Ενώ διαβεβαίωνε η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός σε όλους τους τόνους ότι ο ανασχηματισμός θα έρθει σε επόμενο χρόνο, αιφνιδιαστικά την Παρασκευή ακυρώθηκε το υπουργικό συμβούλιο και ανακοινώθηκε η νέα σύνθεση της κυβέρνησης. Τα μηνύματα του ανασχηματισμού πολλά, κανένα από αυτά όμως δεν απαντούν στην ευρωκάλπη. Οι αλλαγές και οι καραμπόλες δείχνουν ότι ο Κ. Μητσοτάκης δεν έχει το τιμόνι του υπουργικού σχήματος ούτε τον τελικό ρόλο στον ανασχηματισμό. Πήγαμε σε εκλογές με ένα σκάνδαλο στο υπουργείο Εσωτερικών, με τη διαρροή προσωπικών δεδομένων, και η Ν. Κεραμέως απομακρύνθηκε από το υπουργείο μεν αλλά ανέλαβε κρίσιμο χαρτοφυλάκιο δε, αυτό του Εργασίας, ενώ ο υφυπουργός Θ. Λιβάνιος αναβαθμίστηκε σε υπουργό. Είναι αδύνατο να μην μπορεί ένα κυβερνητικό επιτελείο να κατανοήσει το πολιτικό κόστος της μη απομάκρυνσης της Ν. Κεραμέως από το υπουργικό σχήμα (είναι μάλιστα το δεύτερο σκάνδαλο που την ακολουθεί, μετά το υπουργείο Παιδείας). Προφανώς δεν έχει την ελευθερία επιλογής. Από την άλλη, μονάχα με την απομάκρυνση του Θ. Σκρέκα από το υπουργείο δεν μπορεί η κυβέρνηση να ισχυριστεί ότι έλαβε το μήνυμα, όταν ο ίδιος ο πρωθυπουργός έλεγε ότι δεν φταίει μόνο η ακρίβεια για τη φθορά της ΝΔ. Ωστόσο, ένα ακόμα στοιχείο που αναδεικνύεται από την ανακύκλωση προσώπων, είναι ότι η ΝΔ δεν έχει πάγκο, έχει ένδεια πολιτικών στελεχών.

Άλλα μηνύματα που θέλησε η κυβέρνηση να συμβολίσει με τον ανασχηματισμό είναι ότι θορυβήθηκε από την απώλεια ψήφων στην Βόρεια Ελλάδα και επομένως υπουργοποιεί πρόσωπα από εκείνες τις περιοχές, αλλά και ότι κατανοεί μια κάποια δυσφορία από τις διευρύνσεις προς το Κέντρο και αξιοποίησε τους κοινοβουλευτικούς της κλασικής δεξιάς. 

Η αιφνιδιαστική ανακοίνωση του ανασχηματισμού δεν γίνεται κατανοητή από τις επιλογές προσώπων. Είναι ακόμα μια απόδειξη ότι η ΝΔ δεν έχει γραμμή γιατί χάνει ή ότι δεν μπορεί να αντιδράσει στις απώλειες. Μία αλλαγή της εικόνας του υπουργικού σχήματος δεν θα διορθώσει το πρόβλημα, το οποίο είναι σαφές και διατυπωμένο από τη στιγμή που ανοίχτηκαν οι κάλπες. Όλα τα άλλα γίνονται απλά για τα προσχήματα.

 

ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet