Δύο πράγματα έγιναν πλήρως αντιληπτά από τις πρόσφατες σημαντικές επιτυχίες του μπασκετικού Παναθηναϊκού και του ποδοσφαιρικού Ολυμπιακού σε Βερολίνο και Αθήνα αντίστοιχα. Το πρώτο είναι πασιφανές. Ακόμα και το 2024 τα δημοφιλή σπορ μπορούν να κινητοποιήσουν εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπων δείγμα αφενός της λαϊκότητάς τους και αφετέρου της τρομακτικής τους δύναμης που ασκείται στο φαντασιακό των ανθρώπων (ανθρώπων μάλιστα από κάθε τάξη, ηλικία και μορφωτικό υπόβαθρο). Δεύτερον -και είναι αυτό που θα μας απασχολήσει στο παρόν σημείωμα- τα μέτρα ασφαλείας για την αποφυγή των δυσάρεστων συνεπειών του χουλιγκανισμού είναι πια τόσο ακραία, τόσο απόλυτα και τόσο κυνικά που εγείρουν θέματα ακόμα και καταπάτησης συνταγματικών ελευθεριών.

Στο Βερολίνο, με τη συνύπαρξη οπαδών του Ολυμπιακού και του Παναθηναϊκού στην πόλη, η τοπική αστυνομία ήταν, ως συνήθως σκληρή. Παρά όμως το γεγονός αυτό, που εκφράστηκε ποικιλοτρόπως (όπως με την εμφάνιση των άγριων σκύλων του σώματος ακόμα και στη μικτή ζώνη όπου δεν έχουν δικαίωμα πρόσβασης οι φίλαθλοι αλλά και την καθυστέρηση στην έναρξη του πρώτου ημιτελικού αφού προηγήθηκε ένταση μεταξύ ελλήνων και τούρκων οπαδών), οι Βερολινέζοι δεν απέφυγαν τα επεισόδια σε σημεία της πόλης όχι ιδιαίτερα κοντινά στην Uber Arena. Έχοντας "εκπροσώπους" από βαλκανικές χώρες όπως η Σερβία, οι χούλιγκαν του Παναθηναϊκού και του Ολυμπιακού συγκρούστηκαν σώμα με σώμα με αποτέλεσμα τραυματισμούς και (πολλές) συλλήψεις σε μία ακόμα απόδειξη ότι το φαινόμενο του χουλιγκανισμού είναι πολυπαραγοντικό και δεν αντιμετωπίζεται (μόνο) με καταστολή (η οποία ενίοτε αποτυγχάνει παταγωδώς).

Ωστόσο, στο Βερολίνο, όπου το μπάσκετ δεν διεκδικεί μεγάλο μερίδιο δημοφιλίας, φαίνεται ότι οι ελευθερίες των κατοίκων δεν παραβιάστηκαν τόσο βάναυσα όσο αυτά των κατοίκων της Αθήνας, και ιδιαίτερα της Νέας Φιλαδέλφειας. Για τον τελικό του Conference League μεταξύ του Ολυμπιακού και της Φιορεντίνα στη νεόκτιστη AEK Arena, τα μέτρα ασφαλείας (στα οποία ενεπλάκη και η αντιτρομοκρατική υπηρεσία υπό το φόβο τρομοκρατικού χτυπήματος) έθεσαν εν αμφιβόλω για μερικά 24ώρα δικαιώματα όπως αυτό της ελεύθερης μετακίνησης και του συνέρχεσθαι.

Για τουλάχιστον δύο ημέρες η πρόσβαση στις περιοχές δύο χιλιόμετρα πέριξ του γηπέδου, ακόμα και για τους μόνιμους κατοίκους, γινόταν με ειδική άδεια. Πήγαινε, δηλαδή, κανείς στο σπίτι του έχοντας εξασφαλίσει από πριν το σχετικό έγγραφο ενώ, την ίδια ώρα, ήταν αδύνατον να παρκάρει το αυτοκίνητό του Τα σχολεία της Νέας Φιλαδέλφειας την ημέρα του αγώνα παρέμειναν κλειστά (!) και χρησιμοποιήθηκαν ως πρόχειρα πάρκινγκ για σειρά οχημάτων που είχαν σχέση με την τέλεση του αγώνα ενώ η αστυνομία γνωστοποίησε ήδη από τη Δευτέρα ότι για την Τετάρτη, ημέρα διεξαγωγής του τελικού, απαγορεύεται πάσης φύσεως συγκέντρωση σε όλη την έκταση της περιφέρειας Αττικής (!) εξαιρουμένων των περιοχών όπου θα συγκεντρώνονταν οι οπαδοί του Ολυμπιακού και της Φιορεντίνα για να προσέλθουν στο γήπεδο. Αν κάποιος συλλογικός φορέας δηλαδή είχε προγραμματίσει μία δράση για την Τετάρτη στο νομό Αττικής, έπρεπε υποχρεωτικά να την αναβάλλει υπό την απειλή κυρώσεων, ακόμη και συλλήψεων. Ο ηλεκτρικός, από νωρίς το απόγευμα της Τετάρτης, εξυπηρετούσε μόνο έχοντες εισιτήρια του αγώνα με ειδικά δρομολόγια τα οποία δεν σταματούσαν σε καμία άλλη στάση πριν φτάσουν στα Πευκάκια ενώ τα καταστήματα πέριξ του γηπέδου, όπως και αυτά που λειτουργούν έξω από το γήπεδο παρέμειναν κλειστά.

Τα γενικευμένα επεισόδια αποφεύχθηκαν πράγματι. Αλλά αναρωτιέται κανείς αν όντως αξίζει τον κόπο τέτοια κινητοποίηση και τέτοια καταστολή για τη διεξαγωγή ενός και μόνο ποδοσφαιρικού αγώνα, έστω μεγάλης σημασίας όπως ο τελικός της Τετάρτης. Όπως επίσης δεν μπορεί να μην διαπιστώσει ένας δημοκρατικός άνθρωπος πως στο βωμό μίας αμφίβολης ασφάλειας θυσιάζονται, προσωρινά έστω, θεμελιώδη δικαιώματα και αν τελικά αυτή η "θυσία" οδηγεί σε μεγαλύτερη περιστολή δικαιωμάτων και περισσότερη καταστολή ως φαύλος κύκλος αντιδημοκρατικότητας. Εκτός αυτού όμως, μερικά χιλιόμετρα πιο μακριά από τη Νέα Φιλαδέλφεια, στο κέντρο του Πειραιά, εμφανίστηκαν, μέσα στην έξαψη των στιγμών, ακροδεξιές ομάδες οι οποίες έκαψαν περίπτερα πολιτικών κομμάτων αφού πρώτα τα βανδάλισαν. Η ακροδεξιά συνιστώσα του χουλιγκανισμού δεν κάνει φυσικά για πρώτη φορά την εμφάνισή της, την ξέρουμε χρόνια τώρα.

Αν όλα αυτά συνέβησαν σ' ένα προάστιο της Αθήνας για έναν και μοναδικό αγώνα, είναι σαφές ότι το καλοκαίρι το Παρίσι θα τελεί υπό κατάσταση... διαρκούς πολιορκίας για να διοργανωθεί "επαξίως" το μεγαλύτερο αθλητικό event του κόσμου, οι Ολυμπιακοί Αγώνες, που διαρκούν 15 ημέρες. Άλλωστε, όποιος επισκέπτεται τους τελευταίους μήνες τη γαλλική πρωτεύουσα, διαπιστώνει εύκολα ότι η πόλη βρίσκεται ήδη εκτός κανονικότητας σε ότι αφορά την παρουσία της αστυνομίας ακόμα και στο μετρό υπό το φόβο των Ιουδαίων.

 

Πρόσφατα άρθρα ( Ιστορίες από τα γήπεδα )
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet