Η πρωτοβουλία της εθελοντικής ομάδας της Greenpeace Ελλάδος «Ραντεβού στις Βρύσες» έχει ως στόχο να επαναφέρει στη δημόσια ζωή τη συνήθεια της βρύσης: να εμπιστευόμαστε δημόσιες κρήνες που υπάρχουν στις πλατείες και στους δρόμους, οπουδήποτε στη χώρα μας, και να χρησιμοποιούμε το νερό που προσφέρουν. Μέσω του “Ραντεβού στις βρύσες”, διεκδικούμε την υπεράσπιση του αναφαίρετου δικαιώματος όλων μας σε δωρεάν, καθαρό, πόσιμο νερό παντού, τη μείωση των πλαστικών μιας χρήσης και των απορριμμάτων και την ορθολογική χρήση του νερού.
Το έργο αυτό περιλαμβάνει την ενημέρωση και κινητοποίηση των πολιτών καθώς και τη διεκδίκηση από Δήμους για να προχωρήσουν στην εφαρμογή του σχετικού νομοθετικού πλαισίου. Αυτό ορίζει ότι οι Ο.Τ.Α. Α΄ βαθμού, οι οποίοι διαθέτουν δίκτυο πόσιμου νερού, υποχρεούνται να διαθέτουν κοινόχρηστες βρύσες προς δωρεάν διάθεση πόσιμου νερού. Ταυτόχρονα, έχουμε απευθύνει κάλεσμα σε ιδρύματα, μουσεία, οργανισμούς και δημόσια κτίρια ώστε να προχωρήσουμε σε δράσεις όχι μόνο για την εγκατάσταση και συντήρηση βρυσών, αλλά και για την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών με απώτερο σκοπό την αλλαγή κουλτούρας και την εξάλειψη χρήσης πλαστικών μπουκαλιών.
Υποβάθμιση των δημόσιων κρηνών, δηλαδή πλαστική ρύπανση
Δυστυχώς, στην Ελλάδα είναι ελάχιστες οι βρύσες και αυτές που υπάρχουν, σε μεγάλο ποσοστό δεν λειτουργούν. Η υποβάθμιση, η έλλειψη συντήρησης των δημοσίων κρηνών ή και η ανυπαρξία τους οδηγούν στην απαξίωση της χρήσης τους από το κοινό και καθιστούν μονόδρομο την αγορά μπουκαλιών εμφιαλωμένου νερού. Αυτό όχι μόνο συνεπάγεται αυξημένο κόστος για τους πολίτες και αντιβαίνει στον δημόσιο χαρακτήρα του νερού, αλλά προσκρούει και στους σκοπούς της παραπάνω Οδηγίας για μείωση της κατανάλωσης των πλαστικών προϊόντων μίας χρήσης και την αντιμετώπιση της περιβαλλοντικής ρύπανσης
Είναι σημαντικό να επισημάνουμε ότι η ανακύκλωση μάς έχει ξεπεράσει: πλέον και δεν γίνεται σωστά και δεν αποτελεί επαρκή λύση στο πρόβλημα της πλαστικής ρύπανσης. Μιλάνε όλοι για ανακύκλωση αλλά η αλήθεια είναι ότι, σύμφωνα με νέα μελέτη του αμερικανικού γραφείου της Greenpeace, “Circular Claims Fall Flat Again”, το 2021 τα νοικοκυριά στις ΗΠΑ δημιούργησαν περίπου 51 εκατομμύρια τόνους πλαστικών σκουπιδιών, από τα οποία ανακυκλωθήκαν μόλις οι 2,4 εκατομμύρια τόνοι! Με άλλα λόγια, το περισσότερο πλαστικό απλά δεν μπορεί να ανακυκλωθεί.
Το project
Στο πλαίσιο του Project, έχουμε δημιουργήσει έναν χάρτη όπου καλούμε τους πολίτες να ανεβάσουν τις βρύσες της περιοχής τους και είναι εντυπωσιακό το ότι ξεκινήσαμε με 38 βρύσες στον χάρτη και τώρα, με τη συμμετοχή των πολιτών, έχουν ανέβει στον χάρτη πάνω από 600 βρύσες σε όλη την Ελλάδα. Στη σελίδα του Project “Ραντεβού στις βρύσες», υπάρχουν όλες οι πληροφορίες, όπως και οι πρώτες συνεργασίες.
Η πρώτη έγινε με το Δήμο Θεσσαλονίκης, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Νερού, όπου σε κοινή δράση μαζί με την ΕΥΑΘ, εγκαινιάστηκε η πρώτη από τις 10 συνολικά βρύσες που θα εγκαταστήσει εθελοντικά το Σωματείο των Εργαζομένων της ΕΥΑΘ κατά μήκος της Νέας Παραλίας. Τα καλά νέα ήρθαν και από τον Δήμαρχο Θεσσαλονίκης, τον οποίο είχαμε ήδη ενημερώσει για το “Ραντεβού στις βρύσες”. Υποστήριξε το πρόγραμμα και ανακοίνωσε ότι ο δήμος θα προχωρήσει στην αποκατάσταση κρηνών στην Άνω Πόλη άμεσα, αλλά και στην εγκατάσταση νέων στο κέντρο της πόλης.
Η επόμενη συνεργασία έγινε με το Ίδρυμα Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή, με αφορμή
την κοινόχρηστη βρύση που βρίσκεται έξω από την είσοδο του Ιδρύματος, με σκοπό να περάσουμε το μήνυμα χρήσης νερού της βρύσης. Παράλληλα, είμαστε σε επικοινωνία και με άλλους Δήμους, μεταξύ αυτών ο Δήμος Αθήνας που ήδη έχει προχωρήσει στην μελέτη εγκατάστασης βρυσών και αναμένουμε σύντομα να την ανακοινώσει. Είναι πολύ σημαντικό όμως να καταλάβουμε ότι αυτές οι ενέργειες μπορούν να ευδοκιμήσουν μόνο με τη συμμετοχή των πολιτών σε επίπεδο διεκδίκησης από Δήμους αλλά και σε επίπεδο ευαισθητοποίησης, ενημέρωσης και κινητοποίησης.