Στη Ν.Αφρική οι εκλογές διεξάγονται σε επίπεδο εθνικό για τη συγκρότηση  κεντρικής κυβέρνησης, όπως και σε επίπεδο περιφερειών για την ανάδειξη τοπικών ηγεσιών.  Το αποτέλεσμα της κάλπης της  29ης Μαΐου επιβεβαιώνει το κατακερματισμένο πολιτικό τοπίο, καθώς μέσα από τις διακριτές προγραμματικές θέσεις και τις διαφορετικές ιδεολογικές /πολιτικές αφετηρίες των κομμάτων αδιαμφισβήτητα επιφέρει μια νέα σελίδα για τη Δημοκρατία της Ν.Αφρικής.

 

Μετά από 30 χρόνια «μονοπωλίου» της άσκησης εξουσίας από το Αφρικανικό Εθνικό Κογκρέσο (African Νational Congress-ANC), για πρώτη φορά από το 1994 το ANC χάνει το ποσοστό πλειοψηφίας 50%+1  στην Εθνοσυνέλευση για τη συγκρότηση κυβέρνησης και εκλογής προέδρου.

Ωστόσο το βράδυ των εκλογών ο Σιρίλ Ραμαφάσα δήλωσε ότι «η δημοκρατία μας είναι πολύ ισχυρή».

 

 

Οι έδρες των κομμάτων  μετά τις εκλογές της 29ης Μαΐου

 

Το αποτέλεσμα της κάλπης αναδιανέμει ως εξής την «τράπουλα» των εδρών  μεταξύ των πρώτων 8 κομμάτων στην Εθνοσυνέλευση:

 

 Aφρικανικό Εθνικό Κογκρέσο (ANC):  12.698.759 ψήφους, 40.18% συνολικά ποσοστό και 159 έδρες στην Εθνοσυνέλευση.

 

Δημοκρατική Συμμαχία (Democratic Alliance - DA): 6.961.361 ψήφους, 21.81% συνολικά ποσοστό και 87 έδρες στην Εθνοσυνέλευση.

 

Το «Δόρυ του Έθνους» (uMkhonto we Sizwe ή αλλιώς ΜΚ το κόμμα του πρώην πρόεδρου του ANC Τζέικομπ Ζούμα): 4.584.864 ψήφους, 14,58% συνολικά ποσοστό και 58 έδρες στην Εθνοσυνέλευση.

 

Μαχητές Οικονομικής Ελευθερίας(Economic Freedom Fighters – EFF): 3.090.020 ψήφους, 9.52% συνολικά ποσοστό και 39 έδρες στην Εθνοσυνέλευση.

 

Κόμμα Ελευθερίας Inkatha (Inkatha Freedom Party- IFP): 1.307.088 ψήφους, 3.85% συνολικά ποσοστό και 17 έδρες στην Εθνοσυνέλευση.        

 

Πατριωτική Συμμαχία (Patriotic Alliance – PA): 677.719 ψήφους,           2.06% συνολικά ποσοστό και 9 έδρες στην Εθνοσυνέλευση.

 

Νέο Μέτωπο Ελευθερίας (Freedom Front Plus - VF PLUS): 455.657 ψήφους, 1.36% συνολικά ποσοστό και 6 έδρες στην Εθνοσυνέλευση.

 

Δράση Νότιας Αφρικής (ΑCTIONSA): 413.239 ψήφους, 1.2% συνολικά ποσοστό και 6 έδρες στην Εθνοσυνέλευση.

 

Που οφείλεται η πτώση του ANC

 

Περαιτέρω από τις εκλογές του 2004  όπου το ANC  ψηφίστηκε από 10.880.915 ψηφοφόρους, με συνολικό ποσοστό 69.69%      και 279 έδρες στην Εθνοσυνέλευση, έχει καθοδική πορεία, αν σκεφτούμε το εκλογικό αποτέλεσμα της 29ης Μαΐου, με το ποσοστό εκλογικής συμμετοχής να αγγίζει μόλις το 58.57% στις εθνικές εκλογές.

 

Αυτό το ποσοστό αποχής είναι αντιστρόφως ανάλογο με τη συντριβή του ANC σε σχέση με τις εκλογές του 2004. Έχασε το 29,51%  του εκλογικού σώματος και τη θωράκιση της κυβέρνησης για την προσήλωση  στα μεγαλόπνοα σχέδια συντριβής, πολύπλευρης, του απαρτχάιντ. H βαθμιαία πτώση του ANC αντανακλά ότι η ιστορική μνήμη ξεθωριάζει.  Σε θεμελιώδεις, ζωτικής σημασίας πολιτικές δεν ενσάρκωσε τα όνειρα όλων των νοτιοαφρικανών πολιτών για την κάλυψη στοιχειωδών αναγκών, όπως τη στέγαση, τη μάχη ενάντια στο εργασιακό ή κοινωνικό απαρτχάιντ, την παιδεία και την υγειονομική περίθαλψη.

 

Όσον αφορά τη στέγαση μέσω  πολιτικών για την απαλλοτρίωση γης, με όρους απόλυτης νομιμότητας και δικαιοσύνης, δεν προχώρησε με ικανοποιητικούς ρυθμούς, για να αποδοθεί στους άστεγους και άπορους, έγχρωμους νοτιοαφρικανούς ένα ακίνητο.

Σύμφωνα με την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία της Ν.Αφρικής 11,8 εκ. οικογένειες έχουν ιδιοκτησιακούς τίτλους της ακίνητης περιουσίας τους που αντιστοιχεί στο 64% του συνολικού πληθυσμού, ενώ εκατομμύρια μη προνομιούχοι νοτιοαφρικανοί έχουν την ιδιότητα μισθωτή ή απλώς ένοικου σε ακίνητα, που χτίστηκαν ακόμα και πριν από το 1994.

 

Σύμφωνα με έκθεση διετούς διάρκειας της Κεντρικής τράπεζας για την οικονομική ανάπτυξη η Νότια Αφρική παραμένει μια από τις χώρες με τη μεγαλύτερη ανισότητα, όσον αφορά τη συσσώρευση πλούτου και τη διανομή εισοδήματος. Πιο συγκεκριμένα το 2022, σύμφωνα με την έκθεση, το 10% των πιο πλούσιων νοτιοαφρικανών κατέχει το 85% της ιδιωτικής ακίνητης περιουσίας, ενώ όσον αφορά την εισοδηματική ανισότητα το 10% των πιο πλούσιων οικογενειών κατέχει τουλάχιστον το 65% του συνολικού εισοδήματος.

 

Η σφαγή στη  Μαρικάνα

 

Για την κυβέρνηση του ANC εκτός από τις ανεκπλήρωτες υποσχέσεις προς το λαό της Ν.Αφρικής κατά τη διάρκεια της 30ετούς διακυβέρνησης οι σκιές του παρελθόντος βαραίνουν την ηγεσία και ειδικότερα τον πρόεδρο του.

 

Πιο συγκεκριμένα  στις 16/8/2012 34 εργάτες μεταλλωρυχείου λευκόχρυσου έπεσαν νεκροί από τα πυρά των αρχών ασφαλείας της κυβέρνησης του ANC, που τότε είχε πρόεδρο τον Τζέικομπ Ζούμα. Η θητεία του στιγματίστηκε από σκάνδαλα διαφθοράς. Έκλεψε κρατικά κονδύλια στήνοντας ένα δίκτυο συγκάλυψης δημόσιων αξιωματούχων και μελών της οικογένειας του. Ως συνέπεια του ταραχώδους πολιτικού του βίου, συνώνυμου με εκείνον των λευκών αποικιοκρατών, του επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης 15 μηνών, γιατί σύμφωνα με απόφαση των δικαστικών αρχών αρνήθηκε να καταθέσει σε έρευνα για  καταγγελίες διαφθοράς. Έμεινε στη φυλακή μόνο για 2 μήνες, εκμεταλλευόμενος απόφαση της κυβέρνησης για την αποσυμφόρηση των φυλακών και έκτισης ποινής με εναλλακτικούς τρόπους.

 

Σύμφωνα με δημοσιεύματα,  στη σφαγή στη  Μαρικάνα ο Ραμαφόσα είχε εμπλοκή ως στέλεχος  της εταιρείας Σαντούκα που συνεργάζονταν με  την εταιρεία Σιμπάνιε Στίλγγότερ. Η τελευταία επιχείρηση εκμεταλλευόταν το ορυχείο Λόνμιν. Σύμφωνα με ανεξάρτητη έρευνα, στο αρχικό στάδιο, του δημοσιογράφου/φωτορεπόρτερ  Γκρεγκ Μαρίνοβιτς και της ακαδημαϊκού στο πανεπιστήμιο του Γιοχάνεσμπουργκ Κέιτ Αλεξάντερ η αρχική εκδοχή βίαιων «συγκρούσεων» μεταξύ των δυνάμεων ασφαλείας και των μεταλλωρύχων ήταν «κατευθυνόμενη» από κυβερνητικούς κύκλους  και πρόδηλα αναληθής.

 

Τα ευρήματα της έρευνας κατέδειξαν ότι οι εργάτες πυροβολήθηκαν όχι μόνο με πλαστικές σφαίρες αλλά με πραγματικά πυρά σε απόσταση αναπνοής, ενώ αρκετοί είχαν χτυπηθεί πισώπλατα, που αναδεικνύει ότι προσπαθούσαν να διαφύγουν.

 

Οι εργάτες είχαν προβεί σε απεργιακές κινητοποιήσεις διεκδικώντας έναν καλύτερο μισθό από τους μισθούς πείνας. Ήδη την παραμονή αυτής της πρωτοφανούς επιχείρησης βιαίας καταστολής της απεργίας, μάλλον συντριβής με οποιοδήποτε τρόπο, στις 15/8/2012 σκοτώθηκαν 2 αστυνομικοί και 4 εργάτες.

 

Σύμφωνα με τις μαρτυρίες αυτές, που δημοσιεύονται στη Daily Maverick,  το απόγευμα της 16ης Αυγούστου οι αρχές ασφαλείας με συρματόπλεγμα απέκλεισαν το χώρο συγκέντρωσης των απεργών. Στη συνέχεια οι αστυνομικές δυνάμεις στοίχισαν σε μια σειρά 17 εργάτες και τους πυροβόλησαν και στη συνέχεια  άλλοι 17 απεργοί σκοτώθηκαν  καθώς προσπαθούσαν να διαφύγουν από το πεδίο εκτελέσεων!

 

Το ANC ευθύνεται όχι μόνο ως κυβερνητική αρχή για αυτήν την ανείπωτη σφαγή υπό την ηγεσία του διαβόητου Τζέικομπ Ζούμα αλλά σε αυτήν φέρεται να εμπλέκεται και ο Σ.Ραμαφόσα, όσον αφορά το ρόλο του στη συγκεκριμένη αστυνομική «επιχείρηση».

Σύμφωνα με δημοσιεύματα ΜΜΕ εκείνης της περιόδου, τις προηγούμενες μέρες ο Σ.Ραμαφόσα, λόγω της επιχειρηματικής του ιδιότητας, φέρεται να άσκησε πίεση στον υπουργό Ασφάλειας, Ναθί Μτχέτβα, όπως και στην υπουργό ορυκτών πόρων,  Σούζαν Σαμπάνγκου, να καταστείλουν τις κινητοποιήσεις, αντιμετωπίζοντας τους εργάτες ως κοινούς εγκληματίες. Αναβίωσαν τα «απομεινάρια» αντιμετώπισης των έγχρωμων εργατών από τους λευκούς  αφέντες - αποικιοκράτες. Οι μεταλλωρύχοι πάλευαν να ξεφύγουν από τον αργό θάνατο  και την εξαθλιωμένη ζωή τους, που τους είχαν επιβάλει με μισθούς πείνας.

 

Η φάρμα άγριων ζώων του Ραμαφόσα και το σκάνδαλο Phala Phala

 

Από τότε πέρασαν 12 χρόνια και όμως ποτέ δεν πλήρωσαν οι ηθικοί αυτουργοί και οι εντολοδόχοι τους. Και αυτή η επώδυνη μέρα μνήμης όπως επίσης και το σκάνδαλο Phala Phala  «κυνηγούν» το ANC.  Στην τελευταία περίπτωση, ο Χαζίμ Μουσταφά, σουδανός επιχερηματίας,  φέρεται ότι  επισκέφθηκε τη φάρμα για να αγοράσει βούβαλους αξίας τουλάχιστον 580.000 $ από τη φάρμα άγριων ζώων του Ραμαφόσα.

 

Αυτό το ποσό στη συνέχεια κλάπηκε από τη φάρμα, σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του εν ενεργεία προέδρου της Ν.Αφρικής . Όπως είναι αντιληπτό έμεινε ο στιγματισμός πιθανής εμπλοκής του Ραμαφόσα σε παράνομες οικονομικές συναλλαγές, που αγγίζουν ακόμα και την κατηγορία του ξεπλύματος  χρήματος και πάντως σίγουρα εμπίπτουν στον κίνδυνο σύγκρουσης συμφερόντων,  στο δίπολο της επιχειρηματικής του δράσης και του προεδρικού του αξιώματος.

 

Βαρύ το πλήγμα στην αξιοπιστία του πρόεδρου του ANC

 

Το ANC από τις εκλογές του 2019  επέλεξε μια προσωποπαγή προεκλογική καμπάνια, βασιζόμενη στο πρόσωπο του Σ.Ραμαφόσα, ως ένας πολιτικός που μάχεται εναντίον της διαπλοκής και των σκανδάλων διαφθοράς στους αρμούς της εξουσίας. Ήταν αναπότρεπτη  η  πολιτική του αμφισβήτηση και το πλήγμα στην αξιοπιστία του  λόγω των σκανδάλων. Η συνέχεια αυτού του πολιτικού δράματος ήταν  η «απότομη» πτώση του ANC στην κάλπη της 29ης Μαΐου, εισάγοντας το δημοκρατικό πολίτευμα σε μια νέα σελίδα, που επιτάσσει τη συγκρότηση πολυκομματικής κυβέρνησης.

 

Ποιες είναι οι διαφορές DA και ANC

 

Η σημερινή σύγκλιση της  νέας Βουλής που προέκυψε μετά τις εκλογές της 29ης Μαΐου θα «αποκαλύψει» το νέο πολυκομματικό σχήμα που θα αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας, έχοντας πλειοψηφικό ποσοστό 50%+1.. Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης η Εθνοσυνέλευση θα κληθεί να ψηφίσει το νέο πρόεδρο της Ν.Αφρικής.

 

Με ποιες πολιτικές δυνάμεις θα σχηματίσει κυβέρνηση το ANC? Η Δημοκρατική Συμμαχία είναι υπέρ της φιλελεύθερης οικονομίας, του ιδιωτικού τομέα, των επιχειρήσεων και της μείωσης του κατώτατου μισθού που υιοθέτησε το ANC. O επικεφαλής της DA, Τζον Στίνχουϊσεν, απέκλεισε πιθανότητα κυβερνητικής σύμπραξης με το κόμμα του Τζέικομπ Ζούμα και του Τζούλιους Μαλέμα(Μαχητές Οικονομικής Ελευθερίας) γιατί είναι υπέρ της εθνικοποίησης τραπεζών και ορυχείων.

 

H DA επιπρόσθετα αντιτίθεται στην εφαρμογή ενός ευρέως οικονομικού προγράμματος για την «Οικονομική Ενδυνάμωση των Μαύρων» (broad-based Black Economic Empowerment) της κυβέρνησης Ραμαφόσα, που επιβάλλει ποσοστά απασχόλησης των άπορων έγχρωμων νοτιαμερικανών, ως ελάχιστη αριθμητική προϋπόθεση, σε θέσεις εργασίας. 

 

Περαιτέρω αντιτίθεται στην υιοθέτηση του νομοσχεδίου για την Εθνική Ασφάλιση Υγείας (National Health Insurance Bill –NHI) που προβλέπει την υγειονομική περίθαλψη όλων ανεξαιρέτως των νοτιοαφρικανών σε διαπιστευμένες υγειονομικές δομές, δημόσιες και ιδιωτικές, μέσω της σύστασης του ανάλογου Ταμείου. Με χρηματοδότηση προβλέπεται ότι θα αγοράσει υγειονομικές παροχές για όλους τους πολίτες που θα εγγραφούν στον οργανισμό. Η εφαρμογή του νόμου θα δημιουργήσει 2.5 εκ θέσεις εργασίας, άλλη μια πρόνοια καταπολέμησης της ανεργίας.

 

Η Δημοκρατική Συμμαχία (Democratic Alliance - DA) υπόσχεται ότι θα σώσει το λαό της Ν.Αφρικής από την εφαρμογή του νόμου. Υποσχέθηκε περεταίρω προεκλογικά ότι θα σώσει τη Ν.Αφρική  και από το ANC αυτό ήταν το κεντρικό προεκλογικό της σύνθημα.

 

Η DA είναι ο Δούρειος Ίππος της Δύσης

 

Υπό αυτό το πρίσμα στις αρχές του έτους συστήθηκε ο «Πολυκομματικός Χάρτης» με ηγέτιδα δύναμη τη DA και τη συμμετοχή  πολιτικών δυνάμεων όπως  Κόμμα Ελευθερίας Inkatha(IFP) , Δράση Νότιας Αφρικής(ΑCTIONSA), Νέο Μέτωπο Ελευθερίας (Freedom Front Plus), Ανεξάρτητη Εθνική Οργάνωση Πολιτών Νότιας Αφρικής (Isanco), Ενιαίο Ανεξάρτητο Κίνημα(UIM)  Εθνικό Κόμμα  όλου του Φάσματος(SNP).που εκπροσωπούν τη νεοφιλελεύθερη δεξιά της Ν.Αφρικής, ως ιδρυτικά μέλη.  Στόχος του συνασπισμού ήταν ο εκτοπισμός του ANC από την εξουσία.

 

Τέλος η DA αποτελεί το Δούρειο Ίππο της Δύσης. Συγκυβέρνηση με το ANC δυνητικά θα θέσει  υπό αμφισβήτηση τον εδραιωμένο γεωπολιτικό προσανατολισμό της χώρας ως ηγετικής δύναμης της αφρικανικής ηπείρου, των BRICS και του Παγκόσμιου Νότου.  Ο πρέσβης της Ν.Αφρικής στη Ρωσία, Μζουβουκίλε Τζέφφ Μακεττούκα, δήλωσε χαρακτηριστικά στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS: «Η Ν.Αφρική μπορεί να αλλάξει την εξωτερική πολιτική της και να φύγει από τον Οργανισμό των BRICS, όπως η Αργεντινή, εάν η αντιπολίτευση μετά τις εκλογές αναλάβει την εξουσία.». Επιπρόσθετα, λόγω της «ουδετερότητας» της DA στο γενοκτονικό πόλεμο του Ισραήλ στη Γάζα τίθενται ερωτηματικά για το εάν θα συνεχιστεί η σθεναρή υποστήριξη της νέας κυβέρνησης στην Παλαιστίνη!

 

Όχι μόνο ο Τζούλιους Μαλέμα αρνείται τη συγκυβέρνηση με την DA καθώς το κόμμα των κόκκινων μπερέδων  θεωρεί ότι είναι ιδεολογικά εχθρός του αλλά και το κομμουνιστικό κόμμα της Ν. Αφρικής που αποτελεί συνιστώσα της τριμερούς συμμαχίας με το ANC και το Κογκρέσο των Συνδικάτων της Ν.Αφρικής.  Ο Γ.Γ του κόμματος Σόλλυ Μαπάιλα σε συνέντευξη που παραχώρησε στους δημοσιογράφους, δήλωσε ότι είναι υπέρ της συγκρότησης κυβέρνησης μειοψηφίας, που θα έχει κάποια χαρακτηριστικά μιας Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας, που δεν θα περιλαμβάνει τη DA  την οποία χαρακτήρισε ως αντιλαϊκή πολιτική δύναμη.

 

Επί του πιεστηρίου: Σύσταση κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας!

 

Μπροστά σε αυτό το συγκρουσιακό πολιτικό σκηνικό με εκατέρωθεν αποκλεισμούς σύμπραξης σε πολυκομματική κυβέρνηση οι μέχρι τώρα πληροφορίες συντείνουν σε κυβέρνηση του Αφρικανικού Εθνικού Κογκρέσου, της Δημοκρατικής Συμμαχίας και  του κόμματος Ελευθερία Inkatha.

 

Ωστόσο ξημερώματα Παρασκευής, μετά τη λήξη της συνεδρίασης της Εκτελεστικής Επιτροπής του ANC στο Κέιπ Τάουν, ο Γ.Γ του κόμματος, Φικίλε Μπαλούλα, ανακοίνωσε ότι επήλθε συμφωνία με κόμματα,  εκτός ίσως από τα προαναφερόμενα, για τη σύσταση Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας που αντιπροσωπεύει απόλυτα και το αποτέλεσμα της κάλπης. Οι πολιτικές δυνάμεις μετατοπίζονται προς το κέντρο όπως δήλωσε χαρακτηριστικά.  

 

Θα διατηρηθεί αυτή η κυβέρνηση, εφόσον σχηματιστεί,  ή θα ακολουθήσει αντίστοιχη πορεία με την κυβέρνηση εθνικής ενότητας του 1994, με πρόεδρο τον Νέλσον Μαντέλα και αντιπρόεδρο τον ηγέτη της κυβέρνησης απαρτχάιντ Φρέντερικ Γουίλλεμ Ντε Κλερκ;

 

 Ας θυμηθούμε απόσπασμα ομιλίας του στη Βουλή στις 3/6/1996: «[…] συνεχής συμμετοχή στην κυβέρνηση εθνικής ενότητας ισοδυναμούσε με θανατική ποινή μιας κυβέρνησης που βασίζεται στη συναίνεση ακόμα και στην ευρεία και ταυτόχρονα ήπια μορφή της. Συνεχής συμμετοχή σηματοδοτούσε ότι οι δυνάμεις ήταν καταδικασμένες, πολιτικά, σε θάνατο. Η επιβίωση της πολυκομματικής δημοκρατίας που βασίζεται σε μια ισχυρή και αξιόπιστη αντιπολίτευση απειλούνταν από τη συνεχή συμμετοχή μας στην Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας[…]».

 

Η Νότια Αφρική εισέρχεται σε μια νέα πολιτική σελίδα, δυνητικά, έντονης πολιτικής ρευστότητας. Στη σημερινή συνεδρίαση  της Εθνοσυνέλευσης για την ορκωμοσία των νέων βουλευτών, συγκρότησης κυβέρνησης και εκλογής προέδρου  της Εθνοσυνέλευσης και της χώρας κρίνεται το μέλλον του λαού της Ν. Αφρικής.

 

Πρόσφατα άρθρα ( Διεθνή )
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet