O Μπ. Νετανιάχου μετά το διάγγελμα του Τζ. Μπάιντεν την προηγούμενη Παρασκευή, για τη συμφωνία ανταλλαγής αιχμαλώτων, προσκλήθηκε από τη Βουλή των Αντιπροσώπων και τη Γερουσία να παραστεί ως κεντρικός ομιλητής, σε κοινή συνεδρίαση των δύο θεσμών. Είναι προφανές ότι  τόσο οι «Ρεπουμπλικάνοι» όσο και το «Δημοκρατικό» κόμμα  αγνοούν, προφανώς, τη διεθνή κατακραυγή για τις ανείπωτες θηριωδίες του ισραηλινού στρατού εναντίον των παλαιστίνιων στη Γάζα, αποδίδοντας τιμές στον ισραηλινό πρωθυπουργό! Άλλωστε η στήριξη των Η.Π.Α στο Ισραήλ είναι πολύπλευρη: πολιτική, διπλωματική, στρατιωτική/αμυντική και συνδράμει και με ανθρώπινο δυναμικό στις επιχειρήσεις του ισραηλινού στρατού στη Γάζα. Σύμφωνα με επίσημες πηγές, τουλάχιστον 20.000 στρατιώτες είναι μέσα στο θύλακα. Ο Μπ. Σάντερς, βουλευτής των «Δημοκρατικών», δήλωσε: «Είναι μια πολύ θλιβερή μέρα για τη χώρα μας η πρόσκληση του Μπ. Νετανιάχου να παραστεί σε  κοινή συνεδρίαση στο Κονγκρέσο, από τους ηγέτες των δύο κομμάτων. Ο Μπ. Νετανιάχου είναι εγκληματίας πολέμου. Δεν θα έπρεπε να προσκληθεί και σίγουρα δεν θα συμμετέχω.».

 

  Η «Εποχή» δημοσιεύει σε αποκλειστικότητα τη δήλωση του Δημοκρατικού Μετώπου για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (Democratic Front for the Liberation of Palestine-D.F.L.P), για το αμερικανικό σχέδιο για τη σύσταση παλαιστινιακού κράτους και την Ειρηνευτική Διαδικασία. Το κόμμα της παλαιστινιακής αριστεράς παραμένει αμετάκλητα προσηλωμένο στην παρακαταθήκη και στην ιστορική, μεγαλειώδη διαδρομή της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης((Palestine Liberation Organization – PLO) για να χτίσει ο παλαιστινιακός λαός το δικό του κράτος σε ένα κομμάτι της γης της ιστορικής Παλαιστίνης.

 

Στη συνέχεια διαβάστε την ανακοίνωση του D.F.L.P.

 

Το D.F.L.P  εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία περιέγραψε την αμερικανική πρόταση που υποβλήθηκε σε παλαιστίνιους αξιωματούχους για την επανέναρξη της Ειρηνευτικής Διαδικασίας ως μια πρόταση ανέντιμη και συνεπώς ακατάλληλη για να αποτελέσει βάση για την επίτευξη λύσης που θα διασφαλίζει τα νόμιμα εθνικά δικαιώματα του λαού μας όσον αφορά τη δημιουργία ανεξάρτητου κράτους, σύμφωνα με την αρχή της αυτοδιάθεσης. Θα απολαύει πλήρη κυριαρχία με πρωτεύουσα την Ιερουσαλήμ στα σύνορα που ίσχυαν την 4η Ιουνίου 1967 και θα επιλύσει το προσφυγικό ζήτημα σύμφωνα με το ψήφισμα 194 που διασφαλίζει το δικαίωμα της επιστροφής στα σπίτια και στις περιουσίες των παλαιστίνιων που εκτοπίστηκαν από το 1948 και ταυτόχρονα θα προβλέπει τη διάλυση των οικισμών και τον τερματισμό της κατοχής, κάθε μορφής, που εκδηλώνεται ποικιλοτρόπως.

 

Στην αμερικανική πρόταση είναι καταφανής η υπονόμευση των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών που συνιστούν την νομική βάση των νόμιμων εθνικών δικαιωμάτων του λαού μας και η αποστέρηση της εθνικής κυριαρχίας από το παλαιστινιακό κράτος. Η πρόταση δημιουργίας κράτους «όμορων» εδαφών σημαίνει μια κρατική οντότητα χωρίς εδαφική συνέχεια, όπου θα χωρίζεται σε περιοχές με διάσπαρτους οικισμούς, στρατιωτικά φυλάκια, περάσματα και τούνελ. Όσον αφορά την Ιερουσαλήμ στο αμερικανικό υπόμνημα προτείνεται μια ανοιχτή φόρμουλα, ανοίγοντας με αυτόν τον τρόπο ανοιχτό το ενδεχόμενο διαπραγμάτευσης  για τον προσδιορισμό της Ιερουσαλήμ – κατεχόμενη πόλη – και των συνόρων της και συνεπώς αφαιρείται το νομικό καθεστώς της ως πόλη υπό κατοχή, αφήνοντας την βορά στις διαπραγματεύσεις και προτείνοντας γνωστές εναλλακτικές προτάσεις που σε προηγούμενους κύκλους διαπραγματεύσεων είχε θέσει η αμερικανο-ισραηλινή συμμαχία.

 

Επιπρόσθετα, στην πρόταση των Η.Π.Α υπάρχουν όροι υπό τη μορφή υπαγορεύσεων που θα επιβληθούν στο παλαιστινιακό κράτος. Πιο συγκεκριμένα όσον αφορά το δόγμα ασφάλειας, την παιδεία, τα παιδαγωγικά προγράμματα και σχολικά συγγράμματα, ο τρόπος λειτουργίας των ΜΜΕ  όπως επίσης και το ποιες θα είναι οι πολιτικές υποστήριξης των φυλακισμένων, των οικογενειών τους και οικογενειών των μαρτύρων, που για εμάς αποτελεί εθνικό και ηθικό καθήκον.

 

Στις πρόνοιες του αμερικανικού σχεδίου παραλείπεται το δικαίωμα της επιστροφής των προσφύγων, ενώ «αγνοεί» τους όρους της αραβικής ειρηνευτικής πρωτοβουλίας του 2002 και ειδικότερα την πρόνοια πλήρους αποχώρησης του Ισραήλ από όλα τα κατεχόμενα αραβικά εδάφη.

 

To Δημοκρατικό Μέτωπο προειδοποιεί για όλα αυτά τα ιδιαιτέρως επικίνδυνα ζητήματα, που περιλαμβάνει το αμερικανικό σχέδιο. Στοχοποιείται η παλαιστινιακή ενότητα σε εθνικό επίπεδο όταν επιβάλλει να υπάρξουν διακρίσεις μεταξύ των δυνάμεων του εθνικού παλαιστινιακού κινήματος, απαγορεύει την εκπροσώπηση της παλαιστινιακή αντίστασης σε πολιτικό επίπεδο και απαιτεί τον αποκλεισμό της από τις πολιτικές διεργασίες της Παλαιστίνης και ως συνέπεια εξαλείφει το αναφαίρετο δικαίωμα των δυνάμεων να έχουν πολιτική υπόσταση, σύμφωνα με την παλαιστινιακή νομοθεσία.

 

Οι τελευταίοι αυτοί όροι δημιουργούν προϋποθέσεις σύγκρουσης μεταξύ των παλαιστινιακών δυνάμεων. Το περιεχόμενο τους αποτελεί  μια προσπάθεια να αποτραπεί η ενότητα των δυνάμεων θεσμικά, που θα θέσει ένα τέλος σε  διαχωρισμούς κάθε μορφής.

 

Θέλουμε να επιστήσουμε την προσοχή και σε έναν άλλο όρο του αμερικανικού σχεδίου, σχετικά με την αναφορά ότι θα πρέπει να υπάρξει μια μεταβατική φάση, πριν από τη δημιουργία του παλαιστινιακού κράτους. Είναι προφανώς ένας ελιγμός για να είναι σε ισχύ πολιτικές  «μόνιμης λύσης» και να διαιωνίζονται, όπως ακριβώς συνέβη στις διαπραγματεύσεις για τις Συμφωνίες του Όσλο, με στόχο την επίτευξη μόνιμης λύσης. Υποτίθεται ότι θα ολοκληρώνονταν σε μια περίοδο 5 ετών με την υπογραφή της Συμφωνίας το 1999 και από τότε έως σήμερα είναι ακόμα σε εκκρεμότητα από τους αμερικάνους και  τους ισραηλινούς.

 

Με βάση αυτή τη σύντομη αξιολόγηση της πρότασης των Η.Π.Α το D.F.L.P συνοψίζει ως εξής τις θέσεις του:

Απορρίπτει την πρόταση των Η.Π.Α. Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, οι ανήθικοι όροι της δεν μπορούν να αποτελέσουν την αφετηρία για την επίλυση του παλαιστινιακού εθνικού ζητήματος. Στόχος του αμερικανικού σχεδίου είναι να απαλείψει τα νόμιμα δικαιώματα του λαού μας και να υλοποιήσει τους στόχους του Σιωνισμού.

Παραμένουμε προσηλωμένοι στους εθνικούς στόχους που εκφράζονται από την Οργάνωση για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης. Η PLO είναι η  μοναδική οργάνωση που ως κοινή συνισταμένη δύναται να συμμετέχει στις διαπραγματεύσεις, με βάση τη νομική της υπόσταση και τα ψηφίσματα διεθνούς νομιμότητας.

Το D.F.L.P απορρίπτει απαιτήσεις και όρους που πλήττουν την εθνική κυριαρχία και την ενότητα του λαού μας, που ζητά να συνεχιστεί ο εθνικός διάλογος με τη συνέχιση των διαβουλεύσεων που διεξήχθησαν στο Κάιρο, Αλγερία, Μόσχα και Πεκίνο και διεξάγονται προετοιμασίες για τον 2ο γύρο διαπραγματεύσεων στην κινέζικη πρωτεύουσα, που θα αποτελέσουν ορόσημο, καθώς προβλέπεται θέσπιση μηχανισμών για την εφαρμογή συγκεκριμένων βημάτων, που θα αποκαταστήσουν την εθνική ενότητα και στη θεσμική της υπόσταση.

Ζητάμε τη διενέργεια μποϋκοτάζ στην αμερικανική διοίκηση και τον τερματισμό κάθε είδους επαφής με αντιπροσωπείες της, καθώς είναι σύμμαχος του ισραηλινού εχθρού που στοχοποιεί τα εθνικά δικαιώματα του λαού μας , τα συμφέροντα του και τους στόχους του στο μέλλον.

Απορρίπτουμε όλα τα σχέδια και τα σενάρια για τη λεγόμενη «επόμενη μέρα» στη Γάζα. Θέλουμε να τονίσουμε  ότι το μέλλον της  είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την εθνική υπόθεση και συνεπώς η επόμενη μέρα της Λωρίδας της Γάζας θα καθοριστεί από τις δυνάμεις με πολιτικές και δράσεις εθνικής εμβέλειας, εντός  ενός πλαισίου εθνικής συναίνεσης, υπό την αιγίδα της PLO που αποτελεί το μοναδικό νόμιμο εκπρόσωπο  του παλαιστινιακού λαού.

Αρνούμαστε κάθε είδους διάλογο, που θα έχει ως επίκεντρο την εξομάλυνση των αραβικών-ισραηλινών σχέσεων, έως ότου διαμορφωθεί μια φόρμουλα λύσης που θα εγγυάται  τα νόμιμα εθνικά δικαιώματα του λαού μας, σε αντίθεση με όσα προβλέπονται στο σχέδιο των Αμερικάνων. Οι όροι του αποτελούν προκάλυμμα στις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις γενίκευσης της «κανονικοποίησης» των αραβικών - ισραηλινών σχέσεων.

Απορρίπτουμε κατηγορηματικά κάθε μορφής διαβουλεύσεων και διαπραγματεύσεων, ενώ υφίσταται η πίεση της ισραηλινής επιθετικότητας. Ζητούμε άμεσα τον τερματισμό του πολέμου εναντίον του λαού μας στη Λωρίδα της Γάζας και συνολικά κάθε μορφής επιθετικότητας  εναντίον των παλαιστινίων στη  γη μας στη Δυτική Όχθη, όπως εκτελέσεις, συλλήψεις, εκτοπισμό, καταστροφή οικισμών, κατάσχεση περιουσιών και γης, ανόρθωση στρατιωτικών φυλακίων και κάθε άλλους είδους παρεμπόδιση της καθημερινότητας τους. Τέλος ζητούμε τον άμεσο τερματισμό της εισβολής στους προσφυγικούς καταυλισμούς, στις πόλεις και στα χωριά στη Δυτική Όχθη.

 

Καταληκτικά, το Δημοκρατικό Μέτωπο προτείνει να τερματιστεί η λογική «προσμονής» εναλλακτικών προτάσεων, σχεδίων. Να τερματιστούν τα σενάρια  για το Παλαιστινιακό Εθνικό Σχέδιο1, ανεξαρτήτως προέλευσης. .

Κατηγορηματικά δηλώνουμε ότι η PLO που εκπροσωπείται από την Εκτελεστική Επιτροπή και το Κεντρικό Συμβούλιο είναι ο κατεξοχήν νόμιμος θεσμός  συγκρότησης του Εθνικού Σχεδίου και δημιουργίας μηχανισμών για την επίτευξη των νόμιμων δικαιωμάτων του παλαιστινιακού λαού, απορρίπτοντας κάθε είδους εξωτερική παρέμβαση και επιβολή.

 

Υποσημειώσεις

 

1)To Παλαιστινιακό Εθνικό Σχέδιο συντάχθηκε τη δεκαετία του 70 και συνοψίζεται στον επαναπατρισμό των προσφύγων βάσει της Απόφασης 194  του Ο.Η.Ε, αυτοδιάθεση για όλο τον παλαιστινιακό λαό και στην ίδρυση ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους, στα σύνορα πριν την 4η Ιουνίου 1967, με πρωτεύουσα την Ιερουσαλήμ.

 

Πρόσφατα άρθρα ( Μέση Ανατολή )
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet