Οι αναποφάσιστοι αριστεροί θα κρίνουν το αποτέλεσμα
Στην κυριολεξία πάνω από την κάλπη, όπως είχε γίνει και το ‘23, θα αποφασίσει ένα σημαντικό ποσοστό εκλογέων. Και όπως καταλαβαίνουμε η τελική στάση, των λεγόμενων αναποφάσιστων, θα καθορίσει και το εκλογικό αποτέλεσμα. Αναμφίβολα τα ερωτηματικά και οι αμφιβολίες αφορούν και κόσμο της ευρύτερης Αριστεράς. Ο δεύτερος παράγοντας θα είναι η αποχή, που, μέχρι την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές, οι δημοσκοπικές εταιρείες εκτιμούν ότι ενδεχομένως να υπερβεί ακόμα και το 60%. Εντούτοις, ουδείς μπορεί να προβλέψει ποιες πολιτικές δυνάμεις θα ωφελήσει και ποιες θα ζημιώσει. Σε κάθε περίπτωση, η αποχή θα βλάψει το πολιτικό σύστημα στο σύνολό του και πιθανά την ίδια τη δημοκρατία.
Όλα ρευστά
Η Νέα Αριστερά τις τελευταίες ημέρες έχει εντείνει την προσπάθεια και το προσκλητήριό της να πάνε οι πολίτες στην κάλπη. Το σύνθημα «Χάσε ένα μπάνιο να χάσουν τον ύπνο τους», που το υπογράφει η νεολαία του κόμματος, είναι ασφαλώς ενδεικτικό. Κατά τα άλλα, στελέχη της Νέας Αριστεράς εκδηλώνουν την αισιοδοξία τους, που άλλες φορές είναι συγκρατημένη και άλλες γίνεται αναφορά σε θετική έκπληξη των εκλογών. Πόσο πιθανό είναι, όμως, η Νέα Αριστερά, μέσα στον ελάχιστο χρόνο που είχε στη διάθεσή της, να ξεπεράσει τον σκόπελο της ορατότητας και να αποτυπώσει ποσοστό που θα της δώσει ελπιδοφόρο αέρα για την επόμενη ημέρα; Τούτη τη στιγμή δύσκολα μπορεί να απαντήσει κάποιος με σχετική βεβαιότητα. Τα δημοσκοπικά ευρήματα διατηρούν την αμφιβολία, ωστόσο καταγράφουν και μια δυναμική. Ένας σημαντικός αριθμός «αναποφάσιστων» κινείται ανάμεσα σε ΣΥΡΙΖΑ και Νέα Αριστερά, σε Νέα Αριστερά και ΜέΡΑ25, όπως και ανάμεσα σε ΚΚΕ και Νέα Αριστερά. Όλα δηλαδή είναι ανοιχτά… Η Πλεύση Ελευθερίας της κ. Κωνσταντοπούλου ως φαίνεται είναι εκτός αριστερού κάδρου, καθώς με το κεντρικό της σύνθημα «ούτε δεξιά ούτε αριστερά, μόνο μπροστά», αλλά και με τη συνολική της παρουσία, απευθύνεται σε ένα άλλο, πέραν της Αριστεράς, κοινό.
Πρακτικές Τραμπ
Παρότι η επιλογή της Νέας Αριστεράς από την αρχή της προεκλογικής περιόδου ήταν να μην καταγραφεί ως το τμήμα αυτό που αποχώρησε από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, αλλά ως μια νέα πολιτική δύναμη, υπήρξαν στιγμές που η αντιπαράθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και κυρίως με τον Στ. Κασσελάκη ήταν, θα λέγαμε υποχρεωτικά, σφοδρή. Μια τέτοια στιγμή ήταν και η αντιπαράθεση με αφορμή τις δηλώσεις του Θανάση Οικονόμου μέλος της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ο οποίος στο πλαίσιο τηλεοπτικής εκπομπής μιλώντας για το πόθεν έσχες του Κ. Μητσοτάκη, έκανε λόγο για σκιές και συναλλαγές στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ –και σήμερα της Νέας Αριστεράς– που ήταν τότε στην επιτροπή πόθεν έσχες της Βουλής. Ο κ. Οικονόμου αναφέρθηκε στην Τασία Χριστοδουλοπούλου (για πολλοστή φορά στο στόχαστρο) και τον Γιώργο Βαρεμένο, ενώ ούτε ο τότε πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης έμεινε εκτός κάδρου. Βέβαια, η απαράδεκτη παρέμβαση Οικονόμου λίγες ώρες πριν την κάλπη, δεν υιοθετήθηκε επίσημα από την Κουμουνδούρου, χωρίς ωστόσο να καταδικάσει την πολιτική πρακτική του στελέχους της. Αντίθετα, ο Παύλος Πολάκης έσπευσε να στηρίξει τον Οικονόμου με ανάρτησή του, σημειώνοντας «Με τον Θανάση Οικονόμου, χωρίς άλλο σχόλιο προς το παρόν. Γιατί εγώ δεν ξεχνώ». Δεν περίμενε κανείς κάτι άλλο από τον κ. Πολάκη, ο οποίος δεν χάνει ευκαιρία να επιτίθεται στη Νέα Αριστερά. Στον αντίποδα η δήλωση του Γιώργου Τσίπρα, ενώ ακόμα πιο γενναία ήταν η τοποθέτηση του Δημήτρη Χαλαζωνίτη, ο οποίος είπε ότι «δεν ποινικοποιούμε την πολιτική ζωή χωρίς ατράνταχτες αποδείξεις, δεν συκοφαντούμε επειδή εικάζουμε, δεν κανιβαλίζουμε κανέναν». Μάλιστα ο Δ. Χαλαζωνίτης υπογράφει «ως μέλος (ακόμα) της ΚΕ, μέχρι που κάποιος να φάει και εμένα».
Δηλώσεις έκαναν τόσο η Τασία Χριστοδουλοπούλου, όσο και ο Γιώργος Βαρεμένος, ενώ το θέμα σχολίασε και ο Νίκος Βούτσης. Η Νέα Αριστερά σε ανακοίνωσή της αναφέρει ανάμεσα σε άλλα: «Ως εδώ με τον βούρκο. Ας γνωρίζουν ότι οι τραμπικές μέθοδοι δεν πρόκειται να πτοήσουν την Νέα Αριστερά (…) όσο πλησιάζουμε στις κάλπες και γίνεται φανερό το αδιέξοδο του lifestyle και της ταύτισης με στρατηγικές επιλογές της Δεξιάς, όπως οι φοροαπαλλαγές στους πλούσιους, το κόμμα Κασσελάκη υιοθετεί ανοιχτά πρακτικές Τραμπ. Εξωφρενικές θεωρίες συνωμοσίας, απροκάλυπτα fake news, υπερωρίες της χωματερής του διαδικτύου».
Προεκλογική καμπάνια με την Παλαιστίνη παρούσα
Η προεκλογική καμπάνια της Νέας Αριστεράς έκλεισε και τυπικά την Παρασκευή στον Πειραιά με μια ενδιαφέρουσα εκδήλωση –συναυλία με τίτλο «Μεσαίωνας ή Αναγέννηση;». Η εκδήλωση αφιερωμένη στην μάχη για την ειρήνη και την αλληλεγγύη στον παλαιστινιακό λαό ολοκλήρωσε την προεκλογική καμπάνια της Νέας Αριστεράς. Είχαν προηγηθεί εκατοντάδες εκδηλώσεις και παρεμβάσεις σε όλη τη χώρα. Υπήρξαν και θεματικές εκδηλώσεις, όπως για τη στέγη, το ζήτημα του χωρισμού κράτους - εκκλησίας, του πολιτισμού, των έμφυλων ζητημάτων, της ειρήνης, της παιδείας κλπ.
Στην Αθήνα η κεντρική συγκέντρωση έγινε στο Θησείο με τη συμμετοχή πολύ κόσμου. Ο Αλέξης Χαρίτσης αφιέρωσε το μεγαλύτερο μέρος της ομιλίας του στις προγραμματικές προτάσεις του κόμματος, στους λόγους που οι πολίτες πρέπει να πάνε στην κάλπη, ενώ προς το τέλος και κάτω από δυνατά χειροκροτήματα είπε ότι «η Αριστερά για μας δεν είναι σημαία ευκαιρίας για να την εγκαταλείψουμε. Η Αριστερά είναι για μας στάση ζωής. Γι’ αυτό πήραμε το ρίσκο να δημιουργήσουμε τη Νέα Αριστερά. Το εύκολο θα ήταν να μείνουμε σιωπηλοί ή ακόμα χειρότερα, άβουλοι χειροκροτητές». Στην αρχή της συγκέντρωσης μίλησε εκπρόσωπος της παλαιστινιακής παροικίας, ο οποίος έγινε δεκτός με δυνατά χειροκροτήματα, αλλά και συνθήματα αλληλεγγύης στην Παλαιστίνη. Δυο ημέρες μετά, η Νέα Αριστερά εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία καταδικάζει τον βομβαρδισμό σχολικού συγκροτήματος, που φιλοξενούσε πρόσφυγες και οδήγησε στον θάνατο 27 ανθρώπων. Στην ανακοίνωση καταδικάζει το Ισραήλ, που επιμένει να δρα ως παραβάτης του διεθνούς δικαίου και διαπράττει ένα διαρκές έγκλημα πολέμου δολοφονώντας αμάχους, πρόσφυγες και παιδιά. Τέλος η Νέα Αριστερά, για άλλη μια φορά, ζητάει την αναγνώριση του παλαιστινιακού κράτους.
Ασφαλώς και δεν είναι η ώρα ενός συνολικού απολογισμού της προεκλογικής καμπάνιας της Νέας Αριστεράς, που σημειωτέον έγινε με πενιχρά οικονομικά μέσα, την ίδια ώρα που κάποιοι έπαιζαν με εκατομμύρια. Αλλά αυτό ήταν απολύτως αναμενόμενο.
Η Νέα Αριστερά για τον Βύρωνα Χαρίτση
Η Νέα Αριστερά αποχαιρετά με σεβασμό και συγκίνηση τον Βύρωνα Χαρίτση και εκφράζει τα συλλυπητήριά της στην οικογένεια και τους αγαπημένους του. Στεκόμαστε με αγάπη στο πλευρό του συντρόφου Αλέξη, που όλο αυτό το διάστημα οδήγησε άψογα την προεκλογική μάχη σε μια τρομαχτικά δύσκολη προσωπική στιγμή για τον ίδιο.
Σχόλιο του Νίκου Βούτση με αφορμή τις δηλώσεις Οικονόμου
Δεν άκουσα και δεν με ενδιαφέρει να ακούσω τις διαβολές που συστηματικά εκτόξευαν όσοι μας κατηγορούσαν για το ότι δεν βάζαμε στις φυλακές πολιτικούς αντιπάλους, δεν μοιράζαμε τα 37 δισ. για να μας ψηφίσουν οι πολίτες, δεν ταυτιζόμασταν στο ύφος και το ήθος της διακυβέρνησης με το τοξικό υπόδειγμα της πολιτικής, όπως για τη μη ίδρυση «κόκκινων» προπαγανδιστικών μίντια, αλλά και για άλλα πολλά. Μόνο που τότε δεν περιλαμβάνανε τον σ. Αλέξη Τσίπρα ως συμμέτοχο στην αυτοϋπονόμευση.
Η λέξη ηγεμονία και η θεσμική προσήλωση ήταν πάντα ξένες σε όσους υποτιμούσαν τη σκληρή πολιτική σύγκρουση, προκρίνοντας την προσωπική ανένδοτη δήθεν αντιπαράθεση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Πέντε χρόνια μετά, όλοι έχουν καταλάβει ποια ήταν η σωστή άποψη απέναντι στην τοξικότητα και την καθεστωτική νοοτροπία που στήριξε την κυριαρχία της νεοφιλελεύθερης πολιτικής.
Κατά τα άλλα, είναι τοις πάσι γνωστό ότι η επιτροπή πόθεν έσχες αποτελείται από δικαστικούς κατά πλειοψηφία. Επίσης είναι γνωστό ότι δεν νοείται καμία παρέμβαση, πέραν του θεσμικού τους ρόλου, βεβαίως από τον πρωθυπουργό, τον πρόεδρο της Βουλής και από τους τότε πρόεδρο και αντιπρόεδρο της Επιτροπής. Αυτά προς ενημέρωση και του κ. Κασσελάκη, που προφανώς δεν έχει καμία γνώση σε ένα μείζον πολιτικό ζήτημα.
Όσοι σιωπούν και είναι ακόμα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, πρέπει να απαντήσουν. Όλοι και όλες κρινόμαστε και για τότε και για σήμερα.