Κήρυξε …ανένδοτο και δεν αποχωρεί για κάποιον από μηχανής θεό

 

Το βράδυ της 9ης Ιουνίου ο Στ. Κασσελάκης είδε όλο το αφήγημά του να καταρρέει. Δύσκολα, πλέον, μπορεί να πείσει, παρότι το επιχειρεί, ότι αποτελεί εναλλακτική στη ΝΔ, ενώ το επικοινωνιακό μοντέλο και η πολιτική που επέλεξε να ακολουθήσει δεν επιβραβεύτηκαν από το εν δυνάμει ακροατήριό του.

Αν άκουγε κάποιος τον κ. Κασσελάκη στη συνεδρίαση της φιλικής σε αυτόν ΚΟ και όχι της ΠΓ –η οποία έχει εδώ και καιρό ακυρωθεί– και δεν ήξερε το εκλογικό αποτέλεσμα, θα έβγαζε το συμπέρασμα ότι νικητής των εκλογών ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ. «Ο ΣΥΡΙΖΑ βγαίνει πιο δυνατός» και «η ελπίδα της αλλαγής ανατέλλει», είπε, ενώ φρόντισε να κλείσει την όποια συζήτηση διαδοχής, λέγοντας ότι «σενάριο να αποχωρήσω για να έρθει κάποιος από μηχανής θεός δεν υπάρχει». Ταυτόχρονα, όμως, υποχρεώθηκε σε ανοίγματα στο ΠΑΣΟΚ και στην Πλεύση Ελευθερίας. Κάλεσε, μάλιστα, «τα έντιμα και ικανά στελέχη των δημοκρατικών κομμάτων να συγκροτήσουν ψηφοδέλτια νίκης σε αυτοδιοίκηση και επιστημονικούς συλλόγους», ενώ με πομπώδες ύφος κήρυξε ανένδοτο αγώνα κατά της Δεξιάς.

Όσο και αν θέλει, όμως, ο κ. Κασσελάκης να αποφύγει τη συζήτηση για το εκλογικό αποτέλεσμα, αυτό αποτελεί το πρώτο και μεγαλύτερο αγκάθι. Αποτέλεσμα, το οποίο απέχει κατά πολύ από τον στόχο που είχε θέσει ο ίδιος. Το 14,9% βρίσκεται σε μεγάλη απόσταση από το «2 μπροστά» ή έστω από το 17,8% των εθνικών εκλογών του ‘23. Παρά την τεράστια μείωση ποσοστού και ψήφων της ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είδε να αποχωρούν από τη δική του κάλπη 336.880 ψηφοφόροι των εθνικών εκλογών, ενώ σε πολλές περιοχές βρέθηκε στην τρίτη, τέταρτη, ακόμα και στην πέμπτη θέση. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ήρθε τρίτο σε Αιτωλοακαρνανία, Αργολίδα, Αρκαδία, Γρεβενά, Δωδεκάνησα, Ευρυτανία, Ζάκυνθο, Ηλεία, Ηράκλειο, Θεσπρωτία, Β΄ Θεσσαλονίκη, Καρδίτσα, Κοζάνη, Λακωνία, Λασίθι, Λευκάδα, Ξάνθη, Ρέθυμνο, Σάμο και Χίο. Στην τέταρτη θέση βρέθηκε σε Δράμα, Έβρο, Ημαθία, Καβάλα, Κιλκίς, Λέσβο, Πέλλα, Σέρρες, Φλώρινα, Χαλκιδική. Και στην πέμπτη θέση σε Ροδόπη και Πιερία.

Το ανάθεμα στους «αποστάτες» της Νέας Αριστεράς και το «φέρτε πίσω τις έδρες» δεν μπορεί ασφαλώς να κουκουλώσει το αρνητικό αποτέλεσμα, το οποίο αφαιρεί από τη φαρέτρα του κ. Κασσελάκη την αίσθηση ηγεμονίας στον χώρο της Κεντροαριστεράς και την κυβερνησιμότητα του ίδιου. Το μοντέλο Κασσελάκη, που τόσο διαφημίστηκε, δεν απέδωσε…

Αλλιώς φανταζόταν την επόμενη ημέρα ο κ. Κασσελάκης και το αποτέλεσμα τον βρήκε απροετοίμαστο. Εξού και η αμηχανία των πρώτων ωρών, που κάτι είπε για… καλό αποτέλεσμα, για πτώση της ΝΔ και μείωση της ψαλίδας. Βέβαια, δεν μπήκε στον κόπο να εξηγήσει πως είναι δυνατόν να χάνει ο αντίπαλος σου ένα εκατομμύριο ψήφους και εσύ όχι μόνο να μην καρπώνεσαι έστω και μικρά κέρδη, αλλά να έχεις απώλειες εκατοντάδες χιλιάδες. Κάπως έτσι εμφανίστηκαν τα πρώτα σύννεφα στον ορίζοντα, καθώς οι διαφωνούντες δεν άφησαν τον χρόνο ανεκμετάλλευτο. Δ. Τεμπονέρας και Αντ. Κοτσακάς με κοινό τους κείμενο επανέφεραν την πρόταση για μέτωπο δημοκρατίας, που να συμπεριλαμβάνει ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, Νέα Αριστερά, μέλη μαζικών κινημάτων κλπ, προτείνοντας μάλιστα τη συγκρότηση συντονιστικού οργάνου με αναλογική σύνθεση. Άμεση ήταν η αντίδραση του κ. Κασσελάκη, ο οποίος με τη γνωστή τακτική του έδειξε την πόρτα της εξόδου στους δύο, «όποιος δεν θέλει, δεν μένει στον ΣΥΡΙΖΑ». Νέα απάντηση Τεμπονέρα: «Ήμουν πολλά χρόνια πριν από εκείνον, είμαι και θα παραμείνω, ενδεχομένως, και μετά από αυτόν στο αξιακό πλαίσιο, όπως αυτό διαμορφώθηκε με διαδοχικές αποφάσεις συνεδρίων υπό τον Αλέξη Τσίπρα…».

Ο Χρ. Σπίρτζης, ο οποίος εδώ και καιρό κρατάει σαφείς αποστάσεις από τον Στ. Κασσελάκη, έκανε ένα βήμα ακόμα, μιλώντας για ενιαίο ψηφοδέλτιο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ, ενώ κάλεσε Τσίπρα και Παπανδρέου να συμβάλουν στην κατεύθυνση συνεργασίας των δύο κομμάτων. Πιο προσεχτική η Όλγα Γεροβασίλη είπε ότι «απαιτείται συνεννόηση των προοδευτικών δυνάμεων, προκειμένου να δοθεί η δυνατότητα εναλλακτικής πρότασης έναντι της ΝΔ».

Θ. Θεοχαρόπουλος και Γ. Ραγκούσης ως φαίνεται θα ζητήσουν εσωκομματικό δημοψήφισμα για ανάληψη πρωτοβουλιών για κοινή πορεία, ενδεχομένως και κοινό σχήμα της Κεντροαριστεράς.

Το μεγαλύτερο αγκάθι για τον κ. Κασσελάκη ακούει στο όνομα Αλέξης Τσίπρας. Όλο και περισσότεροι επιχειρούν να τον επαναφέρουν ως ενωτική λύση στον ευρύτερο χώρο της Κεντροαριστεράς, αδειάζοντας τον Στ. Κασσελάκη και τους σχεδιασμούς του. Η Διεθνής Διάσκεψη για την ειρήνη που θα πραγματοποιηθεί Δευτέρα και Τρίτη στην Αθήνα με πρωτοβουλία Τσίπρα και Ζάεφ, ακούγεται ως πρόβα σε μια ενδεχόμενη ολική επαναφορά του πρώτου. Η σχέση Τσίπρα – Κασσελάκη δεν είναι η καλύτερη, ενώ ενδεικτική της διαφορετικής αντίληψης και αγκάθι για τον κ. Κασσελάκη είναι οι προσκλήσεις για τη διάσκεψη, που συμπεριλαμβάνουν τον Αλέξη Χαρίτση, αλλά και άλλα στελέχη της Νέας Αριστεράς.

 

 

Διάσκεψη για την Ειρήνη και τη Βιώσιμη Ανάπτυξη

 

Το διήμερο Δευτέρα Τρίτη 18 και 19 Ιουνίου θα πραγματοποιηθεί Διεθνής Διάσκεψη για την Ειρήνη και τη Βιώσιμη Ανάπτυξη στο ωδείο Αθηνών. Διοργανωτές της διάσκεψης ο Αλέξης Τσίπρας σε συνεργασία με τον Ζόραν Ζάεφ, μέσω των ινστιτούτων που έχουν ιδρύσει. Στο διήμερο, που αναμένεται με ενδιαφέρον, έχουν προσκληθεί προσωπικότητες από πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Πριν ελάχιστες ημέρες Τσίπρας και Ζάεφ συνυπέγραψαν κοινό άρθρο, που αναφέρονται στο κίνδυνο της Ακροδεξιάς και του εθνικισμού.

 

ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet