Μα γιατί ο Στέφανος Κασσελάκης, λίγες ημέρες πριν τις εκλογές, άνοιξε στα καλά καθούμενα ζήτημα Αλέξη Τσίπρα; Πόσο βοηθάει τη συσπείρωση του κόμματος αναφορά που στην ουσία αδειάζει τον πρώην και τον στέλνει με άκομψο τρόπο σε… τιμητική απόσυρση; Δεν είναι λίγοι αυτοί, εντός του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, που μιλούν για «ανασφάλεια» του νυν ή για προετοιμασία με φόντο την επόμενη ημέρα. Το δημοσκοπικό εύρημα που δίνει την πρώτη θέση με 16% στον Αλ. Τσίπρα για την ηγεσία της Κεντροαριστεράς, τη δεύτερη θέση στον Ανδρουλάκη και την τρίτη στον Κασσελάκη, ενδεχομένως να εξηγεί ως ένα βαθμό την αντίδραση του τελευταίου. Όμως δεν είναι η πρώτη φορά που ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κρατά ηχηρές αποστάσεις από τον Τσίπρα.
Να υπενθυμίσουμε ότι ο Στ. Κασσελάκης σε συνέντευξή του είπε ότι ο Αλέξης Τσίπρας δεν θα είναι στην… αυτοδύναμη κυβέρνηση που θα συγκροτήσει ο ίδιος μετά τις εθνικές εκλογές και ότι του έχει πει (ο Τσίπρας) πως δεν θα διεκδικήσει κάτι στην Κεντροαριστερά. Το κεφάλαιο αυτό έχει κλείσει, του είπε. Έτσι τουλάχιστον υποστηρίζει ο Στ. Κασσελάκης, καθώς ο Αλ. Τσίπρας δεν έχει μιλήσει και κατά πάσα πιθανότητα δεν σκοπεύει να μιλήσει δημόσια πριν από τις εκλογές, για ευνόητους λόγους.
Η συνέντευξη αυτή και η αναφορά του στον Αλ. Τσίπρα φαίνεται ότι ενόχλησε αρκετούς στην Κουμουνδούρου, που είδαν άλλη μια πράξη στο έργο της αποδόμησης του Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ του ‘15. Ωστόσο, ελάχιστοι είναι αυτοί που διακινδυνεύουν δημόσια διαφοροποίηση, καθώς είναι σίγουρο πως την κατηγορία περί υπονόμευσης θα τη βρουν μπροστά τους.
Παρ’ όλα αυτά –και πριν τη συνέντευξη Κασσελάκη–, η Ζωή Καρκούλια, μέλος της (διόλου τυχαία) αδρανοποιημένης Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, έστειλε επιστολή στη γραμματέα του κόμματος Ράνια Σβίγκου, με την οποία σημειώνει ότι «παρακολουθούμε τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ να μεταλλάσσεται σε ένα άλλο κόμμα, που δυστυχώς δεν έχει σχέση ούτε με την Αριστερά, ούτε καν με τη Σοσιαλδημοκρατία και το Κέντρο…». Στη συνέχεια η Ζωή Καρκούλια ασκεί κριτική στον πρόεδρο του κόμματος για τις θέσεις του για το «ΝΑΤΟ – ιερή αμυντική συμμαχία», για το «Πατρίς-θρησκεία-οικογένεια», που όπως λέει απέχει έτη φωτός από το «ψωμί-παιδεία-ελευθερία». Η Ζ. Καρκούλια χαρακτηρίζει το κόμμα «ασπόνδυλο» και ζητάει από την Ρ. Σβίγκου να συγκληθούν τα όργανα του κόμματος. Η επιστολή Καρκούλια, όπως ήταν αναμενόμενο, δεν έτυχε και της καλύτερης υποδοχής στην Κουμουνδούρου. Και φυσικά δεν συνεδρίασαν τα όργανα…
Σε κάθε περίπτωση, η δημόσια κριτική της Ζ. Καρκούλια είναι ενδεικτική του κλίματος και κυρίως των διαφωνιών που υπάρχουν στο εσωτερικό του κόμματος, τόσο σε επίπεδο κορυφής, όσο και σε επίπεδο οργανώσεων.
Από την πλευρά του, ο Χρ. Σπίρτζης φρόντισε να απαντήσει δημόσια στον πρόεδρο του κόμματος, λέγοντας ότι «για τον Τσίπρα μιλάει ο κ. Τσίπρας. Ούτε ο κ. Κασσελάκης, ούτε εγώ», ενώ στη συνέχεια άφησε αιχμές για αμετροέπεια.
Κάπως έτσι αναμένεται με ενδιαφέρον η διεθνής διάσκεψη για την ειρήνη στις 17-18 Ιουνίου στην Αθήνα που διοργανώνει το ινστιτούτο του Αλέξη Τσίπρα σε συνεργασία με το ίδρυμα του Ζόραν Ζάεφ. Οι διεθνείς συμμετοχές θα είναι πολλές, ενώ είναι σχεδόν σίγουρο ότι πέρα από τα ευρωπαϊκά και διεθνή ζητήματα, τα συμπεράσματα από το εκλογικό αποτέλεσμα θα είναι στην πρώτη γραμμή του ενδιαφέροντος.
Στο μεταξύ νέο εσωτερικού τύπου ζήτημα προέκυψε με τη σύνθεση του ΔΣ της εφημερίδας «Αυγή», καθώς είναι η πρώτη φορά στα χρονικά που στην ιστορική εφημερίδα δεν θα μετέχουν οι εργαζόμενοι. Γεγονός που οδήγησε τη γενική συνέλευση των εργαζομένων της εφημερίδας να βγάλει και να δημοσιοποιήσει απόφαση με την οποία ασκεί κριτική στον αποκλεισμό τους.