Οδεύοντας προς την ολοκλήρωση της εκλογικής διαδικασίας των ευρωεκλογών, ένας μεγάλος αριθμός δασικών πυρκαγιών με πολλές και μεγάλες καταστροφές έχει ήδη συμβεί στη χώρα μας το τελευταίο χρονικό διάστημα.

Μεταξύ άλλων, δύο μέρες μετά την τραγελαφική φιέστα παρουσίασης του νέου αλλά επί της ουσίας παλαιού και τετριμμένου δόγματος της δασοπυρόσβεσης,  απειλήθηκε ο οικισμός του ναυστάθμου της Σούδας και σήμερα, στρατόπεδο στην Αττική. 

Εντέχνως από την αρχή σχεδόν του χρόνου, ο αρμόδιος υπουργός Πολιτικής Προστασίας φοβούμενος τα «δεινά που έρχονται» προετοιμάζει τους πολίτες για την «επερχόμενη δύσκολη αντιπυρική περίοδο», με την κλιματική κρίση να δείχνει απειλητικά τις διαθέσεις της, εμπρηστές κ.λπ. ασύμμετρες ή συμμετρικές απειλές. Υπό το κράτος του φόβου της αποτυχίας και των ευθυνών και παρά τις προσπάθειες για την έξωθεν καλή μαρτυρία, επί κεκλεισμένων των θυρών και σε σχεδόν καθημερινή βάση επικρατούν απαξιωτικές συμπεριφορές στους αξιωματικούς της Πυροσβεστικής, σε υπηρεσιακά στελέχη συναρμοδίων Υπουργείων και αιρετούς.

Η προστασία των δασών και η αύξηση της ανθεκτικότητας των δασικών εκτάσεων αλλά και των οικισμών μεταφράζεται στην εκροή πόρων στο Πράσινο Ταμείο με τη μορφή ανταποδοτικών τελών και σε κάποιες περιπτώσεις προστίμων. Για την περίπτωση των δασών, οι πόροι αυτοί  εξοικονομήθηκαν αποκλειστικά και μόνο από δράσεις της Δασικής Υπηρεσίας (είτε από τα τέλη υλοτομιών είτε από την καταβολή των προβλεπόμενων εκ της δασικής νομοθεσίας, ανταλλάγματος χρήσης) και διατίθενται στους Δήμους για την μελέτη – κατασκευή αντιπυρικών ζωνών δέκα (10,00) μέτρων πέριξ των οικισμών. Σημειώνεται ότι σύμφωνα με το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο τα χρήματα αυτά θα έπρεπε να επιστρέφονται στις Δασικές Υπηρεσίες για την εκτέλεση έργων και αυτό το σκέλος των εσόδων αφορούσε το Ταμείο Δασών το οποίο και συνενώθηκε για τη δημιουργία του Πράσινου Ταμείου και αποτελεί ακόμα και σήμερα ένα βασικό πυλώνα του τελευταίου.

Το «ολοκληρωμένο σχέδιο πρόληψης» εκτός των αμφιλεγόμενων διαδικασιών και αποτελεσμάτων του προγράμματος ΑΝΤΙΝΕΡΟ ολοκληρώνεται  με την παροχή αρμοδιότητας εκτέλεσης τέτοιων έργων (διάνοιξη αντιπυρικών ζωνών στους ΟΤΑ), χωρίς την ύπαρξη νομοθετικού πλαισίου. Η αποκλειστική δικαιοδοσία και αρμοδιότητα ανήκει στην Δασική Υπηρεσία και με τον τρόπο αυτό νομιμοποιούνται εμμέσως αυθαίρετοι οικισμοί εντός δασικών εν γένει εκτάσεων.

Πόσες πια αντιπυρικές ζώνες – λωρίδες να διανοιχθούν; Πόση δασική βλάστηση θα πρέπει να θυσιασθεί χωρίς λόγο και αιτία. Και εύλογα αναρωτιέται κανείς και όταν διανοίγονται τα πυροσβεστικά οχήματα πηγαίνουν εκεί για να σβήσουν;

Σε όλα τα παραπάνω θα πρέπει απαρέγκλιτα να προστεθεί και  η έντονα τιμωρητική διάθεση της κυβέρνησης έναντι των πολιτών με την θεσμοθέτηση υπέρογκων προστίμων στην περίπτωση που δεν καθαριστούν τα ακίνητα εντός, εκτός και επί τα αυτά. Λόγω των επερχόμενων εκλογών η κυβέρνηση προσπάθησε να απαλύνει τις εντυπώσεις, δηλώνοντας ότι φετινή προτεραιότητα είναι το καθάρισμα της καύσιμης ύλης.

Το κόψιμο του οτιδήποτε είναι πράσινο και έχει ύψος μεγαλύτερο του χαμομηλιού παίρνει τρομακτικές διαστάσεις. Το τραγικό σε αυτό το ζήτημα είναι το γεγονός ότι η ύπαρξη πρασίνου συντελεί στην μείωση των επιπτώσεων της κλιματικής κρίσης. 

Το νέο – παλαιό δόγμα δασοπυρόσβεσης στηρίζεται αποκλειστικά και μόνο και για άλλη μια φορά στην αεροπυρόσβεση με την διάθεση ογδόντα εννέα εναερίων μέσων μετακυλύοντας και αυτό το κόστος στους πολίτες. 

Πόσες φορές θα πρέπει να επισημανθεί και να τονισθεί ότι τα εναέρια δεν σβήνουν, απλά λειτουργούν υποβοηθητικά στην κατάσβεση – καταστολή των πυρκαγιών;  Και πόσο μάλλον τώρα με το νέο – παλαιό δόγμα αφού με το που διαπιστώνεται δασική πυρκαγιά και πριν ακόμη επιβεβαιωθεί το σημείο έκρηξης θα «σηκώνεται» εναέριο; Που θα πηγαίνει; Προφανώς στο άγνωστο με βάρκα την ελπίδα…

Έτσι θα πορευτούμε και την φετινή αντιπυρική περίοδο. Μαζί όμως και με την ευθύνη που μας μεταφέρουν… και χωρίς βέβαια τα παθήματα να έχουν γίνει μαθήματα.

Η αποποίηση και η μεταφορά ευθυνών στον οποιονδήποτε άλλο εκτός από το Πυροσβεστικό Σώμα είτε αυτός είναι η Δασική Υπηρεσία, είτε ο οικείος Δήμος είτε ο εκάστοτε πολίτης έχει μεθοδευθεί τεχνηέντως και κατά πως φαίνεται μάλλον αποτελεσματικά.

Η φετινή χρονιά ξεκίνησε πολύ νωρίς και με μεγάλες δασικές πυρκαγιές. Αν συνυπολογισθεί και το γεγονός ότι διάγουμε μία από τις θερμότερες και  ξηρότερες περιόδους σε συνδυασμό με τις δυσοίωνες μακροχρόνιες προβλέψεις των μετεωρολόγων που αφορούν στο φετινό καλοκαίρι για πολύ μεγάλες θερμοκρασίες, μπορεί κανείς να φανταστεί τι θα συμβεί. Πάμε λοιπόν παρέα… με την «ευθύνη» μας.

 

 

Ο πυροσβέστης της ξαπλώστρας

 

Ο πυροσβέστης της ξαπλώστρας Περισσότερα Άρθρα
Πρόσφατα άρθρα ( Κοινωνία )
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet