*Βόμβες έκαψαν ζωντανούς παλαιστίνιους σε προσφυγικό καταυλισμό


*Γενική κατακραυγή για το έγκλημα

 

Ολόκληρος ο πλανήτης έχει στρέψει το βλέμμα του στην γκρεμισμένη Γάζα. Ο αριθμός των νεκρών συνεχώς μεγαλώνει: 36.096 νεκροί, 81,136 τραυματίες και 11.000 αγνοούμενοι θαμμένοι κάτω από τα ερείπια στην ισοπεδωμένη Λωρίδα.  

Ο φονικός πόλεμος στη Λωρίδα συνεχίζεται αδιάκοπα, παρά την αίτηση του Εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, Καρίμ Χαν, για την έκδοση ενταλμάτων σύλληψης του πρωθυπουργού Μπ. Νετανιάχου και του υπουργού Άμυνας Γιοάβ Γκαλάντ του Ισραήλ, όπως αντίστοιχα και ηγετών της Χαμάς. Συνεχίζεται παρά την απόφαση επίσημης αναγνώρισης του κράτους της Παλαιστίνης από Νορβηγία, Ιρλανδία και Ισπανία, ενώ αναμένεται και άλλες χώρες της Ε.Ε  να προβούν στην αναγνώριση του παλαιστινιακού κράτους. Συνεχίζεται παρά τα νέα προσωρινά μέτρα που προβλέπει η απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης που ζητά άμεσα τον τερματισμό της επιχείρησης των ισραηλινών ή οποιασδήποτε άλλης ενέργειας στη Ράφα που μπορεί να επιφέρει σε ολόκληρο τον παλαιστινιακό λαό στη Γάζα ή σε τμήμα του συνθήκες ζωής, που θα προκαλέσουν τη φυσική καταστροφή του.

 

Στη Ράφα εκτοπισμένοι παλαιστίνιοι κάηκαν ζωντανοί μέσα σε σκηνές

 

Την Κυριακή το βράδυ, δύο 24ωρα από την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, η ισραηλινή αεροπορία προέβη σε μια πρωτοφανή πράξη θηριωδίας: βομβάρδισε καταυλισμό εκτοπισμένων παλαιστίνιων βορειοδυτικά στη Ράφα. Οι πλαστικές σκηνές, 14 σύμφωνα με πληροφορίες, καθώς τυλίχθηκαν στις φλόγες και άρχισαν να λιώνουν έκαψαν ζωντανούς τουλάχιστον 45 παλαιστίνιους, κυρίως γυναίκες και παιδιά. Όσοι έτρεξαν να βοηθήσουν εκείνους που καίγονταν ζωντανοί δεν τα κατάφεραν να τους τραβήξουν από τις φλεγόμενες σκηνές και να τους σώσουν. 

Εκεί μετά την επίθεση των ισραηλινών, έβλεπες σκηνές Αποκάλυψης. Καμένες σκηνές να σιγοκαίουν, ερείπια, καμένα, άψυχα, ακρωτηριασμένα κορμιά και ακέφαλα παιδικά σώματα που τα σήκωναν ψηλά οι άντρες της οικογένειας τους.

Η παγκόσμια κατακραυγή δεν ανέκοψε ούτε μία στιγμή τις φονικές επιθέσεις στη Ράφα. Όμως  η αεροπορική επίθεση στον προσφυγικό καταυλισμό αποτέλεσε άλλο ένα «ράπισμα» αφύπνισης στη Δύση για το ποιες είναι οι πραγματικές προθέσεις της κυβέρνησης Νετανιάχου. Η δήλωση της ΥΠΕΞ Καναδά, Μελανί Ζολί, είναι ενδεικτική: «Ακόμα και στον πόλεμο υπάρχουν κανόνες. Οι εικόνες που βγήκαν από τη Ράφα είναι φρικιαστικές. Τραγικές. Η θέση μας όσον αφορά τη Ράφα είναι ξεκάθαρη και τη διατυπώνουμε εδώ και μήνες. Οι παλαιστίνιοι πολίτες δεν έχουν κανένα ασφαλές μέρος να πάνε.  Η εκτέλεση αθώων πολιτών είναι απολύτως απαράδεκτη. Και οι αποφάσεις του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης είναι δεσμευτικές. Πλέον το επίπεδο του ανθρώπινου πόνου αγγίζει τα όρια της καταστροφής.».

 

Έρευνες του ισραηλινού στρατού για το «περιστατικό»

 

 Αυτή η σφαγή αποστέρησε κάθε μανδύα «νομιμότητας» της ισραηλινής επίθεσης στη Ράφα, της μοναδικής παλαιστινιακής πόλης που κινδυνεύει να μεταλλαχθεί, όπως ολόκληρη η Γάζα, σε  άμορφη μάζα ερειπίων σηματοδοτώντας όχι μόνο την οικιστική καταστροφή αλλά συνολικά την εξαφάνιση του λαού  από τη Λωρίδα και την κατάληψη της από τους ισραηλινούς.

Ο ισραηλινός στρατός έχει ξεκινήσει έρευνα για το «περιστατικό». Στη συνέχεια  υπήρξαν αντικρουόμενες δηλώσεις. Αρχικά επικαλέστηκαν ότι έλαβαν χώρα δύο επιθέσεις: ο πρώτος βομβαρδισμός είχε σαν στόχο ανώτατους αξιωματικούς της Χαμάς τους Κάλεντ Ναγκάρ και Γιασσίν Ράμπια σε χερσαία ζώνη που δεν υπήρχαν πολίτες. Στη συνέχεια ακολούθησε και η δεύτερη αεροπορική επίθεση, ανεξήγητο για τους ισραηλινούς, στον καταυλισμό των εκτοπισμένων παλαιστίνιων.  Στη συνέχεια ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού, Ντανιέλ Χαγκάρι, προέβη σε νέα δήλωση κατά τη διάρκεια τηλεοπτικού διαγγέλματος. Μεταξύ άλλων τόνισε ότι η φωτιά μπορεί να προκλήθηκε λόγω της πτώσης θραυσμάτων πύραυλων σε αποθήκη πυρομαχικών που ήταν κοντά στους ανθρώπινους «στόχους» που βομβαρδίστηκαν. Όμως οι μαρτυρίες όσων επέζησαν αντικρούουν τα ισραηλινά σενάρια. Mια νεαρή κοπέλα δήλωσε στο Middle East Eye: «Καθόμασταν στο κάμπινγκ και ξαφνικά ακούσαμε την έκρηξη. Αμέσως μετά οι βόμβες έπεσαν πάνω μας απροειδοποίητα.».

 

Τραγικό «λάθος»

 

Ο Μπ. Νετανιάχου, τη Δευτέρα δήλωσε ότι ο στρατός καταβάλει τεράστιες προσπάθειες να μην πάθουν κακό πολίτες που δεν εμπλέκονται στις επιχειρήσεις της Αντίστασης και ότι συνέβη ένα «τραγικό συμβάν» την Κυριακή.  Εδώ να αναφέρουμε ότι εκτός από τις «εργώδεις» έρευνες του στρατού στο Ισραήλ για το κάψιμο παλαιστίνιων στην πυρά, κάποιοι ακροδεξιοί πανηγύρισαν με τις εικόνες φρίκης παρομοιάζοντας τις φλόγες στη Ράφα με  τη φωτιά που αποτελεί αναπόσπαστο στοιχείο στο τελετουργικό της εβραϊκής γιορτής Λαγκ ΜπαΟμερ.

 Και όμως  για τους ακροδεξιούς  εξτρεμιστές του Ισραήλ θα υπάρξουν «εκπλήξεις» όπως «υποσχέθηκε» ο ηγέτης της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα, καθώς αυξάνονται βαθμιαία οι θανατηφόρες επιθέσεις της οργάνωσης στα σύνορα Ισραήλ-Λίβανου.

 

Βομβαρδισμός Τελ Αβιβ και η μεγάλη μάχη στα τούνελ

 

Πως προκλήθηκε αυτή η τραγωδία; Οι παλαιστίνιοι αντάρτες, μετά από πολλούς μήνες, βομβάρδισαν με ρουκέτες το Τελ Αβίβ. Και επιπρόσθετα  συνέβη άλλο ένα σημαντικό γεγονός που «εξαφανίστηκε», λόγω λογοκρισίας, από τα ισραηλινά ΜΜΕ: η παλαιστινιακή αντίσταση μετά από ενέδρα  που έστησε σε ισραηλινούς σε τούνελ, κάτω από τον καταυλισμό Τζαμπαλίγια, συνέλαβε και άλλους στρατιώτες από την 401η ισραηλινή ταξιαρχία, ενώ άλλοι σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια της συμπλοκής, σύμφωνα με τους ισχυρισμούς των ανταρτών της Γάζας. Σε βίντεο που δημοσίευσαν, φαίνεται ισραηλινός στρατιώτης να τον σέρνουν μέσα στο τούνελ και επιπρόσθετα  τα όπλα των ισραηλινών που ήρθαν στην κατοχή των ανταρτών.

O βομβαρδισμός του Τελ Αβιβ και η μάχη στο τούνελ, δυνητικά, προκάλεσαν τα αντίποινα των ισραηλινών και καταδεικνύουν ότι η ισραηλινή στρατηγική, που συνοψίζεται κυρίως στην ολοκληρωτική νίκη εναντίον της Χαμάς και στην ανάκτηση των ισραηλινών αιχμαλώτων, έχει κατακρημνιστεί.

 

Η αντίδραση της κυβέρνησης Μπάιντεν και η «αφιέρωση» της Νίκκι Χάλευ

 

Στις Η.Π.Α το κυβερνητικό στρατόπεδο των «Δημοκρατικών» συγκεντρώνει πληροφορίες περιμένοντας τις έρευνες των ισραηλινών. Άλλωστε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζόν Κίρμπυ, τόνισε ότι η επίθεση στη Ράφα δεν υπερέβη την κόκκινη γραμμή του Τζ. Μπάιντεν που θα είχε ως συνέπεια την προσωρινή διακοπή μεταφοράς αμερικανικών όπλων στο Τελ Αβιβ. Οι επιχειρήσεις των ισραηλινών είναι «ακριβείας» και «στοχευμένες».   

Και η Νίκκι Χάλευ, πρώην πρέσβης των Η.Π.Α της κυβέρνησης του Ντόναλντ Τραμπ στον Ο.Η.Ε και υποψήφια για το προεδρικό χρίσμα στους Ρεμπουμπλικάνους, με την πρόσφατη επίσκεψη της στο Ισραήλ προσέδωσε νέο τόνο στις φλόγες της εθνοκάθαρσης που απειλούν να αφανίσουν τον λαό της Παλαιστίνης από τη γη του. Κατά διάρκεια της επίσκεψης της στα σύνορα Ισραήλ-Γάζας υπέγραψε ρουκέτες  που είχαν το σύνθημα: «Αποτελειώστε τους. Η Αμερική αγαπάει το Ισραήλ».

 

Ανταλλαγή πυρών αιγυπτιακού και ισραηλινού στρατού στη Ράφα

 

Η στάση των ΗΠΑ θα  καθορίσει όχι μόνο την έκβαση της γενοκτονικής επιχείρησης των Ισραηλινών στη Γάζα αλλά και τις ενέργειες της Αίγυπτου.

Λίγες ώρες μετά τη σφαγή στη Ράφα, τη Δευτέρα υπήρξε ανταλλαγή πυρών μεταξύ αιγυπτιακού και ισραηλινού στρατού στο συνοριακό φυλάκιο. Κατά τη διάρκεια του επεισοδίου δύο στρατιώτες του αιγυπτιακού στρατού σκοτώθηκαν, ο Αμπντάλλα Ραμαντάν και ο Ιμπραχήμ Ισλάμ Αμπντελραζζάχ. Η κατάληψη όλου του χερσαίου διαδρόμου «Φιλαδέλφεια», μήκους 31 χιλ και πλάτους 8 μιλίων, κατά μήκος των συνόρων Γάζας-Αιγύπτου, σύμφωνα με ανακοίνωση του ισραηλινού στρατού,  όπως επίσης και του συνοριακού περάσματος προς Αίγυπτο από το Ισραήλ προκαλεί τριγμούς στην στρατιωτική/πολιτική ηγεσία της Αιγύπτου. Η αλλαγή  του συνοριακού status-quo παραβιάζει τη Συνθήκη Ειρήνης μεταξύ Αιγύπτου - Ισραήλ που υπεγράφη το 1979 και επιπρόσθετα τις Συμφωνηθείσες Διευθετήσεις της 1ης Σεπτεβρίου του 2005 που προβλέπουν την ανάπτυξη καθορισμένης δύναμης φύλαξης συνόρων από την Αίγυπτο στον Διάδρομο «Φιλαδέλφεια» και την αποχώρηση του ισραηλινού στρατού.

Οι πληροφορίες είναι συγκεχυμένες για το τι πραγματικά έγινε. Αρχικά ειπώθηκε ότι αιγύπτιοι στρατιώτες άνοιξαν πυρ εναντίον  ισραηλινών μέσα στο φυλάκιο ή ότι χτύπησαν φορτηγό του ισραηλινού στρατού και οι ισραηλινοί απάντησαν με πυρά.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, η άσκηση ψυχολογικής πίεσης από τα γεγονότα της Κυριακής, οι στρατιώτες άκουγαν τις  κραυγές των γυναικόπαιδων που καίγονταν μέσα στις σκηνές, προκάλεσε  την έναρξη της επίθεσης  από την αιγυπτιακή φρουρά.

Με μια πιο ψύχραιμη ανάλυση, το συμβάν σηματοδοτεί την κλιμακούμενη δυσφορία και οργή που είναι διάχυτη στο λαό, στην πολιτική και στη στρατιωτική ηγεσία της Αιγύπτου, για όσα συμβαίνουν στη Γάζα. Επιπρόσθετα, σύμφωνα με τον αιγύπτιο στρατηγικό αναλυτή και ανώτατο αξιωματούχο Σαμίρ Ραγκέμπ, η ενίσχυση των στρατιωτικών δυνάμεων του Ισραήλ στη βόρεια πλευρά της Ράφα, που ανήκει στη Γάζα, δεν αποσκοπεί στην εξόντωση των θυλάκων αντίστασης. Σηματοδοτεί την ενίσχυση της άμυνας του Ισραήλ έναντι της Αιγύπτου, δυνητικά προσδοκώντας την αντίδραση του στρατού σε όσα συμβαίνουν στη νοτιότερη πόλη της Γάζας.

Η αλληλουχία  των γεγονότων στη Ράφα αναδεικνύει ότι είναι αναπότρεπτη η κλιμάκωση της σύγκρουσης στην γη της Παλαιστίνης.

 

Το μήνυμα του πρόεδρου της Ένωσης Παλαιστίνιων Εργαζομένων στον ελληνικό λαό και στην κυβέρνηση

 

Για το πολιτικό διακύβευμα, τη μοναδική λύση, που θα φέρει τη λύτρωση στον λαό της Παλαιστίνης, ο πρόεδρος της Ένωσης Παλαιστίνιων Εργαζομένων, Μιχιάρ Εκτάμι, έστειλε στην «Εποχή» την εξής δήλωση:    

Το κράτος της φασιστικής κυβέρνησης του Ισραήλ συνεχίζει ακατάπαυστα να βομβαρδίζει άμαχο πληθυσμό στη Ράφα. Εκεί  έχουν εκτοπιστεί τουλάχιστον 1εκ. άνθρωποι από όλη την επικράτεια της Γάζας και βομβαρδίζονται συνεχώς με αμερικανικά όπλα και βόμβες. Η αδιάκοπη μεταφορά οπλικών συστημάτων από ΗΠΑ στους ισραηλινούς  αναδεικνύει ξεκάθαρα τη στήριξη τους στα σχέδια του Νετανιάχου. Αυτό που συμβαίνει στη Ράφα είναι ξεκάθαρα γενοκτονία. Όσα συμβαίνουν στη νοτιότερη πόλη  της Λωρίδας της Γάζας εντάσσονται στα σχέδια του Ισραήλ για την εθνοκάθαρση του παλαιστινιακού λαού.

Αυτό που προέχει αυτή την ύστατη στιγμή είναι να σταματήσει ο πόλεμος των σιωνιστών και των εποίκων  εναντίον του παλαιστινιακού λαού στη Δυτική Όχθη και στη Γάζα. Όλοι οι φίλοι του λαού μας πρέπει να καταλάβουν ότι πρέπει να εντείνουν την πίεση και να  συνεχίσουν να δείχνουν την αλληλεγγύη τους, κάθε μορφής, για να μπορέσουμε να σταματήσουμε  τα σχέδια των σιωνιστών, των ιμπεριαλιστών και των συμμάχων τους.

Ολόκληρη η ανθρωπότητα πρέπει να έχει έναν και μοναδικό στόχο αυτήν την κρίσιμη ώρα: να σταματήσει ο πόλεμος και ακολούθως να υπάρξουν συνθήκες μόνιμης κατάπαυσης του πυρός.

Ποιος είναι ο στόχος του παλαιστινιακού λαού; Να ζήσει ειρηνικά στη δική του πατρίδα, με την ίδρυση παλαιστινιακού κράτους που θα πρέπει να αναγνωριστεί, άμεσα, από όλες τις χώρες, ενώ ήδη έχει αναγνωριστεί από 147 κράτη, όπως προβλέπουν τα ψηφίσματα του Ο.Η.Ε και επίσης επαναπατρισμό των προσφύγων σύμφωνα με την Απόφαση 194 των Ηνωμένων Εθνών, βάσει της αρχή της αυτοδιάθεσης των λαών.

Καλούμε την ελληνική κυβέρνηση να εφαρμόσει την ομόφωνη απόφαση του ελληνικού κοινοβουλίου το 2015, να αναγνωρίσει άμεσα το παλαιστινιακό κράτος και να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες ουσιαστικής αναγνώρισης, που εκφράζει τη συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού. Όλους αυτούς τους μήνες, εισπράττουμε τη στήριξη του με τις μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις υπέρ του αγώνα του λαού μας για ελευθερία, αυτοδιάθεση και εθνική ανεξαρτησία, με την ίδρυση ανεξάρτητου, κυριάρχου παλαιστινιακού κράτους που θα έχει ως πρωτεύουσα την Ιερουσαλήμ και  εδαφική επικράτεια σύμφωνα με τα σύνορα που είχαν καθοριστεί πριν από τον πόλεμο της 4ης Ιουνίου του 1967.

 

Πρόσφατα άρθρα ( Μέση Ανατολή )
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet