Την Κυριακή 9 Ιουνίου, περίπου στις 5 τα ξημερώματα, μεγάλη πυρκαγιά ξέσπασε στο κτίριο πρώτης υποδοχής αποβλήτων ανακύκλωσης και σύμμεικτων απορριμμάτων του εργοστασίου Μηχανικής Ανακύκλωσης & Κομποστοποίησης της Διαδημοτικής Επιχείρησης Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων στα Χανιά. Η φωτιά πήρε γρήγορα μεγάλη έκταση, παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες της Πυροσβεστικής που έσπευσε αρχικά με 7 οχήματα και 20 ανθρώπους, και τελικά καταστράφηκε ολοσχερώς ο χώρος υποδοχής των αποβλήτων. Αν και η φωτιά εκδηλώθηκε στον υποδοχέα των µπλε κάδων, αχρηστεύτηκαν και οι δύο υποδοχείς –των μπλε και πράσινων κάδων–, καθώς και το σύνολο του ηλεκτροµηχανολογικού εξοπλισµού.

 

Πρόκειται για ζημιά το ύψος της οποίας εκτιμάται ότι ξεπερνά τα 3 εκατ. ευρώ. Το πιο πιθανό σενάριο είναι ότι κάποιος ασυνείδητος άδειασε στον κάδο της ανακύκλωσης εύφλεκτο ή κάποιο άλλο υλικό το οποίο δηµιούργησε στην αρχή µια µικροεστία που δεν έγινε αντιληπτή και όταν άδειασε το απορριµµατοφόρο στον υποδοχέα, η εστία ενεργοποιήθηκε, µε αποτέλεσµα την πυρκαγιά και τη ραγδαία εξάπλωσή της καθώς το θερµικό φορτίο είναι πολύ υψηλό εξαιτίας της παρουσίας χαρτιών και πλαστικών, όπως εξήγησε ήδη την επόμενη μέρα ο γενικός διευθυντής της ΔΕΔΙΣΑ, Κωστής Πατεράκης.

Από την πρώτη στιγμή, η κατεύθυνση στη σκέψη της διοίκησης της ΔΕΔΙΣΑ ήταν να βρεθεί τρόπος ώστε να μη σταματήσει η αποκομιδή και η ανακύκλωση. Ενώ η αποκατάσταση της ζημιάς, που είναι αδύνατο να καλυφθεί με πόρους αυτοδιοικητικούς, προτάχθηκε και έγινε άμεσα αποδεκτό από κυβερνητικά στελέχη που επισκέφτηκαν τον χώρο για αυτοψία, να γίνει με δημόσια δαπάνη. Παράλληλα, από δημοτικές κινήσεις και μέλη της τοπικής αυτοδιοίκησης προτάθηκε επίσης να εξαιρεθούν ο Δήμος Χανίων και όσοι Δήμοι εξυπηρετούνταν από τη ΔΕΔΙΣΑ από το –έτσι κι αλλιώς άδικο– τέλος ταφής απορριμμάτων μέχρι την πλήρη αποκατάσταση της ζημιάς.

Κι ενώ αυτή η τεράστια σε συνέπειες για την ποιότητα ζωής των δημοτών και κόστος ζημιά φάνηκε να θορυβεί τους πολίτες, δέκα μόλις μέρες μετά, την προηγούμενη Τετάρτη, νέα φωτιά ξέσπασε σε απορριμματοφόρο της ΔΕΔΙΣΑ. Αυτή τη φορά δεν πήρε έκταση, αφού την αντιλήφθηκαν έγκαιρα οι εργαζόμενοι, την έσβησαν και οδήγησαν το απορριμματοφόρο με ασφάλεια πίσω στο εργοστάσιο. Η αιτία της δεύτερης φωτιάς φαίνεται να είναι ανάλογη με την πρώτη, κάποιο εύφλεκτο υλικό ή τσιγάρο που άσκεπτα πετάχτηκε σε κάδο ανακύκλωσης.

Δύο φορές μέσα σε δέκα μέρες; Μετά από τη δραματική εξέλιξη του πρώτου περιστατικού; Ναι, δυστυχώς, και είναι αυτή η «σύμπτωση» που θέτει προβληματισμούς για την ευαισθητοποίηση των δημοτών στην ανακύκλωση, για τις ευθύνες της πολιτείας και της τοπικής αυτοδιοίκησης για το έλλειμμα σε βάθος και εύρος στη διάδοση της –απαραίτητης πια για το μέλλον μας– συνήθειας της ανακύκλωσης και κομποστοποίησης. Η ΔΕΔΙΣΑ είναι ένα παράδειγμα φορέα διαχείρισης απορριμμάτων που χρειάζεται να ακολουθηθεί και αλλού και να στηριχθεί χωρίς περιορισμούς. Σήμερα απασχολεί 260 εργαζόμενους (10% επιστημονικό προσωπικό) και δεκάδες εξωτερικών συνεργατών σε αιχμές παραγωγής και για εξειδικευμένα επιστημονικά θέματα και έχει αναπτύξει έναν μεγάλο αριθμό δραστηριοτήτων. Δεν μπορεί και δεν πρέπει ούτε μέρα παραπάνω να αφεθεί στο έλεος της ασυνειδησίας των λίγων.

Της προηγούμενες μέρες διεξήχθη στα Χανιά η 16η Πανελλήνια Σύνοδος των ΦοΔΣΑ (Φορέων Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων) με επίκεντρο των συζητήσεων την κυκλική οικονομία και τη σύγχρονη διαχείριση των αποβλήτων και με τη συμμετοχή του περιφερειάρχη Κρήτης, δημάρχων και του γ.γ. Διαχείρισης Αποβλήτων, Μανώλη Γραφάκου. Ο τελευταίος έσπευσε να διαβεβαιώσει ότι «θα δοθεί γρήγορα η χρηματοδότηση για να επανέλθει το εργοστάσιο (της ΔΕΔΙΣΑ) στην αρχική του κατάσταση». Είναι όμως ευθύνη όλων να μην επανέλθουμε στην πρότερη κατάσταση αλλά να ξεπεράσουμε τα ελλείμματα που οδήγησαν σε δύο φωτιές μέσα σε δέκα μέρες. Να αποκαταστήσουμε τη γνώση και τη συμπεριφορά μας. Και αυτό θέλει κεντρικό σχεδιασμό και δαπάνη.

 

Πρόσφατα άρθρα ( Κοινωνία )
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet