Όσοι στις κοινές χαμογελαστές φωτογραφίες Τζόρτζια Μελόνι – Μαρίν Λεπέν είδαν γυναικεία ηγεμονία στο Ευρωκοινοβούλιο, μάλλον θα έπρεπε να ξανακοιτάξουν καλύτερα. Δεν είναι η γυναικεία ενδυνάμωση που κυριαρχεί εδώ, αλλά η alt-right και ο ακροδεξιός εθνικισμός. Τόσο η ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι, που ηγείται του ευρωψηφοδελτίου των «Αδελφών της Ιταλίας» (FI), όσο και η γαλλίδα Μαρίν Λεπέν, επικεφαλής του «Εθνικού Συναγερμού» (RN), βλέπουν τα δημοσκοπικά τους ποσοστά να ανεβαίνουν σταθερά, όπως λίγο-πολύ συμβαίνει με τους πολιτικούς ομολόγους τους σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Επομένως, η πρόσκληση της Λεπέν προς τη Μελόνι για συνένωση δυνάμεων, με στόχο τη δημιουργία μιας υπερομάδας «των σκληρο-πυρηνικών δεξιών κομμάτων», όπως το έθεσε η ίδια, δεν είναι τόσο μεγάλος αιφνιδιασμός, αλλά απλά μαθηματικά.

Η ευρωομάδα «Ταυτότητα – Δημοκρατία» (ID) της Μαρίν Λεπέν αναμένεται να συγκεντρώσει 68 έδρες. Οι «Ευρωπαίοι Συντηρητικοί Μεταρρυθμιστές» (ECR) της Τζόρτζια Μελόνι, 71 έδρες. Επιπλέον, τόσο το ουγγρικό ακροδεξιό κόμμα του Βίκτορ Όρμπαν (Fidesz), όσο και αυτό του πολωνού Ματέους Μοραβιέσκι (Pis), αναμένεται να ενταχθούν στο ECR, αν βρεθεί modus vivendi με τους τσέχους και ρουμάνους συμμετέχοντες, που αποστρέφονται τον ορμπανικό φιλορωσισμό. Όχι πως δεν υπάρχουν περιθώρια ελιγμών και αναθεωρήσεων. Εξάλλου, όπως υποστηρίζει η Μελόνι με αέρα πολύφερνης νύφης, μόνο με την Αριστερά δεν σκοπεύει να συμβιώσει. Όλα τα άλλα βρίσκονται.

Μία πιθανή συνένωση των δύο ομάδων θα απέδιδε 139 – 144 έδρες, σε σύνολο 720, δηλαδή τη δεύτερη θέση την οποία κατείχε μέχρι τώρα στο Ευρωκοινοβούλιο η ομάδα «Σοσιαλιστών και Δημοκρατών», που είναι αμφίβολο αν θα καταφέρει να συγκεντρώσει 144 έδρες.

Λίγο απασχολεί τη Μαρίν η εμπρηστική γλώσσα που χρησιμοποιεί γι’ αυτήν ο πατέρας και πάλαι ποτέ πολιτικός της μέντορας Ζαν – Μαρί Λεπέν, ότι θλίβεται δηλαδή για την κατάντια της κόρης του. Η πατροκτονία έχει ήδη συντελεστεί χάριν της προσέγγισης ευρύτερων ακροατηρίων, αλλάζοντας τον τίτλο του κόμματος, αποκηρύσσοντας φραστικές (και όχι μόνο) επιθετικές ακρότητες του παρελθόντος. Πρότερες θέσεις περί εξόδου από την ευρωζώνη και σκληρός ευρωσκεπτικισμός εγκαταλείφθηκαν. Με την ίδια αποφασιστικότητα, η Λεπέν έθεσε το επίσης ανερχόμενο γερμανικό AfD εκτός της ευρωομάδας «Ταυτότητα-Δημοκρατία», με αφορμή ναζιστικούς χαιρετισμούς και δηλώσεις του βασικού υποψηφίου του Μαξιμίλιαν Κρα, θυσιάζοντας 9 ευρωβουλευτές που ίσως γίνουν 16.

Οι υψηλές στοχεύσεις θέλουν θυσίες και ο φιλορωσισμός του AfD –μειοψηφικός ακόμα και στους κόλπους της alt-right– θα αποτελούσε εμπόδιο για την προσέγγιση με τη συστημική Δεξιά. Απενοχοποιημένη πλέον η Ακροδεξιά καλπάζει στη Γαλλία, με βεντέτες της τον 28χρονο ευρωβουλευτή Ζορντάν Μπαρντελά και τον πρώην διευθυντή της FRONTEX Φαμπρίς Λετζερί. Οι κατηγορίες εναντίον του για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και βασανιστήρια μεταναστών δεν τσαλακώνουν το προφίλ του.

Όσο κι αν εξωράισε τη ρητορική και τη στρατηγική της η Λεπέν, η ουσία της πολιτικής της παραμένει αμετάβλητη. Σ’ αυτήν το μεταναστευτικό έχει περίοπτη θέση. Μετανάστευση και παραβατικότητα είναι άρρηκτα συνδεδεμένες. Σ’ αυτό το έδαφος, οι δύο κυρίες μπορούν να συνεννοηθούν θαυμάσια. «Πιστεύω ότι συμφωνούμε στα ουσιώδη, συμπεριλαμβανομένης της ανάκτησης ελέγχου των χωρών μας», αισιοδοξεί η ιέρεια της γαλλικής Ακροδεξιάς. Ποιος θα το έθετε καλύτερα;

Τα «Αδέλφια της Ιταλίας» της Μελόνι, με το πιθανό 26%, απογειώνουν την αυτοπεποίθηση της αρχηγού τους, που ευαγγελίζεται μια Ευρωπαϊκή Ένωση με ισχυρή άμυνα και εξωτερική πολιτική–αξιόπιστο πυλώνα του ΝΑΤΟ, αλυσίδες εφοδιασμού πρώτων υλών στρατηγικού χαρακτήρα, τόνωση του δημογραφικού. Ταυτόχρονα, καυχιέται πως η Ιταλία πρωτοπορεί στις μεταναστευτικές πολιτικές ότι η συμφωνία με την Αλβανία για δημιουργία κέντρων κράτησης στα σύνορα και αλβανική «διαχείριση λαθρομεταναστών» αποτελεί πρότυπο για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Πατώντας όλα τα κουμπιά πανικού που έφεραν ο νεοφιλελευθερισμός και η φτωχοποίηση, εναλλάσσοντας μαστίγιο και καρότο, η Μελόνι, στοργική μητέρα του έθνους, συνδυάζει την απειλή κατά των αμβλώσεων με τη δωρεά της αποζημίωσης από τη SLAPP αγωγή κατά του δημοσιογράφου Ρομπέρτο Σαβιάνο σε γυναίκες θύματα έμφυλης βίας.

«Εναλλακτική κεντροδεξιά πλειοψηφία», επιθυμεί η Μελόνι. Ισχυρή στήριξη για την προεδρία στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιδιώκει η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, υποψήφια του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Επιχειρώντας ριζοσπαστικότερα δεξιά ανοίγματα, χαρακτηρίζει την ιταλίδα πρωθυπουργό αξιόπιστο εταίρο στις Βρυξέλλες. Όχι και τη Λεπέν, προς το παρόν. Ωστόσο, και τις τρεις ενώνει η σκληρή αντιμεταναστευτική πολιτική, η ανάκληση φιλοπεριβαλλοντικών προτάσεων (η Μελόνι θεωρεί συνολικά την πράσινη μετάβαση επίθεση της Αριστεράς κατά της ελευθερίας των πολιτών, η Φον ντερ Λάιεν στην πρώτη δυσκολία τις εγκατέλειψε), η στρατικοποίηση της ΕΕ. Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν έχει κάθε λόγο να κοιτάει δεξιότερα. Έχει ήδη παραπεμφθεί από το Διεθνές Ινστιτούτο Ερευνών για την Ειρήνη της Γενεύης στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για συνέργεια σε εγκλήματα πολέμου, λόγω πολιτικής, οικονομικής και στρατιωτικής σχέσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με το Ισραήλ. Θα μπορούσαν στο ΕΛΚ να εμφανιστούν –λόγω αυτού του γεγονότος– αναταράξεις.

Όλες οι πιθανές συγκλίσεις παραμένουν ανοιχτές. Εξάλλου, τα κοινά εγκλήματα δημιουργούν ισχυρούς δεσμούς μεταξύ των συνενόχων.

 

Πρόσφατα άρθρα ( Ευρώπη )
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet