Η εκλογική αναμέτρηση για τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αποτελεί προσωπική υπόθεση του Στέφανου Κασσελάκη. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ως κόμμα έχει περιοριστεί, κεντρικά στελέχη με πορεία στον χώρο έχουν εξαφανιστεί από τη σκηνή, ο δημόσιος λόγος ανήκει αποκλειστικά στον… ηγεμόνα. Ακόμα και το προεκλογικό τροχόσπιτο έχει μόνο το πρόσωπο του αρχηγού, ενώ στη μαρκίζα δεν υπάρχει ο τίτλος και το σήμα του κόμματος. Άσε που η προσθήκη «Προοδευτική Συμμαχία» έχει πάει περίπατο, δημιουργώντας στους προερχόμενους από την πάλαι ποτέ διεύρυνση μίνι εκνευρισμό. Στα προεκλογικά σποτ που έκαναν την εμφάνισή τους, για υγεία, ακρίβεια και φορολογία, εμφανίζεται μόνο ο Στέφανος Κασσελάκης. Κάπως έτσι η ατάκα «ο ΣΥΡΙΖΑ είσαι εσύ» θα μπορούσε να διαβαστεί, πλέον, «ο ΣΥΡΙΖΑ είμαι εγώ».

Ουδείς έχει αμφιβολία ότι ο Στ. Κασσελάκης παίζει μόνος του εντός των τειχών. Αν εξαιρέσεις τον ναύαρχο, το υπόλοιπο στελεχικό δυναμικό περιορίζεται σε ρόλο κομπάρσου. Τα όργανα δεν λειτουργούν, καθώς η Πολιτική Γραμματεία έχει ακυρωθεί εδώ και καιρό, ενώ ούτε το Εκτελεστικό συνεδριάζει. Όλα γυρνούν γύρω από ένα και μόνο όνομα.

 

Οι δημοσκοπήσεις

 

Τα τελευταία δημοσκοπικά ευρήματα δίνουν στο κόμμα του Στ. Κασσελάκη έναν αέρα, όσον αφορά τη δεύτερη θέση. Εντούτοις, η ψαλίδα με τη ΝΔ όχι μόνο δεν κλείνει, αλλά διευρύνεται. Στη δημοσκόπηση της MRB, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ βρίσκεται στη δεύτερη θέση με 13,1% στην πρόθεση ψήφου, με το ΠΑΣΟΚ στο 11,5%, την ώρα που η ΝΔ είναι στο 26,5%. Μια ημέρα νωρίτερα, η Interview δίνει στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ 15,5% από 14,5%, που είχε στην προηγούμενη μέτρηση, ενώ το ΠΑΣΟΚ υπολείπεται αρκετά, καθώς κινείται στο 11%, με τη ΝΔ να σκαρφαλώνει στο 30%, πάντα στην πρόθεση ψήφου. Στις δημοσκοπήσεις αυτές η Νέα Αριστερά περνάει το όριο που χρειάζεται για εκλογή ευρωβουλευτή, δείχνοντας ότι αργά μεν, αλλά σταθερά ανεβαίνει.

Τις τελευταίες ημέρες ο Στ. Κασσελάκης άλλαξε εκ νέου το ύψος του πήχη. Αυτή τη φορά μίλησε για δυνατό ποσοστό με τον αριθμό 2 μπροστά. Άλλωστε, και τα στελέχη του κόμματος που δεν βλέπουν με μεγάλη συμπάθεια τον πρόεδρο του κόμματος (γιατί υπάρχουν και αυτά), σημειώνουν ότι δεν φτάνει η δεύτερη θέση και ότι η επιτυχία ή αποτυχία θα κριθεί από τη διαφορά που θα έχει με τη ΝΔ. Ασφαλώς βάζουν δύσκολα στον Στ. Κασσελάκη.

 

Μπάλα σε ξένο γήπεδο

 

Πρόσφατα ο πρόεδρος της ΚΟ της Νέας Αριστεράς, Αλέξης Χαρίτσης, επανέλαβε ότι το κόμμα Κασσελάκη έχει πάρει οριστικά διαζύγιο με την Αριστερά. Βαριά κουβέντα, αλλά κάθε ημέρα που περνάει ο Στ. Κασσελάκης το επιβεβαιώνει. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ επιχειρεί να… κερδίσει τη Δεξιά μέσα από το ιδεολογικό οπλοστάσιο της Δεξιάς. Ο τρόπος που χειρίστηκε μια σειρά ζητήματα, όπως την επίσκεψη και την ομιλία του αλβανού πρωθυπουργού Έντι Ράμα στην Αθήνα, είναι απολύτως ενδεικτικός, όπως άλλωστε και η αναφορά του για τη συνάντηση Μητσοτάκη Ερντογάν, σύμφωνα με την οποία «έπρεπε να αναβληθεί μετά τη μετατροπή της Μονής της Χώρας σε τζαμί». Αλλά και η δημόσια κριτική από τα δεξιά ότι «ο έλληνας πρωθυπουργός εμφανίστηκε άβουλος και αμήχανος και αντέδρασε χλιαρά σε όσα επανέλαβε προκλητικά ο Ερντογάν περί τουρκικής μειονότητας…». Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ παίζει με τον εθνικισμό εξ ου και η… «πατριωτική Αριστερά», αλλά και η ατάκα του βουλευτή Κιλκίς, Πέτρου Παππά, ότι «η Ελλάδα ανήκει μόνο στους Έλληνες», αναφορά που έγινε με αφορμή τη συγκέντρωση του Έντι Ράμα στο Γαλάτσι. Το κόμμα Κασσελάκη κλείνει το μάτι σε ένα κοινό που ουδεμίαν σχέση είχε και έχει με τις αξίες της Αριστεράς ή έστω της Κεντροαριστεράς. Αλλά αυτό προφανώς είναι ψιλά γράμματα για τον ηγεμόνα και τους οπαδούς του.

 

Αμηχανία και ενόχληση εντός των τειχών

 

Όλα αυτά έχουν δημιουργήσει εκ νέου αμηχανία και ενόχληση εντός του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Σε όλους; Όχι ασφαλώς, ωστόσο το φλερτ με τον εθνικισμό, η φράση του Κασσελάκη «θα τους ξεσκίσω», οι επιθέσεις Πολάκη για τα εμβόλια, που συμπεριελάμβαναν όχι μόνο τον Γεροτζιάφα και στελέχη της Νέας Αριστεράς, αλλά και τον Αλέξη Τσίπρα, η αποσιώπηση του ονόματος του πρώην προέδρου (καμία αναφορά στο όνομά του για τη συμφωνία των Πρεσπών) μετά τον πρόσφατο θόρυβο που υπήρξε στη Βόρεια Μακεδονία, η δήλωση του «κασσελακικού» Θανάση Οικονόμου ότι «Βασιλειάδης και Σπίρτζης είναι με το ενάμισι πόδι έξω από το κόμμα», όπως και η παλαιάς κοπής κατηγορία ότι τα δύο στελέχη «ρίχνουν νερό στον μύλο του μητσοτακισμού», έχουν φέρει αρκετούς στο όριό τους. Ορισμένοι, μάλιστα, λένε σχεδόν ανοιχτά «μετράμε μέρες», ενώ κάποιοι άλλοι ετοιμάζονται για την επόμενη ημέρα, σε μια νέα εσωκομματική αναμέτρηση, που έχει ορίζοντα το συνέδριο επανίδρυσης του Σεπτεμβρίου.

Ενδιαφέρον θα έχει και το διήμερο συμπόσιο, που διοργανώνει το ινστιτούτο Αλέξης Τσίπρας σε συνεργασία με το ίδρυμα Ζόραν Ζάεφ, αμέσως μετά τις εκλογές, για τη συμφωνία των Πρεσπών. Δεν ξέρουμε ασφαλώς ποια θα είναι η παρουσία στο διήμερο του επίσημου ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ωστόσο η απόσταση του Αλέξη Τσίπρα από τον Στ. Κασσελάκη είναι μάλλον ορατή δια γυμνού οφθαλμού. Το τελευταίο, μάλιστα, διάστημα το όνομα του πρώην προέδρου, για τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, περίπου είναι σαν να μην υπάρχει.

 

ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet