Πολιορκία του θεοκρατικού Ιράν από κάλπες, συνωμοσιολόγους και Δύση

 

H παραδοχή των ιρανικών αρχών ότι το προεδρικό ελικόπτερο δεν καταρρίφθηκε, περιόρισε προς το παρόν τις υποθέσεις συνωμοσιολογίας, ενισχύοντας τις εκτιμήσεις ότι οι χρόνιες κυρώσεις των ΗΠΑ εναντίον του Ιράν μπορεί να επιτρέπουν στο θεοκρατικό καθεστώς να στέλνει εκατοντάδες drones εναντίον του Ισραήλ, να αντιπαρατίθεται με το Τελ Αβίβ και τις ΗΠΑ στη Συρία, το Ιράκ, τον Λίβανο και την Υεμένη ή να στηρίζει τη Ρωσία στον πόλεμο κατά της Ουκρανίας, ενώ την ίδια στιγμή να χρησιμοποιεί αμερικανικά ιπτάμενα φέρετρα, τεχνολογίας από τον πόλεμο του Βιετνάμ, για τις μετακινήσεις του προέδρου της χώρας.

Παρά το τεράστιο πλήθος στην κηδεία του Εμπραχίμ Ραϊσί και των άλλων αξιωματούχων, ο αποκαλούμενος και ως «χασάπης της Τεχεράνης», από την εποχή της παντοδυναμίας του ως ειδικός εισαγγελέας κληρικού δικαστηρίου και επικεφαλής του δικαστικού σώματος, δεν ήταν ιδιαίτερα δημοφιλής. Για να καταφέρει να εκλεγεί το 2021 με τη στήριξη του 85χρονου θρησκευτικού και σκληροπυρηνικού ηγέτη της χώρας Αγιοταλάχ Αλί Χαμενεΐ, που φιλοδοξούσε να αντικαταστήσει, έπρεπε να αποκλειστούν οι υπόλοιποι υποψήφιοι, ενώ η συμμετοχή κατέρρευσε σε ιστορικό ναδίρ στο 48,8% και με 3,7 εκατ. ψηφοδέλτια μη καταμετρημένα, κυρίως λευκά και άκυρα, εξαιτίας του μαζικού αποκλεισμού άλλων υποψηφίων από το Συμβούλιο των Φρουρών. Στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών στην Τεχεράνη ψήφισε μόλις το 7%.

Η δολοφονία της υπό κράτηση κουρδικής καταγωγής 22χρονης Μαχσά Αμινί τον Σεπτέμβριο 2022, γιατί δεν φορούσε τη μαντήλα, και η σκληρή καταστολή και αιματοχυσία με τουλάχιστον 500 νεκρούς, ή πιο σωστά νεκρές, του αποκαλούμενου κινήματος «Γυναίκα, Ζωή, Ελευθερία» εναντίον της περιβόητης αστυνομίας ηθών, έδειξε ότι ο Ραϊσί διατηρούσε στο ακέραιο τις αντιλήψεις που είχε το 1988, επιβλέποντας πολλές από τις εκατοντάδες εκτελέσεις που αποφάσιζε.

Χρησιμοποιώντας το μαστίγιο, ο Ραϊσί και οι σκληροπυρηνικοί που τον στήριζαν δεν κατάφεραν όμως να δώσουν κάποιο καρότο, αφού ο υψηλός πληθωρισμός και η άνοδος των τιμών καταναλωτή κατά 42,7% και των τροφίμων κατά 53%, εξανεμίζουν κάθε πιθανό όφελος για τα λαϊκά στρώματα από την αναμενόμενη ανάπτυξη κατά 3,8% φέτος. Επί Ραϊσί το Ιράν κατάφερε να εμπλουτίσει τις μεγαλύτερες ποσότητες ουρανίου, αλλά χρειάστηκε τη βοήθεια της Τουρκίας για να εντοπίσει το χαμένο ελικόπτερο του προέδρου και του ΥΠΕΞ της χώρας, κατάφερε να κατασκευάσει drones και πυραύλους, αλλά δεν έχει καταφέρει να γεμίσει τα πιάτα της μέσης οικογένειας.

Η σφαγή στη Γάζα από το Ισραήλ και η στήριξη του από τις ΗΠΑ και τη Δύση πρόσφερε μια χρυσή ευκαιρία στο θεοκρατικό καθεστώς της Τεχεράνης, που δέχθηκε ισχυρά πλήγματα από τις δολοφονίες αξιωματούχων του από το Ισραήλ, τόσο στο εσωτερικό του Ιράν, όσο και στη Δαμασκό, και που πριν από μόλις πέντε εβδομάδες τρομοκράτησε τις ενεργειακές αγορές και όχι μόνο για πιθανή απευθείας σύγκρουση Ισραήλ και Ιράν.

 

Το θεοκρατικό καθεστώς φαίνεται να προχωρά με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση στην εκλογή του νέου προέδρου, ενώ το γεγονός ότι χρέη προέδρου εκτελεί ο Μοχαμάντ Μοκμπέρ, αντιπρόεδρος και πρώην αξιωματικός των Φρουρών των Ισλαμικής Επανάστασης, επικεφαλής του εμπορικού κολοσσού του Χαμενεΐ Setad και μεταξύ των διαπραγματευτών της προμήθειας της Ρωσίας με όπλα, μπορεί να του ανοίξει τον δρόμο όχι μόνο για την προεδρία της χώρας στις εκλογές που θα πραγματοποιηθούν στις 28 Ιουνίου, αλλά και στη θέση του ανώτατου θρησκευτικού ηγέτη. Ο δεύτερος εννοούμενος του καθεστώτος φαίνεται να είναι ο 54χρονος Μοτζταμπά Χαμενεΐ, γιος του θρησκευτικού ηγέτη, αλλά οι δυτικοί συνωμοσιολόγοι εκτιμούν ότι πιθανή υποψηφιότητά του θα προκαλέσει αντιδράσεις εξαιτίας των ιδιαίτερα σκληροπυρηνικών του θέσεων, σε μια κοινωνία που ασφυκτιά οικονομικά, κοινωνικά και πολιτικά.

Οι ηττημένοι μεταρρυθμιστές δεν φαίνεται να μπορούν να διαδραματίσουν κάποιο ουσιαστικό ρόλο, ιδιαίτερα στη σημερινή φάση. Ακόμη και ο επί δύο θητείες πρόεδρος της βουλής και πρώην δήμαρχος της Τεχεράνης Μοχάμεντ Μπακέρ Κουαλιμπάφ, που θα μπορούσε να αποτελέσει μια πιο πραγματιστική άποψη της φονταμενταλιστικής ηγεσίας της χώρας, βρίσκεται στο στόχαστρο για διαφθορά της ομάδας του. Οι υποψηφιότητες που θα κατατεθούν θα πρέπει να εγκριθούν από το Συμβούλιο των Φρουρών.

Το θεοκρατικό Ιράν φαίνεται να βρίσκει πάντως νέα θέση στον πολυπολικό κόσμο που αναδεικνύεται από τους BRICS, τη συνεργασία με σειρά χωρών του Παγκόσμιου Νότου, και όχι μόνο της Ρωσίας και της Κίνας, το γεφυροποιό αποκατάστασης των σχέσεων της Τεχεράνης με τη σουνιτική Σαουδική Αραβία.

Οι αιθεροβάμονες της διασποράς της ιρανικής αντιπολίτευσης και πολλοί δυτικοί αναλυτές προβλέπουν περίοδο αστάθειας και αβεβαιότητας στη διαμόρφωση της νέας ηγεσίας της χώρας και της εσωτερικής και εξωτερικής πολιτικής που θα ακολουθήσει. Προσφιλή δυτικά σενάρια που διαψεύδονται εδώ και δεκαετίες, ενώ φαινομενικά το μόνο γεγονός που θα μπορούσε να διαταράξει τις αποφάσεις του καθεστώτος, μπορεί να αποτελέσει η επιστροφή στην αμερικανική προεδρία του Ντόναλντ Τραμπ, που είχε αποσυρθεί από τη διεθνή συμφωνία για τον έλεγχο του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν το 2018, ακολουθώντας τις υποδείξεις του ισραηλινού πρωθυπουργού Νετανιάχου.

 

Αργύρης Παναγόπουλος Περισσότερα Άρθρα
Πρόσφατα άρθρα ( Μέση Ανατολή )
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet