Θέλουμε να αλλάξουμε τη νεοφιλελεύθερη ατζέντα και την πολιτική λιτότητας και στρατιωτικοποίησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, λέει στην «Εποχή» ο συμπρόεδρος της Die Linke, Μάρτιν Σίρντεβαν. Παράλληλα, αναφέρει ότι όλα τα δημοκρατικά κόμματα πρέπει να σταθούν ενωμένα απέναντι στην Ακροδεξιά, και τονίζει την ανάγκη να δημιουργηθεί μια ισχυρή αριστερή συμμαχία στην Ευρώπη.

 

 

Τι προσπαθεί να εκφράσει η Die Linke (Η Αριστερά) σε αυτές τις ευρωεκλογές;

Υποστηρίζουμε την αναδιανομή του πλούτου και μια κοινωνική και ειρηνική Ευρώπη. Περισσότερο κοινό καλό, περισσότερη δικαιοσύνη, περισσότερη ισότητα. Πολλοί άνθρωποι έχουν βιώσει κρίσεις στην καθημερινή τους ζωή: οι τιμές αυξάνονται, τα εταιρικά κέρδη εκτοξεύονται. Η καθημερινή ζωή δεν λειτουργεί πλέον για τους πολλούς. Η Αριστερά θέλει να επωφεληθούν όλοι από τον μεγάλο πλούτο της Ευρώπης. Στόχος μας: όλοι οι άνθρωποι να μπορούν να ζουν αξιοπρεπώς από την εργασία τους και να προστατεύονται από τη φτώχεια. Θέλουμε νοσοκομεία που να λειτουργούν για να κάνουν τους ανθρώπους υγιείς, και όχι για το κέρδος. Επιπλέον, θέλουμε να επεκτείνουμε τις τοπικές μεταφορές και να τις καταστήσουμε δωρεάν, και έναν σιδηρόδρομο που να συνδέει την Ευρώπη και όχι ιδιωτικά τζετ για τους υπερπλούσιους. Για αυτά αγωνιζόμαστε. Η Ευρωπαϊκή Ένωση ακολουθεί μια νεοφιλελεύθερη ατζέντα και μια πολιτική λιτότητας και στρατιωτικοποίησης. Επιδιώκουμε να το αλλάξουμε αυτό, και ως εκ τούτου αγωνιζόμαστε για μια Ευρώπη που να επικεντρώνεται στους ανθρώπους και στον πλανήτη, όχι στα κέρδη των μεγάλων εταιρειών.

 

Πώς απαντάτε στην επιτακτική ανάγκη να υπάρξει ένα εναλλακτικό σχέδιο για την Ευρώπη;

Το όραμά μας για μια ενωμένη Ευρώπη είναι να ανεξαρτητοποιηθεί από την αντιπαράθεση μεταξύ των δύο μπλοκ, των ΗΠΑ και της Κίνας, και να επικεντρωθεί στην κοινωνική ασφάλεια, στην κλιματική δικαιοσύνη, στη διπλωματία, και στον αφοπλισμό. Μια Ευρώπη παγκόσμιας δικαιοσύνης που σταματά να εκμεταλλεύεται τον παγκόσμιο Νότο μέσω των συμφωνιών ελεύθερου εμπορίου και προς το συμφέρον των εταιρειών. Μια Ευρωπαϊκή Ένωση στην οποία οι άνθρωποι και η φύση μετράνε περισσότερο από το κέρδος.

 

Πώς θα μπορούσε να δημιουργηθεί μία ευρεία προοδευτική συμμαχία ενάντια στη νεοφιλελεύθερη ευρωπαϊκή πολιτική, που σε μεγάλο βαθμό καθορίζεται από τη Γερμανία;

Για να αντιμετωπίσουμε με επιτυχία τις αποτυχημένες νεοφιλελεύθερες πολιτικές και τις πολιτικές λιτότητας χρειαζόμαστε ισχυρές αριστερές συμμαχίες στην Ευρώπη. Φυσικά, χρειαζόμαστε και μια ενιαία κοινοβουλευτική ομάδα. Δυστυχώς, τα αριστερά κόμματα ανταγωνίζονται μεταξύ τους σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Αυτό αποδυναμώνει την Αριστερά στην Ευρώπη συνολικά. Ελπίζω όμως ότι θα μπορέσουμε να το ξεπεράσουμε αυτό όταν σχηματίσουμε τη νέα κοινοβουλευτική ομάδα, αν επικεντρωθούμε σε αυτά που μας ενώνουν. Και εδώ υπάρχει μεγάλη επικάλυψη στο θέμα της αναδιανομής του πλούτου, του βιώσιμου και κοινωνικά δίκαιου μετασχηματισμού, και της απόρριψης μιας Ευρώπης Φρούριο για μια Ευρώπη των λαών. Χρειαζόμαστε επίσης συμμάχους, όπως συνδικάτα, ΜΚΟ, και πρωτοβουλίες για τους αγώνες μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η πολιτική δεν μπορεί να αλλάξει μόνο στο ευρωκοινοβούλιο, χρειαζόμαστε και τη δημόσια πίεση. Υπήρχαν πολλά παραδείγματα κατά την περασμένη νομοθετική περίοδο που αποδεικνύουν ότι μια αλλαγή είναι δυνατή.

 

Όλα δείχνουν ότι αυτές οι ευρωεκλογές θα σημαδευτούν από την μεγάλη άνοδο της Ακροδεξιάς, ότι μόνο στη Γερμανία αλλά και σε πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Πως μπορεί να αντιμετωπιστεί αυτό; Ποια είναι η απάντηση της Αριστεράς;

Η Ακροδεξιά επωφελείται από τις άστοχες πολιτικές των περασμένων δεκαετιών. Πολλοί άνθρωποι έχουν χάσει την πίστη τους στην κοινωνική ασφάλεια και στην ικανότητα της πολιτικής να κάνει μια απτή διαφορά στη ζωή τους. Αυτό τους καθιστά επιρρεπείς σε λαϊκίστικες φωνές, ακόμα και αν αυτές δεν έχουν τίποτα να προσφέρουν εκτός από αποδιοπομπαίους τράγους. Η ρητορική από τη Δεξιά και η προπαγάνδα έχουν συμβάλει στην επιδείνωση του πολιτικού κλίματος, και η προθυμία για βίαιες επιθέσεις κατά πολιτικών και ακτιβιστών έχει αυξηθεί. Είναι επιτακτική ανάγκη όλα τα δημοκρατικά κόμματα να σταθούν ενωμένα και να καταδικάσουν απερίφραστα τέτοιες πράξεις. Και για εμάς, στην Αριστερά, αυτό σημαίνει να προσφέρουμε στην κοινωνία μια πραγματική, και κυρίως ανθρώπινη, εναλλακτική, που δεν θα περιθωριοποιεί αλλά θα τοποθετεί την ανθρώπινη αξιοπρέπεια στο επίκεντρο της πολιτικής της.

 

Τελειώνοντας, να σε ρωτήσω ποια είναι η κριτική που κάνετε στο πρόγραμμα και τις πολιτικές θέσεις του BSW (Για τη Λογική και τη Δικαιοσύνη) της Σάρα Βάγκενκνεχτ;

Το BSW δεν έχει θέση στο πώς πρέπει να αντιδράσουμε στην κλιματική αλλαγή, φαίνεται ότι ελπίζουν μόνο για φθηνή ενέργεια και νέες τεχνολογίες. Αλλά αυτό δεν θα είναι αρκετό. Για να επιτύχουμε τους στόχους του Παρισιού χρειαζόμαστε έναν πολύ βαθύτερο μετασχηματισμό όλων των τομέων και ένα πρόγραμμα μετασχηματισμού. Ένα άλλο θέμα είναι το ζήτημα της μετανάστευσης. Σε αυτό το σημείο το BSW επαναλαμβάνει θέσεις που γνωρίζουμε από συντηρητικά κόμματα, και οι βουλευτές του ψήφισαν υπέρ του απάνθρωπου προγράμματος μεταρρύθμισης του CEAS (Κοινό Ευρωπαϊκό Σύστημα Ασύλου).

 

Πρόσφατα άρθρα ( Ευρώπη )
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet