Σ.Ραμαφόσα: Ο δρόμος μπροστά μας δεν είναι εύκολος

 

Ν.Μαντέλα: Όταν είσαι δημόσιος αξιωματούχος αυτό σημαίνει «να υπηρετείς». 

 

Η Νότια Αφρική οδηγείται στις κάλπες στις 29 Μαΐου. Σε αυτές τις εκλογές,  που διεξάγονται σε περιφερειακό και εθνικό επίπεδο, για πρώτη φορά, μετά τη συντριβή του απαρτχάιντ στις εκλογές του 1994, αναμένεται  ότι το Αφρικανικό Εθνικό Κογκρέσο (ΑΕΚ- African National Congress, ANC) δεν θα έχει την πλειοψηφία εδρών για τον σχηματισμό κυβέρνησης. Τα κύρια αίτια συρρίκνωσης της συντριπτικής υπεροχής που είχε στο παρελθόν, είναι τα εξής: οικονομική κρίση,  αλματώδης αύξηση της ανεργίας - μόνο για το πρώτο τετράμηνο του 2024 αγγίζει το 32.9 % - και εντεινόμενη φτωχοποίηση, κακοδιαχείριση των κρατικών κονδυλίων για τη χρηματοδότηση της  Έσκομ, της κρατικής εταιρείας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας,   που προκάλεσε  εκτεταμένες διακοπές  ηλεκτροδότησης πλήττοντας πολίτες και οικονομία και τέλος τα εκτεταμένα σκάνδαλα διαφθοράς  που πλήττουν το κύρος και την ιστορική διαδρομή του ΑΕΚ.

 

Συγκρότηση κυβέρνησης συνασπισμού;

 

 Σύμφωνα με το Σύνταγμα της χώρας για το σχηματισμό κυβέρνησης απαιτείται  το ποσοστό 50%+1. Συγκεκριμένα, στο σύνολο των 400 εδρών της Γενικής Συνέλευσης, όπου τα πολιτικά κόμματα εκπροσωπούνται ανάλογα με τις εκλογικές επιδόσεις τους, θα πρέπει να υπάρχει πλειοψηφία 201 εδρών για τον σχηματισμό κυβέρνησης και στη συνέχεια την εκλογή πρόεδρου. Εάν δεν υπάρχει, ο πρόεδρος σε αυτήν την περίπτωση θα πρέπει να εκλεγεί μέσω συνασπισμού πολιτικών δυνάμεων. Το ΑΕΚ, σύμφωνα με πρόσφατες σφυγμομετρήσεις, εκτιμάται ότι θα λάβει  ποσοστό περίπου  40%. Συνεπώς θα πρέπει να διαμορφώσει  προγραμματικό πλαίσιο κυβερνητικής συνεργασίας με τη «Δημοκρατική Συμμαχία»(Democratic Alliance-DA), με επικεφαλής τον Τζον Στίνχουϊσεν, τους  «Mαχητές της Ελευθερίας για την Οικονομία» (Economic Freedom Fighters-EFF) με αρχηγό τον Τζούλιους Μαλέμα - πρώην αρχηγό της νεολαίας του ΑΕΚ ο οποίος λόγω της «εμπρηστικής» πολιτικής παρουσίας του απομακρύνθηκε από το κόμμα- όπως και με άλλες πολιτικές δυνάμεις.

Η επιστολή της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης

 

Η Αξιωματική Αντιπολίτευση ,η  Δημοκρατική Συμμαχία,  προέβη σε μια πρωτοφανή πρόκληση: απέστειλε επιστολή στον Άντονι Μπλίνκεν και σε άλλους δυτικούς αξιωματούχους  ζητώντας την αποστολή παρατηρητών και την εποπτεία τους στη διεξαγωγή της εκλογικής αναμέτρησης, υπονομεύοντας το δημοκρατικό  κεκτημένο διεξαγωγής εκλογών και την ευνομούμενη λειτουργία των κρατικών μηχανισμών που εγγυώνται αδιάβλητες εκλογές στη Ν.Αφρική.

Ποια είναι τα κίνητρα  αυτής της ενέργειας από την  Αντιπολίτευση; Μήπως αυτή η πρόσκληση θα αποτελέσει, δυνητικά, προοίμιο αμφισβήτησης του εκλογικού αποτελέσματος από  Η.Π.Α και Ε.Ε και περαιτέρω δρομολογούνται αντίποινα εναντίον της Ν.Αφρικής για την προσφυγή της  στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης  εναντίον του Ισραήλ  με την κατηγορία πιθανής διάπραξης του εγκλήματος της Γενοκτονίας;

Ο  πρόεδρος της Χώρας του Ουράνιου Τόξου, Σιρίλ Ραμαφόσα, είχε προειδοποιήσει ότι μετά από την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της  Χάγης, δρομολογούνται σχέδια αλλαγής κυβέρνησης!  Σε συνέντευξη που παραχώρησε σε δημοσιογράφους δήλωσε: «Θα ακολουθήσουν συστηματικές εκστρατείες αντεπίθεσης και αυτό το λέω για να είμαστε όλοι ενήμεροι. Αυτή η μάχη μπορεί να εστιαστεί στην εσωτερική πολιτική σκηνή και στα εκλογικά αποτελέσματα με στόχο να επιδιωχθεί ατζέντα αλλαγής στην εξουσία. Είναι ανάγκη να τεθούμε σε επαγρύπνηση και να είμαστε αποφασισμένοι[…]. Ο δρόμος μπροστά μας δεν είναι εύκολος, δεν πρέπει ποτέ να αμφισβητηθούν οι ικανότητες διακυβέρνησης του ΑΕΚ.». Επιπρόσθετα η υπουργός Εξωτερικών, Ναλέντι Παντόρ,  κατήγγειλε ότι  εκείνη και μέλη της οικογένειας της δέχτηκαν απειλές από στελέχη μυστικών υπηρεσιών ασφαλείας.

 

Ο εγγονός του Νέλσον Μαντέλα εκτός ψηφοδελτίων

 

Καταγράφοντας αυτήν  την ασύμμετρη επίθεση εναντίον της ηγεσίας και του δημοκρατικού πολιτεύματος  της χώρας, τίθεται το εξής ερώτημα: ενόψει της κρισιμότερης εκλογικής αναμέτρησης, με ποιο σκεπτικό και για ποιους λόγους αφαιρέθηκε το όνομα του Νκοσί Ζβελιβέλιλε Μάντλα Μαντέλα, εγγονού του ηγέτη-θρύλου, από τις λίστες υποψηφίων του ΑΕΚ;

Αυτό το ερώτημα έχει ιδιαίτερη σημασία, καθώς δημοσιεύματα ισραηλινών ΜΜΕ προβλέπουν ότι σε περίπτωση νίκης του κόμματος του Νέλσον Μαντέλα θα υπάρξει μαζική «έξοδος» νοτιοαφρικανών πολιτών εβραϊκής καταγωγής.

Η «Εποχή» δημοσιεύει σε αποκλειστικότητα τη δήλωση του Νκοσί Μαντέλα. Είναι ακούραστος μαχητής για την απονομή δικαιοσύνης, ένας  πολιτικός σπάνιου ήθους που θα συνεχίσει να αγωνίζεται για την Δικαιοσύνη, Ειρήνη και Ελευθερία όλων των καταπιεσμένων λαών και για την προάσπιση των λαϊκών συμφερόντων σε όποιο μετερίζι του τάξει η Ιστορία. Ήταν, είναι παρών και πάντα θα είναι. 

Στη συνέχεια διαβάστε την επιστολή του Ν. Μαντέλα προς τον λαό της χώρας του.

 

Επιστολή του Νκοσί Μαντέλα

 

Πολλοί δημοσιογράφοι με προσέγγισαν κάνοντας μου ερωτήσεις αναφορικά με τη μη συμπερίληψη μου σε ορισμένες λίστες υποψήφιων και τι σηματοδοτεί, εάν θα διευρυνθεί ο ρόλος μου στην ανάληψη χαρτοφυλακίων στην κυβέρνηση  και τέλος ποιοι είναι οι άμεσοι στόχοι μου. Επιτρέψτε μου να δώσω απαντήσεις άμεσα και με απόλυτη ειλικρίνεια.

Για όλους όσους αναρωτιούνται γιατί απουσιάζουν ονόματα από ορισμένες λίστες , θέλω να είμαι σαφής: στις περισσότερες περιπτώσεις η απουσία ενός ονόματος είναι ενδεικτική, ότι ο συγκεκριμένος πολιτικός δεν θα επιστρέψει ούτε στο κοινοβούλιο ούτε θα έχει οποιαδήποτε άλλη επίσημη θέση εκπροσώπησης. Αυτό το γεγονός   αν και συνιστά μια απλή παραδοχή, έχει τεράστια βαρύτητα. Ο ρόλος μας,  ως εκπρόσωποι του λαού,  μας απονέμεται από τα κόμματα. Είναι δικό τους προνόμιο η απόφαση να προσδιορίσουν εάν οι δικές μας θέσεις ευθυγραμμίζονται με τις πολιτικές και το ιδεώδες κυβερνητικό τους πρόγραμμα.

 

Το κοινοβουλευτικό έργο

 

Καθώς η θητεία μου στο κοινοβούλιο ολοκληρώνεται, νοιώθω υπερήφανος γιατί διατήρησα στο ακέραιο την αξιοπρέπεια μου σε δύσκολες πολιτικές συγκυρίες και επιδόθηκα με προσήλωση στο να προάγω τα συμφέροντα του έθνους, χωρίς να υποκύψω σε πρακτικές διαφθοράς ή στην επιρροή κομματικών στελεχών. 

Κάνοντας μια αναδρομή στο παρελθόν, από το 2007, όταν ανέλαβα τα κοινοβουλευτικά μου καθήκοντα, είχα την τιμή να ασκήσω το κοινοβουλευτικό μου έργο  σε τρείς συνεχόμενες θητείες. Εργάστηκα  με αφοσίωση και με σημαντική συνεισφορά σε διάφορα κυβερνητικά χαρτοφυλάκια, σε κάθε ρόλο που μου ανατέθηκε. Μαζί με άλλους βουλευτές, υπηρέτησα στις αρμόδιες επιτροπές Δημόσιων Συμβάσεων  Έργων, Συνεταιριστικής  Διακυβέρνησης και Πολιτισμού,  όπως επίσης και στα χαρτοφυλάκια Γεωργίας, Δασοκοµικών και Αλιευτικών εκμεταλλεύσεων, Αγροτικής Ανάπτυξης και της Μεταρρύθμισης για τη Γη. Επιπρόσθετα ως εκπρόσωπος του Αφρικανικού Εθνικού Κογκρέσου(ΑΕΚ), είχα την ευκαιρία να συμμετέχω στην Επιτροπή Μεταλλευτικών Αποθεμάτων  και στην αντιπροσωπεία της Ν.Αφρικής στο Παναφρικανικό Κοινοβούλιο, που έχει ως κύριο στόχο την εδραίωση της εκπροσώπησης της χώρας, στο συγκεκριμένο οργανισμό. Καθώς η θητεία του 6ου Κοινοβουλίου φτάνει στο τέλος της, είμαι πρόεδρος των  κοινοβουλευτικών επιτροπών Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και της Μεταρρύθμισης για τη Γη. Σε κάθε χαρτοφυλάκιο, η δουλειά μου εστίασε  στο να επιτύχω στο μέγιστο δυνατό τους στόχους που είχα θέσει, για να παραχθεί σημαντικό έργο σε αυτούς τους θεμελιώδεις πυλώνες πολιτικής. Συνεπακόλουθα, χαρτοφυλάκια που τέθηκαν υπό την εποπτεία μου, όσα χρόνια  ήμουν βουλευτής, έχουν αναγνωριστεί  ότι είναι από τα πιο σημαντικά στην αξιολόγηση τους  από τις αντίστοιχες κυβερνήσεις.

Στον τόπο που γεννήθηκα,  όλες οι προσπάθειες μου εστίασαν στο να καταστήσω την κοινότητα  Μβέζο Κομχούλου υπόδειγμα αγροτικής ανάπτυξης. Και αυτός ο στόχος είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με την κληρονομιά και τις διδαχές του Νέλσον Μαντέλα.  Το να τηρώ τις αξίες του δεν αποτελεί απλά ένα φόρο τιμής  αλλά αποτελεί απαράβατο καθήκον. Και αυτό απαιτεί συνεχή αφοσίωση να υπερασπίζεσαι ανθρώπους που είναι περιθωριοποιημένοι  και υφίστανται καταπίεση.

 

Προσήλωση στις αρχές του Νέλσον Μαντέλα

 

Αντλώντας έμπνευση από το πιο σημαντικό απόφθεγμα του πρόεδρου Νέλσον Μαντέλα, « ο αγώνας θα συνεχίζεται  έως ότου οποιοσδήποτε άνθρωπος  πάψει να υποφέρει από αδικία», όλα αυτά τα χρόνια παρέμεινα αμετάκλητα προσηλωμένος  στην επιδίωξη μου να συγκροτούνται συμμαχίες  για δικαιοσύνη σε παγκόσμια κλίμακα, ανθρώπινα δικαιώματα και αξιοπρέπεια. Την τελευταία δεκαετία αφοσιωθήκαμε στο να εντείνουμε τη διεθνή αλληλεγγύη και πλέον όλες οι προσπάθειες μας είναι αυταπόδεικτα προφανές ότι είχαν θετικό αποτέλεσμα, ειδικότερα όσον αφορά την υποστήριξη του παλαιστινιακού αγώνα.  Εργαζόμαστε εντατικά στο να δημιουργήσουμε ευρύτερη στρατηγική συμμαχία του Παγκόσμιου Νότου.

 

Η προσφυγή της Ν.Αφρικής στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης

 

Τους τελευταίους μήνες, αποτέλεσε πηγή απέραντης υπερηφάνειας η συμμετοχή μου σε διεργασίες τοπικών κοινοτήτων αλλά και πολλών φόρα και οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών. Έγινα δέκτης της τεράστιας εκτίμησης και ταυτόχρονα αναγνώρισης  όλου του αγώνα που κατέβαλε το ΑΕΚ και η κυβέρνηση μας , για την αμέριστη υποστήριξη του παλαιστινιακού αγώνα και ειδικότερα την  προσφυγή  στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο και στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Όσον αφορά το ανώτερο δικαιοδοτικό οργανισμό, αναφέρομαι στην προσφυγή με την κατηγορία της γενοκτονίας ενάντια στο κράτος απαρτχάιντ του Ισραήλ. Στο εσωτερικό της χώρας, αυτή η θέση αρχής από τον πρόεδρο Ραμαφόσα και την υπουργό Ναλέντι Πάντορ και η νομική μας ομάδα κέρδισε  πίσω πολλές καρδιές στη Ν. Αφρική, ειδικότερα όσους ήταν απογοητευμένοι με το ΑΕΚ.

Σε διεθνές επίπεδο, o κόσμος μας επευφημεί για αυτήν την ιστορικής σημασίας, θαρραλέα ενέργεια, που έλαβε χώρα αψηφώντας τις δυνάμεις του δυτικού ιμπεριαλισμού  οι οποίες είναι συνένοχες σε αυτήν τη γενοκτονία και έφτασαν  στο σημείο, ολοφάνερα, να απειλούν με κυρώσεις. Αναφέρομαι στο νόμο που υποβλήθηκε, στις 2/4/2024, από τη Βουλή των Αντιπροσώπων, «H.R. 7256 Επανεξέταση των Διμερών Σχέσεων Η.Π.Α Νότιoυ Αφρικής».  Για άλλη μια φορά, μπορούμε να φωνάξουμε: «Δεν θα μετακινηθούμε». 

 

Οικονομικός μετασχηματισμός  η κρισιμότερη παρέμβαση

 

Και ενώ ευρύτερα αναγνωρίζεται η πρόοδος που έχει συντελεστεί από την κυβέρνηση του ΑΕΚ τις τελευταίες τρεις δεκαετίες , συνιστά επιτακτική ανάγκη ο μετασχηματισμός της οικονομίας. Και αυτές οι παρεμβάσεις απαιτούν συλλογική δράση, θυμίζοντας μας την ενότητα που μας οδήγησε στη νίκη ενάντια στο απαρτχάιντ.  Και αυτή η ευθύνη υπερβαίνει την εκλογική κάλπη , θέτει ως απαραίτητη προϋπόθεση την ενεργό συμμετοχή. Ταυτόχρονα, πρέπει να διασφαλίσουμε ότι οι ηγέτες μας συμμερίζονται τις προσδοκίες μας και ότι θα επιτελέσουν το έργο τους για το κοινό καλό.

 

Το Αφρικανικό Εθνικό Κογκρέσο είναι λαϊκό κίνημα

 

Μπορεί να κληθούμε να διανύσουμε μια επίπονη πορεία, όμως  η δύναμη που χρειαζόμαστε για να επιφέρουμε σημαντικές αλλαγές, προϋποθέτει,  συλλογικά, αποφασιστικότητα . Καθώς ολοκληρώνεται η θητεία μου, απευθύνω έκκληση στα λαϊκά κινήματα να θέσουν τους ηγέτες προ των ευθυνών τους, να διεκδικήσουν το  ρόλο που τους αναλογεί και να καθορίσουν το μέλλον του έθνους μας. 

Για να απαντήσω στο ερώτημα για το ποια είναι τα άμεσα σχέδια μου, δεν έχω οριστική απάντηση.  Ωστόσο όσον αφορά το AEK,  παραμένω αφοσιωμένος  στο σπίτι που έκτισαν οι πρόγονοι μου Βασιλιάδες,  οι οποίοι διατέλεσαν επίτιμοι πρόεδροι στο ΑΕΚ από την ίδρυση του: Βασιλιάς Νταλιντιέμπο από το έθνος Τέμπου, Βασιλιάς Ντινιζούλου από το έθνος Ζουλού, Βασιλιάς Κγκάμα από Μποτσουάνα, Βασιλιάς Λέτσιε από Λεσόθο, Βασιλιάς Λουμπόσι Λεγάνικα των Βάροτσελαντ, Ζάμπια (από τους οποίους ο πατέρας μου πήρε το όνομα τους), Βασίλισσα  Λαμποτσιβένι  από Εσγατίνι, Αρχηγός Μοντσίοα  από το Μπάρολονγκ και ο Αρχηγός Μοπέι Μπακγκάτλα.

Το ΑΕΚ είναι  μέσα στο DNA μου, είναι το σπίτι μου, η παρακαταθήκη μου. Δεν είναι απλά μια πολιτική οντότητα που οφείλω αφοσίωση, είναι ένα λαϊκό κίνημα, για το οποίο έχω ευθύνη. Ιδρύθηκε για να καταπολεμήσει την κατοχή της αποικιοκρατίας και τον ιμπεριαλισμό, για να υπηρετεί  το λαό και να εξυψώνει το φρόνημα του.

Ενότητα

 

Έχω αφιερώσει τον εαυτό μου στις ιδρυτικές αρχές του ΑΕΚ και θα συνεχίσω να εργάζομαι ακούραστα  για να οικοδομήσουμε εκ νέου το κίνημα του λαού και να υπηρετήσουμε το έθνος ανεξάρτητα από εθνικότητα, θρησκεία ή φύλο. Επιτέλους, πρέπει να αντιληφθούμε ότι είμαστε νοτιοαφρικανοί  και ότι όλοι συνεισφέρουμε  σε αυτήν την όμορφη , πλουραλιστική χώρα του ουράνιου τόξου. Όλοι μαζί θα αγωνιστούμε για ένα ελπιδοφόρο μέλλον  για τη Ν.Αφρική, μια ενωμένη Αφρική και έναν καλύτερο πολυπολικό κόσμο που θα ευημερεί. 

H υποχρέωση μου να υπηρετώ το έθνος μας θα συνεχιστεί είτε ως αρχηγός φυλής, είτε ως δημόσιος αξιωματούχος, είτε ως ακτιβιστής τόσο εντός της χώρας όσο και σε διεθνές επίπεδο. Εναπόκειται σε εμάς να εκπληρώσουμε την υπόσχεση της οργανωτικής ανανέωσης, οικοδομώντας έναν  ποικιλόμορφο πολιτικό οργανισμό, που προάγει τη συλλογική ευημερία.

 

Μεγαλύτερη εξουσία συνεπάγεται μεγαλύτερη ευθύνη

 

Για όλους τους υποψήφιους κομμάτων και τους ανεξάρτητους υποψήφιους που θα διαγωνιστούν για τα δημόσια αξιώματα , είναι πολύ σημαντικό να θυμάστε ότι  η μεγαλύτερη εξουσία συνεπάγεται μεγαλύτερη ευθύνη.  Πρωταρχικό καθήκον κάθε εκλεγμένου αξιωματούχου είναι να τιμήσει τη λαϊκή εντολή . Πρέπει να αποστασιοποιηθούμε πλήρως από την επίρριψη ευθυνών και τη συκοφαντία, αντίθετα να εστιάσουμε τις προσπάθειες μας στο να οικοδομήσουμε ένα ισχυρό,  περισσότερο ενωμένο έθνος. Η προτεραιότητα μας δεν πρέπει να είναι η αναζήτηση αξιωμάτων και τίτλων. Θα πρέπει με τις μεγαλύτερες δημοκρατικές εγγυήσεις να αντιμετωπίσουμε τις ζημίες και λάθη που έχουν συντελεστεί και επίσης να αντλήσουμε πολύτιμα διδάγματα από το παρελθόν. 

Ο λαός μας αξίζει ουσιαστική δέσμευση για την εξάλειψη της φτώχειας , την καταπολέμηση του εγκλήματος, την εξάλειψη των ναρκωτικών ουσιών και τη δημιουργία ευνοϊκών συνθηκών  για την ευημερία επιχειρήσεων, κοινοτήτων και πολιτών. 

Να θυμάστε όταν είσαι δημόσιος αξιωματούχος αυτό σημαίνει «να υπηρετείς».  Να αφιερωθείτε στην ευημερία και στην πρόοδο του λαού μας.

Νκοσί Σβελιβέλιλε Μαντέλα (Nkosi ZMD Mandela),

βουλευτής του Αφρικανικού Εθνικού Κογκρέσου,

Βασιλικός Οίκος του Μαντέλα,

Μβέζο Κομκούλου, 16η Μαΐου 2024

Περιφέρεια Ανατολικού Ακρωτήριου,

Νότια Αφρική

 

Πρόσφατα άρθρα ( Διεθνή )
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet