Το Ισραήλ συνεχίζει το αποτρόπαιο  έργο  γενοκτονίας του παλαιστινιακού λαού, παρά τις αποφάσεις της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ και του Διεθνούς Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, παρά τις αντιδράσεις στα πανεπιστήμια σε Αμερική και Ευρώπη, παρά τις τεράστιες διαδηλώσεις σε όλο τον κόσμο, προκαλώντας πλέον την αγανάκτηση ακόμη και πολλών φιλικών προς αυτό κρατών.

Οι άμαχοι Παλαιστίνιοι υπό διωγμό δεν έχουν τρόπο να προφυλαχθούν από τις επιθέσεις, λιμοκτονούν, δεν έχουν πού να απευθυνθούν για την περίθαλψη τραυματιών και ασθενών, αφού τα νοσοκομεία είναι κάτω από τα πυρά του ισραηλινού στρατού. Οι γυναίκες στέλνουν τα παιδιά να βρουν χαρτόνια που θα χρησιμοποιήσουν για να ανάψουν φωτιά και να μαγειρέψουν το ελάχιστο φαγητό που μπορεί να φθάσει στα χέρια τους, ενώ οι άνδρες προσπαθούν να βρουν νερό.

 

Πυρ κατά αμάχων

 

Ο βομβαρδισμός (με αμερικανικά όπλα) της Κυριακής 26 Μαΐου του καταυλισμού των αμάχων στη Ράφα, που άφησε πίσω του 45 νεκρούς, παιδιά απανθρακωμένα και αποκεφαλισμένα και πολλές γυναίκες, ανάγκασε μέχρι και τον ισραηλινό πρωθυπουργό Νετανιάχου να μιλήσει για «τραγικό λάθος». Ο ισραηλινός στρατός δικαιολόγησε βέβαια την επίθεση λόγω «χρησιμοποίησης της περιοχής από τους τρομοκράτες της Χαμάς», καθώς «οι τρομοκράτες είναι στόχος σύμφωνος με το διεθνές δίκαιο».   Η γενική στρατιωτική εισαγγελέας δήλωσε ότι το επεισόδιο ερευνάται, αλλά και ότι «η Χαμάς χρησιμοποιεί τους αμάχους ως ανθρώπινες ασπίδες».

Παρά τη διεθνή κατακραυγή, οι αεροπορικές επιθέσεις κατά των αμάχων με καθημερινά θύματα δεν σταμάτησαν, ενώ τα τανκς έφθασαν στο κέντρο της Ράφα. Ένα εκατομμύριο Παλαιστίνιοι προσπαθούν να σωθούν, μην έχοντας  οδό διαφυγής.

Μέχρι και ο Λευκός Οίκος καταδίκασε τον «σπαρακτικό και φρικτό» θάνατο δεκάδων αμάχων, δηλώνοντας όμως ταυτόχρονα ότι δεν σκοπεύει να αλλάξει πολιτική.

Το Ισραήλ αγνοεί και την πρόσφατη απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου που διατάζει την παύση της εισβολής στη Ράφα. Ο πρόεδρός του Ναουάφ Σαλάμ, χαρακτήρισε «καταστροφική» την ανθρωπιστική κατάσταση στη Ράφα και διέταξε το Ισραήλ να ανοίξει το πέρασμα στη Ράφα για την ανθρωπιστική βοήθεια. Επίσης, είπε ότι το Ισραήλ πρέπει να υιοθετήσει μέτρα για να εγγυηθεί την ανεμπόδιστη πρόσβαση των ανακριτών στη Λωρίδα της Γάζας.

Σύμφωνα με την Αφρικανική Ένωση η ισραηλινή επίθεση στη Ράφα είναι η απόδειξη της «περιφρόνησης» της απόφασης εκ μέρους του Ισραήλ.

 

Αποτροπιασμός και κατακραυγή

 

Ο επικεφαλής της ισραηλινής αντιπολίτευσης, Γιάιρ Λαπίντ, επιτέθηκε στον Νετανιάχου, ζητώντας την παραίτησή του. «Γιατί είσαι ακόμη πρωθυπουργός;», ρώτησε. «Γιατί δεν ζητάς συγγνώμη από τον λαό του Ισραήλ  και δεν πας σπίτι σου;  Δεν εκπλήρωσες τον ρόλο σου, απέτυχες. Είσαι ένας παράνομος πρωθυπουργός και η κυβέρνησή σου είναι παράνομη», πρόσθεσε.

Αυτό το «δικαίωμα του Ισραήλ να αμυνθεί σεβόμενο το διεθνές δίκαιο» πείθει πολύ λιγότερα κράτη πλέον.  «Πρέπει να αφήσουμε το Διεθνές Δικαστήριο να αποφασίσει χωρίς εκφοβισμούς. Το Δικαστήριο κατηγορήθηκε για αντισημιστισμό, όπως συμβαίνει πάντα όταν κάτι δεν αρέσει στην κυβέρνηση του Μπέντζαμιν Νετανιάχου. Αυτό δεν είναι ανεκτό, πρόκειται για μια πολύ σοβαρή κατηγορία», δήλωσε ο επικεφαλής της Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ, Γιοσέπ Μπορέλ. «Από τη μια πλευρά ζητείται η λύση των δύο κρατών, ενώ ταυτόχρονα οι έποικοι καταλαμβάνουν όλο και περισσότερα εδάφη στη Δυτική Όχθη.  Αν θέλουμε να πετύχουμε τον στόχο μας πρέπει να προσπαθήσουμε περισσότερο. Οι  άραβες φίλοι μας έχουν προτάσεις κι εμείς θέλουμε να τις ακούσουμε», είπε επίσης σε συνάντηση  με τους υπουργούς Εξωτερικών  της Σαουδικής Αραβίας, της Ιορδανίας, της Αιγύπτου, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων  και του Κατάρ.

 «Νιώθω φρίκη με τις ειδήσεις που έρχονται από τη Ράφα για τις ισραηλινές επιθέσεις που σκότωσαν δεκάδες πρόσφυγες, μεταξύ των οποίων και μικρά παιδιά. Καταδικάζω αυτό το συμβάν με μεγάλη αποφασιστικότητα», έγραψε ο Μπορέλ στο  twitter.  «Δεν υπάρχει ασφαλής τόπος στη Γάζα. Αυτές οι επιθέσεις πρέπει να σταματήσουν αμέσως», προσθέτει.

Δεκτή η πρόταση του Μπορέλ προς  τους υπουργούς της ΕΕ να «επανενεργοποιηθεί η αποστολή Eubam Rafah (European Union Border Assistance Mission for the Rafah Crossing Point) για τη βοήθεια και τη διαχείριση του περάσματος στη Ράφα. Επίσης, η ΕΕ καταδικάζει την ισραηλινή επίθεση στη Ράφα και ζητά από το Τελ Αβίβ να σταματήσει την εισβολή, καθώς και να αποφύγει να αποκαλεί την Υπηρεσία Αρωγής και Έργων του ΟΗΕ για τους παλαιστίνιους πρόσφυγες (Unwra) τρομοκρατική οργάνωση, εμποδίζοντάς την να εργαστεί στη Γάζα και στη Δυτική Όχθη.

Είναι πολύ σημαντική η μεταστροφή της Ανναλένα Μπέρμποκ, της υπουργού Εξωτερικών της Γερμανίας, της ευρωπαϊκής κυβέρνησης που επιφυλάσσει τη μεγαλύτερη υποστήριξη στο Ισραήλ. Η Μπέρμποκ δήλωσε ότι «η απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης για τη Ράφα πρέπει να γίνει σεβαστή» και ότι «το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο εφαρμόζεται σε όλους και αυτό ισχύει και για τη συμπεριφορά του Ισραήλ στον πόλεμο».

 

Ενδεχόμενες κυρώσεις

 

Δύο πολύ ενδιαφέρουσες ειδήσεις προκύπτουν από τη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ. Η πρώτη είναι το αίτημα των αραβικών χωρών, που συμμετείχαν, για μια διεθνή συνδιάσκεψη για την ειρήνη και για το σχέδιο των δύο κρατών και η δεύτερη αφορά τις εμπορικές σχέσεις ΕΕ-Ισραήλ. Οι υπουργοί των 27 θέλουν να συζητήσουν με το Ισραήλ τη σχετική συμφωνία του 2000, την ανάκληση της οποίας ζητούν ήδη από τον Μάρτιο η Ισπανία και η Ιρλανδία. Αξίζει να σημειωθεί ότι η ΕΕ είναι ο πρώτος εμπορικός  εταίρος του Τελ Αβίβ και το μέγεθος των εμπορικών συναλλαγών με την ΕΕ το 2022 έφθασε τα 46 δισεκατομμύρια ευρώ. 

Στο μεταξύ, η Αλγερία ετοιμάζει ένα κείμενο απόφασης για τη Ράφα, που θα παρουσιάσει στα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Η Ισπανία, η Ιρλανδία και η Νορβηγία αναγνωρίζουν το παλαιστινιακό κράτος, με το Ισραήλ να απαντά αποσύροντας τους πρεσβευτές του από τις τρεις αυτές χώρες, ενώ η Σλοβενία και η Μάλτα δηλώνουν την πρόθεσή τους να αναγνωρίσουν και αυτές το παλαιστινιακό κράτος. Στην Άντα Κολάου, πρώην δήμαρχο της Βαρκελώνης, η αναγνώριση δεν αρκεί. Σε συνέντευξή της στην εφημερίδα Il Manifesto δηλώνει ότι οι τρεις αυτές χώρες πρέπει και να διακόψουν τις σχέσεις με το Ισραήλ, καθώς και να του επιβάλλουν κυρώσεις.

Δεν εκπλήσσει το γεγονός ότι οι ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες παρακολουθούσαν από το 2015 αξιωματούχους υψηλού επιπέδου του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, καθώς και παλαιστινίους ακτιβιστές υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, προκειμένου να εμποδίσουν την έρευνα του Δικαστηρίου για εγκλήματα πολέμου, όπως αποκαλύπτει μια έρευνα των +972 Magazine, Local Call e The Guardian.

Οι ισραηλινοί πράκτορες παρακολουθούσαν κανονικά τον σημερινό εισαγγελέα Καρίμ Καν, την προκάτοχό του Φατού Μπενσούντα και πολλούς άλλους αξιωματούχους του Διεθνούς Δικαστηρίου και του ΟΗΕ.

Εκτός των άλλων, όπως αναφέρει η Guardian, ο πρώην επικεφαλής της Μοσάντ, Γιόσι Κοέν, προσπάθησε να «πείσει» την εισαγγελέα Μπενσούντα να εμποδίσει την έρευνα του Διεθνούς Δικαστηρίου, προξενώντας φόβο στην εισαγγελέα για την προσωπική της ασφάλεια.

Η κυβέρνηση Νετανιάχου, πραγματοποιώντας εγκλήματα πολέμου, απειλώντας και εκφοβίζοντας αξιωματούχους διεθνών οργανισμών, ακόμη και τους ίδιους τους δημοκρατικούς πολίτες του, κατόρθωσε να επιβεβαιώσει διεθνώς –με το παραπάνω- τη φήμη του Ισραήλ ως κράτους-τρομοκράτη και να δικαιώσει όσους μιλούν για απαρτχάιντ και κατοχή των παλαιστινιακών εδαφών και για την άμεση ανάγκη κατάπαυσης του πυρός, απαιτώντας ταυτόχρονα μια δίκαιη λύση του παλαιστινιακού ζητήματος.

 

 

 

Μάρτιν Γκρίφιθς: Αποτρόπαιη πράξη

 

Είπαμε πολλές φορές ότι κανένας χώρος δεν είναι ασφαλής στη Γάζα. Ούτε τα καταφύγια. Ούτε τα νοσοκομεία. Ούτε οι λεγόμενες ανθρωπιστικές ζώνες. Προειδοποιήσαμε επίσης ότι μια πολεμική επιχείρηση στη Ράφα θα κατέληγε σε σφαγή. Είδαμε τις συνέπειες της χθεσινοβραδινής εντελώς απαράδεκτης επίθεσης.

Ότι η επίθεση ήταν ένα έγκλημα πολέμου και όχι ένα «τραγικό λάθος», για τον πληθυσμό της Γάζας δεν συζητείται καν. Αυτό που συνέβη χθες είναι η τελευταία –και ίσως η πιο ωμή- αποτρόπαιη πράξη.

Το να την αποκαλέσουμε «λάθος» είναι ένα μήνυμα που δεν σημαίνει τίποτα γι’ αυτούς που σκοτώθηκαν, γι’ αυτούς που πενθούν και γι’ αυτούς που προσπαθούν να σώσουν ανθρώπινες ζωές.

 

* επικεφαλής του Γραφείου Ανθρωπιστικών Υποθέσεων και συντονιστής της επείγουσας βοήθειας του ΟΗΕ

 

Πρόσφατα άρθρα ( Μέση Ανατολή )
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet