Λουί-Φιλίπ Νταλαμπέρ «Μιλγουόκι μπλουζ», μετάφραση: Ειρήνη Παπακυριακού, εκδόσεις Καστανιώτη, 2024

 

Σε μια υποβαθμισμένη γειτονιά του Μιλγουόκι, ένας υπάλληλος σε ένα σούπερ μάρκετ υποψιάζεται ότι ο πελάτης τού έχει δώσει πλαστό χαρτονόμισμα. Μετανάστης, πακιστανικής καταγωγής, μουσουλμάνος, με τον φόβο μην μπλέξει να επικρέμαται κάθε στιγμή πάνω από τη ζωή του, αποφασίζει για καλό και για κακό να πάρει το «καταραμένο νούμερο»: την αστυνομία. Στην άλλη άκρη του σύρματος συναντάει μια διεκπεραιωτική φωνή, μέχρι τη στιγμή που αποφασίζει, κατόπιν ασφυκτικής πίεσης της αστυνομικού, να πει τη μαγική λέξη: μαύρος, ο πελάτης ήταν μαύρος.

Μετά από λίγα λεπτά μαθαίνει πως η αστυνομία έπιασε λίγο παρακάτω τον πελάτη, ο οποίος όμως πέθανε από ασφυξία κάτω από το γόνατο του αστυνομικού, βογκώντας «δεν μπορώ ν’ ανασάνω».

Με βάση το γεγονός της δολοφονίας του Τζορτζ Φλόιντ, ο Νταλαμπέρ συνθέτει μια ιστορία που απεικονίζει το διαχρονικό πανόραμα του ρατσισμού στις ΗΠΑ. Εδώ ο πρωταγωνιστής λέγεται Έμετ (παραπομπή στη διαβόητη άγρια δολοφονία του 14χρονου Έμετ Τιλ από ρατσιστές, το 1955, στο Μισισίπι). Ο συγγραφέας ξεδιπλώνει τη ζωή του Έμετ από τα παιδικά του χρόνια, μέσα από τις φωνές ανθρώπων που τον ήξεραν, από τον υπάλληλο του σούπερ μάρκετ, τους παιδικούς φίλους του θύματος ή τη δασκάλα του μέχρι τις συντρόφους του και άλλους. Μέχρι και ο αστυνομικός που τον δολοφόνησε μιλάει, ο οποίος δεν μπορεί να καταλάβει γιατί γίνεται τόση φασαρία που του χαλάει τη ζωή, «λες κι ήταν η πρώτη φορά στη χώρα που ένας μαύρος πέθαινε μετά τη σύλληψή του από έναν αστυνομικό».

Ο συγγραφέας συνεχίζει την αφήγησή του και μετά τη δολοφονία: οι αντιδράσεις των ανθρώπων του Έμετ, η προετοιμασία της κηδείας, η συλλογή χρημάτων, η απόφαση για μια πορεία προς τιμήν του, η μουσική και τα συνθήματα. Και η πορεία, αλλά και η αντισυγκέντρωση των ρατσιστών και των ναζί. Και αν το τέλος μοιάζει να αιωρείται μέσα σε ένα σύννεφο από ερωτηματικά και αντικρουόμενες πλευρές, είναι ίσως επειδή αυτή είναι η πραγματικότητα, ή μια από τις εκδοχές της.

Το βιβλίο του Νταλαμπέρ (συγγραφέα γεννημένου στην Αϊτή που ζει στη Γαλλία) είχε βρεθεί ανάμεσα στην τετράδα των φιναλίστ για το Βραβείο Γκονκούρ του 2021 (το είχε πάρει τελικά το εξαιρετικό «Η πιο μυστική μνήμη των ανθρώπων», του σενεγαλέζου συγγραφέα Μοχαμέντ Μπουγκάρ Σαρ).

 

ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet