Η φετινή επέτειος της Νάκμπα δεν έμοιαζε με τις προηγούμενες. Μετά από μέρες βομβαρδισμών της Ράφα και εντολές προς 100.000 παλαιστίνιους αμάχους να μετακινηθούν και πάλι προς μια «εκτεταμένη ζώνη ασφαλείας» που πολύ δύσκολα μπορεί να δικαιολογήσει το όνομα της, οι χερσαίες ισραηλινές δυνάμεις διεισδύουν όλο και βαθύτερα στην περιοχή, εμμένοντας στη γραμμή των εκκαθαριστικών επιχειρήσεων εναντίον της Χαμάς. Μόνο που αυτή η γραμμή ελάχιστα πείθει πλέον. Σε τηλεοπτική συνέντευξη του ο Χέρζι Μαλέβι, επιτελάρχης του ισραηλινού στρατού, δήλωσε πως το όλο εγχείρημα θυμίζει σισύφειο έργο, αφού ο Νετανιάχου δεν δεσμεύεται σε ένα σχέδιο διαχείρισης της Γάζας, με αποτέλεσμα να αναζωπυρώνονται θύλακες αντίστασης της Χαμάς, με τη μορφή αντάρτικου, στα υποτιθέμενα «εκκαθαρισμένα» σημεία της. Έχοντας ήδη απορρίψει το σχέδιο πλαισίου συμφωνίας της 5ης Μαΐου, ο Νετανιάχου απομακρύνει κάθε ευκαιρία ανάδειξης πολιτικού διαδόχου της Χαμάς, επιλέγοντας την ολοκληρωτική διάλυση των υποδομών στη Γάζα, σε ένα επιθετικό κρεσέντο. Σε δική του τηλεοπτική παρουσία σε αμερικανικό κανάλι, ανέφερε αόριστα την πιθανότητα διοίκησης της Γάζας από «φιλικούς» Άραβες, όπως η Σαουδική Αραβία και τα Αραβικά Εμιράτα. Στην ουσία προεξοφλεί την παραχώρηση της σε φιλικούς του προνομιακούς επενδυτές, που θα μπορούσαν να ελέγχουν υποδομές, φυσικούς πόρους, βασικά δίκτυα υπηρεσιών, τεχνικά έργα. Επειδή, ως γνωστόν, αν ο πόλεμος φέρνει χρήμα, η ανοικοδόμηση των ερειπίων φέρνει ακόμα περισσότερο.

Για την ώρα, στο πέρασμα μεταξύ Ράφας και αιγυπτιακής συνοριογραμμής επικρατεί το χάος, όπου μόνο όσοι μπορούν να πληρώσουν φυγαδεύουν βαριά τραυματίες, οι καταυλισμοί εκτοπισμένων μετατρέπονται σε εστίες επιδημιών, αφού η τροφή και το νερό σπανίζουν. Το Παρατηρητήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων καταγγέλλει τη χρήση της πείνας ως όπλο –με 32 καταγεγραμμένους νεκρούς από υποσιτισμό και αφυδάτωση– και 2 ακόμη εργαζόμενοι του ΟΗΕ στη Ράφα έπεσαν θύματα στρατιωτικών επιχειρήσεων.

Η τύχη του στολίσκου αλληλεγγύης που αποπλέει από την Τουρκία με επιβαίνοντες από 36 χώρες, 5,5 τόνους τροφίμων και ιατρικής βοήθειας, 8 νοσοκομειακά οχήματα και 1 πυροσβεστικό, προϊόντα δωρεάς 4 εκατομμυρίων ανθρώπων, είναι εξαιρετικά αβέβαιη, όχι όμως περισσότερο από τη δημοτικότητα του ίδιου του Μπίμπι. Οι επέτειοι μνήμης και ανεξαρτησίας στο Ισραήλ έφεραν αντιπολεμικές εκδηλώσεις στο Πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ, όπου φοιτητές με καφίγιες προπηλακίστηκαν στους δρόμους σαν προδότες από δεξιούς ακτιβιστές. Υπερορθόδοξοι (αυτοπροσδιοριζόμενοι ως Παλαιστίνιοι Εβραίοι) με φιλοπαλαιστινιακά πανό δοκίμασαν τους τρόπους της αστυνομίας στην Ιερουσαλήμ, χιλιάδες πολίτες κατήγγειλαν τον πρωθυπουργό τους πως ενδιαφέρεται να εξοντώσει τους Παλαιστινίους και όχι να σώσει αιχμάλωτους και ομήρους, αγνοώντας κάθε ευκαιρία διαλόγου.

Στο μεταξύ, τα πανεπιστήμια του κόσμου βράζουν. Υπερβαίνοντας τους παραδοσιακούς τους τρόπους, φοιτητές του Πανεπιστημίου της Σεούλ έστησαν σκηνές ενημέρωσης και αλληλεγγύης, ενώ 130 καθηγητές του Πανεπιστημίου του Βοσπόρου1 καταγγέλλουν την καταστολή στις πανεπιστημιουπόλεις που απειλεί παγκοσμίως την ακαδημαϊκή ελευθερία, στηρίζουν τους Παλαιστινίους και αντιτάσσονται στο επιβεβλημένο απαρτχάιντ στη Γάζα.

Στις 21 Μαΐου, Ισπανία, Ιρλανδία, Σλοβενία, Μάλτα ετοιμάζονται να αναγνωρίσουν το Παλαιστινιακό κράτος, ακολουθώντας τη Τζαμάικα και το Τρινιντάντ. Στον αντίποδα, η κυβέρνηση Μπάιντεν πνίγεται στην αφερεγγυότητα της, αφού οι διακηρύξεις του αμερικανού προέδρου περί αναστολής της αποστολής εξοπλισμού στο Ισραήλ έζησαν ελάχιστα. Ρεπουμπλικανοί και λομπίστες χαρακτήριζαν με κάθε δυνατή ευκαιρία τον Μπάιντεν φίλο πιστό της Χαμάς και της Χεσμπολάχ, η «χαμένη επενδυτική ελκυστικότητα» των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων πέφτει στο κεφάλι του, το Δημοκρατικό Κόμμα διχάζεται σαφώς σε φιλοϊσραηλινές και αντι-ισραηλινές τοποθετήσεις. Βούτυρο στο ψωμί του Τραμπ η διατάραξη των ισορροπιών και η ανησυχία που ακονίζει τα συντηρητικά ανακλαστικά της βαθιάς Αμερικής. Ως αποτέλεσμα, ο Λευκός Οίκος ανακρούει πρύμναν, αποδεσμεύοντας υλικό αξίας 1 δισ. δολαρίων υπέρ του ισραηλινού στρατού. Επιπλέον, αν οι Παλαιστίνιοι υποστηρίξουν το διάβημα της Ν. Αφρικής κατά του Ισραήλ στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, χάνουν κάθε διπλωματική στήριξη των ΗΠΑ, ενώ αναμένεται η επικύρωση από το Καπιτώλιο σημαντικών οικονομικών κυρώσεων εναντίον οιουδήποτε αξιωματούχου των υπουργείων Εξωτερικών ή Άμυνας επιχειρήσει να παρεμποδίσει στρατιωτική βοήθεια προς το Ισραήλ.

Οι νέοι ψηφοφόροι των Δημοκρατικών που απαιτούν συγκεκριμένες ενέργειες υπέρ της ειρήνης, μένουν μετέωροι. Οι περιπλανόμενοι Παλαιστίνιοι πάλι, δεν μένουν πουθενά.

 

 

 

Βασικά σημεία της συμφωνίας - πλαισίου 3 φάσεων

 

 

Τη συμφωνία – πλαίσιο πρότειναν την 5η Μαΐου οι μεσολαβήτριες χώρες, Αίγυπτος, Κατάρ, ΗΠΑ και την οποία εγγυόνταν μαζί με τον ΟΗΕ. Η Χαμάς τη δέχτηκε. Η κυβέρνηση Νετανιάχου την απέρριψε. Ακολουθούν τα βασικά της σημεία:

Απελευθέρωση όλων των ισραηλινών κρατουμένων στη Λωρίδα της Γάζας, στρατιωτών και πολιτών έναντι της απελευθέρωσης συμφωνηθέντων αριθμών κρατουμένων στις ισραηλινές φυλακές και την επιστροφή σε βιώσιμη ηρεμία, μόνιμη κατάπαυση του πυρός, αποχώρηση των ισραηλινών δυνάμεων από τη Γάζα και ανοικοδόμηση.

Πρώτο στάδιο (42 ημέρες): Προσωρινή παύση των αμοιβαίων στρατιωτικών επιχειρήσεων και αποχώρηση των ισραηλινών δυνάμεων προς τα ανατολικά, μακριά από πυκνοκατοικημένες περιοχές σε μια περιοχή κατά μήκος των συνόρων στη Λωρίδα της Γάζας. Διακοπή στρατιωτικών και αναγνωριστικών αεροπορικών επιχειρήσεων στη Λωρίδα της Γάζας για συμφωνημένο χρονικό διάστημα καθημερινά. Επιστροφή των εκτοπισμένων στις περιοχές διαμονής τους και ισραηλινή αποχώρηση από την κοιλάδα της Γάζας. Σχεδιασμένη επιστροφή των εκτοπισμένων στην περιοχή διαμονής τους (χωρίς οπλοφορία), ελεύθερη κυκλοφορία των κατοίκων σε όλες τις περιοχές της Λωρίδας και είσοδος ανθρωπιστικής βοήθειας χωρίς κανένα εμπόδιο.

Μετά την απελευθέρωση των μισών ζωντανών αμάχων κρατουμένων και των γυναικών στρατιωτών, απόσυρση των ισραηλινών δυνάμεων από το κέντρο της Λωρίδας της Γάζας και διάλυση όλων των στρατιωτικών εγκαταστάσεων. Επιστροφή εκτοπισμένων στους τόπους διαμονής τους στα βόρεια της Λωρίδας της Γάζας. Ελευθερία μετακίνησης των κατοίκων σε όλες τις περιοχές της. Άμεση είσοδος μεγάλων και επαρκών ποσοτήτων ανθρωπιστικής βοήθειας, υλικών και καυσίμων, έναρξη απομάκρυνσης των ερειπίων, αποκατάσταση και λειτουργία νοσοκομείων, κέντρων υγείας και αρτοποιείων σε όλες τις περιοχές της Λωρίδας της Γάζας.

Ανταλλαγή κρατουμένων και φυλακισμένων: Κατά την πρώτη φάση, η Χαμάς απελευθερώνει 33 ισραηλινούς κρατούμενους (ζωντανούς ή νεκρούς), μεταξύ των οποίων γυναίκες (άμαχοι και στρατιώτες), παιδιά, ηλικιωμένους (άνω των 50 ετών), ασθενείς και τραυματίες πολίτες, σε αντάλλαγμα αριθμού κρατουμένων σε ισραηλινές φυλακές και κέντρα κράτησης και συνεχίζει, σύμφωνα με το πρόγραμμα προτεραιοτήτων και ανταλλαγής που περιγράφεται λεπτομερώς.

Η διαδικασία ανταλλαγής συνδέεται με τη δέσμευση στους όρους της συμφωνίας, συμπεριλαμβανομένης της παύσης των αμοιβαίων στρατιωτικών επιχειρήσεων, αποχώρησης των ισραηλινών δυνάμεων, επιστροφής των εκτοπισθέντων, εισόδου ανθρωπιστικής βοήθειας και ολοκλήρωσης των απαραίτητων νομικών διαδικασιών, προκειμένου οι απελευθερωμένοι παλαιστίνιοι κρατούμενοι να μην ξανασυλληφθούν με βάση τις ίδιες κατηγορίες για τις οποίες κρατούνταν.

Παροχή ανθρωπιστικών υπηρεσιών από τα Ηνωμένα Έθνη και άλλους διεθνείς οργανισμούς σε όλες τις περιοχές της Λωρίδας της Γάζας. Απαραίτητες προμήθειες για τη φιλοξενία και τη στέγαση εκτοπισμένων που έχασαν τα σπίτια τους κατά τη διάρκεια του πολέμου. Συμφωνημένος αριθμός τραυματισμένου στρατιωτικού προσωπικού μετακινείται άμεσα μέσω της διάβασης της Ράφα για να λάβει ιατρική περίθαλψη, οι περιορισμοί στους ταξιδιώτες θα αρθούν και η κυκλοφορία των εμπορευμάτων και του εμπορίου θα επιτραπεί.

Δεύτερο στάδιο (42 ημέρες): Απελευθερώνονται όλοι οι υπόλοιποι ζωντανοί ισραηλινοί άνδρες (άμαχοι και στρατιώτες), έναντι συμφωνημένου αριθμού κρατουμένων στις ισραηλινές φυλακές και σε ισραηλινά στρατόπεδα κράτησης. Πλήρης αποχώρηση των ισραηλινών δυνάμεων από τη Λωρίδα της Γάζας.

Τρίτο στάδιο (42 ημέρες): Ανταλλαγή των σορών και των λειψάνων των νεκρών και από τις δύο πλευρές, αφού ταυτοποιηθούν. Έναρξη της εφαρμογής του σχεδίου ανοικοδόμησης της Λωρίδας της Γάζας για μια περίοδο 3 έως 5 ετών, συμπεριλαμβανομένων κατοικιών, αστικών εγκαταστάσεων και υποδομών, και αποζημίωση όλων των πληγέντων, υπό την επίβλεψη ορισμένων χωρών και οργανισμών, συμπεριλαμβανομένης της Αιγύπτου, του Κατάρ και των Ηνωμένων Εθνών. Τερματισμός της πλήρους πολιορκίας της Λωρίδας της Γάζας

 

Πρόσφατα άρθρα ( Μέση Ανατολή )
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet