Αυτό που βιώνουν οι κάτοικοι των χωριών Ριζόμυλος και Στεφανοβίκειο στη Μαγνησία από την περασμένη Παρασκευή 31 Μαΐου μέχρι και σήμερα σίγουρα δεν είναι συνηθισμένο και -δικαίως- έχει προκαλέσει ανησυχία και προβληματισμό. Τα μαζικά κρούσματα γαστρεντερίτιδας, ορισμένα από αυτά σοβαρά που οδήγησαν ακόμα και παιδιά στο νοσοκομείο, προήλθαν από κατανάλωση νερού (και μόνο) από τις βρύσες των σπιτιών και των καταστημάτων των δύο περιοχών, γεγονός που έδειχνε ότι υπήρχε πρόβλημα στο δίκτυο υδροδότησης της περιοχής όπως και αποδείχθηκε.

Πόσο μεγάλο όμως ήταν το πρόβλημα που είχε ως συνέπεια την καταγραφή 121 συνολικά κρουσμάτων; Οι λεπτομερείς αναλύσεις έδειξαν μικροβιολογική επιβάρυνση του πόσιμου νερού σε ολικά κολοβακτηριοειδή, εντερόκοκκους και σαλμονέλα. Δεν έχει όμως ακόμη πιστοποιηθεί η αιτία της μόλυνσης, πως δηλαδή βρέθηκαν σε πόσιμο νερό τα παραπάνω στοιχεία.

Όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του ΕΟΔΥ Χρήστος Χατζηχριστοδούλου οι σχετικές έρευνες θα συνεχιστούν. Μέχρι να υπάρξουν οι οριστικές απαντήσεις πάντως, οι αρχές εξετάζουν κάποια από τα σενάρια που έχουν τεθεί επί τάπητος για τη μολυσματική αιτία. Είναι γεγονός ότι στην περιοχή το περασμένο διάστημα παρατηρήθηκε συνδυασμός πλημμυρών με ξηρασία ενώ έλαβαν χώρες διακοπές τόσο της υδροδότησης όσο και του ρεύματος. Οι τελευταίες δεν αποκλείεται να επηρέασαν το αυτόματο σύστημα χλωρίωσης της δεξαμενής όπου συγκεντρώνεται το νερό.

Το γεγονός δεν φαίνεται να σχετίζεται με την κακοκαιρία Daniel που σάρωσε την περιοχή πριν από μερικούς μήνες. Άλλωστε όπως τόνισε και ο εκπρόσωπος του ΕΟΔΥ η σαλμονέλα δεν μπορεί να έχει διάρκεια ζωής μεγαλύτερη από τριάντα μέρες, κάτι που σημαίνει ότι η αιτία πρέπει να είναι αρκετά πρόσφατη.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του NEWS 24/7 οι έλεγχοι έχουν εστιαστεί σε μία από τις συνολικά τρεις γεωτρήσεις που υδροδοτούν την περιοχή. Η εν λόγω γεώτρηση βρίσκεται στη θέση Χλόη και σ' αυτήν εντοπίστηκε το παθογόνο της σαλμονέλας το οποίο προκάλεσε και τη μεγαλύτερη ζημιά. Η μολυσμένη γεώτρηση απομονώθηκε και την Πέμπτη έγινε υπερχλωρίωση όλου του δικτύου ύδρευσης προς τα δύο χωριά, καθώς και καθαρισμός της δεξαμενής από ιδιωτικό συνεργείο.

Την ίδια ώρα, η Περιφέρεια Θεσσαλίας προσπαθεί να πάρει τα δικά της μέτρα έτσι ώστε να μην επαναληφθεί το φαινόμενο στην περιοχή. Όπως ανακοίνωσε ο περιφερειάρχης Δημήτρης Κουρέτας άρχισαν άμεσα έλεγχοι και μετρήσεις σε όλες τις γεωτρήσεις και πηγές της Θεσσαλίας, 788 και 772 αντίστοιχα. Τα πρώτα αποτελέσματα θα βρίσκονται στη διάθεση των υπηρεσιών της Περιφέρειας την προσεχή εβδομάδα.

Οι κάτοικοι των δύο χωριών συνεχίζουν φυσικά να ταλαιπωρούνται. Προμηθεύονται νερό από υδροφόρες και, όπως είναι κατανοητό δυσκολεύονται ακόμα και σε άκρως απαραίτητες καθημερινές εργασίες όπως το μαγείρεμα και η διασφάλιση της προσωπικής υγιεινής. Η κυριότερη ζημιά όμως έχει να κάνει με την εμπιστοσύνη. Ακόμα και όταν οι κάτοικοι πάρουν το οκ ότι το νερό πλέον είναι κατάλληλο προς κατανάλωση και χρήση, οι δεύτερες σκέψεις θα στριφογυρνούν στο μυαλό τους. Εκτός αυτού πολλοί από τους κατοίκους εξοργίστηκαν με τη δημοτική αρχή (Δήμος Ρήγα Φεραίου) γιατί η ανακοίνωση της μόλυνσης έγινε μόνο μέσω ανάρτησης στα κοινωνικά δίκτυα χωρίς να υπάρξει απευθείας και πιο άμεση ενημέρωση. Ειρήσθω εν παρόδω ουδείς είναι σε θέση να ξέρει πότε το επίπεδο καταλληλότητας του νερού θα επιστρέψει σε φυσιολογικά επίπεδα, άρα και πότε θα αποκατασταθεί η κανονικότητα στις ζωές των πολιτών.  

Ένας θάνατος 91χρονης, τέλος, την περασμένη Δευτέρα στο νοσοκομείο του Βόλου δεν φαίνεται να σχετίζεται με το περιστατικό της μόλυνσης του νερού. Η γυναίκα είχε και συμπτώματα γαστρεντερίτιδας αλλά ο θάνατός της, σύμφωνα με ιατρική ανακοίνωση, προήλθε από ανακοπή καρδιάς που προκλήθηκε μετά από σηπτικό σοκ. Στη ΜΕΘ του ίδιου νοσοκομείου παραμένει ο ηλικιωμένος προσβλήθηκε από τη νόσο και, λόγω συννοσηρότητας, είναι σε σοβαρή κατάσταση. Τα παιδιά, που νοσηλεύονταν, δεν αντιμετωπίζουν σοβαρούς κινδύνους αλλά παρακολουθούνται από τους ειδικούς.  Νηπιαγωγεία, δημοτικά σχολεία και παιδικοί σταθμοί σε αυτές τις περιοχές παρέμειναν επί ημέρες κλειστά καθώς η οποιαδήποτε κοινή παρουσία παιδιών στο ίδιο χώρο θα προκαλούσε ακόμη περισσότερα προβλήματα.

Η σοβαρή μόλυνση προκάλεσε, όπως ήταν αναμενόμενο, εισαγγελική παρέμβαση της οποίας τα αποτελέσματα αναμένονται.

 

Πρόσφατα άρθρα ( Κοινωνία )
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet