O πόλεμος στην Ουκρανία θα συνεχιστεί τουλάχιστον μέχρι να κλείσουν οι κάλπες των αμερικανικών εκλογών του Νοεμβρίου, ή μέχρι να ολοκληρωθεί τον Ιανουάριο η ορκωμοσία του αμερικανού προέδρου που θα εκλεγεί, όπως φάνηκε από το φιάσκο της Διεθνούς Διάσκεψης για την Ουκρανία που διοργάνωσε η πρώην ουδέτερη Ελβετία. Η Κίνα, που προσκλήθηκε και δεν συμμετείχε, θεώρησε ότι η σύνοδος αποτέλεσε ένα είδος προπαγάνδας κατά της Ρωσίας, επιμένοντας στη δική της πρόταση ειρήνης και στις κοινές προσπάθειες που καταβάλλει για το θέμα με τη Βραζιλία του Λούλα, που έστειλε απλώς παρατηρητές στη Σύνοδο.

Ο Ζελένσκι και η Δύση απέτυχαν να διευρύνουν τη στήριξη της Ουκρανίας. Όλες οι μεγάλες χώρες του Παγκόσμιο Νότου, των BRICS και όχι μόνο, γύρισαν την πλάτη στο δυτικό μπλοκ, αποδεικνύοντας την αποτυχία να απομονωθεί η Ρωσία.

Τα ελβετικά ΜΜΕ υποστήριξαν ευρέως ότι η σύνοδος δεν αποτέλεσε ούτε καν ένα πρώτο βήμα για την ειρήνη. Η ελβετίδα πρόεδρος κλείνοντας τις εργασίες της Συνόδου, διαπίστωσε απλά ότι υπάρχουν διαφορετικές απόψεις για το θέμα, ενώ ο ελβετός υπουργός Εξωτερικών ελπίζει να διοργανώσει μια νέα Σύνοδο το επόμενο πεντάμηνο, πριν τις αμερικανικές εκλογές, πιθανώς με την παρουσία του ρώσου προέδρου και μάλιστα παρά το διεθνές ένταλμα σύλληψής του από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο.

Η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Κ. Χάρις παρευρέθηκε τη μία ημέρα της Συνόδου, ενώ πέρα από τη χαμηλή εκπροσώπηση των BRICS και άλλων χωρών, πολλές από αυτές, μεταξύ των οποίων η Αρμενία, η Ινδία, η Ινδονησία, η Κολομβία, η Λιβύη, το Μεξικό, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Σαουδική Αραβία, η Ταϊλάνδη, το Μπαχρέιν και η Νότια Αφρική αρνήθηκαν να συνυπογράψουν το τελικό ανακοινωθέν. Τουλάχιστον το Ιράκ και η Ιορδανία απέσυραν τις υπογραφές τους και κάτι ανάλογο φαίνεται να έχει συμβεί και με τη Ρουάντα.

Το κοινό γενικόλογο ανακοινωθέν, που αναφέρεται στην εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας, προσυπέγραψαν τελικά 78 από τις 91 χώρες που συμμετείχαν στη Σύνοδο, μεταξύ των οποίων η Τουρκία και ασφαλώς η Ελλάδα, με τον πρωθυπουργό της να δηλώνει ότι «η Ουκρανία δεν θα συνθηκολογήσει». Η Βραζιλία, το Βατικανό, ο ΟΗΕ και το Οικουμενικό Πατριαρχείο συμμετείχαν ως παρατηρητές, αλλά αυτό δεν εμπόδισε τον Ζελένσκι να ανακοινώσει ότι το Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινούπολης υπέγραψε το τελικό ανακοινωθέν. Η Le Monde έκρινε το ανακοινωθέν αδύναμο και πως δεν επιφέρει υποχρεώσεις στα εμπλεκόμενα μέρη της σύγκρουσης.

 

Γη και ύδωρ…

 

Ο ρώσος πρόεδρος έκλεψε προηγούμενα την παράσταση με την πρόταση που κατέθεσε λίγο πριν ξεκινήσει η Σύνοδος, ζητώντας από την Ουκρανία και τη συλλογική Δύση να αναγνωρίσουν την ήττα τους στο πεδίο της μάχης, απαιτώντας από την Ουκρανία να του παραδώσει ό,τι δεν έχει καταλάβει ο στρατός του στις Λαϊκές Δημοκρατίες του Λουχάνσκ και του Ντονέτσκ και τις περιφέρειες της Χερσώνας και της Ζαπορίζια, με τη δέσμευση ότι το Κίεβο δεν θα μπει ποτέ στο ΝΑΤΟ. Στελέχη του Κρεμλίνου προειδοποίησαν ότι η επόμενη προσφορά θα είναι η παράδοση άνευ όρων.

Η Ρωσία κέρδισε τον πόλεμο στην Ουκρανία και ανατρέπει τις πολιτικές ισορροπίες στην Ευρώπη και όχι μόνο. Ο Όρμπαν στην Ουγγαρία προειδοποίησε ότι στις ευρωεκλογές νίκησε το κόμμα της ειρήνης, δηλαδή οι διάφορες φυλές της εθνικιστικής Ακροδεξιάς και ότι αυτό θα συμβεί τον Νοέμβριο και στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Η Ουγγαρία ξεκαθάρισε στο ΝΑΤΟ ότι δεν θα στείλει όπλα στην Ουκρανία, θέση που συμμερίζεται και ο ηγέτης της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ενώ την ακύρωση της αποστολής όπλων και αεροπλάνων στην Ουκρανία ανακοίνωσε και η Αργεντινή του ακροδεξιού Μιλέι.

Στο Βερολίνο, οι Σοσιαλδημοκράτες και οι Πράσινοι, παρά την εκλογική τους ήττα, δεν κάνουν ούτε ένα βήμα πίσω από την υποστήριξη του πολέμου, όπως φάνηκε και από την παραγγελία βλημάτων 155 χιλιοστών αξίας έως 8,5 δισ. ευρώ από την Rheinmetall για τον εφοδιασμό της Ουκρανίας, με τις πρώτες αποστολές να ξεκινούν στις αρχές του 2025. Τμήμα του κόστους θα καταβληθεί από την Ολλανδία, τη Λετονία και τη Δανία.

 

Ο Πούτιν σε Β. Κορέα και Βιετνάμ

 

Ο ρώσος πρόεδρος, με σημαία του τον πολυπολικό κόσμο, ξεκίνησε την περιοδεία του στη Βόρεια Κορέα, την πρώτη μετά από 24 χρόνια, για να υπογράψει τη Συνολική Στρατηγική Συμφωνία Εταιρικής Σχέσης που προβλέπει μεταξύ άλλων την αμοιβαία άμυνα σε περίπτωση στρατιωτικής επίθεσης, χωρίς να παραλείψει να ζητήσει το τέλος των κυρώσεων εναντίον Β. Κορέας.

Στη συνέχεια επισκέφθηκε το Βιετνάμ, που υποστηρίζει μια ισότιμη και αδιαίρετη αρχιτεκτονική ασφαλείας και συνεργασίας στην Ασία και τον Ειρηνικό χωρίς αποκλεισμούς και διακρίσεις, γεγονός που έδειξε ότι η Ρωσία μπορεί να αποτελέσει έναν στρατηγικό ανταγωνιστή των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ στη Νοτιοανατολική Ασία και τον Ειρηνικό, θέτοντας τροχοπέδη στα σχέδια των ΗΠΑ, της Ιαπωνίας, της Αυστραλίας και της Βρετανίας. Χωρίς μάλιστα να έρχεται σε αντιπαράθεση με τη στρατηγική του Πεκίνου στην περιοχή, αφού είναι εμφανές ότι στο συμμαχικό αυτό σχήμα συμπεριλαμβάνεται και η Κίνα.

Στο ταξίδι του αυτό ο Πούτιν, πέρα από τις οικονομικές και πολιτιστικές συμφωνίες που υπέγραψε, πέτυχε μια άμεση νίκη, αφού η Νότια Κορέα οδηγείται σε μια ταχύτατη αναθεώρηση της απόφασής της να προμηθεύσει με όπλα την Ουκρανία. Για να μην αναφερθούμε στο γεγονός ότι οι ηγεσίες και των δύο χωρών αναγνώρισαν στη Ρωσία του Πούτιν τη διάδοχη δύναμη της ΕΣΣΔ, που στο παρελθόν είχε στηρίξει την εθνική ανεξαρτησίας τους εναντίον των ξένων εισβολέων, των ΗΠΑ, της Γαλλίας και της Ιαπωνίας.

 

ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet