Η Ενωτική Πρωτοβουλία ΜέΡΑ25 – Ανατρεπτική Οικολογική Αριστερά δεν πέτυχε τον εκλογικό της στόχο να εκπροσωπηθεί στην Ευρωβουλή, καθώς πέρασε, για μια ακόμη φορά, λίγο κάτω από τον πήχη του3%. Η δικαιολογημένη «συγκρατημένη αισιοδοξία» που εξέφραζαν η ηγεσία και τα στελέχη του συνδυασμού, τελικά δεν επαληθεύτηκε. Ωστόσο, από το βράδυ της περασμένης Κυριακής εκφράζεται η ικανοποίηση για τη διατήρηση των δυνάμεων, καθώς και για την ανάδειξη του σχηματισμού σε δεύτερη δύναμη στην κάλπη των αποδήμων.

«Θα τιμήσουμε την εντολή των πολιτών να προχωρήσουμε την ενωτική μας προσπάθεια. Καλώ όλες τις δυνάμεις τις Ριζοσπαστικής Οικολογικής Αριστεράς που δεν ήταν μαζί μας σήμερα, να έρθουν μαζί μας, ώστε διατηρώντας τις διαφορές μας, να ανταποκριθούμε στη λαχτάρα των ανθρώπων της Αριστεράς και της Οικολογίας για ακηδεμόνευτη, αγωνιστική ενότητα στη βάση κοινών αξιών και προγράμματος. Θα εισηγηθώ στην ΠΓ του ΜέΡΑ25 τη δημιουργία μόνιμου συντονιστικού οργάνου στο οποίο θα συμμετέχουν όλες οι δυνάμεις που μαζί συγκροτήσαμε το ΜέΡΑ25 - Ανατρεπτική Οικολογική Αριστερά και, βέβαια, όλες οι δυνάμεις που θα προσέλθετε από αύριο», τόνισε χαρακτηριστικά σε δηλώσεις του ο γραμματέας του ΜέΡΑ25, Γιάνης Βαρουφάκης, επισημαίνοντας ότι η Ενωτική Πρωτοβουλία ήταν το αποτέλεσμα της μοναδικής προσπάθειας ενοποίησης της Αριστεράς.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η Λαϊκή Ενότητα - Ανυπότακτη Αριστερά, η οποία, στην πρώτη συνεδρίασή της μετά τις ευρωεκλογές, κατέληξε σε πολιτικά συμπεράσματα, όπως μας ανέφεραν ορισμένα κορυφαία στελέχη της. Ανάμεσα στα άλλα, θεωρούν ότι «αρνητικό, πολιτικό χαρακτηριστικό των εκλογών ήταν η μεγαλύτερη από κάθε άλλη φορά αποχή, ως απόρροια απαξίωσης του πολιτικού συστήματος, απογοήτευσης, αδιαφορίας, υποχώρησης του λαϊκού κινήματος, απομαζικοποίησης των αριστερών κομμάτων και των εργατικών συνδικάτων και της απώλειας πίστης, κυρίως, των νέων ανθρώπων στην ικανότητά τους να αλλάζουν τα πράγματα με τη συλλογική δράση και την ψήφο τους». Εκτιμούν επίσης ως αρνητική εξέλιξη «την ενίσχυση του πολιτικού εκφυλισμού και της υποκατάστασης της πολιτικής αντιπαράθεσης από την επικοινωνία και το θέαμα».

Η κατεύθυνση της ΛΑΕ ΑΑ είναι, αξιοποιώντας τη θετικά αποτιμωμένη εκλογική συνεργασία στο πλαίσιο της Ενωτικής Πρωτοβουλίας, να συνεχίσει να υπηρετεί τον διακηρυγμένο στόχο της για κοινή δράση και πολιτική συνεργασία όλων των δυνάμεων της ανυπότακτης Αριστεράς, καθώς «αποτελεί τη μόνη διέξοδο για την υπεράσπιση των συμφερόντων των εργαζομένων και της νεολαίας». Αξίζει να σημειωθεί ότι, μέχρι στιγμής, δεν έχουν σημειωθεί «γκρίνιες» ούτε απόπειρες καταλογισμού πολιτικών ευθυνών, φαινόμενο που ήδη καταγράφεται σε άλλα πολιτικά κόμματα.

Όσον αφορά στον Κόσμο, το ισχνό 1,08% δεν δικαίωσε τις προσδοκίες του Πέτρου Κόκκαλη και των στελεχών του νεότευκτου οικολογικού κόμματος. Η καθυστερημένη επιλογή της δημιουργίας του δεν άφησε πολλά χρονικά περιθώρια, προκειμένου να ανταποκριθεί στις απαιτητικές προεκλογικές ανάγκες. Ωστόσο, υπήρξε διακριτή η παρουσία του, καθώς το σαφώς προοδευτικό πολιτικό πλαίσιο στο οποίο κινείται τάραξε τα νερά στον κατακερματισμένο χώρο της πολιτικής Οικολογίας.

 

«Το εκλογικό αποτέλεσμα της 9ης Ιουνίου 2024 πιστοποιεί τη σημασία της απόφασής μας να δημιουργήσουμε ένα καινούργιο Πράσινο κόμμα, με ρίζες στα οικολογικά κινήματα και στα κινήματα των πολιτών και να προτάξουμε εκ νέου την ανάγκη συσπείρωσης και συμμετοχής στην διαμόρφωση μίας διαφορετικής αντίληψης σχετικά με την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, της οικονομικής και κοινωνικής κρίσης που βιώνει η χώρα μας, την προάσπιση των κοινωνικών δικαιωμάτων, αλλά και την αντίσταση στην αυξανόμενη επιρροή της άκρας δεξιάς σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση», τονίζεται στην ανακοίνωση του κόμματος για το αποτέλεσμα των εκλογών.

 

Ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, Ηλίας Παπαθεοδώρου, δήλωσε στην «Εποχή» πως «ο Κόσμος ήρθε για να μείνει και αυτό υποστήριξαν με θάρρος και με την ψήφο τους οι έλληνες πολίτες, που σε μόλις λίγες εβδομάδες ήρθαν μαζί μας και μας εμπιστεύτηκαν, δίνοντας μας την εντολή να συνεχίσουμε αυτή την προσπάθεια. “Η Εθνική Πράσινη Συμφωνία”, το πρόγραμμά μας, δηλαδή, θα ξεδιπλωθεί το επόμενο διάστημα σε κάθε γωνιά της χώρας και θα φτάσει στα χέρια κάθε πολίτη».

 

Απαντώντας σε ερώτηση της εφημερίδας μας επιβεβαίωσε την απόφαση του κόμματος να συμμετάσχει στις επόμενες εθνικές εκλογές. Τέλος, τόνισε ότι παρακολουθούν με ενδιαφέρον τις διεργασίες που συντελούνται στον ευρύτερο χώρο της Αριστεράς και ότι είναι ανοιχτοί σε συνεργασίες σε προοδευτική και οικολογική κατεύθυνση.

 

Από την πλευρά της, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, σε μακροσκελή ανακοίνωσή της για τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών, εκτιμά ότι «η μεγάλη ήττα της Νέας Δημοκρατίας ανοίγει νέες δυνατότητες για την εργατική αντίσταση και για εργατική εναλλακτική». Ασκεί δριμεία κριτική στις άλλες πολιτικές δυνάμεις και, μεταξύ των άλλων, υπογραμμίζει:

«Τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών είναι ένα τεράστιο χτύπημα για τη Νέα Δημοκρατία και την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη. Με το αφήγημα ότι “όλοι βγήκαν χαμένοι στις ευρωεκλογές”, απλά υπογραμμίζουν την έκταση της πολιτικής κρίσης που ξεδιπλώνεται. Φαίνεται ξεκάθαρα η γύμνια και η ογκούμενη κρίση του πολιτικού συστήματος. 

Η δυναμική των αγώνων βρίσκεται πίσω από το μαύρισμα της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας και αυτό με τη σειρά του ανοίγει νέες δυνατότητες για την ανάπτυξη των αγώνων το επόμενο διάστημα. Είναι επείγουσα ανάγκη να αντιμετωπίσουμε την παράλυση της κοινοβουλευτικής αντιπολίτευσης, που δεν κατάφερε να αξιοποιήσει τη δυναμική των μαζικών αντιστάσεων (…)».

 

ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet