Η Ημέρα της Ιερουσαλήμ, η επέτειος προσάρτησης της πόλης από τον ισραηλινό στρατό το 1967, έβγαλε στο δρόμο πολύ κόσμο. Κάποιες χιλιάδες ακροδεξιών εθνικιστών από όλη τη χώρα παρέλασαν από το κέντρο της προς το Δυτικό Τοίχο. Χωριστές πύλες εισόδου για άνδρες και γυναίκες, αφού η παράδοση είναι το παν, η Πορεία της Σημαίας, όπως ονομάζεται, ήταν μια οργανωμένη προσπάθεια επίδειξης δύναμης των Μπεν Γκβιρ και Σμότριτς, υπουργών Ασφαλείας και Οικονομικών αντιστοίχως, εταίρων της κλυδωνιζόμενης κυβέρνησης Νετανιάχου. Οι ίδιοι ήταν φυσικά εκεί, καλώντας σε ανυποχώρητο πόλεμο μέχρι τελικής εξαφάνισης της Χαμάς, αναθεματίζοντας κάθε υπόνοια διαπραγματευτικής προσπάθειας. Μπροστά σε αυτό το ακροατήριο, ο πρωθυπουργός καυχήθηκε για ολοκληρωτική νίκη εναντίον της Χαμάς στη Γάζα και της Χεσμπολάχ στο Νότο. Όλα βαίνουν καλώς. Όλα;

 Στην Ιερουσαλήμ, μια άλλη δημόσια συγκέντρωση της οργάνωσης « Ραβίνοι για τα ανθρώπινα δικαιώματα» συνδιοργανώθηκε ως διαθρησκευτική πορεία Χριστιανών, Μουσουλμάνων, Εβραίων και Δρούζων, απαιτώντας ειρήνη και ασφαλή συνύπαρξη. Την ίδια στιγμή, στο πανεπιστήμιο Μπεζαλέλ της Ιερουσαλήμ, εμφανίστηκαν - κατά τα αμερικανικά πρότυπα - σκηνές, πανό και συνθήματα για άμεσο τερματισμό του πολέμου, μόνιμη πολιτική συμφωνία και ανταλλαγή των ομήρων, ενώ στο Τελ Αβίβ οι συγκρούσεις διαδηλωτών και έφιππης αστυνομίας πολλαπλασιάζονται.

Οκτώ μήνες μετά την έναρξη του πολέμου και περίπου 40 χιλιάδες θύματα μετά, η οπτική των ισραηλινών έχει αλλάξει. Δεν είναι μόνο οι κλασσικοί ειρηνιστές, οι αντιρρησίες στράτευσης, οι αριστεροί, οι Άραβες πολίτες της χώρας ή οι αλληλέγγυοι προς τους Παλαιστίνιους απέναντι στην κυβέρνηση. Το μεγαλύτερο ποσοστό των οικογενειών των ομήρων και όσων τους στηρίζουν αντιλαμβάνεται πλέον πως οι στρατιωτικές επιχειρήσεις απομακρύνουν την επιστροφή των ανθρώπων τους, ζωντανών. Στη μόνιμη απαίτηση για τη διάσωση των αιχμαλώτων προσθέτουν τώρα την άμεση εκεχειρία και έναρξη διαπραγματεύσεων.

Κάπως έτσι άρχισε να σφίγγει ο κλοιός γύρω από τον πάλαι ποτέ ισχυρό ηγέτη της χώρας. Αυτόν που χρόνια επαφιόταν στον πολλαπλασιασμό της ανασφάλειας των πολιτών, την ανάγκη στρατιωτικού αιφνιδιασμού εναντίον κάθε πιθανού κινδύνου κατά της χώρας, τη στρατικοποίηση και ποικιλόμορφη περιστολή των δημοκρατικών ελευθεριών υπό το μανδύα της έκτακτης ανάγκης. Ο κόσμος δεν πείθεται πια. Η ψευδαίσθηση παντοδυναμίας έχει διαρραγεί, η παγκόσμια κατακραυγή για το κράτος- σφαγέα βαραίνει στους ώμους .

 Ο Νετανιάχου μπορεί να αγνοεί το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο και τα εντάλματα του, παγκόσμιες κινητοποιήσεις και διεθνείς οργανισμούς, όχι όμως και τον Τζο Μπάιντεν, ο οποίος επιχειρεί να παρέμβει αποφασιστικά, συνειδητοποιώντας πως το λουτρό αίματος μπορεί να πνίξει και τη δική του προεκλογική εκστρατεία. Οι « παραινέσεις» του αμερικανού προέδρου οδήγησαν σε επείγουσα σύσκεψη του πολεμικού συμβουλίου για το σχεδιασμό μιας αρκετά αναιμικής πρότασης διαπραγμάτευσης με τη Χαμάς (την οποία επιμελώς απέφυγαν να γνωστοποιήσουν στους Μπεν Γκβιρ και Σμότριτζ), όπου γίνεται λόγος για (μια ακόμα) εκκαθάριση της βόρειας Γάζας από τη Χαμάς και την παραχώρηση της διοίκησης σε Παλαιστινίους που την αποστρέφονται. Οι απειλές αποχώρησης των «αποκλεισμένων» από το κυβερνητικό σχήμα που θα οδηγούσε αναγκαστικά σε εκλογές, προηγήθηκαν των πρωθυπουργικών διευκρινήσεων πως απαραίτητος όρος για κατάπαυση του πυρός είναι η πλήρης στρατιωτική και διοικητική εξάλειψη της Χαμάς, η απελευθέρωση των ομήρων και η διασφάλιση πως η Γάζα δε θα απειλεί το Ισραήλ.

Η πρόταση Μπάιντεν πάλι που παρουσιάστηκε ως αποδεκτή από τον Νετανιάχου, επισείοντας την αφοριστική αντίδραση των εταίρων του, εμπεριέχει τρία στάδια πλήρους κατάπαυσης του πυρός, απόσυρσης των στρατιωτικών δυνάμεων, εισόδου 600 φορτηγών ανθρωπιστικής βοήθειας, αμοιβαίας απελευθέρωσης κρατουμένων, ανασυγκρότησης της Γάζας .

Οι εθνικιστές σπεύδουν να πουν πως ο Μπάιντεν δουλεύει για τη Χαμάς που θα θριαμβεύσει ενώ το Ισραήλ θα παραλάβει πτώματα ομήρων. Η αντιπολίτευση εναρμονίζεται με τη γραμμή Μπάιντεν, προτρέποντας το Μπίμπι να προχωρήσει με τη στήριξη της. Μόνο που στις εκλογές η στήριξη θα εξανεμιστεί. Ενόσω η Χαμάς ζητά ρητή δέσμευση αμοιβαίας ανταλλαγής κρατουμένων και μόνιμης κατάπαυσης του πυρός, αποδεχόμενη τη διαπραγματευτική πρόταση, οι ΗΠΑ προσκαλούν τον ισραηλινό πρωθυπουργό ως ομιλητή στο Κογκρέσο, σε μια προφανή εναλλαγή μαστίγιου και καρότου, ώστε έστω και απρόθυμα να δεχτεί την πρόταση Μπάιντεν ως βάση συζήτησης. Μια όχι καλή συμφωνία που τη δεχόμαστε για χάρη των ομήρων, δηλώνει η ισραηλινή πλευρά, ώστε να διασκεδαστούν οι κατηγορίες για αδιαφορία ως προς την τύχη τους.

Ωστόσο, καμία διπλωματική μανούβρα δεν απέτρεψε το βομβαρδισμό σε σχολείο εκτοπισμένων του ΟΗΕ, τη φρίκη του νοσοκομείου- κενοτάφιου στη Ράφα, τις πυρκαγιές που κατέκαψαν μεγάλες δασικές εκτάσεις και οικισμούς στο βόρειο Ισραήλ από πυραυλικές επιθέσεις της Χεσμπολάχ. Κανείς δεν εμπιστεύεται κανέναν, ενώ κυκλοφορούν σενάρια για πιθανή επίθεση του Ισραήλ στο Λίβανο.

Όσο ο κύκλος του αίματος απλώνεται τόσο ο φόβος απομόνωσης του Νετανιάχου μεγαλώνει. Όσοι θέλουν να συνεχιστεί λιγοστεύουν, όσοι παλεύουν να σταματήσει δεν είναι φίλοι του. Μοιραίος για τις ζωές χιλιάδων, σφραγίζει και τη δική του πτώση;

 

Πρόσφατα άρθρα ( Μέση Ανατολή )
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet