Η γαλλική Αριστερά, σε συντονισμό με συνδικαλιστικές και κινηματικές οργανώσεις, αποδεικνύει, γι’ άλλη μια φορά, πόσο ισχυρά ενωτικά αντανακλαστικά διαθέτει. Μετά τα ζοφερά αποτελέσματα των ευρωεκλογών και έχοντας πλέον την Ακροδεξιά έξω από την πόρτα της εξουσίας, πολύς κόσμος βγήκε στους δρόμους και τις πλατείες, επικαιροποιώντας το αίτημα για το «Νέο Λαϊκό Μέτωπο» και παραπέμποντας στο αντιφασιστικό «Λαϊκό Μέτωπο» της δεκαετίας του 1930 με τις μεγάλες κοινωνικές του κατακτήσεις. Σ’ αυτό το αυθόρμητο λαϊκό αίτημα ανταποκρίθηκε άμεσα σχεδόν το σύνολο της γαλλικής Αριστεράς, συμμετέχει ακόμα και το τροτσκιστικό κόμμα του Ολιβιέ Μπεζανσενό, αλλά και κοινωνικά κινήματα όπως η ATTAC. Κι αυτή η άμεση ανταπόκριση έχει πολύ μεγάλη σημασία. Δεν έβαλε η κάθε δύναμη μπροστά τα δικά της προαπαιτούμενα, αρχηγικές διεκδικήσεις, σημεία τριβής ή διαχωριστικές γραμμές. Μπροστά μπήκε η ανάγκη της ενότητας και έτσι το «Νέο Λαϊκό Μέτωπο» φαίνεται να γίνεται πραγματικότητα.

Ο Γιάνης Βαρουφάκης, επιχειρώντας, σε πρόσφατες δηλώσεις του, να προβάλει τις πολιτικές εξελίξεις της Γαλλίας στην Ελλάδα, αναφέρει: «Όμως, αυτό στην Ελλάδα είναι ανέφικτο. Το εκλογικό μας σύστημα απλά δεν το επιτρέπει, αντίθετα με το γαλλικό πλειοψηφικό που επιτρέπει σε διακριτά κόμματα να συμφωνήσουν πώς θα μοιραστούν τις μονοεδρικές περιφέρειες μεταξύ τους». Είναι, όμως, το εκλογικό σύστημα και το πώς θα μοιραστούν οι έδρες, το βασικό εμπόδιο για μια ενωτική διαδικασία; Τρόποι υπάρχουν για να ξεπεραστούν τέτοια εμπόδια, αρκεί να είναι ισχυρή η βούληση της ενότητας. Πόσο, όμως, είναι ισχυρή μια τέτοια βούληση όταν, στη συνέχεια των δηλώσεων, προβάλεις ως προαπαιτούμενη την δική σου ατζέντα και μιλάς υποτιμητικά για τρία μετα-ΠΑΣΟΚ;

Η Νέα Αριστερά, μετά τις δικές της χαμηλές πτήσεις στις ευρωεκλογές, δεν μας έχει ξεκαθαρίσει τις προθέσεις της, ούτε πως καθορίζονται οι πολιτικές της στοχεύσεις. Η γενικόλογη ανακοίνωσή της δεν ξεκαθαρίζει το τοπίο: «η Νέα Αριστερά πιστεύει στην ανάγκη κοινωνικών και πολιτικών μετώπων πάνω στα κεντρικά ζητήματα της εποχής μας όπως η έκρηξη των κοινωνικών ανισοτήτων, της κλιματικής κρίσης και του αιτήματος για ειρήνη κόντρα στους πολεμικούς σχεδιασμούς και στις νέες κούρσες εξοπλισμών». Κυρίως όταν συνοδεύεται από τοποθετήσεις στελεχών που μυρίζουν προσωπική ατζέντα και δείχνουν να σπεύδουν να προκαταλάβουν καταστάσεις. Το ερώτημα που προκύπτει στην ασαφή εσωτερική ζωή της Νέας Αριστεράς είναι το πώς λειτουργούν και τί εμβέλεια έχουν οι πρώην τάσεις του ΣΥΡΙΖΑ 6+6 και Ομπρέλα. Όσον αφορά την Ομπρέλα και τα στελέχη της, δεν φαίνεται να αποτυπώνεται έντονα η δυναμική και η αριστερή τους φυσιογνωμία στην πολιτική του κόμματος.

Ας ξεκαθαρίσουμε ότι μιλώντας για ενωτικές προσπάθειες εννοούμε την Αριστερά κι όχι έναν ενιαίο φορέα της Κεντροαριστεράς, που έχει γίνει καραμέλα σε όλα τα ΜΜΕ, σε απαξιωμένους πολιτικάντηδες τύπου Νίκου Παππά και σε πολλούς επιφανείς πασόκους. Η αναφορά γίνεται μόνο στο ΜέΡΑ25 - Ανατρεπτική Οικολογική Αριστερά και στη Νέα Αριστερά, γιατί οι δύο χώροι προέρχονται από τον ΣΥΡΙΖΑ, ζήσανε την περίοδο της συνύπαρξης οργανώσεων και κομμάτων από όλα τα μήκη και τα πλάτη της Αριστεράς κι αυτό μπορεί να αποτελέσει ένα ισχυρό μοντέλο πολιτικής διαπαιδαγώγησης. Γιατί οι δύο αυτές δυνάμεις εκπροσωπούν ότι καλύτερο και υγιές υπάρχει σήμερα στο άγονο τοπίο της Αριστεράς και δεν μπορεί παρά να αποτελέσουν την μαγιά μιας γόνιμης ενωτικής διαδικασίας, συμπαρασύροντας και άλλες αριστερές συλλογικότητες που καρκινοβατούν σε έναν αδιέξοδο σεχταρισμό. Αρκεί οι μεν να αφιππεύσουν από το καλάμι του αναμάρτητου του 2015 και οι δε να πάψουν να υπερασπίζονται άκριτα την περίοδο 2015-2023 του ΣΥΡΙΖΑ, απογαλακτισμένοι οριστικά από τον Αλέξη Τσίπρα. Ένας κοινός τους βηματισμός, έστω με την έναρξη διαλόγου και κοινής δράσης, θα ανοίξει κινηματικές δυνατότητες και θα εμπνεύσει την μεγάλη δεξαμενή των αστέγων αριστερών που οδηγούνται στην αποστρατεία και την αποχή. Η αυτάρεσκη περιχαράκωση σε ένα θνησιγενές 2,5%, ενώ παράλληλα η Ακροδεξιά γιγαντώνεται, δεν είναι τίποτα παρά αυτοκτονικός αριστερισμός.

Πάνος Δημητρούδης

 

Ο δικηγόρος του διαβόλου Περισσότερα Άρθρα
Πρόσφατα άρθρα ( Δαιμονικά )
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet