Συμπαρασύρει στην πτώση και τον Κασσελάκη;

 

Ο έκτος κατά σειρά πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ο Νίκος Ανδρουλάκης, αναγκάζεται κατά τα φαινόμενα να δρομολογήσει, εκών – άκων, την παράδοση της ηγεσίας του κόμματος το φθινόπωρο. Ο επόμενος πρόεδρος του ιστορικού αυτού κόμματος θα είναι πιθανότατα ο Χάρης Δούκας, στο πρόσωπο του οποίου συμπυκνώθηκε η ανάγκη απαλλαγής της πρωτεύουσας από την παρουσία του Κώστα Μπακογιάννη. «Εγώ θέλω ο χώρος στον οποίο ανήκω, θέλω το ΠΑΣΟΚ και η ευρύτερη δημοκρατική παράταξη να μπορέσει να κερδίσει το στοίχημα τώρα και θα κάνω ό,τι μπορώ για αυτό», δήλωσε με έμφαση ο δήμαρχος Αθηναίων, στη διάρκεια εκδήλωσης για την παρουσίαση βιβλίου.

 

Ήδη από το βράδυ των ευρωεκλογών το ένα μετά το άλλο στελέχη του ΠΑΣΟΚ άρχισαν να αποδομούν την ηγεσία εκφράζοντας τη δυσαρέσκειά τους για το 12,79%. Αυτό αποτελούσε ισχνή αύξηση των ποσοστών του κόμματος, ωστόσο σήμαινε ταυτόχρονα αφενός απώλεια 100.000 ψήφων περίπου σε σχέση με τις βουλευτικές εκλογές του 2023, αφετέρου αποτυχία του ΠΑΣΟΚ να περάσει στη δεύτερη θέση – και μάλιστα με διαφορά τουλάχιστον πέντε μονάδων από το τρίτο κόμμα. Αυτό το τελευταίο, ήταν ο στρατηγικός στόχος - υπόσχεση του σημερινού προέδρου που όμως διαψεύστηκε παταγωδώς. Και μάλιστα απέναντι σε έναν ηττημένο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ το 2023, ο οποίος κατρακύλησε περαιτέρω στις ευρωεκλογές στο 14,92%, «επιτρέποντας» προς το παρόν στον Κασσελάκη να πανηγυρίζει για τη δεύτερη θέση.

Ούτε η παραίτηση του γραμματέα της ΚΠΕ, Ανδρέα Σπυρόπουλου, στενού φίλου και συνεργάτη του σημερινού προέδρου, η οποία δεν έχει γίνει ακόμη δεκτή, ούτε οι από τηλεοράσεως απειλές του Νίκου Ανδρουλάκη για πειθαρχικά μέτρα κατά των στελεχών που τον αμφισβήτησαν, στάθηκαν ικανές να καταστείλουν την αναταραχή. Αντίθετα, στην κοινή συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου και της Κοινοβουλευτικής ομάδας την περασμένη Τετάρτη, σημειώθηκε καταιγισμός πυρών κατά της ηγεσίας. «Διαχειριζόμαστε μια ήττα ενώ δεν χάσαμε», ήταν η μοναδική υπερασπιστική γραμμή της ηγεσίας που ακούστηκε από τον βουλευτή επικρατείας Δημήτρη Μάντζο – ένα από τα ικανότερα στελέχη της νέας γενιάς.

 

Πυρ ομαδόν

 

Χαρακτηριστικές ήταν οι τοποθετήσεις πολλών νέων και παλαιών στελεχών που αντέδρασαν στην εισήγηση του Νίκου Ανδρουλάκη με την οποία επανέλαβε τις απειλές και επιχείρησε τον εξωραϊσμό του εκλογικού αποτελέσματος. Ο Κώστας Σκανδαλίδης εξέφρασε την απογοήτευσή του για τη συνέντευξη του προέδρου, έκανε λόγο για «πύρρειες νίκες του ΠΑΣΟΚ» και ανάγκη αλλαγής της λειτουργίας του κόμματος ενώ πρότεινε και την ανασύσταση της Δημοκρατικής Παράταξης. Απευθυνόμενος δε προσωπικά στον Νίκο Ανδρουλάκη, τόνισε: «Εάν δεν μπορείς να εγγυηθείς τη λειτουργία του κόμματος, τη δημοκρατία και τον διάλογο, να προχωρήσεις στις αναγκαίες διαδικασίες. Εκλογή ηγεσίας από τη βάση». Ο Πέτρος Ευθυμίου αντιτέθηκε σφοδρά στην εισήγηση του προέδρου και ζήτησε να κινηθεί άμεσα η διαδικασία ανάδειξης νέας ηγεσίας. «Προγραμματική συνεργασία με τα κόμματα της προοδευτικής αντιπολίτευσης με στόχο μία, μεγάλη παράταξη που μπορεί να γίνει κυβέρνηση», ζήτησε ο Μιχάλης Κατρίνης, καταλογίζοντας την ευθύνη στην ηγεσία για το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών. Ο Παύλος Γερουλάνος υπογράμμισε πως «οι άνθρωποι του ΠΑΣΟΚ, τα στελέχη, οι φίλοι και οι ψηφοφόροι του, δεν έχουν κουραστεί να δίνουν μάχες. Χρειάζεται όμως το κέντρο του, τη σπίθα του, τον ηγέτη του. Και αυτό προϋποθέτει κάλπη αναγέννησης». «Χάσαμε, μην το ψάχνεις Νίκο, δεν πετύχαμε τους στόχους μας. Έχουμε την εικόνα ενός γερασμένου κόμματος, ενός ΚΚΕ του κέντρου», τόνισε ο Θόδωρος Μαργαρίτης. Στο ίδιο μήκος κύματος και η γραμματέας της κοινοβουλευτικής ομάδας, Ευαγγελία Λιακούλη. «Συντεταγμένη διαδικασία εκλογής προέδρου το φθινόπωρο, με όρους μαζικότητας και εξωστρέφειας που θα προσδώσει νέα δυναμική», ζήτησε ο Μανώλης Χριστοδουλάκης. «Να τα δούμε όλα από την αρχή ακόμα και την εκλογή προέδρου από τη βάση», τόνισε ο βουλευτής Κοζάνης, Πάρης Κουκουλόπουλος. Η Μιλένα Αποστολάκη, αποφεύγοντας να ζητήσει προσφυγή στις κάλπες, είπε ότι «η ενοποίηση του κατακερματισμένου και χωρίς πυξίδα σήμερα προοδευτικού χώρου είναι αναγκαιότητα και χρέος». Τέλος, για έλλειψη προεργασίας προεκλογικά και αποτέλεσμα κατώτερο των προσδοκιών, μίλησε ο βουλευτής Παύλος Χρηστίδης, ασκώντας προσεκτική κριτική στην ηγεσία.

 

Η ευρύτερη κεντροαριστερά

 

Ο Νίκος Ανδρουλάκης έκλεισε την επεισοδιακή συνεδρίαση αναλαμβάνοντας πλήρως την ευθύνη για τις αρρυθμίες του κόμματος και δεσμεύτηκε ότι θα υποβάλει μια ενωτική εισήγηση στην ΚΠΕ –θα διεξαχθεί στις 30 Ιουνίου– η οποία θα περιλαμβάνει και τον οδικό χάρτη των εσωκομματικών εξελίξεων.

Επισημαίνεται ωστόσο ότι, πρώτον, ο σημερινός πρόεδρος δεν ελέγχει την πλειοψηφία της κοινοβουλευτικής ομάδας. Δεύτερον, ο μέχρι σήμερα ο συσχετισμός στην ΚΠΕ ήταν ευνοϊκός για τον ίδιο με περίπου 60 – 40% - και αυτό αποτελεί την τελευταία γραμμή άμυνάς του απέναντι στη σαρωτική κριτική που δέχεται. Είναι όμως αμφίβολη η επικράτησή του και σε αυτό το όργανο καθώς τα μέλη του, όπως και την οργανωμένη βάση του κόμματος, τα συνέχει κυρίως η προοπτική της εξουσίας και η νομή της – η οποία υπό την ηγεσία του απομακρύνεται. Τρίτον, θεσμικοί και εξωθεσμικοί παράγοντες ωθούν στη συγκρότηση της «ευρύτερης κεντροαριστεράς», ως αντίβαρο και εναλλακτική εξουσίας απέναντι στη ΝΔ και τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Ήδη, την τελευταία εβδομάδα είδαν το φως της δημοσιότητας οι δημοσκοπήσεις της Metron Analysis και της GPO που εμφανίζουν τους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ, κατά 83%, να επιθυμούν το ίδιο. Η παρουσία μάλιστα πολλών διακεκριμένων βουλευτών και στελεχών του ΠΑΣΟΚ στη Διάσκεψη για την ειρήνη και τη βιώσιμη ανάπτυξη του Ινστιτούτου Τσίπρα, επέτεινε τα σχετικά σενάρια. Η δε επανέκδοση της Ελευθεροτυπίας από τον εφοπλιστή Βαγγέλη Μαρινάκη φαίνεται πως μάλλον θα υπηρετήσει αυτόν τον σκοπό. Τέταρτον, η αμετροέπεια, η αφερεγγυότητα και η αναξιοπιστία Κασσελάκη δεν του αφήνουν περιθώρια για παιγνίδια του τύπου «κράτα με να σε κρατώ». Πέμπτον, η ευκαιρία του να παίξει σοβαρό ρόλο χάθηκε ανάμεσα στην έλλειψη οράματος, την αδιέξοδη στρατηγική της αυτονομίας με συνακόλουθη την έλλειψη πολιτικής συμμαχιών, την ανασφαλή και συγκεντρωτική άσκηση ηγεσίας και την απουσία αυτοκριτικής αποτίμησης της σύνολης πορείας του ΠΑΣΟΚ. Έκτον, η δυνατότητα του πρωθυπουργού να επηρεάσει τις εξελίξεις ακόμη και στο ΠΑΣΟΚ, με την προκήρυξη πρόωρων εκλογών το φθινόπωρο ή την ερχόμενη άνοιξη, όπως εκτιμούν έγκυροι αναλυτές και, έβδομον, το αναιμικό επικοινωνιακό του προφίλ.

Εν κατακλείδι, ο σημερινός πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ως ο πιο αδύναμος κρίκος της κεντροαριστεράς, φαίνεται πως ανοίγει τον δρόμο –και με δική του υπαιτιότητα– για πολιτικές εξελίξεις, συμπαρασύροντας σε πιθανή πτώση και τον έτερο αδύναμο κρίκο, τον αρχηγό του σημερινού ΣΥΡΙΖΑ.

 

ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet