Τη Δευτέρα στο Θησείο η κεντρική συγκέντρωση

 

Στην τελική ευθεία προς τις εκλογές της επόμενης Κυριακής η Νέα Αριστερά φορτσάρει, σ’ όλα τα επίπεδα, με επίγνωση ότι κάθε μέρα που περνά, κερδίζει έναν ακόμη βαθμό ορατότητας, που σημαίνει ότι έτσι κάνει ένα ακόμη βήμα προς την επιτυχία των στόχων της. Σε αντίθεση με τα περισσότερα από τα κόμματα που συναγωνίζεται, η Νέα Αριστερά έχει από την αρχή, σχεδόν, επιλέξει μια καμπάνια που στηρίζεται στην κινητοποίηση όλων των δυνάμεων του κόμματος. Εξάλλου είναι και το δικό της όπλο έναντι της μεροληπτικής συμπεριφοράς των ΜΜΕ.

Ωστόσο, δεν παραμελεί και την καθαρά πολιτική της παρέμβαση και τη σκληρή κριτική της έναντι της Νέας Δημοκρατίας. Για παράδειγμα η θέση που διατύπωσε ο πρωθυπουργός στη συνέντευξή του στο ΑCTIΟΝ 24, όπου δήλωσε την πλήρη ευθυγράμμισή του με την κ. Φον Ντερ Λάιεν, που χαρακτήρισε φιλοευρωπαία την κ. Μελόνι, προετοιμάζοντας προφανώς τη συνεργασία Δεξιάς και Ακροδεξιάς στο ευρωκοινοβούλιο, επικρίθηκε σκληρά. «Καθιστά προφανές ότι ευρωπαϊκή δεξιά οικογένεια του κ. Μητσοτάκη προτίθεται να δημιουργήσει πλειοψηφία με την Ακροδεξιά». «Οι πολίτες στις 9 Ιουνίου ψηφίζουν για την Ευρώπη. Είναι στο χέρι μας το εάν θα είναι η Ευρώπη της Ακροδεξιάς, του μίσους και του σκοταδισμού, με τη νομιμοποίηση του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, ή μια Ευρώπη της δημοκρατίας, της αλληλεγγύης και των προοδευτικών πολιτικών».

 

Παρεμβάσεις σε τρία μέτωπα

 

Με περίπτερα της Νέας Αριστεράς ανεπτυγμένα σ’ ολόκληρη, σχεδόν, τη χώρα έχει στηθεί ένα δίκτυο επικοινωνίας με τους πολίτες. Το δίκτυο αυτό συμπληρώνεται και παίρνει δυναμική μορφή με τις περιοδείες ευρωϋποψηφίων και στελεχών του κόμματος σ’ όλους τους νομούς. Για παράδειγμα, την Πέμπτη στις Φιλιάτες Θεσπρωτίας περιόδευσαν οι υποψήφιοι Κωστής Καρπόζηλος, Φιλήμων Καραμήτσος και Έλενα – Όλγα Χρηστίδη. Συμμετείχε και η βουλεύτρια Ιωαννίνων Μερόπη Τζούφη. Επίσης κλιμάκιο ευρωϋποψηφίων με τους Γιώργο Σταθάκη, Χαράλαμπο Κασίμη περιόδευσαν στην Ηλεία. Στη Βοιωτία πραγματοποίησαν περιοδεία οι Έφη Γιαννοπούλου, Μαργαρίτα Συγγενιώτου και Ευκλείδης Τσακαλώτος. Επιλεκτικά, επίσης, γίνονται και συγκεντρώσεις σε ανοικτούς χώρους ή έξω από τα κεντρικά περίπτερα με ομιλητές στελέχη του κόμματος. Την Πέμπτη το βράδυ έγινε επιτυχής συγκέντρωση, με ομιλήτρια την Έφη Αχτσιόγλου έξω από το εκλογικό κέντρο στο Αγρίνιο. Την Τετάρτη έγινε περιοδεία στην πόλη με τον υποψήφιο Θέμη Αμπλά. Την Πέμπτη στη Λαμία ο Νίκος Βούτσης και ο υποψήφιος Τάκης Καραμέρης περιόδευσαν στην αγορά και μίλησαν το βράδυ στο εκλογικό κέντρο. Την Παρασκευή στην Ακράτα περιόδευσαν οι υποψήφιοι Νάντια Κουλουμπή, Αντώνης Μπόγρης, Όλγα Νάσση και Γαβριήλ Σακελλαρίδης. Το βράδυ θα μιλούσαν σε πλατεία του Αιγίου.

Οι εκδηλώσεις με σοβαρά θέματα που ενισχύουν την ταυτότητα του κόμματος εκτός από τη διατύπωση προτάσεων πολιτικής είναι η δεύτερη μορφή παρέμβασης, που κατά κανόνα είναι και επιτυχημένες. Για παράδειγμα χθες Παρασκευή, στη Λάρισα, την Πλατεία Ταχυδρομείου έγινε εκδήλωση – συγκέντρωση με θέμα «Η πρόταση της Νέας Αριστεράς για την ανασυγκρότηση της Θεσσαλίας». Περιλάμβανε εισαγωγική ομιλία του Αλέξη Χαρίτση και ομιλίες από τους: Ζωή Ακριβούλη, υποψήφια, οικονομολόγο και μέλος της διοίκησης Επιμελητηρίου Λάρισας, Νικήτα Μυλόπουλο, υποψήφιο ευρωβουλευτή και καθηγητή Υδρολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Χαράλαμπο Κασίμη, καθηγητή στο Γεωπονικό, κοινωνιολόγο της Υπαίθρου, υποψήφιο ευρωβουλευτή.

Σήμερα Σάββατο, στον Πολυχώρο HUB Πετραλώνων, οργανώνεται εκδήλωση με θέμα «Οι δημόσιες και ανοικτές πολιτικές για την ψηφιακή μετάβαση και την τεχνητή νοημοσύνη». Ομιλητές θα είναι οι Μαρία Καραμεσίνη, υποψήφια ευρωβουλεύτρια, καθηγήτρια Παντείου, Αντώνης Μπόγρης, ερευνητής, καθηγητής πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, υποψήφιος ευρωβουλευτής, Νατάσα Ρωμανού, ερευνήτρια της NASA, καθηγήτρια στο Κολούμπια, Μανώλης Τερροβίτης, ερευνητής Κέντρου Αθηνά, Αγγελική Πολίτη, εκπαιδευτικός. Συντονίζει η Δώρα Κοτσακά, ερευνήτρια στο ΕΝΑ.

Την Πέμπτη έγινε μια πολύ σπουδαία και πολύ επίκαιρη εκδήλωση για το θέμα του χωρισμού εκκλησίας – κράτους, στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Ο τίτλος της εκδήλωσης είναι πολύ χαρακτηριστικός: «Χωρισμός Εκκλησίας και Κράτους. Μια διαχρονική εκκρεμότητα για ένα ώριμο κοινωνικό αίτημα». Στο κλίμα μας έβαλε από την αρχή ο συντονιστής Ανδρέας Νοταράς, επίκουρος καθηγητής Κοινωνικής Ανθρωπολογίας, Πάντειο: «Πεποίθησή μου είναι πως το αίτημα του ριζικού επαναπροσδιορισμού των σχέσεων και των ρόλων κράτους και εκκλησίας που εντέλει αφορά και τον ίδιο τον χαρακτήρα και την ποιότητα (ή αν θέλετε τις ποιότητες) της δημοκρατίας στη χώρα μας τέμνει οριζόντια μεγάλο μέρος, σημαντικό τμήμα του πολιτικού φάσματος».

Η σύνθεση των ομιλητών προσέδιδε ένα κύρος στη θεματική εκδήλωση, απαραίτητο για ένα θέμα δύσκολο, συγκρουσιακό, που όπως είναι γνωστό δοκίμασε, ως μη όφειλε, και τον ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση, παρά που από τότε το αίτημα ήταν ώριμο, αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ δεν τόλμησε. Την εκδήλωση χαιρέτισε ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Αριστεράς, Αλέξης Χαρίτσης. Ομιλητές: Ιφιγένεια Καμτσίδου, αν. καθηγήτρια Συνταγματικού Δικαίου, ΑΠΘ, υποψήφια ευρωβουλεύτρια με τη Νέα Αριστερά, Πηνελόπη Φουντεδάκη, αντιπρύτανις Ακαδημαϊκών Υποθέσεων, καθηγήτρια Συνταγματικού Δικαίου, Πάντειο, Θεόδωρος Παπαγεωργίου, νομικός εκπρόσωπος της Ιεράς Συνόδου και του αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμου, Νίκος Αλιβιζάτος, ομότιμος καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου, ΕΚΠΑ, Γιάννης Ιωαννίδης, δικηγόρος, π. πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, Νίκος Φίλης, π. υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, υποψήφιος ευρωβουλευτής με τη Νέα Αριστερά.

 

Η κεντρική και άλλες συγκεντρώσεις

 

Εν τω μεταξύ κορυφώνονται οι προετοιμασίες και η κινητοποίηση των οργανώσεων της Αττικής για την κεντρική εκδήλωση που θα γίνει τη Δευτέρα, στις 7 μμ, στον πεζόδρομο της Ερμού στο Θησείο (Σταθμός ΗΛΠΑΠ). Ομιλητής ο Αλέξης Χαρίτσης, θα απευθύνουν χαιρετισμό και άλλα στελέχη. Η συγκέντρωση στη Θεσσαλονίκη θα γίνει την Τρίτη 4 Ιουνίου, στις 7.30 μμ, στην Πλατεία Ναβαρίνου με ομιλητή τον Αλέξη Χαρίτση. Η συγκέντρωση στην Πάτρα θα γίνει την Πέμπτη, 6/6 σε χώρο που δεν έχει ακόμη οριστεί, με ομιλητή τον Αλέξη Χαρίτση. Την ίδια μέρα στην κεντρική πλατεία της Νέας Σμύρνης θα μιλήσει σε συγκέντρωση ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης, υποψήφιος ευρωβουλευτής.

 

Υπογραφές στήριξης της Νέας Αριστεράς

 

Επιλογή ενίσχυσης της ορατότητας της Νέας Αριστεράς, που υπήρξε και το ασθενές σημείο της από την αρχή, είναι και η προσπάθεια συλλογής υπογραφών στήριξης τόσο σε κεντρικό, όσο και σε τοπικό επίπεδο. Οι λίστες υπογραφών, είναι ανοικτές, και συνεχίζεται η συλλογή υπογραφών. Η πιο χαρακτηριστική είναι η λίστα υπογραφών παλαιών στελεχών της Ανανεωτικής και Ριζοσπαστικής Αριστεράς, πολλές και πολλοί από τις/ους υπογράφουσες/οντες, μάλιστα, υπήρξαν μέλη αντιστασιακών οργανώσεων κατά της χούντας ή υπήρξαν ενεργοί αριστεροί πολίτες σε διάφορες οργανώσεις της Αριστεράς προδικτατορικά. Σημειώνουν χαρακτηριστικά στο κείμενό τους με τίτλο «Γιατί ψηφίζουμε τη Νέα Αριστερά»: «Εμείς, αριστερές και αριστεροί πολλών αφετηριών και εμπειριών από τη δράση μας δεκαετιών, κάνουμε γνωστή δημόσια την επιλογή μας για τις επόμενες ευρωεκλογές, έχοντας συνείδηση ότι τίθενται πολύ σοβαρά διακυβεύματα που υπερβαίνουν τα συνήθη». Παραθέτοντας τους λόγους που τους ωθούν σ’ αυτό σημειώνουν: «διότι η κατάσταση που διαμορφώνεται στον χώρο της Αριστεράς, που θα αποτελούσε την κύρια δύναμη για να δοθούν με σύγχρονους όρους απαντήσεις στα ζητήματα που τέθηκαν, είναι αποκαρδιωτική όχι μόνο από τον κατακερματισμό της, αλλά για την ποιότητα του λόγου της, τη συνάφειά του με τις αξίες και τις ιδέες της Αριστεράς. Αυτά δοκιμάζουν την ιστορικότητά της, χωρίς να υπηρετούν το μέλλον της». Και καταλήγουν, «επιλέγουμε, στο έδαφος των εμπειριών μας και της διαδρομής μας, της ελπίδας και της προοπτικής, να στηρίξουμε τη Νέα Αριστερά ως χώρο αναφοράς για το δύσκολο έργο που πρέπει να ακολουθήσει. Η εκλογή ευρωβουλευτών θα ενισχύσει αυτή τη δυνατότητα, προσδίδοντάς της το αναγκαίο βάρος, ηθικό και πολιτικό, που απαιτούν οι δύσκολοι καιροί».

 

 

Ακολουθούν οι υπογραφές:

 

Μανώλης Αναστασιάδης, Γιάννης Βασιλακάκης, Μπάμπης Γεωργούλας, Γιάνης Γιανουλόπουλος, Κωστής Γιούργος, Άγγελος Γκόγκογλου, Αλέκος Γρίμπας, Βασίλης Δεμουρτζίδης, Μπάμπης Δρακόπουλος, Τάσος Θεοδωρίδης, Μπούλη Θεοφυλακτοπούλου, Μάκης Καβουριάρης, Θανάσης Καλαφάτης, Δημ. Καπογιάννης, Θανάσης Καρίνος, Παύλος Κλαυδιανός, Άση Κλαυδιανού, Μπάμπης Κοβάνης, Σταμάτης Κοιλάκος, Αποστόλης Κοκόλιας, Δάφνη Κομνηνού, Κώστας Κουκουφίκης, Αντωνία Κυβέλου, Σοφία Κυπριώτου, Βασίλης Κωτούλας, Χρήστος Κωτούλας, Μαρία Λιονάκη, Κυριάκος Λιονάκης, Έλλη Λώλα, Ρένα Λώλα, Γιώργος Μάκης, Αριστείδης Μανωλάκος, Ανδρέας Μάρκου, Μαρία Μαρουλάκου, Τάκης Μαστρογιαννόπουλος, Λεβόν Μικιρντισιάν, Δημήτρης Μπουγιούκος, Δημήτρης Ντοκόπουλος, Νώντας Όχουνος, Μιχάλης Πανταχός, Λίντα Παπαγαλάνη, Μαριάννα Παπαδάκη, Μάγδα Πίτακα, Θεόκριτος Πράτσας, Φώτης Προβατάς, Σπύρος Σακέτας, Αντώνης Σαχπετσίδης, Ζωή Σβώλου, Βούλα Σκαμνέλου – Μάκη, Δημήτρης Σκούτζος, Μάκης Σολωμός, Έλλη Στεφανίδου, Γιάννης Στρατής, Μιράντα Τερζοπούλου, Πόπη Τζεμπελίκου, Χρήστος Τζιουρντός, Δημήτρης Τσώλης, Κυριάκος Φακιρούδης, Φωτεινή Φλουρή, Λευκή Χριστίδου, Νίκος Ψυχούλης.

82 πολίτες στηρίζουν

 

Αγγελάκος Κυριάκος σκηνοθέτης, Ανδριώτης Γιώργος πρ. πρόεδρος Νισυρίων Αμερικής, Ανταμπούφης Νίκος πρ. Δημ. σύμβουλος Ξάνθης, Αξελός Ρήγας ηθοποιός, Βαΐου Ντίνα ομ. καθηγήτρια ΕΜΠ, Βαρνάβας Δημήτρης Γραμματέας ΠΙΣ, Βιδάλη Σοφία καθηγήτρια Παντείου, Βλαζάκη Μαρία αρχαιολόγος, Γαρύφαλλος Αλέξανδρος ομ. Καθηγητής Παθολογίας, Γεωργακόπουλος Παναγιώτης ΔΣ Ιατρικού Συλλόγου Πάτρας, Γιαλκέτσης Θανάσης συγγραφέας, Γιαννισοπούλου Μαρία αφυπ. καθηγήτρια Πανεπιστήμιου, Γκασούκα Μαρία ομ. Καθηγήτρια Πανεπιστημίου, Γκιώνης Νίκος εκδόσεις Πόλις, Γκόγκογλου Βασίλης ιατρός, Γρέβιας Γεώργιος ιατρός, Γροσομανίδου Ντόρα ΔΣ ΣΦΕΑ, Δημητρίου Στέφανος καθηγητής Παντείου, Διακογιάννης Αλέξης Κοινότητα Λουξεμβούργου, Δρόσος Γιάννης ομ. καθηγητής Συνταγματικού, Ευσταθιάδη Μαρία συγγραφέας,, Ζακυνθινός Σπύρος πνευμονολόγος, Καλαμάρη Μαρία ΔΣ Ιατρικού Συλλόγου Πειραιά, Καλδάρας Κώστας μουσικοσυνθέτης, Καλφακάκου Ρία πρ. δημοτική σύμβουλος Θεσσαλονίκης, Καρδαράς Γιάννης πρ. δημοτικός σύμβουλος Πειραιά, Κατωπόδης Άκης πρ. δήμαρχος Βύρωνα, Κερσανίδης Στράτος κριτικός κινηματογράφου, Κεσίδου Όλγα ΔΣ ΙΣΑ, Κοταρά Γαρυφαλλιά ΔΣ ΩΡΛ Εταιρείας, Κοτσιφάκης Θέμης πρ. πρόεδρος ΟΛΜΕ, Κοτταράς Γεώργιος ιατρός, Κουζέλης Μάκης ομ. Καθηγητής ΕΚΠΑ, Κουλούρης Κ. Νικόλαος αναπλ. Καθηγητής Δημοκριτείου, Κωνσταντινίδης Χάρης Πανεπιστήμιο Μασσαχουσέτης, Κωτούλας Αντώνης ιστορικός, Λαβράνου Αλίκη καθηγήτρια Παντείου, Λάιος Χριστόδουλος πρ. πρόεδρος ΔΣ Στρυμόνα, Λάλη Ζωρζέτα πρ. Διευθύντρια Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μακρινού Δέσποινα μέλος ΕΣΗΕΑ, Μαλικιώση Δέσποινα εκδόσεις Θεμέλιο, Ματσούκα Χάρις πρ. πρόεδρος Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας, Μουκουβίνας Βασίλης πρ. ΔΣ Περιστερίου, Μπαριανός Παντελής αντιπρόεδρος Σωματείου ΟΣΕ, Μπάρτζας Μιχάλης πρ. πρόεδρος ΔΣ Νιγρίτας, Μπασκόζος Γιάννης πρ. Γεν. Γραμματέας Δημόσιας Υγείας, Μπουγιουκλού Χασάν ηθοποιός, θεατρολόγος, Νικολάου Χρυσούλα καθηγήτρια Ιατρική Σχολή, Παναγιωτόπουλος Κυριάκος ομ. καθηγητής Εδαφολογίας, Παναγιωτόπουλος Τάκης ομ. Καθηγητής Σχολής Δημόσιας Υγείας, Παπαγεωργίου Χρύσα αναισθησιολόγος, εντατικολόγος, Παπαδόπουλος Βασίλης, Πρόεδρος ΔΣ Ελληνικού Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες, Παπαδοπούλου Δέσποινα Καθηγήτρια Πάντειου, Πετραλιάς Νίκος ομ. Καθηγητής ΕΚΠΑ, Πολυχρονίου Χρήστος πνευμονολόγος, Ρήγος Άλκης ομ. Καθηγητής Παντείου, Ρογδάκη Άννα καθηγήτρια, Σαραντάκος Νίκος συγγραφέας, Σαράτση Τιτίκα – Μαρία φιλόλογος, δημοσιογράφος, Σερεμέτης Δημήτρης αφυπ. καθηγητής Πανεπιστημίου Αιγαίου, Σκλιας Βασίλης συνδικαλιστής στα ευρωπαϊκά όργανα, Σκοπούλη Φωτεινή ομ. Καθηγήτρια Χαροκόπειο, Σταμάτης Κώστας ομ. καθηγητής Νομικής, Συναδινός Ιούλιος τέως Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού, Τζώρτζης Γιώργος μουσικοσυνθέτης, Τρανταλίδης Μάνος παραγωγός καλλιτεχνικών εκδηλώσεων, Τριανταφυλλόπουλος Ηλίας εκπαιδευτικός, Τσελιούδης Γιώργος ερευνητής, ΝΑΣΑ, Κολούμπια, Τσιώνης Θεοχάρης πρ. Νομαρχιακός Σύμβουλος Σερρών, Φίλωνος Φίλων εκδόσεις Βιβλιόραμα, Φλώρος Γιάννης δημοσιογράφος, Φωτίου Ευάγγελος πρ. βουλευτής ΔΗΜΑΡ, Χαλβατζάκης Κώστας δημοσιογράφος, Χαλικιά Δήμητρα υπεύθ. Κοινοτικών πόρων ΜΟΔ ΑΕ, Χαραμής Παύλος πρ. αντιπρ. Παιδαγωγικού Ινστιτούτου, Χαρτουλάρη Μικέλα βιβλιοκριτικός, Χασαπίδης Κων/νος πρ. Αντιδήμαρχος Σερρών, Χατζηιωσήφ Χρήστος ιστορικός, ομ. Καθηγητής Πανεπιστημίου Κρήτης, Χατζημιχάλης Κωστής ομ. καθηγητής, Χαροκόπειο, Ψαλτάκος Μιχάλης μέλος ΔΣ ΠΙΣ, Ψαρρά Άντα δημοσιογράφος, Ψαρράς Δημήτρης δημοσιογράφος, συγγραφέας.

 

Από τη λίστα των Κοινοβουλευτικών στελεχών

 

Ενδεικτική του εύρους στήριξης στη Ν.Α. από 64 κοινοβουλευτικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ είναι η λίστα των υπογραφών τους. Παραλείποντας τους πιο γνωστούς όπως και τους νυν βουλευτές αναφέρουμε τους εξής:

Αγαθοπούλου Ειρήνη, Αθανασίου Νάσος, Αλεξόπουλος Απόστολος, Αποστόλου Βαγγέλης, Βαγιωνάκη Βάλια, Βάκη Φωτεινή, Βαρεμένος Γιώργος, Γάκης Δημήτρης, Γιαννακίδης Στάθης, Γκιόλας Γιάννης, Δέδες Γιάννης, Ζουράρις Κώστας, Θηβαίος Νίκος, Θραψιανιώτης Μανώλης, Ιγγλέζη Κατερίνα, Καββαδία Αννέτα, Κανελλοπούλου Μαρία, Καραγιαννίδης Χρήστος, Καρασαρλίδου Φρόσω, Καραγιουσούφ Αϊχάν, Καστόρης Αστέριος, Κατριβάνου Βασιλική, Κοζομπόλη Γιώτα, Κυρίτσης Γιώργος, Κωστοπαναγιώτου Ηλίας, Μαντάς Χρήστος, Μάρκου Κωνσταντίνος, Μιχαλάκης Νίκος, Μπαλαούρας Μάκης, Μπαξεβανάκης Δημήτρης, Ξυδάκης Νίκος, Πάντζας Γιώργος, Παπαδόπουλος Σάκης, Παπανάτσιου Κατερίνα, Παπαφιλίππου Γιώργος, Παπαχριστόπουλος Θανάσης, Παρασκευόπουλος Νίκος, Πρατσόλης Τάσος, Πάλλης Γιώργος, Πελεγρίνης Θεοδόσης, Ριζούλης Ανδρέας, Ρουπακιώτης Αντώνης, Σηφάκης Γιάννης, Σμίας Χρήστος, Σπαρτινός Κώστας, Σταματάκη Ελένη, Σταμπουλή Αφροδίτη, Συρμαλένιος Νίκος, Τριανταφυλλίδης Αλέξανδρος, Φωτάκης Κώστας, Χατζησοφιά Άννα, Χριστοδουλοπούλου Τασία.

 

ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet