Η μεγάλη άνοδος των Σοσιαλιστών στις τοπικές εκλογές στην Καταλονία οδήγησε για πρώτη φορά από το 2012 τα εθνικιστικά αποσχιστικά κόμματα να χάσουν την απόλυτη πλειοψηφία της τοπικής βουλής, δικαιώνοντας τον Πάμπλο Ιγκλέσιας και δευτερευόντως την Άντα Κολάου, που έπεισαν τον Πέδρο Σάντσεθ να εγκαταλείψει τον ισπανικό εθνικισμό και να ακολουθήσει μια πολιτική διαλόγου και ανοιγμάτων προς τον καταλανικό εθνικισμό.

Η αριστερά των Comuns Sumar, που με το 5,82% εξέλεξε 6 τοπικούς βουλευτές, δύο λιγότερους από τους 8 που είχε με το 6,77% το 2021, δεν κουράζεται να επαναλαμβάνει ότι είναι δυνατή μια αριστερή τοπική κυβέρνηση Σοσιαλιστών, αριστερών καταλανών Εθνικιστών και Αριστεράς.

 

Τα ποσοστά

 

Οι λεπτές ισορροπίες που αναδείχθηκαν από τις κάλπες, φαίνεται να μπλοκάρουν προς το παρόν τον άμεσο σχηματισμό κυβέρνησης, δεδομένου ότι η εκλογή του προέδρου της τοπικής κυβέρνησης μπορεί να επιτευχθεί με σχετική πλειοψηφία στη δεύτερη ψηφοφορία με όλα τα δημοκρατικά κόμματα να δηλώνουν ότι δεν θα χρησιμοποιήσουν τις ψήφους του δεξιού Λαϊκού Κόμματος και των δύο φασιστικών σχημάτων, του γνωστού Vox, που διατήρησε τις ψήφους και τις 11 έδρες του, και των τοπικών φασιστών της Καταλανικής Συμμαχίας (AC), που έκανε το ντεμπούτο της με 3,78% και 118.000 ψήφους, εκλέγοντας 2 τοπικούς βουλευτές. Από την τοπική βουλή εξαφανίστηκαν οι λαϊκιστές Πολίτες, που είχαν πάρει 5,5% και 6 έδρες το 2021. Η πρώτη μάχη θα δοθεί πριν από τις 10 Ιουνίου ανάμεσα στους Σοσιαλιστές και το Junts για την προεδρία της τοπικής βουλής.

Το τοπικό Σοσιαλιστικό Κόμμα PSC του πρώην υπουργού Υγείας επί πανδημίας, Ιγιά, κατάφερε να συγκεντρώσει 873.000 ψήφους, 200.000 παραπάνω από τους δεξιούς εθνικιστές του Junts, και να εκλέξει 42 (+9) τοπικούς βουλευτές με το 27,96% (+4,9% ή +220.000 ψήφους). O Ιγιά έχει δηλώσει ότι δεν θα επωφεληθεί «είτε ενεργητικά, είτε παθητικά από την αποχή του Vox», ενώ η εκλογή του θα μπορούσε να επιτευχθεί με τις 15 ψήφους του δεξιού Λαϊκού Κόμματος.

Με το 21,61% (+2%) και 35 (+3) τοπικούς βουλευτές το δεξιό Junts ή καλύτερα το «Πουτζδεμόντ για την Καταλονία», όπως μετονομάστηκε το δεξιό εθνικιστικό σχήμα, στοιχηματίζει στην υποψηφιότητα του Κάρλες Πουτζδεμόντ για την προεδρία της τοπικής κυβέρνησης, με την πιθανή συνεργασία της ERC, παρόλο του το Σοσιαλιστικό Κόμμα έχει δηλώσει ότι θα απέχει και η ίδιος ο Πουτζδεμόντ θα κινδυνεύει να συλληφθεί εάν εμφανιστεί στην τοπική βουλή. Το Junts κατάφερε δύο από τους τρεις στόχους του, να αυξήσει την εκπροσώπησή του και να ξεπεράσει την ERC για να έχει τα ηνία του αποσχιστικού κινήματος, αλλά απέτυχε στο τρίτο και βασικότερο, να έρθει πρώτο κόμμα και να σχηματίσει κυβέρνηση με μια αποσχιστική πλειοψηφία με την ERC και το CUP.

Προς το παρόν το Junts και η ERC δεν φαίνονται διατεθειμένα να στηρίξουν κυβέρνηση συνεργασίας με τους Σοσιαλιστές ή και την Αριστερά. Το Junts, η ERC και το CUP έχουν 59 τοπικούς βουλευτές, ενώ οι Σοσιαλιστές και η Αριστερά 48, με αποτέλεσμα εάν οι Σοσιαλιστές απέχουν στη δεύτερη ψηφοφορία, να εκλεγεί εθνικιστής πρόεδρος, που θεωρητικά μετά θα μπορεί να σχηματίσει κυβέρνηση συνεργασίας και με άλλες δυνάμεις. Στόχος του Junts είναι οι επαναληπτικές εκλογές τον Οκτώβριο, με ένα πιθανώς κοινό μέτωπο των εθνικιστικών δυνάμεων, όπως το 2015. Δεδομένου ότι η αμνηστία θα ψηφιστεί οριστικά στη βουλή στις 30 Μαΐου όλοι οι καταλανοί εθνικιστές ηγέτες θα μπορούν να επιστρέψουν στον πολιτικό στίβο εάν εφαρμοστεί άμεσα ο νόμος.

 

Τα σενάρια συνεργασίας

 

Η βουτιά της ERC στις εκλογές, που με το 13,68% από το 20,99% του 2021, εξέλεξε μόνο 20 από τους 33 τοπικούς βουλευτές που είχε, οδήγησε στην παραίτηση του προέδρου της Χουνκέρας, που θα ολοκληρωθεί μετά τις ευρωεκλογές, και αυτή της γενικής γραμματέας του κόμματος Ροβίρα, με τον Χουνκέρας να αναλαμβάνει πιθανώς την πραγματική ηγεσία του κόμματος από την Ριβέρα μετά το επόμενο συνέδριο της ERC που θα πραγματοποιηθεί με τις ευρωεκλογές για να καθορίσει τη στρατηγική του κόμματος.

Ο απερχόμενος πρόεδρος της Καταλονίας της ERC, Αραγκονές, τόνισε ότι το κόμμα του «θα είναι στην αντιπολίτευση», απορρίπτοντας τον σχηματισμό κυβέρνησης με τους Σοσιαλιστές και την Αριστερά, που θα συγκέντρωνε την απόλυτη πλειοψηφία της τοπικής βουλής, χωρίς να είναι ξεκάθαρο εάν η ERC θα στηρίξει από τα έξω μια κυβέρνηση Σοσιαλιστών ή Σοσιαλιστών και Αριστεράς.

Ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσε επίσης και η απότομη πτώση του αριστερού CUP, στο 4% με 4 από τους 9 τοπικούς βουλευτές που είχε, χάνοντας 2,6% και το εν τρίτο των ψήφων του, παρά το γεγονός ότι πρωτοστατούσε με την Αριστερά της Κολάου εναντίον των μεγάλων κερδοσκοπικών κατασκευαστικών έργων και του νέου αεροδρομίου.

Ο Σάνσεθ και η Ντίαθ δεν ανησυχούν για τη σταθερότητα της κυβέρνησης της Μαδρίτης. Στις τρεις πρόσφατες περιφερειακές εκλογές, στην Καταλονία, τη Χώρα των Βάσκων και το δεξιό φέουδο της Γαλικίας, το Σοσιαλιστικό Κόμμα κατάφερε να πάρει συνολικά 90.000 ψήφους περισσότερους από το δεξιό Λαϊκό Κόμμα, παρά την άνοδό του σε όλες τις περιφέρειες.

Οι Σοσιαλιστές και η Αριστερά στοιχηματίζουν ότι οι επόμενες βουλευτικές εκλογές θα πραγματοποιηθούν σε τρία χρόνια και ότι η ERC και το Junts θα στηρίξουν την κυβέρνηση, κυρίως μπροστά στον φόβο μιας δεξιάς – ακροδεξιάς πλειοψηφίας, και ότι παρά τις δυσκολίες στην Καταλονία, οι διαπραγματεύσεις για τον επόμενο προϋπολογισμό θα ξεκινήσουν το καλοκαίρι χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα.

 

 

Η Μαύρη Διεθνής στη Μαδρίτη

 

Η οργάνωση «Πλατεία Μαδρίτης» κάλεσε για το Σάββατο το μεσημέρι μια μεγάλη κινητοποίηση εναντίον της συνάντησης της Μαύρης Διεθνούς που έχει προγραμματίσει το Vox, υπενθυμίζοντας ότι «Η Ακροδεξιά δεν είναι ευπρόσδεκτη».

Το Vox του Σαντιάγκο Αμπασκάλ λίγες ημέρες πριν από τις ευρωεκλογές διαμέσου της συνάντησης «Ζωντανή Ευρώπη» θέλει να μετατρέψει τη Μαδρίτη σε πρωτεύουσα του διεθνούς φασισμού και της Ακροδεξιάς, με την παρουσία του προέδρου της Αργεντινής Μιλέι, του πρωθυπουργού της Ουγγαρίας Όρμπαν, της πρωθυπουργού της Ιταλίας Μελόνι, του υπουργού Διασποράς του Ισραήλ Τσίκλι, του πρώην πολωνού πρωθυπουργού Μοραβιέτσκι, της υποψήφιας προέδρου της Γαλλίας Λε Πεν, του προέδρου του πορτογαλικού Chaga Βεντούρα, του ηγέτη του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος της Χιλής Καστ, ενώ από τις ΗΠΑ θα συμμετέχουν μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της American Conservative Union και πρώην διευθυντής του Λευκού Οίκου Σλαπ και ο αντιπρόεδρος της The Heritage Foundation Σεβερίνο.

Στο βήμα της Μαύρης Διεθνούς θα βρεθούν επίσης νεοφασίστες και ακροδεξιοί από Βέλγιο, Κροατία, Λιθουανία, Ρουμανία, Τσεχία, Φιλανδία, της Λε Πεν και του Ζεμούρ από την Γαλλία, και από τη Βολιβία, Βραζιλία, Γουατεμάλα, Ελ Σαλβαδόρ, Κολομβία, Ονδούρα, Ουρουγουάη, Περού και τους Αμερικανο-κουβανούς.

 

Πρόσφατα άρθρα ( Ευρώπη )
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet