Το διάγγελμα του Τζον Μπάιντεν την Παρασκευή  για την προσωρινή κατάπαυση του πυρός στη Γάζα αποτελεί ένα «στιγμιότυπο» από τις θυελλώδεις, καταιγιστικές εξελίξεις  που λαμβάνουν χώρα στις ΗΠΑ και στη φλεγόμενη Μέση Ανατολή. Η ομιλία του έγινε αμέσως μετά την καταδίκη του Ντόναλντ Τράμπ για την υπόθεση χρηματισμού  της Στόρμι Ντάνιελς, καθώς οι ένορκοι του δικαστηρίου τον έκριναν ένοχο και στις 34 κατηγορίες, ενώ διαφαίνεται ότι μπορεί να βιώσουμε ξανά εκ νέου σκηνές αντίστοιχες με την εισβολή των ακροδεξιών, εξτρεμιστών οπαδών του στο Καπιτώλιο (5-6/1/2024). Και εντός του Ισραήλ εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες ζητούν επιτακτικά την επίτευξη συμφωνίας για την απελευθέρωση των ομήρων, την παραίτηση του Μπ. Νετανιάχου και την προκήρυξη εκλογών. Όμως,  για το σενάριο της επόμενης μέρας στη Γάζα, εντός του κράτους απαρτχάιντ, το 40% των ισραηλινών εβραϊκής καταγωγής, όλων των εθνοτικών ομάδων, πιστεύει ότι το Ισραήλ θα πρέπει να κυβερνήσει τη Γάζα, ενώ και από την ακροδεξιά κυβέρνηση του Ισραήλ και συγκεκριμένα σύμφωνα με τον ΥΠΑΜ του Ισραήλ Ιωάβ Γκάλαντ δρομολογούνται σενάρια διάλυσης της Χαμάς - στην πολιτική και στρατιωτική της υπόσταση -  και συνεπώς αλλαγής κυβέρνησης στη Γάζα που θα σηματοδοτούσε την έναρξη εμφύλιου πολέμου μέσα στο θύλακα.

Ταυτόχρονα την Παρασκευή στον προσφυγικό καταυλισμό Τζαμπαλίγια μετά από λυσσαλέες επιθέσεις εναντίον των πολιτών και της αντίστασης από την 12η Μαΐου ο ισραηλινός στρατός αποχώρησε.

 

Το σχέδιο της ειρηνευτικής συμφωνίας Γάζας- Ισραήλ

 

Το σχέδιο όπως τόνισε ο Μπάιντεν είναι πρόταση των ισραηλινών το οποίο αναπτύσσεται σε τρία αλληλένδετα στάδια. Στην πρώτη φάση διάρκειας 6 εβδομάδων απελευθερώνονται γυναίκες ηλικιωμένοι και τραυματίες μαζί με αμερικανούς αιχμάλωτους από τη Γάζα και ταυτόχρονα εκατοντάδες παλαιστίνιοι πολιτικοί κρατούμενοι από τις φυλακές-κολαστήρια του Ισραήλ. Επιπρόσθετα οι παλαιστίνιοι πολίτες επιστρέφουν σε όλες τις εδαφικές ζώνες του θύλακα και ο στρατός κατοχής απομακρύνεται από τις κατοικήσιμες περιοχές της Λωρίδας. Στη Γάζα θα εισρέει απρόσκοπτα ανθρωπιστική βοήθεια με τουλάχιστον 600 φορτηγά να μεταφέρουν από τη Διεθνή Κοινότητα ακόμα και υλικά κατασκευής προσωρινών καταφυγίων και σπιτιών προκάτ .

 

Για όσο καιρό διαρκούν οι διαπραγματεύσεις για την έναρξη της δεύτερης φάσης, ισχύει η κατάπαυση του πυρός. Σε αυτό το στάδιο προβλέπεται η απελευθέρωση των υπόλοιπων ζωντανών αιχμάλωτων, στους οποίους συμπεριλαμβάνονται και άνδρες στρατιώτες από τη Γάζα και η πλήρης αποχώρηση του στρατού από τη Λωρίδα. Και για όσο καιρό η Χαμάς τηρεί τις δεσμεύσεις της πρότασης, η Αίγυπτος και το Κατάρ θα συνδράμουν στην τήρηση των όρων από την πλευρά της Χαμάς, τότε θα επέλθει ο «μόνιμος τερματισμός εχθροπραξιών». Εάν η Γάζα αθετήσει τους όρους της συμφωνίας, το Ισραήλ θα ξεκινήσει εκ νέου τις επιθέσεις στον θύλακα.  Επιπρόσθετα η Χαμάς θα πρέπει να εξουδετερωθεί στρατιωτικά ώστε να μην υπάρξει νέα επίθεση αντίστοιχη με εκείνη της 7ης Οκτωβρίου. Και τέλος με τη συνδρομή των Η.Π.Α θα υπάρξει διπλωματική λύση στο μέτωπο του Λίβανου.

 

Στην τρίτη φάση  θα ξεκινήσει η ανοικοδόμηση της Λωρίδας με τη συνδρομή των ΗΠΑ, των συμμαχικών αραβικών κρατών και με την αρωγή της Διεθνούς Κοινότητας.

 

Oι Η.Π.Α υπέβαλλαν πρόταση ψηφίσματος στο Συμβούλιο Ασφαλείας με στόχο τη στήριξη της συμφωνίας, προκειμένου η διεθνή κοινότητα να μιλήσει ενιαία για την ευόδωση του Σχεδίου.

 

 

Το Ισραήλ εκπέμπει αλλοπρόσαλλα μηνύματα

 

Η Χαμάς αξιολογεί θετικά την πρόταση σύμφωνα με Αιγύπτιους μεσολαβητές και περιμένει την απάντηση του Ισραήλ. Οι ακροδεξιοί εταίροι κλιμακώνουν τις αντιδράσεις τους εναντίον της συμφωνίας, η οποία  συντάχθηκε από την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία και συγκεκριμένα το Πολεμικό Συμβούλιο της χώρας.

 

Πως θα εξουδετερωθεί η Χαμάς, όταν εδώ και 8 μήνες οι αντάρτες της Γάζας - και όχι μόνο της Χαμάς - που εκπροσωπούν τουλάχιστον δέκα παλαιστινιακές οργανώσεις είναι αήττητοι και αγωνίζονται ενάντια στην εθνοκάθαρση του λαού τους, αναγκάζοντας τον ισραηλινό στρατό να αποχωρήσει;

 

Περαιτέρω πως θα εξουδετερωθεί η Χαμάς εφόσον υπάρξει τερματισμός εχθροπραξιών;

 

Και όσον αφορά την κατάληψη του Διάδρομου Φιλαδέλφεια και τον άξονα Νετζαρίμ, που διαχωρίζει τη Βόρεια Γάζα από τον υπόλοιπο θύλακα, θα αποχωρήσει ο στρατός κατοχής κατά τη διάρκεια της πρώτης φάσης;

 

Ποια θα είναι η αναλογία απελευθέρωσης παλαιστίνιων και ισραηλινών αιχμάλωτων;

Θα απελευθερωθούν όλοι οι ηγέτες της Παλαιστίνης που εκτίουν ισόβια;

 

 

Θα παραμείνει στην εξουσία ο Νετανιάχου;

 

Περαιτέρω τίθεται το ερώτημα πως θα διαμορφωθεί το δυστοπικό, πολιτικό σκηνικό στο Ισραήλ. Οι ακροδεξιοί εταίροι του Μπ. Νετανιάχου απειλούν να αποχωρήσουν και συνεπώς καλούνται οι ψήφοι της αντιπολίτευσης, όπως του κόμματος Γες Ατίντ του Γιερ Λαπίντ και του κόμματος  Εθνική Ενότητα με επικεφαλής τον Μπένυ Γκάντζ, να στηρίξουν την κυβέρνηση του. Εάν δεν βρεθεί ο απαραίτητος αριθμός εδρών  για την παραμονή του Νετανιάχου στην εξουσία και την υλοποίηση της συμφωνίας, τότε  η κυβέρνηση του  ενδεχομένως θα πέσει! Η πολιτική και προσωπική του επιβίωση απειλείται με εντάλματα σύλληψης, εάν και εφόσον εκδοθούν, από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο και εντός της χώρας από τις εν εξελίξει δίκες για υποθέσεις διαφθοράς αλλά και από πιθανή δίωξη του που θα ανακύψει από τις δικαστικές αρχές για την εγκληματική αμέλεια των δυνάμεων ασφαλείας στην επιχείρηση των παλαιστίνιων ανταρτών την 7η Οκτωβρίου. Και τελικά η αντιπολίτευση θα στηρίξει τον Νετανιάχου ή θα γίνει απόπειρα ανατροπής του μετά και από την είδηση ότι άλλοι 4 όμηροι σκοτώθηκαν πιθανώς από ισραηλινά πυρά προκαλώντας την λαϊκή οργή εντός του Ισραήλ;

 

Μόνο το πρώτο στάδιο της ειρηνευτικής συμφωνίας θα ολοκληρωθεί

 

Όλες οι ενδείξεις καταδεικνύουν ότι θα υλοποιηθεί η πρώτη φάση στου σχεδίου ειρήνευσης με την απελευθέρωση κάποιων ισραηλινών αιχμάλωτων, προκειμένου ο Νετανιάχου να παραμείνει στην εξουσία και να συνεχίσει τους στρατηγικούς στόχους που ήταν αδύνατον να επιτευχθούν έως τώρα: την απελευθέρωση των ισραηλινών ομήρων, την εξουδετέρωση της κυβέρνησης της Γάζας - η οποία έχει δηλώσει ότι θα αφοπλιστεί εφόσον συσταθεί αυτόνομο, ανεξάρτητο και κυρίαρχο παλαιστινιακό κράτος στα σύνορα που ισχύαν πριν από την 4η Ιουνίου του 1967 – και την αποστρατικοποίηση της Γάζας, προφανώς, ώστε να μην αποτελέσει ποτέ ξανά απειλή για τους ισραηλινούς. Όμως η κατοχή και ο εγκλεισμός των κατοίκων της Γάζας μέσα στο μεγαλύτερο, υπαίθριο στρατόπεδο συγκέντρωσης του κόσμου θα συνεχίζεται.

 

Κλιμάκωση της σύγκρουσης ή επίτευξη ειρήνης στη Μ. Ανατολή

 

Η συνέχιση του πολέμου σηματοδοτεί τη μετωπική σύγκρουση με τη Χεζμπολάχ και ταυτόχρονα, δυνητικά, ολομέτωπη επίθεση εναντίον του παλαιστινιακού λαού στη Δυτική Όχθη, όπως άλλωστε δήλωσε ο Μπ. Σμότριχ: «θα καταστρέψουμε τη Δυτική Όχθη όπως τη Γάζα». Και αυτές οι δηλώσεις αναδεικνύουν ότι η κλιμάκωση θα συμπαρασύρει και τη φιλοπόλεμη Δύση και κυρίως τις Η.Π.Α

 

Στην ουσία ο Μπαίντεν επαναδιατυπώνοντας την ισραηλινή πρόταση, που δύναται να είναι ελαφρώς διαφοροποιημένη από τους αμερικάνους, ωθεί τον Νετανιάχου να αντιμετωπίσει τα κρίσιμα, αδιέξοδα διλήμματα  που αντιμετωπίζει. Καλείται να προασπίσει είτε τη δική του επιβίωση και τους προσωπικούς του στόχους είτε τη διάσωση του Ισραήλ από τη διεθνή απομόνωση και την ανάκτηση της γεωπολιτικής ισχύος, εφόσον τερματιστεί ο γενοκτονικός πόλεμος στη Γάζα, υπάρξουν προοπτικές, στο αόριστο μέλλον, επίτευξης πολιτικής λύσης και σύστασης του παλαιστινιακού κράτους και υλοποιηθεί η διαβόητη εξομάλυνση των σχέσεων Σαουδικής Αραβίας-Ισραήλ. Συνεπώς αναδεικνύονται λαμπρές, γεωπολιτικές και γεωοικονομικές  προοπτικές ενσωμάτωσης του Ισραήλ στην ενδοχώρα της Μ.Ανατολής με αδιαμφισβήτητη την ηγεμονία των Η.Π.Α.

 

Οι τριγμοί στο κυβερνητικό στρατόπεδο λόγω της άτεγκτης στάσης των ακροδεξιών εταίρων του Νετανιάχου δύνανται να επιφέρουν τη διάλυση της κυβέρνησης ακόμα και πριν από την επίτευξη συμφωνίας με τη Χαμάς. Σύμφωνα με δηλώσεις Νετανιάχου στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων και Άμυνας της Βουλής, μόνο παύση των επιχειρήσεων θα υπάρξει. Παραμένει ανένδοτος.

 

Τελεσίγραφο Ισραήλ στο Λίβανο

 

Την Κυριακή νέοι βομβαρδισμοί στο Αλέπο στη Συρία, που αποδίδονται στο Ισραήλ, στοίχισαν τη ζωή τουλάχιστον 12 πολιτών, μελών φιλο-ιρανικών, στρατιωτικών οργανώσεων .Το κράτος απαρτχάιντ, είναι προφανές,  επέστρεψε στον γνωστό δόγμα του σκιώδους πόλεμου με Ιράν, προκαλώντας εκ νέου την Τεχεράνη. Ταυτόχρονα, τις τελευταίες μέρες καταγράφεται ασύμμετρη κλιμάκωση της σύγκρουσης στο μέτωπο του Ν.Λίβανου, με τη Χεζμπολάχ να βομβαρδίζει ισραηλινές βάσεις με ρουκέτες και πύραυλους μεγαλύτερου βεληνεκούς στο Βόρειο Ισραήλ. Λόγω των καιρικών συνθηκών τη Δευτέρα προκλήθηκαν φωτιές που έκαψαν εκτάσεις στο Βόρειο Ισραήλ με τις δυνάμεις πυρόσβεσης να τις έχουν θέσει μερικώς υπό έλεγχο μετά από ολονύχτια μάχη με το πύρινο μέτωπο. Το Ισραήλ ως αντίποινα βομβάρδισε χωριά του Ν. Λίβανου με λευκό φώσφορο.  

 

Έως τα μέσα Ιουνίου επίκειται ανάφλεξη του μετώπου Ισραήλ –Χεζμπολάχ σύμφωνα με ισραηλινά ΜΜΕ. Η Δύση έχει μεταφέρει το τελεσίγραφο των ισραηλινών στις αρχές του Λίβανου, το οποίο αξιολογείται πολύ σοβαρά ως προς τις προθέσεις Ισραήλ. Βρετανοί και αμερικανοί αξιωματούχοι ζήτησαν από τους λιβανέζους ομολόγους τους να προετοιμάσουν τη χώρα για άγνωστης διάρκειας πόλεμο με το πεδίο επιχειρήσεων δυνητικά να διευρυνθεί σε ολόκληρη την εδαφική επικράτεια του Λίβανου.

 

Προφανώς με την κλιμάκωση της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή και την εμπλοκή των ΗΠΑ ο Νετανιάχου προσμένει την πολιτική/προσωπική του επιβίωση όπως αντίστοιχα και του Ισραήλ.

 

Πρόσφατα άρθρα ( Μέση Ανατολή )
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet