Η συζήτηση της Νέας Αριστεράς, χθες Παρασκευή, στο Πολιτικό Κέντρο με δεδομένες τις πρώτες τοποθετήσεις που αποτίμησαν το αποτέλεσμα των εκλογών γενικά και για την ίδια, είχε ως έργο να εμβαθύνει περισσότερο στις εκτιμήσεις και κυρίως να ορίσει τα επόμενα βήματα, τις πρωτοβουλίες που πρέπει να παρθούν. Αυτό, εξάλλου, είναι επείγον και λόγω του δυσμενούς αποτελέσματος, αλλά και διότι πριν έλθει το βαθύ καλοκαίρι, θα πρέπει να παρθούν σοβαρές αποφάσεις και για το επικείμενο συνέδριο και για το ποια θα είναι η στάση της Νέας Αριστεράς στις πυκνές πολιτικές διεργασίες που έχουν ήδη αρχίσει.

Ως προς το αποτέλεσμα, η Νέα Αριστερά δεν μάσησε τα λόγια της. Μίλησε για αρνητικό αποτέλεσμα και καταγραφή ήττας. Προφανώς, αυτό δεν την εμποδίζει να δει –ιδιόμορφα πιο αισιόδοξα– το γενικό τοπίο: καταγράφεται μια ευρεία ήττα της ΝΔ, αλλά και μια κρίση αντιπροσώπευσης που περιλαμβάνει και την αντιπολίτευση, που εγκυμονεί κρίση και σ’ αυτή ιδιαίτερα στο ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΡΙΖΑ. Η Νέα Αριστερά δεν τα κατάφερε να πείσει ένα σημαντικό μέρος όσων είχαν ψηφίσει ΣΥΡΙΖΑ μαζί με έναν ακόμη αριθμό νέων υποστηρικτών. Παρά την εξαιρετικά μεγάλη κινητοποίηση ανά τη χώρα και τη ζωντανή επαφή, που προσπαθούσε να μειώσει το μειονέκτημα της μικρής πολιτικής ορατότητας, δεν κατόρθωσε να περάσει το 3% και να εκλεγεί, όπως αποδείχθηκε, ευρωβουλευτής/ρια.

Αυτή η πανελλαδική υπερ-προσπάθεια από το Σεράφειο έως τις ευρωεκλογές άφησε πίσω της μια πανελλαδική οργανωτική δομή. Συνιστά τώρα το πιο κρίσιμο περιουσιακό της στοιχείο, το οποίο μαζί με την ικανή κοινοβουλευτική της ομάδα θα αποτελέσουν την αφετηρία για την ανασυγκρότηση της ΝΑ και την αύξηση της πολιτικής της επιρροής.

Από την πρώτη στιγμή, η Νέα Αριστερά βρέθηκε μπροστά στην απίστευτα μισαλλόδοξη στάση του ΣΥΡΙΖΑ και προσωπικά του κ. Στ. Κασσελάκη. Η ευτελής, πολιτικά και θεσμικά αβάσιμη, απαίτηση για επιστροφή των εδρών ήταν μόνο μια πτυχή. Η οποία ξεχνά βεβαίως το πώς ο ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνο δεν τήρησε αυτή την αρχή, αλλά συχνά πρόβαλε άσκεφτα τις προσχωρήσεις βουλευτών από άλλα κόμματα, παρά το ότι είχε ψηφίσει την απλή αναλογική! Ο ίδιος ο κ. Κασσελάκης μίλησε για «μόρφωμα» και ότι δεν θα επιτρέψει καμιά σχέση με τη Νέα Αριστερά! Ευτυχώς σημαίνοντα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ διαχώρισαν τη θέση τους απ’ αυτή την πολιτική βαναυσότητα.

Αλλά έδαφος στη διαβολή κατά τη ΝΑ προσφέρθηκε και από άλλους χώρους, πιθανόν από ηγετικούς κύκλους του ΠΑΣΟΚ για δικούς τους λόγους. Τροφοδοτήθηκε «ρεπορτάζ» της Απογευματινής που ανέφερε, εντελώς ψευδώς, ότι επίκειται πρόταση του ΠΑΣΟΚ προς τη ΝΑ για συγκρότηση κοινής βουλευτικής ομάδας! Αμέσως το διατυμπάνισε η Αυγή και το Κόκκινο και η προπαγάνδα του ΣΥΡΙΖΑ, που από καιρό δήθεν το προέβλεπε ως «αναπόφευκτο» λόγω του «μικρού μεγέθους». Η εκπρόσωπός του κ. Κεχαγιά, διαθέτοντας και την κουλτούρα του βαθέος ΠΑΣΟΚ, άμεσα το θεώρησε αξιόπιστο υλικό συζήτησης, λέγοντας ότι όντως «μπορεί να υπάρχει ο πρόθυμος σύμμαχος», αλλά δεν είναι σίγουρη για τις εσωκομματικές αντιδράσεις... «Γελιούνται όσοι νομίζουν ότι θα εργαλειοποιήσουν τη ΝΑ για τα εσωκομματικά τους ζητήματα», σχολίασε η ΝΑ.

Η συζήτηση στο Πολιτικό Κέντρο θα διερευνήσει συνολικά τις αιτίες της ήττας και φυσικά την πολιτική της, που δεν ευοδώθηκε συμμαχιών. Αυτό είναι απαραίτητο και για το μέλλον, δηλαδή να προσδιοριστούν οι σχέσεις με τον Κόσμο του Π. Κόκκαλη ή το ΜέΡΑ και γενικά με τα ανένταχτα στελέχη της Αριστεράς και της Οικολογίας. Μια άλλη πιο παραγωγική σχέση δυνάμεων της ριζοσπαστικής Αριστεράς και της Οικολογίας θα συνιστούσε ασφαλώς, και πιο προφυλαγμένη και παραγωγική, συμμετοχή στη συζήτηση για τη σχέση Αριστεράς και Κεντροαριστεράς και τη δυνατότητα συμβολής στην κοινή πολιτική στάση έναντι της Δεξιάς. Θα συζητηθούν και οι σχέσεις με τον ΣΥΡΙΖΑ του κ. Κασσελάκη συνολικά, αλλά και με δυνάμεις, ειδικότερα, που διαφωνούν με τις επιλογές του προέδρου τους. Ως προς το ζήτημα, δε, που έχει ήδη ανοίξει από διάφορες πλευρές, η κοινή πολιτική στάση της δημοκρατικής και αριστερής αντιπολίτευσης έναντι της ΝΔ, η ΝΑ θεωρεί ότι η αλλαγή του πολιτικού χάρτη την αφορά. Αλλά για το επόμενο διάστημα αυτό που θα επιδιώκει είναι κινήσεις και πρωτοβουλίες στο κοινωνικό και πολιτικό πεδίο. Επιδίωξη θα είναι η ισχυρή σφραγίδα της Αριστεράς σ΄ αυτή τη διαδικασία.

Το υλικό της συνεδρίασης του Πολιτικού Κέντρου σχεδιάζεται να κατέβει στις Νομαρχιακές Επιτροπές ή και οργανώσεις το επόμενο δεκαπενθήμερο και η ΚΕ να συνεδριάσει το επόμενο από του Αγίου Πνεύματος Σαββατοκύριακο.

 

ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet