Οι επαναπροωθήσεις αιτούντων άσυλο από το ελληνικό Λιμενικό απασχολούν για ακόμα μία φορά τα διεθνή ΜΜΕ. Στο νέο ντοκιμαντέρ του BBC «Νεκρική ηρεμία: Σκοτώνοντας στη Μεσόγειο;» αποτυπώνεται η ρήξη που έχει επέλθει τα τελευταία 5 χρόνια με τη διάσωση –ενός εκ των ιδρυτικών σκοπών του Λιμενικού Σώματος– υπέρ της φύλαξης των συνόρων. Με το Λιμενικό να αναδεικνύεται από εγγυητή του δικαίου σε κατά συρροή παραβάτη.

Οι δημοσιογράφοι του BBC τονίζουν ότι τo επαναλαμβανόμενo μοτίβο μεταξύ διαφορετικών περιστατικών σε διαφορετικές περιοχές τις ελληνικής επικράτειας, δεν αφήνουν περιθώριο αμφιβολίας πως οι επαναπροωθήσεις συνιστούν κυβερνητική πολιτική. Μάλιστα, ανατρέχοντας σε δημοσιεύματα στον τοπικό Τύπο, σε καταγραφές από ΜΚΟ και από το τουρκικό Λιμενικό, υπολόγισαν ότι τουλάχιστον 43 άνθρωποι σκοτώθηκαν στη διάρκεια 15 επιχειρήσεων επαναπροώθησης, που συνέβησαν μεταξύ του Μαΐου του 2020 και του Μαΐου του 2023. Το βρετανικό μέσο κατάφερε να επιβεβαιώσει τέσσερις περιπτώσεις, μιλώντας με αυτόπτες μάρτυρες.

Ανατριχίλα προκαλεί η μαρτυρία του Ιμπραήμ, ενός νεαρού άνδρα από το Καμερούν, που διηγείται πως λίγες ημέρες μετά την άφιξη του στη Σάμο, άνδρες του Λιμενικού πέταξαν τον ίδιο κι άλλους δύο στη θάλασσα. Ο ίδιος κατάφερε να επιβιώσει, αλλά οι δύο άλλοι πνίγηκαν. «Μας έγδυσαν και μας έκαναν σωματικό έλεγχο. Μου έριξαν γροθιά στο κεφάλι και στο σώμα. Μας πήγαν στη βάρκα τους. Πέταξαν στο νερό πρώτα έναν άλλο άνδρα από το Καμερούν. Ο άνδρας από την Ακτή Ελεφαντοστού φώναζε “σώστε με, σώστε με, δεν θέλω να πεθάνω”. Μόνο το ένα χέρι του ήταν στην επιφάνεια, το σώμα του ήταν κάτω από το νερό. Το χέρι του βυθίστηκε σιγά σιγά. Πνίγηκε. Πέταξαν και εμένα, αλλά μια απίστευτη δύναμη μου έδωσε ώθηση και επιβίωσα», λέει με το βλέμμα καρφωμένο στην κάμερα.

Οι σωροί των δύο ανδρών ξεβράστηκαν μετά από μερικές μέρες στις τούρκικές ακτές. Πολύμηνη έρευνα της Lighthouse Reports από κοινού με τον Guardian και το Der Spiegel επιβεβαίωσαν ότι ο Ιμπραήμ και άλλοι δύο ήταν στο γκρουπ 36 ατόμων, που αφίχθησαν στη Σάμο τον Σεπτέμβριο του 2022. Πηγή είχε αποκαλύψει τότε στα Μέσα πως το Λιμενικό, όταν επαναπροωθεί μικρές ομάδες τούς πετάει στη θάλασσα, προκειμένου να κάνει οικονομία στις λέμβους. Σύμφωνα με την ίδια έρευνα, τουλάχιστον άλλοι 29 είχαν καταγγείλει ότι επαναπροωθήθηκαν με αυτό τον τρόπο.

Στην κάμερα μίλησε και ο δημοσιογράφος Fayad Mulla, ο οποίος βιντεοσκόπησε στελέχη του Λιμενικού να κατεβάζουν αλλοδαπούς, μεταξύ των οποίων και μικρών παιδιών, από βανάκι, να τους επιβιβάζουν σε σκάφος κι έπειτα να τους εγκαταλείπουν στα ανοιχτά πάνω σε μία λέμβο. Για το βίντεο, το οποίο δημοσιεύσαν τον Μάιο του 2023 οι New York Times, διατάχθηκε πειθαρχική έρευνα, ωστόσο σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Καθημερινής δεν εντοπίστηκαν ευθύνες σε βάρος των μελών του πληρώματος. Ο Mulla επεσήμανε ότι ένας πληροφοριοδότης του έστειλε την τοποθεσία όπου τους είχαν μεταφέρει. Καθώς πλησίαζε με το αμάξι του στο σημείο, ένας άνδρας που φορούσε κουκούλα, πετάχτηκε στον δρόμο και τον διέταξε να γυρίσει πίσω. Ο άνδρας, που αποδείχθηκε ότι υπηρετούσε στη λιμενική αστυνομία, μαζί με έναν συνάδελφο του τον μετέφεραν στο λιμεναρχείο και τον ανέκριναν.

Εκτενές μέρος του ντοκιμαντέρ καταπιάνεται με τα γεγονότα που οδήγησαν στη βύθιση του Adriana. Το πλοίο βρισκόταν εδώ και περίπου ένα εικοσιτετράωρο ακυβέρνητο στην ελληνική ζώνη έρευνας και διάσωσης, όταν το 920 του Λιμενικού το προσέγγισε με σκοπό να το ρυμουλκήσει προς την ιταλική ζώνη έρευνας και διάσωσης, μετακυλίοντας το «πρόβλημα» στη γειτονική χώρα. Κατά τη διάρκεια της ρυμούλκησης, το Adriana αναποδογύρισε με τους 750 επιβάτες να βρίσκονται στη θάλασσα. Μόλις 104 κατάφεραν να επιβιώσουν. Οι δημοσιογράφοι παρατήρησαν ότι στις καταθέσεις τους επαναλαμβάνονταν αυτούσια ή παραφράζονταν ολόκληρα αποσπάσματά. Δύο επιζήσαντες με καταγωγή από τη Συρία δήλωσαν ότι οι μεταφραστές τους αποθάρρυναν από το να αναφερθούν στον ρόλο του Λιμενικού.

Από την πλευρά του, το υπουργείο Ναυτιλίας επιχείρησε κατά τη συνήθη πρακτική να απαξιώσει τις μαρτυρίες, λέγοντας πως στερούνται αμεροληψίας. Επανέλαβε, δε, ότι το από το 2015 έως το 2024 έχουν διασωθεί από το Λιμενικό Σώμα και την Ελληνική Ακτοφυλακή 251.543 υπήκοοι τρίτων χωρών που βρέθηκαν σε κίνδυνο στο θαλάσσιο πεδίο, σε σύνολο 6.185 περιστατικών.

 

Πρόσφατα άρθρα ( Κοινωνία )
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet