μοιάζει σαν η νέα αφετηρία για τον όποιον αγώνα να είναι το μηδέν, ιδιαίτερα για τις γενιές που δεν έζησαν τη δικτατορία (1976-1983).

 

Σήμα κινδύνου

 

Ευρεία, αναλυτική και συγκριτική (2023 με 2020) δημοσκόπηση για το «πώς αντιμετωπίζονται τα μέλη της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας στην ΕΕ» του Οργανισμού Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ (Fundamental Rigts Agency) δημοσιοποιήθηκε στις 14/5/24, όπου καταγράφεται ως γενικό συμπέρασμα «λιγότερες διακρίσεις, περισσότερη βία, επιθέσεις, εκφοβισμός».

 

Σημείωση:

  1. Σύμφωνα με το Εθνικό Παρατηρητήριο Εγκλημάτων Μίσους ΛΟΑΤΚΙ+, το 2023 καταγράφηκαν 133 θύματα , 129 το 2022 και 120 το 2021.
  2. Νικολάς Μάρκες: ακροδεξιός, βιογράφος του Χ. Μιλέι, αρνητής της δικτατορίας, θαυμαστής του δικτάκτορα Χ. Βιντέλα και ιδιαίτερα επιθετικός απέναντι στη ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα και τις φεμινίστριες. Πρόσφατη δήλωσή του σε ΜΜΕ: «Οι εξαφανισμένοι (της δικτατορίας Βιντέλα) δεν ήσαν άνθρωποι, ήσαν αντάρτες».
Πρόσφατα άρθρα ( Λατινική Αμερική )
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet