Η φετινή χρονιά σημαδεύτηκε από τις μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις των φοιτητικών μας συλλόγων, από τα γεμάτα αμφιθέατρα σε κάθε γωνία της χώρας, από τις 150 και πλέον καταλήψεις, που έστειλαν ένα δυναμικό και ανυποχώρητο μήνυμα στην κυβέρνηση: Ο αγώνας για πτυχία με αξία, δωρεάν και σύγχρονες σπουδές είναι δίκαιος και θα συνεχιστεί, κόντρα στα σχέδια των ιδιωτικοποιήσεων και της υποβάθμισης των σχολών μας.

Από τον Έβρο μέχρι την Κρήτη, η ΝΔ κατέληξε συντριπτική μειοψηφία μέσα στις σχολές. Η κυβερνητική παράταξη, η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ σε όσες Γενικές Συνελεύσεις εμφανίστηκε για να υπερασπιστεί την πολιτική της κυβέρνησης και τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, σαρώθηκε από το αγωνιστικό κύμα των φοιτητών/τριών. Να μην επιτρέψουμε στους εκπροσώπους του Μητσοτάκη – Πιερακκάκη να σηκώσουν κεφάλι. Να αποδοκιμαστούν στις φοιτητικές εκλογές οι επιδιώξεις τους, να βάλουν ταφόπλακα στα Πανεπιστήμια, στα πτυχία και στο μέλλον μας. Να δοθεί, μέσα από τις κάλπες, σήμα ανυπακοής και ανατροπής της κυβέρνησης και των πολιτικών της, που χτυπάνε και διαλύουν τις ζωές μας.

Οι σύλλογοί μας το προηγούμενο διάστημα μπήκαν σε αγωνιστική τροχιά. Κατάφεραν να δημιουργήσουν ένα μέτωπο όλων των κομματιών της εκπαιδευτικής κοινότητας, που έδωσε την μάχη για τη δημόσια παιδεία, διαμόρφωσε αντιλήψεις, συγκρότησε πλειοψηφίες και δημιούργησε τριγμούς στην Κυβέρνηση. Η μάχη, όμως, για το Πανεπιστήμιο των αναγκών μας, δεν τελειώνει με την ψήφιση του νόμου στην Βουλή. Το Πανεπιστήμιο του σήμερα δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες μας και στις απαιτήσεις της εποχής. Είναι ένα πανεπιστήμιο, πεδίο επιχειρηματικής δράσης, λειτουργεί με όρους εταιρίας, με σάπιες υποδομές, με ελλείψεις σε καθηγητικό – ερευνητικό – διοικητικό προσωπικό. Το Πανεπιστήμιο αυτό μπορούμε και πρέπει να το αλλάξουμε! Να δώσουμε την μάχη για σπουδές αποκλείστηκα δωρεάν και δημόσιες, χωρίς να πληρώνουμε ούτε ένα ευρώ για να σπουδάσουμε. Να ανοίξουμε τον δρόμο για ένα πανεπιστήμιο συμπεριληπτικό, ανοιχτό στη διαφορετικότητα, που κάθε άτομο ανεξαρτήτως ταυτότητας φύλου, φυλής, θρησκείας, σεξουαλικού προσανατολισμού, θα νιώθει ασφαλές μέσα σε αυτό.

 

Από την Ελλάδα μέχρι την Αμερική, με την Παλαιστίνη ως τη λευτεριά

 

Από τον Οκτώβριο του 2023 το Ισραήλ έχει κηρύξει τον πόλεμο στη Γάζα με χιλιάδες θύματα, έναν πόλεμο που έχει ως σκοπό τη φυσική εξόντωση του παλαιστινιακού λαού. Παράλληλα, με την εισβολή του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας ένα τεράστιο κίνημα αλληλεγγύης ξέσπασε παγκοσμίως, το οποίο εξαπλώθηκε και στην Ελλάδα όπου το φοιτητικό κίνημα, παράλληλα με την πάλη ενάντια στον νόμο Πιερρακάκη, έκανε κεντρικό αίτημα του η κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και η παράλληλη ικανοποίηση των διαχρονικών αιτημάτων του παλαιστινιακού λαού για αναγνώριση ξεχωριστού κράτους. Αυτή τη στιγμή, το κίνημα αλληλεγγύης στην Παλαιστίνη πέρασε τον Ατλαντικό Ωκεανό και έφτασε στις ΗΠΑ και την Ευρώπη όπου δεκάδες χιλιάδες φοιτητές και φοιτήτριες έχουν καταλάβει μεγάλα τμήματα των σχολών τους και έχουν στήσει σκηνές έξω από τα μεγαλύτερα πανεπιστήμια της Αμερικής (Columbia, Yale κ.α.) , με βασικό αίτημα την διακοπή συνεργασίας των εκάστοτε πανεπιστημίων με εταιρείες ισραηλινών συμφερόντων και τη χρηματοδότηση τους από διάφορα κέντρα τα οποία συνδέονται με το Ισραήλ, την κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και την αλληλεγγύη στον παλαιστινιακό λαό.

Μπροστά στην τρέχουσα γενοκτονία εις βάρος των Παλαιστινίων, όλα μας οφείλουμε να ορθώσουμε τις φωνές μας και να δημιουργήσουμε ένα παγκόσμιο κίνημα αλληλεγγύης στις σχολές μας, το οποίο θα αναγκάσει την κοινωνία, τις διοικήσεις των πανεπιστημίων, αλλά και τις κυβερνήσεις να καταδικάσουν τη δράση του Ισραήλ και να απαιτήσουν την κατάπαυση πυρός στη Γάζα.

Στις φοιτητικές εκλογές, δεν τους κάνουμε το χατίρι να απέχουμε. Δώσαμε έναν σπουδαίο και δίκαιο αγώνα. Αποδείξαμε ότι μόνος δρόμος, αν θέλουμε να κερδίζουμε, είναι ο δρόμος του συλλογικού αγώνα.

Στις 22 Μάη στέλνουμε ισχυρό μήνυμα ανατροπής και αντίστασης σε όλους τους συλλόγους! Συνεχίζουμε, μέχρι τέλους με την αριστερά, για το πανεπιστήμιο των αναγκών μας.

 

Γιώργος Λυκοπάντης Ο Γιώργος Λυκοπάντης είναι συντονιστής Σ.Ε Δικτύου Προοδευτικών και Αριστερών Φοιτητών Περισσότερα Άρθρα
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet