Στη βουλή η δικογραφία για το μπάζωμα. Ανοίγει ξανά ο δρόμος για προανακριτική επιτροπή. Προαναγγέλθηκαν μηνύσεις σε πολιτικά πρόσωπα και ιατροδικαστές από τις οικογένειες θυμάτων.

 

 

Δεν υπήρχε καμία αμφιβολία ότι οι αποφασισμένοι γονείς, που έχουν βγει ήδη μπροστά αναζητώντας ουσιαστική δικαιοσύνη για την υπόθεση των Τεμπών σε μία προσπάθεια να μάθουν για ποιους ακριβώς λόγους σκοτώθηκαν οι αγαπημένοι τους άνθρωποι στις 28 Φεβρουαρίου του 2023, έχουν την πρόθεση να πάνε την υπόθεση μέχρι τέλους. Και αν, τέλος πάντων, κάποιοι διατηρούσαν αμφιβολίες, αυτές θα πρέπει να διαλύθηκαν εντελώς μετά την επιστολή που έστειλε η Μαρία Καρυστιανού (επικεφαλής του Συλλόγου Συγγενών Θυμάτων Τέμπη 2023) στον Κυριάκο Μητσοτάκη. Τα δύο ερωτήματα που θέτει η κ. Καρυστιανού στον Πρωθυπουργό είναι καίρια:

«1ον) Ποιοι οι λόγοι της παρέμβασης σας στο έργο της Δικαιοσύνης πριν καν ξεκινήσει η διερεύνηση του τραγικού αυτού δυστυχήματος από τις αρμόδιες Αρχές, τη στιγμή που ο χώρος έπρεπε να παραμείνει αναλλοίωτος ως τόπος εγκλήματος; 2ον) Ποιων ακριβώς εγκληματικών πράξεων επιχειρήσατε την συγκάλυψη με την παραπάνω συντονισμένη επιχείρηση καθολικής αλλοίωσης των στοιχείων στο πεδίο, με το πρόσχημα της δήθεν “αποκατάστασης” και ποιων υπαιτίων προσώπων τη διαφυγή από τη δικαστική έρευνα υποθάλψατε, με τις εντολές που δώσατε στον Υφυπουργό σας και σε  όσους άλλους εν γνώσει τους συμμετείχαν σε αυτήν την “οργάνωση”, παρέβησαν τα καθήκοντα τους και υπέθαλψαν τους υπαιτίους;»

Λόγια πολύ καθαρά, απορίες επίσης πολύ καθαρές που ζητούν απαντήσεις με λέξεις κλειδί στις δύο ερωτήσεις την παρέμβαση και τη συγκάλυψη. Μέχρι τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές (Πέμπτη απόγευμα) ο κ. Μητσοτάκης δεν έχει απαντήσει και προφανώς δεν πρόκειται να το κάνει. Άλλωστε, κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου ο πρωθυπουργός είναι ιδιαίτερα...απασχολημένος και δεν έχει χρόνο για τους χαροκαμενους. Τα Τέμπη όμως, όπως έχουμε γράψει και άλλες φορές από την "Εποχή" δεν είναι μία υπόθεση που πρόκειται να ξεχαστεί εύκολα, όσο και αν η κυβέρνηση θα ευχόταν κάτι τέτοιο.

 

Η ευρωπαϊκή έρευνα

 

Τι άλλο όμως συνηγορεί στην παραπάνω σκέψη; Η ευρωπαϊκή δικαιοσύνη, παρά τις συνεχείς ελληνικές τρικλοποδιές, κάνει τη δουλειά της. Και από ότι φαίνεται την κάνει με συνέπεια. Η ελληνίδα Ευρωπαία ανακρίτρια Χριστίνα Σαλάπα ολοκλήρωσε πριν από μερικές ημέρες τις ανακρίσεις των 23 συνολικά εμπλεκομένων στην υπόθεση οι οποίοι σχετίζονται με την περιβόητη, πια, σύμβαση 717 που αφορούσε τον εκσυγχρονισμό της βασικής γραμμής του ελληνικού σιδηροδρόμου (Αθήνα-Θεσσαλονίκη). Απαντες αφέθηκαν ελεύθεροι μετά τις απολογίες τους, ωστόσο έχουν κληθεί να καταβάλλουν πολύ "γενναίες" χρηματικές εγγυήσεις (που σε περιπτώσεις φτάνουν ακόμη και το 1.000.000 ευρώ) χωρίς να το έχουν πράξει μέχρι στιγμής. Αν δεν το κάνουν μέχρι τα μέσα του επόμενου μήνα, πιθανότατα θα βρεθούν μπροστά στο ενδεχόμενο της προφυλάκισης με ο,τι αυτό συνεπάγεται. Θυμίζουμε εδώ ότι η ευρωπαία εισαγγελέας Λάουρα Κοβέσι έχει ισχυριστεί ευθαρσώς και δημοσίως ότι αν η σύμβαση 717 είχε ολοκληρωθεί εγκαίρως και όπως προβλεπόταν, τότε πιθανότατα το θανατηφόρο δυστύχημα θα είχε αποτραπεί (ή θα είχε λιγότερες πιθανότητες να συμβεί).

 

Έκθεση που ανατρέπει το σενάριο της μετωπικής

 

Επίσης, ήρθε στο φως της δημοσιότητας 75σέλιδη έκθεση τεχνικών συμβουλών οι οποίοι διορίστηκαν από κάποιους συγγενείς (όχι από όλους).  Μεταξύ άλλων, στη συγκεκριμένη έκθεση αποκαλύπτεται (και αυτό, αν ισχύει, έχει τεράστια σημασία) ότι οι δύο αμαξοστοιχίες τελικά δεν συγκρούστηκαν καθώς την τελευταία στιγμή, ο μηχανοδηγός της μίας εκτροχίασε το όχημά του για να μειώσει τη σφοδρότητα της σύγκρουσης!

Καταλαβαίνει κανείς ότι αν ο τραγικός απολογισμός των 57 νεκρών προέκυψε μετά από μη σύγκρουση, τότε ήταν άλλος ο λόγος που σκόρπισε το θάνατο και όχι η σύγκρουση αυτή καθαυτή. Ο ρόλος του εύφλεκτου υλικού που φέρεται να μετέφερε η εμπορική αμαξοστοιχία (κάτι που αρχικά η κυβέρνηση είχε αρνηθεί κατηγορηματικά) αποκτά νέα σημασία για τη δικογραφία. Οι εν λόγω τεχνικοί σύμβουλοι επισημαίνουν συνολικά 30 «γκρίζες ζώνες» που με προσοχή θα πρέπει να εξεταστούν από τις αρμόδιες δικαστικές Αρχές.

 

Μηνύσεις κατά πολιτικών προσώπων και ιατροδικαστών

 

Αν δε σε όλα τα παραπάνω προσθέσει κανείς την πρόθεση συγγενών, όπως εκφράστηκε από τη Μαρία Καρυστιανού, σε πρόσφατες δημόσιες τοποθετήσεις της να μηνύσουν τόσο πολιτικά πρόσωπα όσο και δημόσιους λειτουργούς (ιατροδικαστές) για τους οποίους υπάρχει σχεδόν η βεβαιότητα ότι δεν έκαναν καλά τη δουλειά τους, έχει ένα πακέτο εξελίξεων που αποδεικνύει ότι τα Τέμπη θα συνεχίσουν να απασχολούν την ειδησεογραφία και την επικαιρότητα για πολλούς ακόμη μήνες.

Η κα Καρυστιανού πάντως τόνισε σχετικά (σε δηλώσεις της στον ραδιοφωνικό σταθμό 9.84): "Υπάρχει μια ατιμωρησία σε ό,τι αφορά τις κυβερνητικές παραλήψεις – παρανομίες και πλέον αυτό δεν το δεχόμαστε. Με αυτά τα δεδομένα είμαστε αναγκασμένοι να προχωρήσουμε πολύ διαφορετικά και θα ακολουθήσουν μηνύσεις – έκπληξη, κατά συγκεκριμένων πολιτικών προσώπων. Θα ακολουθήσουν μηνύσεις για τους ιατροδικαστές οι οποίοι προφανώς δέχθηκαν οδηγίες να συγκαλύψουν, λειτούργησαν έξω από κάθε πρωτόκολλο, ελληνικό και ευρωπαϊκό. Δεν έκαναν τις απαραίτητες τοξικολογικές εξετάσεις στα καμένα παιδιά. Απλά έδωσαν σε όλους τους γονείς ένα χαρτί “βίαιος θάνατος, πλήρης απανθράκωση” και αυτό ήταν. Ούτε αιτία δεν έγραψαν, δηλαδή εάν ανέπνευσε καυστικό υγρό και μετά πέθανε ή αν κάηκε ζωντανός". Εν τω μεταξύ, την Πέμπτη διαβιβάστηκε στη Βουλή η δικογραφία για το μπάζωμα στο χώρο της τροχαίας σύγκρουσης, η οποία φέρνει στο κάδρο των ευθυνών τον πρ. υπουργό Υγείας Α. Πλεύρη, τον πρ. υφυπουργό Μεταφορών, Μ. Παπαδόπουλο, την πρ. υφυπουργό Υγείας Ζ. Ράπτη και τον υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργό Χρ. Τριαντόπουλο. Πρόκειται για τη δικογραφία που είχε τεθεί παράνομα στο αρχείο από τον εισαγγελέα και η οποία σχηματίστηκε κατόπιν μήνυσης των συγγενών. Για μία ακόμα φορά ανοίγει ο δρόμος για σύσταση προκαταρκτικής επιτροπής για τη διερεύνηση ενδεχόμενων ποινικών ευθυνών υπουργών.

Μέσα σ' όλη την ατμόσφαιρα η είδηση ότι η Βουλή θα κλείσει για τρεις εβδομάδες με πρόσχημα τις ευρωεκλογές έβαλε τους πάντες σε σκέψεις. Γιατί τόσο μεγάλη διακοπή ενώ το σύνηθες διάλειμμα για την ευρωκάλπη ήταν μέχρι στιγμής μόλις μία εβδομάδα;

Στη Βουλή το ζήτημα της διερεύνησης του δυστυχήματος των Τεμπών ερχόταν ξανά και ξανά με κάθε ευκαιρία. Την ίδια ώρα η κυβέρνηση είχε να αντιμετωπίσει και το πρόστιμο-χαστούκι που επιβλήθηκε στη Νίκη Κεραμέως και στο Υπουργείο Εσωτερικών από την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα για την υπόθεση της διαρροής των e-mail των αποδήμων στην Αννα Μισέλ Ασημακοπούλου και το επιτελείο της.

Με το κυβερνών κόμμα να καταβάλλει αγωνιώδη προσπάθεια να πιάσει τον εκλογικό στόχο που έθεσε για τις ευρωεκλογές ο Κυριάκος Μητσοτάκης (33%), δεν αποκλείεται η λειτουργία της Βουλής για τις επόμενες ημέρες να κρίθηκε ακόμη και... επιβλαβής. Δεν θα είναι άλλωστε η πρώτη φορά που η κυβερνητική πλειοψηφία παίζει με τους θεσμούς θυσιάζοντας το κύρος τους για το πρόσκαιρο πολιτικό συμφέρον. Παλιά τους τέχνη κόσκινο.

Είναι πάντως σαφές ότι ακόμα και σε ευνοϊκό μιντιακό περιβάλλον ο πρωθυπουργός θα αναγκάζεται μέχρι τις 9 Ιουνίου να τοποθείται σε ερωτήματα για το δυστύχημα αφού και η αντιπολίτευση το κρατά ψηλά στην ατζέντα της. Με επιχειρήματα του τύπου "μπορώ να συναντηθώ ιδιωτικά με όποιον συγγενή το επιθυμεί" ο πρωθυπουργός δύσκολα θα αποφύγει τη σκληρή πραγματικότητα που λέει ότι οι συγγενείς των θυμάτων θα κάνουν ότι είναι δυνατόν προκειμένου να λάμψει η αλήθεια. Ο πολιτικός χρόνος εξάλλου δεν εξαντλείται στις 9 Ιουνίου και ούτε κανείς μπορεί να τον βάλει σε κουτιά που βολεύουν μόνο τον ίδιο.

 

Πρόσφατα άρθρα ( Κοινωνία )
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2025 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet