Ούτε μπάλα δεν αφήνουν οι ισραηλινές αρχές να παίζουν οι Παλαιστίνιοι
Με ραχοκοκκαλιά κείμενα για τη ζωή και την καταπίεση των Παλαιστινίων και τις πολλαπλές αντιστάσεις που αναδύονται χάρη στον αθλητισμό, κυκλοφορεί το νέο τεύχος (#49) του HUMBA! που είναι αφιερωμένο στον παλαιστινιακό αγώνα. Ένα πολύ σημαντικό κείμενο είναι αυτό που αναδεικνύει τις ισραηλινές ενέργειες ενάντια στην πρόοδο του παλαιστινιακού ποδοσφαίρου. Οι κακές αθλητικές υποδομές, η έλλειψη χρηματοδότησης, εγκαταστάσεων και τεχνογνωσίας έχουν περιορίσει την ανάπτυξη του παλαιστινιακού ποδοσφαίρου τόσο σε επίπεδο βάσης όσο και σε επίπεδο ηγεσίας. Το 2014, η PFA (Παλαιστινιακή Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου) δημοσίευσε έκθεση η οποία τεκμηρίωνε τη συστηματική παρεμπόδιση της ανάπτυξης του παλαιστινιακού ποδοσφαίρου από το ισραηλινό κράτος. Η έκθεση περιέγραφε λεπτομερώς τους εκτεταμένους περιορισμούς που επιβάλλονται στις μετακινήσεις παιχτών και αξιωματούχων, τη στρατιωτική βία κατά των παιχτών, την παρεμπόδιση κατασκευής γηπέδων και τις στρατιωτικές ενέργειες που ακύρωναν τουρνουά νεολαίας και προπονητικά προγράμματα. Περαιτέρω παραδείγματα αναφέρονται λεπτομερώς σε έγγραφο της PFO του 2017, το οποίο περιέγραφε τις καταστροφές που προκλήθηκαν σε αθλητικές εγκαταστάσεις και το πώς παίχτες, αξιωματούχοι, προπονητές, επισκέπτες, φιλοξενούμενοι αθλητές και οι αποστολές αθλητικού εξοπλισμού βλάπτονταν από τις ενέργειες των Ισραηλινών αξιωματούχων. Ένας από τους παράγοντες με τη σημαντικότερη επίδραση στην παρεμπόδιση της ανάπτυξης της παλαιστινιακής αθλητικής ταυτότητας και της ανάδειξης αθλητικών ηρώων, είναι η έλλειψη ελεύθερης μετακίνησης παιχτών και ομάδων μεταξύ της Γάζας και της Δυτικής Όχθης ή προς το εξωτερικό, αλλά ακόμα και στο εσωτερικό της Δυτικής Όχθης. Τα σημεία ελέγχου και άλλες καταπιεστικές πρακτικές ασφαλείας εμποδίζουν επίσης την έγκαιρη προσέλευση των παιχτών σε εγχώριους αγώνες και αφορούν ακόμα και ξένους παίχτες και ομάδες που ταξιδεύουν για να παίξουν με τους Παλαιστίνιους σε αγώνες και τουρνουά.
Το 2016, το Ισραήλ υποχρεώθηκε από τη FIFA να επιτρέψει σε παίχτες από τη Γάζα να εισέλθουν στη Δυτική Όχθη για να παίξουν στον τελικό του Κυπέλλου ποδοσφαίρου Παλαιστίνης. Οι παλαιστίνιοι ποδοσφαιριστές, όπως και η πλειονότητα όσων ζουν στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη, στερούνται τακτικά την άδεια να ταξιδέψουν. Αυτό είναι μεγαλύτερο πρόβλημα για τα ομαδικά αθλήματα, καθώς σπάνια θα λάβουν όλοι οι συμπαίχτες τους ταυτόχρονα άδεια.
Αντίστοιχα, και οι αθλητικές εγκαταστάσεις τους είναι διαλυμένες. Κατά τη διάρκεια των ισραηλινών στρατιωτικών επιθέσεων στη Γάζα το 2008/09 («Επιχείρηση Cast Lead/Συμπαγές Μολύβι») προκλήθηκαν σημαντικές ζημιές στο Εθνικό Στάδιο της Ράφα και τα κτίρια της Παλαιστινιακής Ομοσπονδίας, καθώς και ζημιές σε κτίρια 20 αθλητικών συλλόγων και 10 γήπεδα από τις ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές. Το 2013, η FIFA ανακοίνωσε ότι θα επενδύσει 4,5 εκατομμύρια δολάρια στο παλαιστινιακό ποδόσφαιρο για να φτιάξει ένα νέο κτίριο στέγασης για την PFA, μια ποδοσφαιρική ακαδημία, δύο γήπεδα και την ανοικοδόμηση του Εθνικού Σταδίου. Ωστόσο, το σχέδιο ανοικοδόμησης πήγε περίπατο λόγω των ισραηλινών περιορισμών στην εισαγωγή οικοδομικών υλικών στη Λωρίδα της Γάζας. Ομοίως, οι δωρεές αθλητικού εξοπλισμού από διεθνείς αθλητικούς οργανισμούς αντιμετωπίζουν φραγμούς στην είσοδο στα κατεχόμενα. Το Ισραήλ επίσης στοχοποιεί κατά καιρούς σκόπιμα μεμονωμένους παλαιστίνιους ποδοσφαιριστές για να μην τους επιτρέψει να πετύχουν. Μία από τις πιο γνωστές υποθέσεις ήταν αυτή του Μαχμούντ Σαρσάκ, πρώην μέλους της παλαιστινιακής εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου. Το 2009, ο 22χρονος Σαρσάκ, με έδρα τη Γάζα, συνελήφθη ενώ έμπαινε στη Δυτική Όχθη για να λάβει μέρος σε προπόνηση. Κατηγορήθηκε πως ήταν μέλος της Ισλαμικής Τζιχάντ και ότι συμμετείχε σε βίαιες ενέργειες κατά του Ισραήλ. Ωστόσο, ποτέ δεν του απαγγέλθηκαν κατηγορίες, ούτε καν δικάστηκε, ενώ στην οικογένειά του αρνήθηκαν επισκέψεις καθ’ όλη τη διάρκεια της κράτησής του. Το 2012, μετά από δύο χρόνια φυλάκισης χωρίς δίκη, ο Σαρσάκ ξεκίνησε απεργία πείνας για να διαμαρτυρηθεί για την κράτησή του. Κατά τη διάρκεια της 92ήμερης απεργίας πείνας, έγινε διάβημα στην Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου του Ισραήλ (IFA) από την UEFA και τη FIFA για την παράνομη κράτηση παλαιστίνιων ποδοσφαιριστών. Ο Σαρσάκ έθεσε τέλος στην απεργία πείνας με αντάλλαγμα την πρόωρη αποφυλάκισή του, όμως η ποδοσφαιρική του καριέρα είχε τελειώσει.
Το θέμα της ελεύθερης μετακίνησης παικτών και αξιωματούχων αποτελεί μόνιμη πηγή εντάσεων μεταξύ της Παλαιστινιακής και της Ισραηλινής Ομοσπονδίας. Βάση του προβλήματος αποτελεί το γεγονός ότι το ισραηλινό κράτος θεωρεί ότι οι Παλαιστίνιοι χρησιμοποιούν το ποδόσφαιρο ως κάλυψη για τρομοκρατικές δραστηριότητες. Οι συλλήψεις κι οι φυλακίσεις (με ή χωρίς κατηγορία), οι απελάσεις, τα βασανιστήρια, οι συλλογικές τιμωρίες (συμπεριλαμβανομένων των κατεδαφίσεων κτιρίων), οι πυροβολισμοί και το κλείσιμο των συνόρων, όλα δικαιολογούνται στη βάση διασφάλισης της κρατικής ασφάλειας.
Πηγή: Humba! Τεύχος #49