Επιμέλεια: Κατερίνα Αναστασίου
• catana@freemail.gr

evening then and evening now/ απόγευμα


Εγκαινιάζεται την Παρασκευή 15 Ιανουαρίου η δεύτερη ατομική έκθεση του Γιάννη Μαλεγιαννάκη στην Αθήνα, που πραγματεύεται τη μετάβαση από την ημέρα στη νύχτα, εστιάζοντας, όχι τόσο στο χρονικό της χαρακτήρα όσο στη χωρική της διάσταση, στο χώρο του απογεύματος. Στους ορίζοντες, τα μεγαλύτερα έργα της έκθεσης, ο φυσικός χώρος μετατρέπεται σε ζωγραφικό τονικό πεδίο και η αίσθηση της βεβαιότητας που αυτός προσφέρει υπονομεύεται. Ταυτόχρονα αναδεικνύονται τα υπαρξιακά ζητήματα του χρόνου και του τέλους που πραγματεύεται η έκθεση στο σύνολό της. Στην ψυχολογία του απογεύματος παραπέμπουν και οι απεικονίσεις των εσωτερικών χώρων, όπου τα στατικά, συμπαγή όρια ανάμεσα στα αντικείμενα και τον κενό χώρο υποβιβάζονται σε μια διαπερατή μεμβράνη. Με αντίστοιχο τρόπο, ο χρόνος εξοστρακίζεται στα έργα που απεικονίζουν αγάλματα. Με σημείο αφετηρίας πρόχειρες φωτογραφίσεις από μουσεία, η σειρά αυτή διερευνά την ατμοσφαιρική απόσταση ανάμεσα στον παρατηρητή και το άγαλμα. Η έκθεση διαρκεί έως τις 20 Φεβρουαρίου. Ωράριο: Τρίτη έως Παρασκευή 12μ. - 8μ.μ., Σάββατο 12μ. - 4μ.μ.
Elika Gallery (Ομήρου 27, Αθήνα, τηλ.: 2103618045)

Η Υπέρβαση της Άβυσσος

Μετά το Ρέθυμνο η έκθεση του Οργανισμού Πολιτισμού και Ανάπτυξης ΝΕΟΝ παρουσιάζεται και στη Θεσσαλονίκη έως τις 29 Φεβρουαρίου. Πρόκειται για μια διοργάνωση που αξιοποιεί ένα μεγάλο πολιτιστικό κεφάλαιο της χώρας μας, το στοχαστή Νίκο Καζαντζάκη, φέρνοντας την Ασκητική του σε διάλογο με δημιουργίες ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών της σύγχρονης τέχνης. Συνολικά 28 δημιουργοί φωτίζουν τη διαδρομή της ανθρώπινης ζωής, από το τραύμα της γέννησης, τον αγώνα για τη ζωή και τη δημιουργικότητα, έως το θάνατο. Στην έκθεση συμμετέχουν (ενδεικτικά) με έργα τους οι: M. Abramović, M. Barney, L. Benglis, H. Chadwick, A. Cruzvillegas, A. Gröting, J. Holzer, M. Wallinger. Ωράριο: Τρίτη, Τετάρτη, Πέμπτη, Σάββατο, Κυριακή 10π.μ. - 6μ.μ., Παρασκευή 10π.μ. - 10μ.μ. Ξεναγήσεις κάθε Σάββατο στις 12μ.
Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης (Αποθήκη Β1, Λιμάνι Θεσσαλονίκης)

Memory Triggers

Έργα που διεγείρουν μνήμες που λίγο πολύ όλοι έχουμε ζήσει εκτίθενται από την εικαστικό Νατάσα Μεταξά από την Πέμπτη 14 Ιανουαρίου έως τις 6 Φεβρουαρίου. Κεντρικό ρόλο στη ζωγραφική της παίζουν οι καλλιτεχνικές εντάσεις που προκαλούν τα έργα, ο πλούτος των νοημάτων και οι νοητικές διεργασίες που εμπεριέχονται σε αυτά. Όπως εξηγεί, «(…) ένα έργο από τη στιγμή που γεννιέται λειτουργεί σαν ένα ζωντανό σώμα. Όσο πιο δυνατό είναι αυτό το σώμα, τόσο πιο πολύ αντέχει στο χρόνο. Σαν ζωντανός οργανισμός με ένα δικό του μεταφυσικό τρόπο έχει τη δυνατότητα να διοχετεύει την ενέργειά του στο θεατή. Πολλές φορές είναι τόσο ισχυρή αυτή η ενέργεια που διαθέτει που μπορεί να τη μεταδώσει στο θεατή χωρίς ο ίδιος να έχει συγκατατεθεί. Το έργο έχει τη δική του δύναμη και όταν είναι αισθητικά λυμένο δεν ρωτάει το θεατή. Τον ερεθίζει, τον κεντρίζει θετικά ή αρνητικά αδιαφορώντας για τις συνέπειες που θα προκαλέσει στο φιλότεχνο, στον ιστορικό, στον κριτικό, στον καλλιτέχνη και στον ίδιο το δημιουργό του». Ωράριο: Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή 11π.μ. - 2.30μ.μ. και 5.30 - 8.30μ.μ., Τετάρτη, Σάββατο 11π.μ. - 4μ.μ., Κυριακή, Δευτέρα κατόπιν τηλεφωνικού ραντεβού.
Αίθουσα Τέχνης Τεχνοχώρος (Λεμπέση 4 & Μακρυγιάννη, Αθήνα, τηλ.: 2111823818)
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet