Το αποτέλεσμα της κάλπης της 29ης Μαΐου στη Ν.Αφρική της κρισιμότερης εκλογικής αναμέτρησης στην ιστορία της χώρας μετά την αποκατάσταση της δημοκρατίας και της συντριβής του απαρτχάιντ το 1994 τερματίζει την  30ετή διακυβέρνηση  της χώρας από το Αφρικανικό Εθνικό Κογκρέσο (African National Congress –ANC), το κόμμα του Νέλσον Μαντέλα.

 

Το Σύνταγμα ορίζει ότι οποιαδήποτε πολιτική δύναμη μετά τη διεξαγωγή εκλογών συγκεντρώσει ποσοστό 50%+1, δύναται να σχηματίσει κυβέρνηση και ακολούθως να εκλέξει τον πρόεδρο της χώρας. Η κάλπη δημιούργησε προοπτικές αλλαγής σελίδας  στη δημοκρατία της Νότιας Αφρικής. Με το ANC να έχει την πρωτοκαθεδρία  στην εντολή σχηματισμού κυβέρνησης - καθώς το κόμμα του Σ.Ραμαφόσα έχει συγκεντρώσει το μεγαλύτερο ποσοστό εδρών, συγκεκριμένα  40,18% - τα κόμματα καλούνται να προβούν στη συγκρότηση πολυκομματικής κυβέρνησης που θα συγκεντρώνει το πλειοψηφικό ποσοστό 50%+1.

 

Στον φάκελο « Εκλογές Ν.Αφρικής» - ενώ επίκειται ο σχηματισμός Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας - η «Εποχή» δημοσιεύει αρχικά τη δήλωση του Νκοσί Σβελιβέλιλε Μάντλα Μαντέλα, εγγονού του Νέλσον Μαντέλα,  από την Αγία Πετρούπολη της Ρωσίας  όπου μετέβη για να παραστεί στις εργασίες του Διεθνούς Οικονομικού Φόρουμ με θέμα «Φιλοσοφία και Γεωπολιτική στον πολυπολικό κόσμο».

 

Στη συνέχεια διαβάστε τη δήλωση που έστειλε στην «Εποχή», που συνιστά κατάθεση ψυχής, για τα αίτια της συντριβής του ANC στις πρόσφατες εκλογές.

 

 

Μόσχα, Ρωσική Ομοσπονδία, Κυριακή 2 Ιουνίου 2024

 

 H Δημοκρατία μίλησε. Το Αφρικανικό Εθνικό Κογκρέσο (African National Congress-ANC) που  κάποτε το επευφημούσαν ως ένα κίνημα απελευθέρωσης, παρέδωσε μια χώρα δημοκρατική και ελεύθερη από τους νόμους τυραννίας του απαρτχάιντ. Tώρα βρίσκεται μπροστά σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι. O αγώνας μας ήταν μακροχρόνιος και επίπονος αλλά ήμασταν έτοιμοι να θυσιάσουμε τα πάντα για χάρη του λαού μας.

 

Ως ηγέτες ήρθε, πλέον, ο καιρός να προβούμε σε μια βαθιά ενδοσκόπηση, για να μπορέσουμε να κατανοήσουμε πόσα περισσότερα πρέπει να κάνουμε για να υπηρετήσουμε το λαό μας καλύτερα. Τόσα χρόνια ο λόγος τους δεν εισακούστηκε. Τόσο καιρό θεωρούσαμε τους εαυτούς μας ότι ήμασταν αλώβητοι. Η κατάρρευση του κόμματος μας αποτελεί μια ισχυρή υπενθύμιση ότι δεν είναι πολύ αργά για να το  σώσουμε ούτε είναι αργά για να σώσουμε τη χώρα μας. Όταν νόμοι τίθενται εν ισχύ, πρέπει να δίνουμε προτεραιότητα στις ανάγκες του λαού μας και ακόμα πιο σημαντικό πρέπει να τον ακούμε. 

 

Το ANC,  το μακροβιότερο κίνημα απελευθέρωσης στην Αφρική, παραμένει το μεγαλύτερο κόμμα της Νότιας Αφρικής. Ωστόσο προκλήσεις εντός του κόμματος και το ξίφος του φατριασμού μας υπονόμευσαν σε μεγάλο βαθμό τις τελευταίες τρεις δεκαετίες. Παρά την ανεξέλεγκτη ανισότητα, γενικευμένη φτώχεια , ενδημική ανεργία, υποτονικό οικονομικό μετασχηματισμό και την αντίσταση σε μια ουσιαστική πολιτική αναδιανομή γης, πιστεύω ότι, για το λαό μας η σημαντικότερη  αποτυχία - και η μεγαλύτερη μας πρόκληση - ήταν η εστίαση στην εγχώρια πολιτική και όχι  μια πραγματική δέσμευση να αλλάξουμε το πολιτικό σκηνικό της χώρας μας, να καταπολεμήσουμε τη διαφθορά και να διασφαλίσουμε ότι ο λαός μας έχει πρόσβαση σε βασικά δικαιώματα και υπηρεσίες.

 

Τα εκλογικά αποτελέσματα είναι ενδεικτικά. Ο πρόεδρος Ραμαφόσα θα πρέπει να τηρήσει μια αποφασιστική στάση προκειμένου να βάλει μια τάξη στα του οίκου μας. Η επιδείνωση του φαινόμενου του ατομικισμού αποβαίνει εις βάρος του οργανισμού μας και υπονομεύει το κίνημα μας. Θα πρέπει να θέσουμε ως πρώτη μας προτεραιότητα να υπηρετούμε τους πολίτες σε σχέση με προσωπικές πολιτικές επιδιώξεις και να διασφαλίσουμε ότι όσοι έχουν εκλεγεί σε θέσεις εξουσίας, έχουν ήδη καταγεγραμμένη πορεία επίτευξης έργου για να δημιουργήσουν προϋποθέσεις αληθινής αλλαγής.

 

 Ίσως πιεζόμενοι να ενταχθούμε σε ένα συνασπισμό, αυτή η χρονική στιγμή είναι κατάλληλη για να επανεξετάσουμε την πορεία μας. Ελπίζουμε ότι ο συνασπισμός που θα δημιουργηθεί θα έχει ως κύριο στόχο μια ισχυρή, χωρίς αποκλεισμούς Νότια Αφρική. Δεν μπορούμε να αφήσουμε τις θυσίες των προγόνων μας και των παλαιότερων αγωνιστών να αποβούν μάταιες. Μπορεί να είμαστε θυμωμένοι και απογοητευμένοι με τη σήψη της κοινωνίας μας, όμως ακόμα δεν χάθηκε όλη η ελπίδα. Θα πρέπει όλοι οι πολιτικοί ηγέτες και όλος ο λαός μας από κοινού να χτίσουμε ένα έθνος με ευημερία. Ας ξεκινήσουμε να δουλεύουμε εντατικά για να υπηρετήσουμε τη χώρα μας. Μια αραβική παροιμία λέει, «οι ηγέτες ενός λαού είναι εκείνοι που τον υπηρετούν». Πραγματικά ελπίζουμε ότι το αποτέλεσμα των Γενικών Εκλογών του 2024 μας επανέφερε αρκετά στην πραγματικότητα, ώστε να επιστρέψουμε στο έργο μας, με τις ψυχές μας απόλυτα προσηλωμένες, να διαχειριστούμε ζητήματα που επιδρούν καταλυτικά στο λαό μας.

Η οργανωτική ανανέωση και η μάχη ενάντια στη διαφθορά έχουν παραμεληθεί. Πρέπει να αξιολογήσουμε αυτό το σκληρό μάθημα που πήραμε και  μέσω της διαδικασίας της αυτοβελτίωσης, να σώσουμε τους εαυτούς μας.

 

 Το αίσθημα ευφορίας που νιώσαμε όταν ολόκληρη η ανθρωπότητα επευφημούσε  τη χώρα μας, για την προσφυγή μας στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης εναντίον του Ισραήλ με κατηγορίες διάπραξης γενοκτονίας, εγκλημάτων πολέμου και εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας που διέπραξε εναντίον των παλαιστίνιων έχει καταλαγιάσει, καθώς το ANC αντιμετωπίζει την απειλή να χάσει την εξουσία.

 

Εκτός από τις προκλήσεις οργανωτικών αλλαγών που αντιμετωπίζουμε, θα πρέπει να εξετάσουμε πολύ προσεκτικά μια σειρά από ζητήματα που είχαν αντίκτυπο στο αποτέλεσμα των Εθνικών Εκλογών του 2024. Θα τα αναφέρω χωρίς η σειρά σχολιασμού να αντανακλά μεγαλύτερη σημασία ή προτεραιότητα.

Δύο ή τρεις «φιλάνθρωποι»  έχουν χρηματοδοτήσει την εκλογική καμπάνια ολόκληρης της αντιπολίτευσης, που κόστισε εκατοντάδες εκ. με το μεγαλύτερο κόμμα, συγκεκριμένα, να απευθύνει αίτημα συνδρομής βοήθειας από τις Η.Π.Α. Και μόνο οι ενέργειες αυτές επιβεβαιώνουν την έλλειψη πατριωτισμού και την απόλυτη εμμονή αυτο-συντήρησης και προάσπισης, κυρίως, των προνομιούχων.

 

Υποστηρίζουμε τη θέση του πρόεδρου Ραμαφόσα ότι η Εκλογική Επιτροπή της Νότιας Αφρικής(Electoral Commission of South Africa – IEC) είναι ως προς τη λειτουργία της αδιάβλητη, όμως αυτό δεν την απαλλάσσει  από την υποχρέωση λογοδοσίας, χρηστής διοίκηση και διατήρησης των καλύτερων πρακτικών που  ισχύουν στη διεθνή κοινότητα. Στο παρελθόν υπήρξε πρότυπο υιοθέτησης ορθών πρακτικών, όμως δύο ή τρία περιστατικά στις Εθνικές Εκλογές του 2024 απαιτούν πιο ενδελεχή ανάλυση από όσα ήδη έχουν ειπωθεί. Η προφανής τεχνική συνδρομή, λέγεται, από μια αμερικανική εταιρεία, εάν αληθεύει, θα πρέπει να εξηγηθεί πλήρως στο έθνος. Όμως, προσωρινά, ας το αφήσουμε αυτό.

 

 Αμέσως μετά τις εκλογές, η ηγεσία της IEC συναντήθηκε, επίσης, με αντιπροσωπεία του Κογκρέσου των Η.Π.Α. Εάν λάβουμε υπόψη ότι αυτό το αίτημα διατυπώθηκε από το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης, αυτή η συνάντηση δικαιολογημένα προκάλεσε έντονο προβληματισμό. Πιστεύω ότι η IEC υποβάθμισε τη σημασία αυτής της συνάντησης, δηλώνοντας ότι ήταν μια από τις πολλές αντιπροσωπείες που υποδέχεται. Επαναλαμβάνω ως ζήτημα δημοσίου συμφέροντος και για να είμαι ξεκάθαρος για την ατζέντα των Η.Π.Α στη Νότια Αφρική, Μεσημβρινή Αφρική και την αφρικανική ήπειρο, είναι επιτακτική η ανάγκη της πλήρους δημοσιοποίησης όσων έγιναν, προκειμένου να προασπίσουμε τον αδιάβλητο χαρακτήρα λειτουργίας της IEC. Ζητούμε να γνωστοποιηθούν οι λεπτομέρειες.

 

 Αυτές οι εθνικές εκλογές χαρακτηρίστηκαν από αλλεπάλληλες δημοσιεύσεις  πολιτών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, που αποτελούν αποδείξεις ότι επέστρεψαν οι ατελείωτες ουρές των Εθνικών Εκλογών του 1994 και όμως η προσέλευση των ψηφοφόρων που δηλώθηκε,  ήταν χαμηλότερη από το ιστορικό χαμηλό της συμμετοχής των πολιτών στις Εθνικές Εκλογές του 2019.

 

Κάτι σίγουρα δεν πάει καλά. Ναι είναι αλήθεια ότι οι νοτιοαφρικανοί έχουν απογοητευθεί με τις αποτυχίες της κυβέρνησης. Πολλοί επέλεξαν να την τιμωρήσουν στις εκλογές, ενώ άλλοι απείχαν από την ψηφοφορία μένοντας σπίτι και άλλοι υπέκυψαν σε μία αίσθηση απέραντης ματαιότητας, πεπεισμένοι ότι η ψήφος τους δεν θα έκανε τη διαφορά. Όλα όσα συνέβησαν, απαιτούν η IEC να διερευνήσει την ανθρωπογεωγραφία του εκλογικού σώματος, να καταγράψει τις αποκλίσεις και να διοργανώσει μια μαζική καμπάνια ενημέρωσης, αντίστοιχης με την «Διαδικασία Ψηφοφορίας» που έλαβε χώρα ενόψει των Εθνικών Εκλογών του 1994, έχοντας αποτιμήσει τη μεγάλη αποχή εγγεγραμμένων ψηφοφόρων που επέλεξαν να μην μιλήσουν για λογαριασμό της πλειοψηφίας των νέων νοτιοαφρικανών, που είτε έχουν απογοητευθεί είτε παραμένουν παγερά αδιάφοροι.

 

Η υπογραφή από κοινού αιτήματος επιμήκυνσης της περιόδου υποβολής ενστάσεων για το εκλογικό αποτέλεσμα 20 πολιτικών κομμάτων στο Δυτικό Ακρωτήρι αποτελεί ένδειξη ότι υπάρχει μια βαθύτερη δυσαρέσκεια. Παρατηρείται μια αίσθηση κλιμακούμενης δυσπιστίας και διαπίστωσης  αντιφάσεων στο Δυτικό Ακρωτήρι, με πολλούς πολίτες να τοποθετούνται δημόσια, ότι υπάρχουν ενδείξεις συμπαιγνίας στελεχών του κυβερνώντος κόμματος και αξιωματούχων της IEC. Παραθέτουν τροποποιήσεις σε δελτία δημοσίευσης εκλογικών αποτελεσμάτων. Συγκεκριμένα, σε ένα εκλογικό τμήμα μετρήθηκαν μηδέν ψήφοι  για το κόμμα «Μαχητές Οικονομικής Ελευθερίας(Economic Freedom Fighters - EFF», όταν ένας, τουλάχιστον, πολίτης επιβεβαίωσε ότι ψήφισε το κόμμα κ.α. Υπάρχει, άραγε, μία δόση αλήθειας στην έκφραση «όπου υπάρχει καπνός υπάρχει φωτιά»;

 

Και ενώ δεν είναι ασυνήθιστο φαινόμενο να υπάρχουν ενστάσεις σε εκλογές  και εδώ πρέπει να αναφέρουμε  ότι η IEC, προς τιμήν της, έχει ένα ιστορικό προάσπισης του αδιάβλητου χαρακτήρα διεξαγωγής εκλογών και καταμέτρησης των ψήφων, δίνοντας πάντα λελογισμένες ερμηνείες, θα υποστεί σκληρή δοκιμασία,  εάν τα θιγόμενα μέρη  απαιτήσουν  ανεξάρτητο έλεγχο ή ακόμα χειρότερα εάν κινηθούν νομικά, ζητώντας την επανεκλογή τους.

 

Καταληκτικά, με την ολοκλήρωση της καταμέτρησης των ψήφων όλες αυτές οι προκλήσεις μπορεί να μην αλλάξουν το εκλογικό αποτέλεσμα  σε επίπεδο ποσοστών. ‘Η θα το αλλάξουν; Το παζάρι ήδη ξεκίνησε. Η αλήθεια είναι προφανής και ο λαός μίλησε. Το ANC θα λάβει υπόψη του τα μαθήματα του παρελθόντος ή θα συνεχίσουν να υφίστανται οι προσωπικές ατζέντες, διαβρώνοντας τη λαϊκή στήριξη και εμείς παραμείνουμε δύσπιστοι θεατές της αργόσυρτης πορείας προς τη λήθη;

 

Ας ακούσουμε τον εθνικό ύμνο της Νότιας Αφρικής

 Ζήτω η Αφρική!!!

 

Πρόσφατα άρθρα ( Διεθνή )
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet