Στα Εξάρχεια συνεχίζεται το περιβαλλοντικό και κοινωνικό έγκλημα καταστροφής της πλατείας και της γειτονιάς των Εξαρχείων με τους κατοίκους να συνεχίζουν να αντιδρούν στην αλλαγή φυσιογνωμίας της ιστορικής περιοχής και στην άκρατη τουριστικοποίησή της.

Το εργοτάξιο του μετρό, τη Δευτέρα 13 Μαΐου, πέρασε στη δεύτερη φάση και επεκτάθηκε, καταπίνοντας ολόκληρη την πλατεία Εξαρχείων. Οι πανύψηλες λαμαρίνες μετατράπηκαν κυριολεκτικά σε φυλακή του δημόσιου χώρου.

 

Όπως καταγγέλλει, μάλιστα, η Ανοιχτή Συνέλευση «Όχι μετρό στην πλατεία Εξαρχείων», το απόγευμα της ίδια μέρας ο αντιδήμαρχος Κλιματικής Διακυβέρνησης και Κοινωνικής Οικονομίας, Νίκος Χρυσόγελος, δήλωνε στο δημοτικό συμβούλιο ότι περιμένει τη γνωμοδότηση της Πυροσβεστικής (η οποία ζητήθηκε με αίτημα των κατοίκων) για το αν είναι ασφαλής η επέκταση, τονίζοντας ότι δύσκολα θα υπάρχει ασφάλεια σε περίπτωση που γίνει η επέκταση. Αυτά ενώ ήδη η επέκταση είχε γίνει... «Τελικά υπάρχει κάποιος/α αρμόδιος σε αυτήν τη χώρα; Πώς δόθηκαν άδειες εργοταξίου χωρίς να έχουν ελεγχθεί βασικοί κανόνες ασφαλείας;» διερωτάται η Συνέλευση, αναμένοντας γνωμοδοτήσεις και αιτιολογίες για τη μη τήρηση του ΦΕΚ περί 3,5 μέτρων ελεύθερου χώρου διέλευσης πυροσβεστικού οχήματος και ασθενοφόρου και της ανεμπόδιστης διέλευσης πεζών σε περίπτωση σεισμού ή πυρκαγιάς.

Επίσης κάτοικοι της περιοχής έχουν κάνει καταγγελίες και στην Επιθεώρηση Εργασίας, η οποία δεν εμφανίστηκε ποτέ, ώστε να διαπιστώσει ότι εργάτες δουλεύουν χωρίς σκιά, πραγματοποιούν εργασίες, ανεβαίνουν σε σκαλωσιές, κάνουν συγκολλήσεις χωρίς κράνη, χωρίς κανένα προστατευτικό μέσο.

Κάτοικοι της περιοχής μόλις αντιλήφθηκαν ότι γερανός της αστυνομίας απομάκρυνε απροειδοποίητα αυτοκίνητα από την πλατεία Εξαρχείων και είδαν να ξεκινούν αιφνιδιαστικές εργασίες επέκτασης της περίφραξης συγκεντρώθηκαν και δήλωσαν την αντίθεσή τους με αποτέλεσμα να έρθουν αντιμέτωποι με ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις που προχώρησαν και σε δύο προσαγωγές. Ένας από τους προσαχθέντες, μάλιστα, ήταν γονέας μικρού παιδιού που πηγαίνει στον γειτονικό παιδικό σταθμό.
Το απόγευμα της ίδια μέρας πραγματοποιήθηκε πορεία διαμαρτυρίας με τους κατοίκους να καταγγέλλουν την αιφνιδιαστική επέκταση του εργοταξίου, που έφερε τις λαμαρίνες σε απόσταση αναπνοής από τις εισόδους των πολυκατοικιών και των καταστημάτων, συμπεριλαμβάνοντας μέσα στα νέα της όρια κι όσα δέντρα είχαν απομείνει από την πρώτη φάση των εργασιών. «Πλατεία - Στρέφη - Πολυτεχνείο, τα Εξάρχεια δεν μπαίνουν σε μουσείο» ανάμεσα στα συνθήματα που ακούστηκαν στην πορεία. Στην κεφαλή της πορείας το πανό της συνέλευσης «Όχι μετρό στην πλ. Εξαρχείων» με το σύνθημα «Μίζες, μπίζνες και τρομοκρατία - κάτω τα χέρια από την πλατεία». Η πορεία πέρασε από τους δρόμους της περιοχής και κατέληξε στην πλατεία, με τον κόσμο να παραμένει συγκεντρωμένος και ισχυρή την παρουσία της αστυνομίας.

Αξίζει να σημειωθεί η αντίδραση της Ένωσης Γονέων 1ης Δημοτικής Κοινότητας Αθήνας, η οποία εξέδωσε ανακοίνωση-καταγγελία για την απαράδεκτη προσαγωγή γονέα στις 13/5, αλλά και για τις επικίνδυνες συνθήκες που επικρατούν με την επέκταση του εργοταξίου και την εγκληματική αδιαφορία για τήρηση των κανόνων ασφάλειας. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, «η επέκταση προχώρησε χωρίς τον επίσημο ορισμό σημείου συγκέντρωσης των παιδιών σε περίπτωση σεισμού». Όπως φαίνεται θα οριστεί ο χώρος έξω από το Αρχαιολογικό Μουσείο ως σημείο συγκέντρωσης των παιδιών. Οι γονείς, όμως, καταγγέλλουν ότι «δεν έχει γίνει μέχρι τώρα μια άσκηση, κάποιος σχεδιασμός, ούτε καν πρόβλεψη για το πώς θα μεταφερθούν τόσα παιδιά, ανάμεσά τους και βρέφη που δεν περπατάνε, από 4-5 εκπαιδευτικούς που συνήθως απασχολεί ο παιδικός σταθμός. Με ποια διαδρομή; Από τη μισή πλέον Στουρνάρη με ένα μόνο πεζοδρόμιο μικρό και κατειλημμένο και δρόμο που ίσα ίσα περνάει επιβατικό όχημα ή από τη στενή Ερεσσού, την ίδια στιγμή που θα ακολουθούν αντίστοιχη διαδρομή και οι υπόλοιποι πολίτες;». Η «Ελληνικό Μετρό» έχει δείξει καιρό τώρα χαρακτήρα. Για την κυβέρνηση ούτε λόγος, το έγκλημα στα Τέμπη είναι δικό της. Η Πυροσβεστική, όμως; Γιατί καθυστερεί το πόρισμα που έχει ζητηθεί από τις 4/4/24;» καταλήγει η ανακοίνωση.

Ειρήνη Μαλατέστα Περισσότερα Άρθρα
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet